У новије време нагло нараста интерес за пергу, из више разлога.
Као прво, има одређених потешкоћа у сакупљању цветног праха
(полена) помоћу сакупљача полена, у време масовног цветања
поленарица. Потребни су посебни прибори (сакупљачи полена,
електричне сушилице, извори напајања), које свакодневно треба
обслуживати у време када је пчелар најпреоптерећенији. Полен из
коританаца треба одузимати свакодневно. Када су пунктови са
великим бројем кошница удаљени,- пчелар не може свакодневно
обилазити те пунктове и прерађивати полен. Коришћење сакупљача
полена не стимулише раст и развитак пчелињих друштава, а може
умањити производњу меда и повећати ројидбу; такође, утиче на
резултате презимљавања због физиолошке неприпремљености пчела,
омогућава појаву и јачање низа опасних болести пчела (варозе,
авкосферозе, трулежи). Недостатак, полена такође може изазвати
појаву гљивичних болести и трулежи. И младе матице могу страдати
при повратку са брачног пута уколико сакупљач полена није отворен.
Сакупљање перге у саћу, са каснијим њеним вађењем и
коришћењем, ослобађа нас свих наведених недостатака. Као прво,
хранљива и енергетска вредност, као и биолошка активност перге је
већа него код цветног праха. То је производ који су саме пчеле
припремиле и конзервирале на бази полена и који има стабилан
хемијски састав. Перга има највиши степен конзервације, искључена
су загађења микотоксинима (производ гљивица које се брзо развијају
у влажном полену), а губитак витамина и аминокиселина се смањује
на минимум. Перга је добро избалансиран производ. Полен појединих
биљака не мора садржавати све аминокиселине, витамине и
минералне материје. Тако код полена маслачка, од десет
незаменљивих аминокиселина недостају три, а код иве недостају две.
Код перге која је узета из кошнице, увек имамо комплетан састав
свих незаменљивих аминокиселина.
Осим тога, постојеће технологије конзервације полена не
дозвољавају нам да гарантујемо потпуно очување његових
компонената. Део витамина и аминокиселина се уништава већ при
сушењу. Током годину дана чувања полен губи до 50% своје хранљиве
вредности, а пчеле га прихватају и троше само 30 - 40 %. Пчеле које
су добиле полен, чуван у фрижидеру годину дана, извеле су за 56%
мање легла од пчела којима је дат свеж полен. Перга се може чувати
дуго, без квалитативних измена њених својстава: на сувом и
прохладном месту може се чувати до 17 година.
Одузимање вишка перге од пчелињих друштава значајно
повећава приход и економску ефикасност рада на пчелињаку. Овај
квалитетни производ користи се и у индустрији животних намирница,
као и у фармацеутској и козметичкој нндустрији. Коришћење
угљено-хидратно-беланчевинасте прехране са пергом у беспашном
периоду омогућава: да се друштво за пашу допунски увећа за 1 kg
пчела, да принос друштва буде већи за 25 - 30% и да се добије 2 - 2.6
пута више воска.
Н.И.Кривцов, В.И.Лебедев - ТЕХНОЛОГИЈА ПРОИЗВОДЊЕ ПЧЕЛИЊИХ ПРОИЗВОДА