Košnice Voja

Pčelinja paša => Trenutne pašne (ne)prilike => Temu započeo: Никола Маодуш Maj 14, 2018, 14:53:20

Naslov: Липа 2018
Poruka od: Никола Маодуш Maj 14, 2018, 14:53:20
У Новом Саду у самом граду (а и околним селима у низији) је процветала прва липа (ситнолисна).
Мало је поранила, али сад знамо да ће ускоро и ова редовна (сребрнолисна која ли је).
И на Фрушкој би могла да порани у односу на уобичајене године, да знате да планирате.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: knez zlatko Maj 31, 2018, 08:30:18
kakvo je stanje sa lipom na Fruskoj... oce li ?
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: zoran drpljanin Maj 31, 2018, 08:36:48
Ne znam za F. Goru ali lipa koja je kod mene ranijih godina. cvetala 1. Juna je zavrsila sa cvetanjem. Luda godina.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 01, 2018, 11:06:40
Bila bi dragocena informacija, ako iko zeli da je podeli sa nama, kakvo je stanje sa lipom na Fruskoj gori. Kod nas u gradu kasna lipa je u punom cvetu. Mirise ceo grad. Trenutne vremenske ne(prilike), a to su suv vazduh I dnevne temperature od oko 30 plus stepeni mislim da znatno ogranicavaju I lipu I pcele da naprave bilo kakv znacajniji rezultat. Mozda ako se obistine vremenske prognoze I za vikend malo ovlazi I padne temp. na oko 27 C nase vrednice dobiju par dana sanse da se bar ljudski najedu.
Pisem sve ovo jer nemam nikakvu info sta se na pojedinim lokacijama, a u zavisnosti od nadmorske visine na F gori desava. Tipujem da je u podnozju planine u kasnjenju za mojim gradom par pari dana I da se kasna lipa ovih sati otvara. No to ne mogu da tvrdim. Bio sam na terenu pretprosli vikend I ispeli se na vrh. Tamo kasna lipa koje I ima najvise prilicno kasni I prognoziram da bi mogla zamirisati tek za nedelju dana.
E sad kad bi bio neko ko ima malo vremena I dobre volje da sa nama podeli neko iskustvo sa terena bilo bi to jako lepo I pre svega kolegijalno. Neke nase kolege su sinoc trebale da sele. Ja cu koliko budem doznao, jar nisam sa njima u direktnom kontaktu podeliti to sa vama. Receno mi je da su I vagu postavili pa ako bude info za mene bice I za vas. Poz I medno :)
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 01, 2018, 11:17:36
Kolega rece luda godina I u paravu je za svako slovo I ludilu nikad kraja. U banatu nam nista ne ide na ruku. Ka d ne cveta nista prilike idealne. Kako se pojavi cvet temperature grunu u plus 30, nigde oblaka, a kamoli kisice da bar malo digne vlagu I ublazi temperaturni sok, vetar uvek u kombinaciji sa visokim temperaturama. Isao bih na Frusku goru, ali bojim se da se na ponovi prosla godina kad je u vreme najlepseg cveta temperatura isla I do 35 C I preklopila se sa suncokretom ... umalo I ja da ih vozam tamo vamo I nosim u kante da prezive. No isplatolo mi se, bar mi se cini sto sam kalkulisao I svaki dan gledao vremensku.... Sta raditi ove godine. Sam bog zna. Javljajte ljudi sta god da znate da bar ne ludujumeo ovako neinformisani ... :)
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: Branko. Marčeta Jun 01, 2018, 22:44:23
Zvanično lipa u mom kraju još nije krenula ali postoji unos svežeg nektara a pčele ga donose iz pravca lipove šume, e sad dali su pojedinačna stabla krenula da mede ili je nešto drugo u pitanju...
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 04, 2018, 10:21:14
Mi sinoc odselili na F goru. Nigde ne nadjosmo lokaciju do nekog naseg zrenjaninca koji ima vikendicu nesto ispod manastira Rakovac. Sad kakva je tu lokacija bog sami zna. Da smo videli muka u transport jesmo, da nisam siguran da je lokacija nesto I to je tacno, no prvi put je valjda najteze I pamti se zauvek :) .... Imas li kolega bilo kakvu informaciju o lokaciji oko manastira Rakovac, bar da me utesis da nam muke I neizvesnost nisu zaludni :) :) POZ I medno.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: Никола Маодуш Jun 04, 2018, 13:56:21
Липа је цветала ове године 15 дана раније него иначе (редован термин јој је између 15. и 18.06. ако се не варам) и у граду Новом Саду и у Лединцима где живим (У Новом Саду цвета неких 14 дана раније него код нас у селу). Свуда ће кренути раније. Код мене на пчелињаку липа процветала пре пар дана, али код мене креће раније него дубље у шуми, тако да си на време доселио. ту ће ти пчеле ухватити и ову липу што цвета раније (ближе Дунаву) и ону дубље у шуми која касни неких 7 до 10 дана. Прецветала је она прва липа (овде је зову црна), а ова редовна је почела пре пар дана (код мене на пчелињаку), мада је у Лединцима у селу кренула пре једно 7 дана.
Локација око манастира није лоша. Виђао сам сваке године паркиране камионе мало даље када се крене ка шуми (на излазу из села Раковац). да је лоше не би људи долазили...
За медење се не брини, биће кише, а и дубље у шуми увек има магле и ниже су температуре, тако да су услови бољи.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: Branko. Marčeta Jun 04, 2018, 22:59:25
Kolege neka bude sretno i medno na Fruškoj Gori, ne znam kako medi u Rakovcu i okolini to kolega Nikola iz Ledinaca verujem da bolje zna. Kod nas u selu se priča da bolje medi južna strana Fruške Gore čak neki pčelari iz sela tamo voze pčele iako imaju lipovu šumu pred nosom, mislim da pčele voze u Divoš ili tako nešto... e sad dali je to tačno ili samo legenda ko zna ja sam relativno nov u pčelarstvu, nadam se da ću za par godina imati neki svoj stav o tome.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: Dragan Šošić Jun 04, 2018, 23:32:48
Врло могуће да липа на јужној страни боље меди:  ту има и сунцокрета у близини :).
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 06, 2018, 11:04:56
Nikola veliko ti hvala na iformacijama. Skinuo si mi veliki teret sa srca. Mnogo smo se dvoumili I vecina nas nevoljno krenuli na Frusku goru. Pogotovu sto nas banacane ocekuje suncokret I to su prognoze ( hajd da I ja vas malo informisem :) ) da mu treba samo jos nekoliko dana da se jave prvi cvetovi. Nama gotovo da nije bitno kolko ce zamediti jer sam ih ja licno odneo sa gradske lipe pre svega da bar malo dopune reserve I da napravim neki bajpas do suncokreta. Naravno da se necu ljutiti ako ne budem mogao kosnicu da odignem sa zemlje pri utovaru. U svakom slucaju hvala na informacijama jos jednom I da kazem da sam se bas obradovao da mi iko odgovori na post :) :)
 
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 07, 2018, 12:36:21
Juce info iz Starih ledinaca: Unos za 3 dana 2 kg. Danasnji dan mi obecava. Temperatura solidna, ceo dan olacno, cini mi se I bez vetra, jos ako malo I narosi ( to bih voleo :) ) a da nespira .... Bez vage smo I dislocirani, pa ne mogu ni da vas obradujem da kaplje bar sa ramova pomalo ...
 
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 07, 2018, 12:39:29
U Zrenjaninu se mrci, grmi, izgleda kao da ce svaki cas da se sastave nebo I zemlja. Kako li je Sremu na Fruskoj nam Gori :) ?
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: Никола Маодуш Jun 07, 2018, 22:57:04
Александре извини, нисам баш активан на форуму, па одговарам када имам времена...
Код мене на пчелињаку и у селу липа опија мирисом, али су ми нешто кошнице лагашке.
Нисам отварао кошнице сем једне. Уноса има нешто, али је то стидљиво и још је рано да кажем било шта јер немам вагу. Биће како буде... Пчеле слећу тешке на лета, али не мора да значи да носе нектар... Вечерас су радиле док се није смркло скроз, претпостављам на липи...

У Старим Лединцима је релативно добра локација јер пчеле имају дохват и до Дунава и даље у унутрашњост где има касније липе (као и твоје у Раковцу), али ми је то нешто мало уноса за 3 дана... Вероватно хвата залет.

Код нас ни капи кише није пало већ неколико дана... Јуче у појединим деловима Новог Сада потоп, код нас у Лединцима и околини (Каменица, Раковац...), ни капи, али тако то иде... ретко кад пређе преко Дунава на Сремску страну...

Толико за сад...
Поздрав
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 11, 2018, 09:54:20
Nikola opusteno samo :), znam da se ima I precih stvari od foruma I neta... Evo da se ja javim sa "terena". Ovako: mi Zrenjaninci obisli u subotu popodne nase pcele na Fruskoj gori. Odneli smo ih smrknutog lica, vratili se sa selidbe namrsteni, a sa pregleda se vratili nasmejani odusevljeni. U subotu nas docekala sitna kisa na Rakovcu, mi pod krosnjama kao pod kisobranima ni kap na nas, a ono sto nam je diglo raspolozenje na maksimum je to sto su kosnice pune meda :) :), pa ili mi malo ocekujemo pa nam sve extra ili je stvarno extra. MI smo se odusevili sta su uradile za 5-6 dana. Nemamo vagu, ali boze zdravlja kad se posao svrsi javljam rezultate. Recimo da imam nekoliko kosnica na tri nastavka gde nema niti jednog rama da nije ozbiljno napunjen medom. Moze se na njih jos "natovariti" ali vec sad su za respect. Imam kolegu ciji su ortaci negde na Andrevlju I oni mu javili da je pre neki dan, a to je petak ili subota vaga zabelezila nesto oko 4 kg unosa. Nedelja je mislim bila dan za respect sa dosta vlage od prethodnog dana sa lepim temp do nesto manje od 30 C. Sve u svemu prezadovoljan sam. Jedino je u momentu pregleda bilo pakleno gledati pcele jer su, verovatno usled kise I ko zna cega jos, imam utisak pcele sa cele F gore usle u nase kosnice. Grdne pobili smo ih na stotine :( ... no morali smo iskontrolisati ima li ista u rojevom nagonu. I bilo je, ali na svega na nekoliko komada sto takodje govori u prilog tome da se pasa zahuktala I da imaju preca posla no da se roje....
Malo sam oduzio, ali se nadam da vas nisam smorio.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: Dragan Šošić Jun 11, 2018, 21:48:03
То би требало да буде сасвим очекивано (и нормало), јер је време погодовало медењу липе. Температуре су углавном стабилне и без већих осцилација. И при појави пљускова није било значајније промене температуре. Ветар је био углавном слаб и умерене снаге... уживајте у лепим приносима.

Иначе, када се буде врцало немојте бити претерани оптимисти. Нектар липе је ређи и понеко се разочара количином меда (ко није скроман као ви јер нисте пуно очекивали, што је добро).


ПС

Најзанимљивији су коментари искусних мајстора да се нпр. чуде што пљускови нису утицали на медење липе или се то сматра „залетом“ пчела још од багрема који је медио и то је остало пчелама „за наук“ да раде даље...то су последице погрешног запажања и оних тврдњи како пљусак испира нектар. Не испира киша нектар него осетна промена температуре и појачан ветар уз то.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 12, 2018, 10:56:08
Evo malo egzaktnih podataka sa vaga na razlicitim lokacijama na F.Gori. Sa jedne lokacije juce 4,6 kg, a prekjuce 3,5 kg. Sa druge lokacije u subotu I nedelju nesto oko 4 kg dnevno. Za danas cu dobiti podatke, ali nisam preterani optimista obzirom na izuzetno toplo jutro I najavljenih oko34 C. POzZZZ. Obecao sam vesti iz Banata, a sta bi ovde moglo biti interesantnije od suncokreta :) Izbacio je glavicice vec neki dan, ali nigde jos da zazuti. Imam utisak da bi mogao svakog momenta da pocne sa cvetanjem, ali se to ne desava vec danima od kad ga mi pratimo. Sad pitanje je kad suncokret pocinje da medi I koliko ozbiljno po etapama cvetanja. Mislim da su mu obodi glavice medniji u odnosu na centar, no da ne naklapam. Slacu podatke sa SMS vaga nekih nasih kolega, pa ko je za putom nek cita I planira.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 13, 2018, 09:51:45
Juce 5 kg unos. Nikola zaviri malo u te tvoje kosnice mozda imas meda u hranilicama :)
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 13, 2018, 09:53:40
Eto koliko ja znam o pasnim prilikama kad sam za dan od 34 C bio skeptik da moze da da rezultat na lipi, a on ispao rekordan bar po ovim rezultatima na vagi :) Mislim da nam valja nositi remove iz reserve ili bar SO ko nema rezervi, sto je konkretno moj slucaj. PozZZZ.
 
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 13, 2018, 10:13:29
Info sa druge vage u Ledincima: Prekjuce 6 kg, juce 5 kg. Moj Nidzo :) Ako slucajno svrnes na forum ostavicu ti br tel. pa da popijemo kafu ako nam se uklopi, jer ja danas po podne planiram da obidjem teren - Rakovac. 064/858 22 13 je moj br. Znam da je ovo za pp ali jos nisam koristio tu opciju pa me malo smara da se bavim time ....
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: zoran drpljanin Jun 13, 2018, 10:53:25
Pada li kisa tamo, ovde kod mene u Kuli skoro svaki dan neko nevreme prodje. Lipa je davno zavrsila, kupina prolazi i sada je malina na redu, mali su to unosi ali bice nesto za vrcanje..
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 13, 2018, 11:49:44
U Zrenjaninu vrlo retko pada, mi smo Banat, a Čvarkov iz drzavnog posla kaze da je Banat PUSTARA :) Info je da od jutros u Subotici ne prestaje kisa. Ovih trenutaka izgleda to sa severa stize do nas, crno je sve iznad ZRa. Nemam info kako je na F Gori, ali kontam da ,ako vec nije, ovaj kijamet nece zaobici Srem. Ja se pomalo radujem kisi zbog lipe na FG. Kontam, ako ugreje posle nje bice bruke od nektara :), jedino sto neznam hoce li me pustiti da danas provirim u kosnice I dodam im po koji ram kad vec nemam praznih nastavaka.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 13, 2018, 12:08:10
Evo je spustila se kao da nikad padala nije. Inace da podelim neku informaciju iz svog skromnog metereoloskog znanja. Negde davno kad bejah studirao na polj faxu naucio nas/podelio sa nama jedan statisticki podatak, jedan od profesora, da je JUNI mesec sa najvise mililitara vodenog taloga. To naravno statisticki posmatrano u duzem vremenskom periodu I na taj nacin potvrdjeno. E sad obzirom da prosle godine nije pala ni kap, bar meni tako osta u secanju, za ocekivati je da ce ove godine da se ispada I za proslu I za ovu, cisto da se statistika ne zacrveni od stida :) :)
 
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 14, 2018, 09:48:32
Obisao pcele juce popodne. Malo sam prkosio kisi. Kosnice su pune lipovog meda. Suma lepo mirise. Nemam podatak sa jucerasnje vage. Dodao po dve SO I po dva prazna rama za svaki slucaj I da im malo olaksam ako grune neki unos ovih dana dok ih ne evakuisemo na suncokret. Mozda bi mogao neko da mene iznenadi sa info sa jucerasnjim unosom sa F Gore. Videcemo ako nas ko udostoji nekog podatka kakva je situacija sa unosom posle ovog zahladjenja I posle ovih kisa I kisisca. POz I medno.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 14, 2018, 13:48:49
Vaga od juce, lokacija Ledinci 0 kg. Temp juce popodne 18 C cello popodne kisa .... Sta ce biti danas bumo vidli :)
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 15, 2018, 11:59:54
- 1 kg za juce I prekjuce. Kako mi se cini I danas ce minus.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 15, 2018, 13:04:59
Najavljuju za sutra neku temp od max 26 C I, ako bude tako, pitanje je moze li lipa da se revitalizuje I zamedi ponovo. Nisam siguran koje su joj nocne temp. neophodne kao uslov da zamedi. Prilicno se rashladilo, a vlaga sad nije upitna jer je ima I previse ... Da li bezati ili kockati se ....
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: Dragan Šošić Jun 15, 2018, 17:06:50
Коцкаш се у оба случаја. Ако останеш, уноса може бити (ал' не мора да значи). С тим да ће пчеле летети према Чоту а то ти је превелико растојање и пчеле ће се претерано истрошити услед превелике „километраже“.

Колико се сећам, „ловци“ на чист липов мед су са запада Фрушке селили према Чоту где је липа била најкаснија. Ако твоје иду на ту страну, летеће предалеко, може бити неког уноса, али ће се пчеле сатирати од рада. Може бити да има према Дунаву неких барских трава које меде (поточњак и метвица), али поточњак цвета негде на пола сунцокрета и опет ти није баш близу.

Сећам се када смо упорно „чучали“ на Фрушкој Гори јер је унос био око 5 кг. За то време унос на сунцокрету је био до 9 кг. Код нас је падао унос, а сунцокрет наставио добро да меди. Ту је наишло оно: ни тамо ни вамо. Ми смо имали врцање од 25 кг, а на сунцокрету је био просек 50 кг. Додатни проблем је био да је чист липов мед имао слабу прођу (мало је горак и деца га избегавају).

Ризик постоји при сеоби пуних кошница. Потребна је пажња при сеоби и добра вентилација.

Предност је што не мораш да журиш и заглавиш негде ако имаш неповољнији приступ сунцокрету.


ПС

Приметио сам да један „познавалац“ липовог меда каже да је липов мед сличан сунцокретовом (мислим, јесте али када се са липе пребаце на сунцокрет :) ). Липов мед (чист липов мед) који смо ми врцали је прилично светао и више сличан багремовом меду него сунцокретовом. Постоји разлика када се сипа у различите тегле (било је тегли на тржишту које дају црвенкаст прелив боја а било је оних који дају више зеленкасти). Али то није могло дати боју сличну боји сунцокрета.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 16, 2018, 08:16:04
Hvala ti Sole sto si bar prosao samnom kroz sve dileme kroz koje inace prolazimo moji drugari i ja svo ovo vreme. suncokret nas ne koci u vezi sa selidbom jer ga jos ni nema. Juce razgovarao sa jednim velikim i iskusnim pcelarom koji tvrdi da je lipa zavrsila ako je bilo magle usled iznenadnog zahladjenja. Mene vise brine kako cemo se spustiti sa  gore sa tri tone tereta na auto prikolici i kako cemo u njive pored suncokreta. Opet moji drugari i ja kao vikend pcelari vezujemo se za subotu kao da smo subotari :)  .... ma sto djavola, pune kosnice meda i pcela, kako seliti sa ili bez poklopaca, jer pada mi na pamet da bi ovi iznenadni pljuskovi mogli "dodati na vagi" i u selidbi. Neka, muka ima, ali su slatke pa ko velim da ih malo podelim sa vama :)
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: Dragan Šošić Jun 16, 2018, 12:39:36
Наравно да би требало да је липа готова...али, ове године има изненађења.

Не селе се пуне кошнице исто као празне. Или се скине део меда или се иде у две туре. Ако имаш мрежу на подњачи (већу површину, а не неке ситне отворе са мрежом) може остати кров при сеоби.

ПС

3 тоне на приколици...коју категорију има возач, које возило вуче приколицу, која је носивост приколице, има ли налетну кочницу...

Пчелари су често у претовару и не ризикују само казну него много, много више.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 16, 2018, 13:38:49
Odluka je doneta. Nocas selimo u Banat :) Hvala na brizi i savetima. Prikolica jeste aluminijumska, ali je sa sistemom za kipovanje i teska je preko tone. Ovo na prikolici nece imati 3 tone. Ako izbacimo cigle :) selimo bez krovova i nosimo veliku ceradu za ZMAJevku... javljam rezultate ako bog da sutra popodne. Evo jos jedna recenica i lepa vest, a to je da prvi suncokreti otvaraju glave na pojedinim parcelama. PozZ.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 18, 2018, 13:11:29
Sasli u Banat. Juce vrcali. Pakao. Pcele u zivotu agresivnije nisam doziveo. Pred sami kraj kulminacija u ratu sa njima I odustajanje od vrcanja do daljnjeg. Nosimo na lokaciju sa suncokretom, koji pocinje da cveta, pa kontam, ako se bar malo zabune unosom dopustice nam da im oduzmemo to meda sto je ostalo u pet najjacih kosnica. Moji preliminarni rezultati su oko 20 kg po kosnici uz opasku da sam ih pre F Gore drzao na gradskoj lipii u Zrenjaninu gde sam u kosnicama koje nisam pocastio F Gorom imao oko 5 kg po kosnici... Pcele na lipi I u pregledu su bile nemoguce, da li je do nje ili do vremeniskih (ne)prilika ili do svega po malo ne znam. Bodu kroz kozne rukavice bez problema, kroz keper debeli naravno jos ako se malo okvasi od znoja ihajjj, kroz sesir, ma nema prepreke ...
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 18, 2018, 14:36:06
Info za one koji su ostali na lipi u subotu unos bio oko 2,5 kg, mislim u petak oko 1 kg, a juce plus 250 gr I bila oluja na Andrevlju.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: Dragan Šošić Jun 19, 2018, 23:26:16
Sasli u Banat. Juce vrcali. Pakao. Pcele u zivotu agresivnije nisam doziveo. Pred sami kraj kulminacija u ratu sa njima I odustajanje od vrcanja do daljnjeg. Nosimo na lokaciju sa suncokretom, koji pocinje da cveta, pa kontam, ako se bar malo zabune unosom dopustice nam da im oduzmemo to meda sto je ostalo u pet najjacih kosnica. Moji preliminarni rezultati su oko 20 kg po kosnici uz opasku da sam ih pre F Gore drzao na gradskoj lipii u Zrenjaninu gde sam u kosnicama koje nisam pocastio F Gorom imao oko 5 kg po kosnici... Pcele na lipi I u pregledu su bile nemoguce, da li je do nje ili do vremeniskih (ne)prilika ili do svega po malo ne znam. Bodu kroz kozne rukavice bez problema, kroz keper debeli naravno jos ako se malo okvasi od znoja ihajjj, kroz sesir, ma nema prepreke ...


Не веријем да ће ти бити од помоћи, јер си вероватно скинуо мед (мада може бити од користи за убудуће).

Док нисам имао бежалице, користио сам обичну поклопну даску на којој су отвори 25 мм бочно. Користи се као бежалица, али се мед четка. Улога преграде је да се пчеле мало збуне и осете да су одвојене од друштва.

Могао си да користиш најлон на којем избушиш отворе (најбрже и најјефтиније решење). Одмах се четкају рамови, али су пчеле збуњене и знатно мирније.


ПС

Пчеле су љуте помало и због липе и мало више јер су сељене и то је нормално.
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 20, 2018, 10:48:07
Hvala Sole na savetima. Samo da znas da tvoje postove I komentare uvek citam sa posebnom paznjom a na temi za Maticnu mlec si me odusevio. Da ne pominjem cime sve, ali toliko je toga tako kvalitetno napisano I potkrepljeno fantasticnim fotkama da sam dobio neverovatnu zelju da se time bavim ( uspeo sam da pobedim sebe :) ni mrdnuo nisam. cesto u meni pobedi onaj koji zna sta nece I zasto nemoze od onog drugog koji trazi resenja da bi nesto omogucio I zapoceo :(  ). Juce ih izmestili na lokaciju za suncokret u lepom suncanom danu sve odradili kako bog zapoveda. Bude frke, no nismo mi od tih da nismo spremni da uletimo sa cetkom u junsku kosnicu. Cenim da im je taj suncokret u pokusaju znacajno skrenuo paznju, vreme je bilo takvo da ih stimulisao da unose polen I nekog nektara I znacajno je manje pcela bilo u kosnicama I nisu besnele I ujedale. Tamo je osnovna greska bila sto smo ih doneli u urbano podrucje, cenim totalno bespasno, onda nasa zelja da sve zavrsimo za vikend a vrcanje u nedelju po sparnom oblacnom danu, sa cestim padavinama, pa to sto kazes sa selidbom od prethodne noci, bez bezalica, najlona, I sl. rekvizita, pa mozda I lipa u kosnici, ... previse faktora koji su nam napravili pravi pakao od zivota ... No bilo pa proslo. Prosek na lipi mi je 18 kg po kosnici I to je cenim jako lepo I bez obzira jeli ili nije ja sam prezadovoljan.
Suncokret vas zove po celom Banatu. Svakim danom se sve vise otvara na parcelama ranije zasejanim, a svakim danom sve jhe vise kasnije sejanih parcela koje pocinju sa cvetom. POz I medno iz Zrenjanina.   
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: Nebojša Pešić Jun 20, 2018, 13:38:17
  Моје честитке Александре на лепом приносу липовог меда.
Имам мањи број кошница, а и нисам ове године имао у плану селидбу на липову пашу (видим да је то била грешка, јер ко зна када ће опет тако добро замедити). У мом крају сунцокрет се такође полако отвара, те се надам добром уносу.
Поздрав.
П.С. Којим кошницама беше пчелариш ?
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 20, 2018, 13:46:26
Hvala Nebojsa. Pazi nismo ni mi neki mega pcelari. Udruzeni smo nosili 24 kosnice, nesto je ostalo I kod kuce, a sad kako rece I meni zao bilo sto ih sve nespakovah. Bar da se najedu grdne. Sad kad sam ih premestao na suncokret sramota mene od mene bilo koliko su lake. Nisam nikom dao da odmeni mene I sina da ne oseti moju bruku. Cak sam posle prvog pregleda, uvidevsi da je unos stvarno ozbiljan poceo da razmisljam da se po povratku sa F Gore, u vecernjim satima ponovo natovarim I odnesem I ostatak. No opet pobedio onaj losiji deo mene I ... ostale na zelenoj livadi bez idje ista :)
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: Nebojša Pešić Jun 20, 2018, 20:09:49
    Бићемо у контакту преко форума и тел. за липу следеће године.

     Причам жени за липов мед, а она каже да јој одмах купим једну теглу (неће да чека следећу годину). Само треба наћи пчелара који има прави липов мед, као наш Александар  :).
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: knez zlatko Jun 21, 2018, 09:12:26
Pozdrav ! Nocas sam i ja sisao sa Fruske, Prezadovoljan sam unosom lipe, bogami ja.. odose dok smo ih komsija i ja utovarali, mislim na jaka drustva. Ja sam za razliku od tebe teco nosio i slaba drustva koja su napunile njihov polunastavak, imace da grickaju preko zime hahaha. Poucen tvojom tucnjavom pri vrcanju, sa Fruske sam ih oma bucno u suncokret, i sad idem da stavim bezalice, pa cu sutra da skidam medisne nastavke, donosim kuci, i vadim lipu. Dok vrcam lipu sutra, imaju one svoje polunastavke da lageruju suncokret koji tek pocinje da se otvara. Ako ne zahladi sutra kako su najavili, trebao bi do Subote da se otvori skroz (nadam se), jer glavice nocas ko da su brujale pred pucanje. Kad sam nocas sa farovima usao u atar, ko da sam usao medju zidove lavirinta, suncokreti, i kukuruzi veliki ko kuce, sve preko dva metra, sumicu u koju sam ih smestio sam primetio tek na pet metara od nje, ne vidi se od useva.
Idem do njih, jos malo da naprasim auto, sav je ko da sam sisao sa Kilimandzara a ne sa Fruske. Od Sremskog blata, i Banatske prasine, sa klasovima zita iz vrata, i haube, lici na pokretnu kravlju balegu...... ne znam da li ce me i primiti u perionicu hahahaha
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 21, 2018, 10:01:22
Meni je lipov med favorit. Imali smo jednu godinu faceliju I to je med za svaki respect. Rubin crvene boje, a ukus I miris neponovljiv. Teco, drago mi je da se bar preko foruma kontaktiramo. Poz I javljaj rezultate :)
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 21, 2018, 10:05:13
Nebojsa uzmi odmah dve tegle :) nisam siguran, ako se zeni svidi pa okasnis sa potraznjom hoce li ga biti :) plane to 180 kg kako na vatri :)
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: knez zlatko Jun 21, 2018, 13:05:34
Sad sam dosao iz atara, postavio bezalice, ramovi sa lipom zatvoreni preko 70 %. Lepo sam obukao pcelarski kombinezon, i ko pravi seljak otiso u sandale......clankovi su mi ko da sam tri dana isao po žeži ???
Nisam tri godine isao na lipu, al' mislim da sam je ove godine ubo. Teco, ove godine ima da zatrpamo Zrenjanin sa lipom  ;D. Nasao sam jednu pcelarku koja oce da djoramo lipu, i bagrem, ona nije isla na lipu, a ja nisam na bagrem.... svidja mi se ponuda  :-\
Inace suncokret se tek po neki otvorio, ali su pcele sve zute od polena, valjda one iz visine bolje vide nego ja sa zemlje, zapravo ja zbog visokog suncokreta ne vidim dalje od drugog reda.
Sve u svemu lipa prva liga.........Teco nadjemo se u temi "suncokret", ovde smo zavrsili, cirkus je stigo u nas atar hahahaha
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: pizurica aleksandar Jun 22, 2018, 10:46:39
Teco sve smo se dogovorili. Lipu za bagrem menjaj 1:1, moja preporuka :) Kako ti se pokazali PVC SO?
Naslov: Odg: Липа 2018
Poruka od: knez zlatko Jun 22, 2018, 14:23:10
Delimicno, mesestimicno..... one tvoje su lepo izgradile, dok neke ko case od jogurta... brljave