Autor Tema: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима  (Pročitano 30536 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


             У исчекивању јављања колеге Млађена Шљивића са Пала који једини редовно доставља податке о потрошњи хране са свог пчелињака преносим податке са другог форума за месец фебруар.
             Поморавље - Баточина 125.метара надморске висине потрошња у ЛР кошници 2,95 кгр а у ДБ кошници 2,8 кгр.
             Војводина - Палић ЛР кошнице у контејнеру 1,51 кгр.

             Прогноза за март месец - сличан фебруару , смењиваће се по пар топлих па пар хладнијих дана , температура неће одлазити у минус.
             

             П.С.

             Пре пар дана ми се јавио колега из Јагодине , пчелар хобиста , пчелари десетак година са ДБ кошницама. Од 6.пчелињих друштава 5. су потпуно страдала од глади а једно остало са нешто мало пчела на две улице. Диже руке од пчеларења у техници пчеларења није ништа мењао свих ових година и није му јасно шта га је и зашто задесило ? ? ? 

Van mreže Mladjen Sljivic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 264
  • Pol: Muškarac
                 Gorane prijatelju danas sam bio na pčelinjaku i izvagao
pola društava. Potrošnja je od 1.5 do 2kg. Ukupna potrošnja do sada oko 7
do 8kg. Jednom je na spos forumu Neša Ilić rekao otprilike ovako. Vagajte
vi koliko hoćete ali do marta će potrošiti do 8kg. Pa ko je ostavio kako se
preporučuje 15 do 20 kg u avgustu sada je još miran pod uslovom da je
dobar raspored hrane. Svakako treba poslušati Šoletov savjet da se pogleda
kako stoji klube i raspored hrane, pa po potrebi intervenisati. Inače treba
uzet u obzir da sada ima umjesto meda leglo koje isto ima svoju
težinu, pa je meda nešto manje nego što vaga pokaže. Ja vagu više neću
kortistiti do postavljanja medišta, a onda mjerimo plus. Nisam ovih dana
mogao pogledati leglo jer dosta hladno za pregled. Bilo je dosta kiše i
snijega, još vegetacija miruje, pa čekamo malo toplije vrijeme za pregled.
To bi bilo za sada pozdrav sa Pala.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

                      Добили смо податке и о потрошњи хране у фебруару , последњем зимском месецу , те је мислим ред да мало продискутујемо шта нам је овај месец донео а шта однео.
                      Донео нам је тзв. " лепо време " са температурама у више наврата чак и до 20.степени што је изазвало прерано буђење природе. Крајем месеца су у нижим пределима одједном процветале и џанарика и бресква и кајсија док дрен и леска завршавају са цветањем. Осим полена колеге јављају да је било и уноса нектара што је тачно иако поприлично неуобичајено за овај период. Џанарика је прва права нектарица и дај нам Боже макар 5 - 6 добрих дана да је пчеле искористе.
                       Донео нам је фебруар и легла у кошницама како где али у сваком случају знатно више него што је уобичајено. Самим тим и потрошња хране је нагло скочила. Из претходна два одговора се да закључити да је тамо где су временски услови били оштрији и примеренији зимском фебруару потрошња знатно мања ( извештај колеге Шљивића са Пала на више од 1000.метара над.висине и извештај са Палића из ветровите Војводине ). Овде је потрошња како колеге наводе око 1,5 кгр. Међутим извештај из Поморавља - Баточине показује дупло већу потрошњу. Мени , лично је овај задњи најинтересантнији јер су ми пчеле на том подручју од Баточине на 10 - 15 километара ваздушном линијом. Иако нисам мерио кошнице приметно је да знатно олкшале , односно да је у овим крајевима потрошња у фебруару знатно порасла. Колега из Баточине је за ЛР кошницу дао податак од 2,95 а за ДБ 2,8о кгр. Реално је то и више од 3.килограма у фебруару јер не заборавимо има и доста легла које има своју тежину а и било је нешто мало уноса.
                        Лично нисам забринут јер сам добро зазимео кошнице са довољним залихама хране. Ипак , приметио сам да постоји разлика у потрошњи од кошнице до кошнице иако су у зиму све ушле са истом количином хране. Зато сам на опрезу и што рече Шошић посматрам стање у кошницама у складу са временским условима који бар у наредних десетак дана неће бити сјајни. Прогнозира се ред хладног па ред нешто топлијег времена неће бити изненађење да нам март буде хладнији од фебруара. Иако не волим погаче и максимално избегавам њихово додавање припремио сам једну количину за евентуалну интервенцију. Да се разумемо не за сваки случај ( не волим тај израз и нервира ме кад их неко даје за сваки случај ) већ за одређени преко потребни случај недостатка хране у неком друштву ако га буде било.
                         Блага зима је донела и веће од обичног страдања пчела од глади. Пратим редовно овај и друге форуме и приметно је да страдања највише има баш у мом крају центалне Србије и да предњачи Поморавље и предели са нижом надморском висином. Овог страдања има више него што се објављује јер ипак је највећи пропуст пчелара кад дозволи да му пчеле страдају од глади. Шта је било било је али опрез за март није на одмет јер ће се потрошња само и то знатно увећавати а због временских прилика адекватне количине уноса сигурно неће бити. Мислим да ће друга половина марта бити најкритичнија те је боље на време бити приправан и интервенисати.
                          Лично ћу искористити први слободан дан да проверим стање са храном јер " баба Марта " не прашта.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


                Надовезујем се на прошли одговор од 3.марта. У суботу 5.марта сам на кратко успео да обиђем пчелињак. Дан је био идеалан за преглед кошница . Међутим , времена нисам имао јер сам на пчелињак стигао тек у касним поподневним сатима. Подигао сам само пар највиших наставака са од раније обележених кошница у којима је потрошња хране била већа од просечне. Сумње су се потврдиле биле су знатно лакше од других. Потрошња се дакле увећала и то поприлично.
                 Наравно да сам одмах интервенисао додавањем по пола погаче које сам узео на сајму. Временска прогноза која није обећавала се потврдила и од тог дана се само смењују ветар и киша. Џанарику бар код мене пчеле неће искористити јер оно што ветар није одувао и омлатио испрала је киша. Латица је већ сада више на земљи него на грани.Срећом креће мртва коприва од које су се стњике већ зацрвенеле. Слаба је то вајда за пропуштену џану али шта је ту је мора се даље. Само кад би још огрејало сунце али ни ту прогноза није оптимистична бар још десетак дана.
                  Не волим погаче ове године сам био чврсто решен да их избегнем али се није имало куд. Ноћи су још увек хладне , на мом терену око 4 - 5 степена , легло повелико а нектара у природи премало. Следећи обилазак за десетак дана па видећемо шта смо урадили.
                 

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Pozdrav svima

Danas sam iskoristio period bez kise i dodao pčelama po pogacu (trecu po redu, prva je bila negde u januaru nisam siguran za datum) prilikom dodavanja pogaca proverio sam i zalihe hrane u kosnicama tj pregledao sam krajne ramove  i hrane ima ali je trose uveliko preko pogaca sam postavio sloj najlona 50x50 i time dodatno utoplio kosnice.

 zasto ovo pisem u ovoj temi, pa razlog je sledeci:
 Posto sam zazimio dva RV nukleusa tj 2 nastavaka sa 8-9 ramova i sa mladim maticama ali sa nedovoljnom kolicinom hrane opcijalno oko 8-10kg mozda malo vise ili manje drustva sam postavio posle tretmana sa Oksalnom na dva jaka drustva i na njima su zimovale i koristile njihovu toplotu danas sam im dodao po drugu pogacu i na brzinu pregledao rezerve hrane prva ima dovoljno hrane oko 6-7 kg i legla na 4 rama dok druga ima legla na 2 rama ali hrane ispod 5kg tj 4-5kg njoj sam dodao dve pogace  i time prekrio sve ulice tj sve ramove ova dva nukleusa sam trebao da spojim jos u septembru ali zeleo sam da sacuvam obe matice i da vidim da li moze jedan ovako mali nukleus da prezimi...ispostavilo se da moze na svu srecu sacuvao sam obe matice ali bice to pomocna drustva malo slabija ali zlata vredna kod mene Dzanarika procvetala nekih 50% kajsija je u punom cvetu sprema se i ostalo voce kruska sljiva visnja tresnja pa na kraju i zlata vredna jabuka samo da se odlepsa ovo vreme i bice sve ok..
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Radisa Zdravkovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 216
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Naupare Podnožje planine Jastrebac
Kako bi naš narod reko,godina ja poranila a to je uzrokovalo toplo
vrema a samim tim  pojavu veće količine legla i naravno veću potrošnju
hrane u košnicama.Zadovoljan sam stanjem zaliha hrane i legla u košnicama
a do sada sam društvima dodao po dve pogače od 1,2 kg i spremio treću a nakon
toga nadam se lepšem i toplijem vremenu i početak sirupiranja.Kraem februara je
bilo nekoliko sunčanih i toplih dana što su pčela iskoristile da unesu tako potrebnog
polena i nektra.Evo par slika.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





                         Топло препоручујем свим колегама , посебно онима који су се на форум учланили ове године , да посете и исчитају ову тему. Тема је по свом садржају компатибилна са другим, за пчеларство важним темама, као што су нпр. зазимљавање кошница , пеихрањивање , почетак пролећног развоја и др.
                         Питање потрошње хране у зимском периоду је проучавано и о томе доста писано , посебно у руској литератури. Код нас, на жалост, ова теме није довољно обрађена мада има колега који ове податке уредно воде али их слабо објављују. За РВ и ЕВ кошницу ови податци постоје само спорадично.
                         Са наведених разлога бих замолио колеге који на пчелињацима имају ваге да у маредних 6. месеци почев од првог октобра бар сваког првог у месецу измере своје кошнице и о томе податке објаве овде како би смо их могли заједнички упоредити и коментарисати. Ова молба се превасходно односи на колеге који пчеларе са РВ и ЕВ кошницама ( обзиром да је ово форум посвећен првенствено њима ) али су и сва друга мерења других типова кошница драгоцена. При том би било пожељно навести и надморску висину пчелињака као и податак да ли је пчелињак стационаран , на отвореном или наткривен или у камиону или контејнеру.
                         Колеге , Ваше поступање по овој мојој молби не изискује ни много времена ни много труда . Податке које ћемо заједно добити помоћи ће превасходно Вама да на Вашим пчелињацима сагледате тачну ситуацију и убудуће лакше планирате које и какве радње треба урадити. Упоређивањем података са више пчелињака на различитим локацијама помоћи ће свима нама да унапредимо рад на пчелињацима. То и јесте основна сврха овог форума зар не ?

Van mreže Darko Vujičić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 179
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
Kolega Gorane bila je ovo već praksa ovde na forumu i potpuno ste u pravu ali pčelaru početniku čak ni to mnogo ne koristi jer je uvek u strahu da ima manjak hrane u košnici nažalost ovo pišem i iz sopstvenog iskustva.Izumitelj ovog tipa košnice je lepo propisao koja je to količina hrane sa kojom košnicu RV na dva tela treba zazimiti.Čak kako proceniti a i da se nema profesionalna pčelarska vaga.Međutim slažem se da nije zgoreg obnoviti temu jer cesto su stranice zastarele i ko pocne da ih pregleda na 100 i 200str.neretko i odustane u potrazi za odgovorom.Po meni svako ko ima manji pcelinjak moze sa sobom da ponese obicnu vagu za merenje ljudi onu "stojecu"stavi lepo dve stafnice podmeri na "0"skine i stavi jedan nastava pa drugi sto dobije od tezine odbije ne drzite me za rec da li bese priblizno 5kg je prazan nastavak i dobije cime trenutno raspolaze.Sve sto fali intenzivno prihraniti obilno i gustim sirupom ja obavezno dodam Nozevoj i to je to...I po mom misljenju zimska vaga nije ni potrebna po mesecima.Dalje nadam se da ce iskusnije kolege sto sta imati ovde da dodaju,oduzmu ili me isprave..pozdrav

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





Ево Дарко одмах мале исправке.  Не треба мерити сваки наставак посебно . Суштина није сада израчунати колико хране име у кошници . Суштина је измерити колико се хране потрошило од 01.10 једне године до 01.04. идуће и то баш по месецима. Потрошња је драстично различира у октобру и марту рецимо у односу на децембар и јануар.
Значи треба целу кошницу оваква каква јесте измерити сада првог октобра и та тежина се узима као почетна ( нултна ). Надаље исто такво мерење извршити врши сваког првог у месецу. Тумачење добијених резултата остављам за касније. Поздрав .

Van mreže Rancic Zoran

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 5
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: V.Plana
Pozdrav  svima-evo  i  ja  da  se  javim  posle 100 godina! ;D Ova  tema   na  dalje  bi trebala  da  bude  bas   aktuelna  pogotovo  iz  razloga  sto  su  pcele  u  septembru(bar  kod  mene) potrosile  puno  vise  hrane  nego  ranijih godina   u  istom  periodu.Sreca  je  da  je  nastupilo  ovo  zahladjenje  da  ih  malo "dovede  u  red" inace   kad  bi   nastavila  vaga  da  pada  u  istom  ritmu  i  u oktobru-ziv  nisam  sta  bi  ostalo  od  zimnice!?Imam  jos  jednu  turu  da  vratim  iz  Vojvodine  i  tamo  vaga  stoji  na  nuli  sto govori  da  nesto  caprljaju-radi  ili  aster ili brsljen.Kuci je  konstantni  dnevni  pad  izmedju 100 i 200 grama!!!Prosta  racunica  je  da  je  vaga  pala  preko 3kg   a  kod  puno  pcelara  iz  okoline  i preko 4kg. :'( Proizvodjaci  pogaca  ce  posteno  da  se  narade  ove  zime.... ;D

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





Налетох случајно на податак из књиге " Практично пчеларство " издање Нолит , Београд 1985.године , Тодоровић о зимској потрошњи хране у јаким пчелињим друштвима.
               
                 -  Октобар . . . . . . . .  1,1 кгр
                 -  Новембар . . . . . . .  0,9 кгр
                 -  Децембар . . . . . . .  1,0 кгр
                 -  Јануар . . . . . . . . .   1,2 кгр
                 -  Фебруар   . . . . . . .   1,6 кгр
                 -  Март . . . . . . . . . . .  2,3 кгр

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Ovo nije ni blizu 20 a kamoli 25 kg hrane...
Možda smo ipak neki bezrazložno zabrinuti.

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1042
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Za vikend sam bio sa jednim starim pcelarom i pitao ga za potrosnju i kolicinu hrane potrebne za zimu...Evo ovako kaze,meri koliko hoces potrosice od kraja avgusta do kraja aprila 12kg, s tim da u aprilu ako se okisa i bude nastabilno vreme treba uvek racunati plus pet kila,znaci 17 kg i da nikada ne brinem sto se tice gladi...

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Ovo nije ni blizu 20 a kamoli 25 kg hrane...
Možda smo ipak neki bezrazložno zabrinuti.


                        Наравно да си безразложно забринут . Погледај Војин одговор са прве стране ове теме па отклони забринутост .

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
                        Наравно да си безразложно забринут . Погледај Војин одговор са прве стране ове теме па отклони забринутост .
Dobri moj Gorane, kao što sam ti i sam,
moje su 'čelice u LR-kama, a naseljavanje RV-jki počinje tek naproleće  :)

Otuda moga straha...
Ali, jučerašnjim sirupanjem si me ubedio da ipak treba još jedan pčelarski postulat da pretresemo...
No, o tome popodne, na drugom mestu.