Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Moj pcelinjak moj odmor i uzivanje
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato danas u 10:21:28 »Богу хвала да је бар негде добро стање као код тебе. Ти ћеш багрема нешто и набрати док је у мом крају мрка капа. Иако меди ових дана помешаће се воћним медом и све ће отићи у другу класу. Код нас је све воће исцветало и јорговани су завршили са цветањем те јуче чујем коментар да неће бити цвета да се за Ђурђевдан направе венци. Још једна лоша година на видику.
2
Trenutne pašne (ne)prilike / Odg: Багрем 2024. године
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato danas u 10:11:33 »У суботу 13. 04. унос од 2 - 2,5 килограма.
Недеља 14. 04. нешто мало преко 3 килограма.


Багрем се у претходних неколико дана отворио преко 90 %. Никада до сада цветање није било тако нагло. Медиће још данас и сутра . Од среде захлађење са кишом и ветром. Тешко да ће багрем опстати јер је лоше време прогнозирано за 5 - 6 дана. Приметно је да пчеле још увек мед трпају у плодишта као да осећају промену времена.
3
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Moj pcelinjak moj odmor i uzivanje
« Poslednja poruka od strane Misko Savic poslato danas u 08:12:56 »
Juce pregledao drustva i stanje je iznenadjujuce. drustva su se veoma brzo razvila , jaca dva drustva su blokirana sto sa leglom i polenom sto sa unosom sa voca, njima podbacio jos po jedan sprat i spustio samo jedan ram sa medom i pergom da mogu da se spuste pcele , leglo nisam smeo da spustam zbog najave zahladjenja.
U slabija dva drustva zamo odradio razmestanje ramova jer imaju jos prostora za leglo.
Kod mene jabuka u cvetu i po neka sorta kruske, bagrem kod mene mislim da nece pre 1 maja, ako bude ovo zahladjenje mozda tek posle djurdjevdana.
4
Rodna Voja / Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
« Poslednja poruka od strane Рајко Борић poslato danas u 06:54:01 »
Da bi ste dobili dobro manicure...
Ацо, да ли је грешка у куцању или реч "маницура" има неко значење у пчеларству? Које?
5
Rodna Voja / Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
« Poslednja poruka od strane aca peric poslato danas u 06:49:31 »
Da bi ste dobili dobro manicure, morale pokidati poklopljene matičnjake 6.ti Dan a ostaviti otklopljene matičnjake tada.Nadajmo se da će ipak dnevne temperature ostati bar 12 stepeni a da noću neće biti mraza nego bar 7 IL 8 stepeni par dana.
6
Rodna Voja / Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
« Poslednja poruka od strane Milan D. Saric poslato danas u 00:03:16 »
Јуче је био 6. дан од прављења првих ројева, па сам их прегледао и покидао затворене матичњаке.

Данас сам прегледао и изједначио 7 заједница на 4+4 рама легла, а од вишка сам направио још три роја (два пута 2хране + 2 зат легла + 1 отв легла и један 3х+3зл+1ол). И том приликом су пчеле препрскане нозевојем и војвиром, појилице освежене, а замке за осе, стршљенове постављене.

Три заједнице које нисам дирао сам већ добрано ослабио претходни викенд (узимање по два, три рама легла а додавање основа) и од њих ћу евентуално направити још један рој после захлађења, или иде ограничавање свих заједница зависно од стања.

Једно питање за искусније: ако температура буде нижа од 10° шести дан од прављења ројева, да ли да их отварам и порушим матичњаке, или ипак не?
7
Rojevi / Odg: 7 RV društava na prodaju
« Poslednja poruka od strane aca peric poslato April 14, 2024, 18:52:44 »
Danas sam tek odradio prolećni pressed I sranje u RV s obzirom na datum je odlično.Uglavnom su od 8 do čak 16 removal legal, jer ih još nisam ograničavao Hanemanovim rešetkama Ali danas sam to hitno  krenuo da radim.Tako da ako se neko reši da pazari od mene RV , samo da ih odveze na pašu I da obavezno izniveliše društva, jer su ova sa 12 do 16 removal prejaka !
8
Trenutne pašne (ne)prilike / Odg: Багрем 2024. године
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato April 14, 2024, 14:19:22 »
Код мене у Банату багрем тек полако почиње да отвара. Репица цвета и пчеле имају чиме да се занимају. 90% багрема још није кренуло и то је добро.
Само да издржи још мало до овог најављеног захлађења. После ће га то захлађење још додатно успорити и могло би да се све колико толико нормализује. Поздрав свима.
9
Trenutne pašne (ne)prilike / Тровачи на делу
« Poslednja poruka od strane Рајко Борић poslato April 14, 2024, 05:48:40 »
Недостаје радне снаге и воље за рад. Многи прскају глифосатом (тоталом) око жичаних ограда и циглом поплочаних пролаза. Кокошке пасу траву док се не осуши, око недељу дана после прскања, па се нађе у јајима. Ако деца поједу таква јаја, зависно од дозе, изгледне су гадне последице (често: гојазност, сметње у учењу, неплодност; понекад: аутизам).
Дакле, ко купује "домаћа јаја", мора да погледа двориште где су коке носиље.

Стрепим: да ли ће се наћи глифосат у меду од испрсканог маслачка и коприве?
10
Trenutne pašne (ne)prilike / Odg: Багрем 2024. године
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato April 13, 2024, 23:05:10 »

Juce unos 300 grama. Za danas nemam izvestaj. Trentnsa temperatura 2o stepeni. Idealno. Ceo grad mirise na bagrem.
Stranice: [1] 2 3 ... 10