Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Moj pcelinjak u povoju

(1/24) > >>

slavica petrovic:
PCELINJAK U POVOJU
Godinu dana pre zacetka pcelinjaka pozeleh da moj "crni fond" za nedaj boze potrosim na korisnu stvar tj osvezeno secanje na mladost setih se svoje bake i pcela, to se desava u nasim godinama dobar znak da starimo i tako mic po mic ja se upecah nadjoh se na oglasima i poce da kupujem osnovno od opreme i svidese mi se dve kosnice tad nisam zanala ni kako se zove jer na oglasu nije pisalo i ja mislila LR a kupila dve DB -10. Traganje nastaje i tako pronadjem forum Djoke Zecevica. Gde sam ustanovila da su to DB-10 kosnice. U mom neznanju i dobijenih saveta sta uzeti roj ili drustvo uspostavilo se da je to vrlo teska odluka kad je budjet ogranicen. Traganjem za najboljom odlukom nadjoh se i na forumu Vojinom gde su mi se dopale kosnice i ono sto kazuje nas domacin o njima. Odlucih se ja za njih ali eto problem kako doci do njih sve teze nabaviti jer nisu zastupljene na nasem podrucju. Nije bilo mozda pametno ali iz navedenih razloga kupih polovne tri kosnice Rv videvsi oglas na ovom forumu a mesto je blizu. Nisam puno jeftinije platila nego nove kupljene su za 40E ali sam dosta ramova dobila sa SO deo sa medom i dvadesetak ramova koji su odstranjeni zbog prisustva moljca. Sve sam to ocistila. kosnice jos jednom ofarbala postavila na postolje. I od naseg domacina Voje kupila jedno osrednje drustvo to je moj pocetak. Moram se zahvaliti nasem dragom Voji koji je ucinio uslugu i doneo mi to drustvo tako da nisam morala ici po njega jer mu je majstor u mom kraju. Zahvaljujem se i Voji i njegovom bratu Radetu. Dakle 28.04.2015 ja sam pocela pcelariti. Sada imam jedan roj koji mi je sam dosao u praznu kosnicu 10.05.2015. i sad jos malo pun i drugi nastavak lepo radi. Od drustva koje sam kupila razvilo se u cetiri nastavka i onda sam jedan nastavak stavila na novu podnjacu sad je to drustvo na tri nastavka. A staro je ostalo bez matice i tu su se formirali maticnjaci pa sam tako napravila jos tri nukleusa od kojih su dva uspesna imaju oplodjenu maticu i vec na dva rama primeceno leglo u jednom ima i malo zatvorenog legla. Jedan nukleus nema legla izgleda da je matica stradala a isto tako nema ni u starom drustvu.
Moje pitanje drage kolege dali je kasno da im kupim maticu odnosno sta ciniti u ovakvoj stuaciji. 

Esad Jusić:
Slavica:

--- Citat ---A staro je ostalo bez matice i tu su se formirali maticnjaci pa sam tako napravila jos tri nukleusa od kojih su dva uspesna imaju oplodjenu maticu i vec na dva rama primeceno leglo u jednom ima i malo zatvorenog legla. Jedan nukleus nema legla izgleda da je matica stradala a isto tako nema ni u starom drustvu.
Moje pitanje drage kolege dali je kasno da im kupim maticu odnosno sta ciniti u ovakvoj stuaciji.
--- Kraj citata ---

Sama si sebi odgovorila, samo si se malo zbunila, a evo gdje si odgovorila:

--- Citat ---sad je to drustvo na tri nastavka.
--- Kraj citata ---

Od tog društva uzmi po 1 ram otvorenog legla i dodaj u ta 2 za koja misliš da su bez matice. Za 3-5 dana pregledaj: ako povuku matičnjake, onda jesu bez matice, a ako ne povuku, ne čačkaj ništa možeš samo pokvariti sve.

Možeš kupiti i dodati maticu, ali moraš savladati 2 problema: novac i vrijeme dostave matice, te problem što su društva bila bez matice i takva teže primaju maticu. Ja bih dodao po ram otvorenog legla, a ti kako hoćeš. Jer, kad kasnije dođe do raskoraka u snazi zajednica, ostaje nešto što se zove: izjednačavanje zajednica, a to znači da od jače uzmeš i pripomogneš slabiju da bi ih sve otprilike slično zazimila. Jesam li dovoljno jasan? Ako nisam - navali s pitanjima.

Jah, umalo da zaboravim dvije stvari:

1. Drago mi je što si otvorila svoju temu pa sada postavi i koju sliku
2. Tebi je roj sam došao, meni nikad nije, a to, po meni, znači nešto - moglo bi biti da ti budeš srećna sa pčelama i one s tobom, a ja baš tako želim.
3. Heh, mora biti i treće: ne hvali i ne zahvaljuj! Samo kaži: idemo dalje, druže moj.

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Poslušaj me, nikad ne kupuj polovnu pčelarsku opremu. Mala je tu razlika, a problemi mogu biti ogromni.

slavica petrovic:
Esko druze juce sam gledala drustvo formirano na tri nastavka od odvojenog jednog nastavka od starog drustva ono je ograniceno na jedan nastavak sa MR u tom prvom nastavku takva je guzva da sam jedva videla larve i to na krajnjim ramovima vec odrasle neznam dali je pametno da prevesam jos koji ram u drugi nastavak i da pri tome stresem pcele sa legla da nebih prenela maticu ili da tako ostavim. Moje pitanje dali da od roja kod njega nije takva guzva cini mi se ili od nukleusa gde ima i jajasca i larvi i zatvorenog legla isecem deo sa leglom gde su jajasca i uglavim u ram u nukleusu i staroj kosnici gde su samo izletnice. Sta ako ne izvuku maticnjake. Vredi li to spajati sa nukleusima koji imaju matice i legla. Idemo dalje svaki korak vredi zlata stice se  novo iskustvo pozdrav druze.

slavica petrovic:

1. Drago mi je što si otvorila svoju temu pa sada postavi i koju sliku

Jednom kad deca promene stari mobilni i meni ga daju imacu priliku da slikam svoj mali pcelinjak u povoju.Nadam se da ce to biti uskoro.

slavica petrovic:
Ako je uspelo ovo bi bila moja prva unukica Anastasija bakina "pcelica Maja".

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju