Autor Tema: PIO za pcelare  (Pročitano 6084 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
PIO za pcelare
« poslato: Januar 22, 2015, 13:01:59 »
Kako je vecina pcelara prijavila gazdinstvo i krenula u silnu papirologiju po vesti o dobijanju subvencija pojavljuje se sada na drugim poljoprivrednim forumima vest da ce se kao uslov za subvencije traziti i PIO prijava po zakonski vazecim propisima.


- OVO NIJE ZVANICNA VEST VEC SE PROVLACI PO POLJOPRIVREDNIM FORUMIMA - NE SPOS - DA NE ISPADNE KAKO SIRIM DEZINFORMACIJE.


Kako je zakon o PIO zadnji put menjan negde u julu 2014 godine a o promeni istog NE POSTOJE nikakve informacije (sem jedne vesti saopstene od Predsednika SPOS-a da se radi na izmenama koju nije moguce nigde potvrditi) a promene su stupile na snagu 1.1.2015. godine zanima me da li se do sada neko od pcelara sa ovog foruma interesovao na nadleznim mestima kakva je situacija po tom pitanju.


Bilo bi dobro da se iznese ovde cinjenicno stanje na terenu a ne rekla-kazala jer nepoznavanje zakona ne oslobadja od posledica koje mogu iz toga proizaci - a to vidimo jer se drugim poljoprivrednicima dug gomila i dostize ogromne iznose koje moraju kad tad u nekom iznosu da namire. Sama cinjenica da se poljoprivrednik nije sam prijavio ne deluje - idu po najrazlicitijim spiskovima i stanjima po upravama a i po registraciji PG sami i zaduzuju cesto bez obavestavanja onoga koga zaduzuju.

Van mreže Sinisa Mirovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 438
  • Pol: Muškarac
Odg: PIO za pcelare
« Odgovor #1 poslato: Januar 22, 2015, 14:10:53 »
Mozete se obratiti SPOSu odnosno njihovom presedniku,mada sad pred izbore  u SPOSu nije  lepo postavljati tako neugodna pitanja i podsecati presednika RZ na data obecanja.
Zvanicnu informaciju cete dobiti postom u vidu uplatnice kako stvari stoje,mada neverujem da nece da urade neku izmenu  normalno ne zbog pcelara oni su margina poljoprivrede vec zbog ratara,vocara,stocara itd.
Neki od prestavnika SPOSa tacnije njihov presednik misli da je mnogo bitan za ministarstvo ali rezultati pokazuju sasvim suprotno,dakle za jednu ovcu subvencije su od 5-7000din ,a za pcelinje drustvo deset puta manje ,pa vi vidite ko ima vecu tezinu i koga vlada vidi u buducnosti razvoja poljoprivrede.

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Odg: PIO za pcelare
« Odgovor #2 poslato: Januar 22, 2015, 14:56:57 »
Od tog posla nema ništa. Može država da traži koliko hoće i šta hoće jednostavno NEMA! Ne mislim konkretno na pčelare već na celokupno seosko domaćinstvo. Narod živi na ivici siromaštva i namet u vidu Pio je jednostavno nenaplativ. Kao da neko radi u korist sopstvene štete. Sela se gase i propadaju, škole ostaju bez đaka... A belosvetske ale i protuve su u najavi kao kupci poljoprivrednog zemljišta... Kako stoji stvar nasi potomci radiće kao nadničari na svojoj dedovini! Neće me začuditi da stranci za par godina podignu i pčelarske farme i da im se niko nesme naći sa košnicom na 10km.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: PIO za pcelare
« Odgovor #3 poslato: Januar 22, 2015, 16:36:44 »
 
 
                Kolega Stankovic je otvorio pravu aktelnu temu. Mnogima to u ovom trenutku mozda izgleda daleko,nedodirljivo i neobavezno ali verujte da da je to bukvalno ne  nasa sutrasnjica vec danasnjica..Meni licno ne, jer sam pcelar amater - hobista. Kod mene je u pitanju zelja,radost druzenja sa prirodom i eventualna dopuna sutrasnjih penzionerskih prihoda.Cak ni to ne prevashodno.Dovoljno je obezbediti zdravu hranu za svoje najblize i pokriti troskove svega toga.Ako sta pretekne dobro doslo. Medjutim to ne znaci da se ne trebam zaloziti za one koji svoju egzistenciju vezuju za prihode od pcelarstva.Na njima je da pcelarstvo vuku unapred a ne na meni hobisti. Nazalost, medju bas takvima ,nazovi profesionalcima,je najvise mesetara i sicardjija koji prodaju veru za veceru. Nije prvi put zar ne.
                 Citiracu par narodnih izreka pre nego sto se uopste upustim u diskusiju po ovoj temi.
                 Ne bojte se dobro biti nece. Pitam se kad je u zamlji Srbiji sve bilo dobro i potaman pa da je sve to nesto novo.Nikad, a mozda ni tad.Nece,bojim se ,dobro biti ni ovoga puta.
                 Ko se vrabaca plasi taj zito ne seje. Rasturite i rasprodajte pcelinjake jer ce biti namet na vilajet. Ja necu jer cu izdrzati namet ili promeniti vilajet ili po dobrom starom srpkom obicaju za....ti i jedan i drugi.
                 Tudja ruka svrab ne cese. Nece vam drugi resiti probleme vec se malo i sami zalozite. Ne samo pisanijem na forumima i kukumavcenjem nego i konkretnim idejama i akcijom. I ne samo preko SPOSA koji je ocigledno postao impotentna, samodovoljna,sicardjijska organizacija . Od njih,to je i deci jasno vajde i pomoci nema.Oni su svoju veceru davno i pojeli i provarili.Sramota me je da i pomislim sta su za svoje clanstvo ostavili.Nisam njihov clan nikada bio nitu cu pod ovakvim okolnostima biti pa me to previse ne brine ali oni ocigledno svoje clastvo tretiraju kao raju.
                 Raja nek ostane raja. Ovim recima je docekan i propracen turski hatiserif kad je ova nasa nesrecna Srbija dobila status knezevine.Bilo ne ponovilo se. Bilo, a ponavlja se. I tada i sada ima onih koji ce za saku vlasti svoje sunarodnike,saplemenike  najradije videti u statusu raje.A raja je to sto jeste najvise i najduze dok na to sama pristaje.Procitajte Cvijica, niko kao on nije  pre vise od veka opisao tzv.rajetinski tip u srpskom naroda.Na svu srecu srecu opisao je i druge tzv. dinarski i sumadijski genotip  koji nisu pristajali na status raje.Zato su se bune i dizale u Hercegovini i Sumadiji a ne drugde.
                  Voda je dosla do grla.U opstoj nemastini zapcelario je i Kurta i Murta sve misleci da ce nabrati med - neki dinar na brzinu. Obecanje ludom radovanje. Videcemo se na prolece u martu i aprilu.Praznih kosnica i pcelinjaka ce biti ko pleve.
                   Zivi bili pa videli.
 
 
 
 
 
                               
 
             
                   
 
                 

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: PIO za pcelare
« Odgovor #4 poslato: Januar 22, 2015, 19:17:24 »
Srbija je oduvek bila poljoprivredna zemlja i bogata zemlja sposobnih i vrednih seljaka. Na žalost od 1945 godine pa na dalje do današnjeg dana seljak se raseljava sa svoje zemlje i sa svog ognjišta. Komunisti su mu otimali zemlju, sela ostavljali bez puteva, bez otkupnih stanica za njihove proizvode, ostavljali seljanima da se sami brinu o sebi i terali ljude da se iseljavaju na zapad. Sve je odavno dobro smišljeno i sve urađeno da se oslabi glavni stub ove zemlje to jest srpski seljak i srpska poljoprivreda.
Ovaj novi PIO zakon posmatram u istom planu, planu uništenja srpskog seljaka i srpskog sela.
Svim stanovnicima sela treba obezbediti besplatnu struju, fiksni telefon, internet, besplatno školovanje dece, besplatnu zdravstvenu zaštitu i besplatnu registraciju vozila i radnih mašina. Samo u ovim uslovima Srbija može računati na prosperitet, blagostanje i narod koji će voleti svoju zemlju, svoju vlast i svoje selo. Pozdrav svima...   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Goran Pavlović Vazduh

  • Gost
  • *
  • Poruke: 4
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
Odg: PIO za pcelare
« Odgovor #5 poslato: Maj 27, 2015, 10:50:47 »
Izgleda da je ovako: Krajem 2014. godine menjali Zakon o PIO, uveli privatne izvršitelje; sada ako hoćeš subvenciju plati oko 96.000 godišnje po RPG-u, što je veoma slično iznosu paušala kod preduzetnika, što će reći NISI, a JESI za državu u istom statusu, te još kod poreske uprave možeš da se izjasniš da RPG dobije status preduzetnika (pa da ga registruješ u APR-u). Pošla je inicijativa oko fiskalizacije poljoprivrednika, ali je stala. Čini mi se, na kraju, da su subvencije samo mamac kojim treba da se utera što više uplata u budžet (preko PIO, SZO i sl.).
Ako kaniš pobediti ne smeš izgubiti!!!