Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Пчелињак " Пауновић "

(1/2) > >>

Rakovac Goran:                  У договору са Душаном Пауновићем власником пчелињака " Пауновић "  отварам ову тему о пчелињаку који се налази у Камендолу на средокраћи између Умчара и Гроцке. У питању је воћарски крај са плантажама најразноврснијег воћа почев од кајсије и брескве па до јабука и дуња.
                  Пчелињак смо јуче заједно обишли Душан и ја и извршили ограничавање матица. Друштва су прошлогодишњи ројеви . Пчеле нису стимулативно прихрањиване а у марту месецу су добиле по једну погачу. Стање је више него добро . Најјача кошница је на 15. рамова легла , најслабија на девет. Остале  са 12 - 13 рамова легла. Дакле сва друштва пуцају од снаге и сва су до сада изградила од минимум две до четири сатних основа.
                  Душан је иначе запчеларио прошле године , пчеле је у Камендол населио у септембру што значи да му је ово прва пчеларска сезона.
                  Према стању на пчелињаку слободно могу рећи да је јесенас био шегрт , овог пролећа калфа а надам се да ће током багремове паше положити и мајсторски испит. Његова тема је ево сада отворена па нека он настави даље. Од мене је и ово доста.

zoran drpljanin:
A mentor, lako je Dusanu, ali kako ce mentor uz jagnjetinu.

Milos Obradovic:
Ovde majstor radi i oko pcela i oko jagnjetine a Dusan je zaduzen za Muziku... :)

voja stanojevic:
                              Bravo Dule,
samo napred.Rece mi Goran da je mesto savrseno za razvoj.


                             Pozdrav

Dusan Paunovic:
Postovani prijatelji/pcelari,
     Evo resih da se licno obratim, i znam da je ovo trebalo mozda odavno uraditi...elem, nikad nije kasno.
Zovem se Dusan Paunovic, rodjen 1972 u Beogradu i ziveo u Torontu zadnjih 26 godina. Inace diplomirani muzicar, harmonikas, gitarista, pevac kao i ugostitelj... posto sam proveo oko 20 godina po pabovima, restoranima i hotelima pokusavajuci da imam normalan zivot u obecanoj zemlji kao sto je Kanada.
     Interesovanje za pcelarstvo gajim vec duzi niz godina (otac bio pcelar) ali sam poceo da ga zalivam pre godinu i po dana pohadjanjem predavanja Mice Mladenovica u opstini Rakovica. Kako to biva kada je interesovanje iskreno, a u skladu sa mogucnostima, i saznanje dostupno, postao sam veoma zagrejan za citavu ideju. Igrom slucaja poslednjeg dana tzv. kursa o pcelarenju upoznajem Gorana i Voju, dvojcu nasih kolega prisutnih na ovom forumu, da bih se kroz pricu s njima odlucio za Rodnu Voju i nemam ni trunke zaljenja za tu odluku koju sam doneo tokom naseg upoznavanja.
Moram ovom prilikom da se zahvalim Goranu kao i Voji na otvorenosti, iskrenosti i celokupnoj podrzci koju su mi pruzili u smislu saveta, razmatranja i misljenja u vezi pcelarstva.  Naravno, moram posebno istaknuti postovanje i zahvalnost Goranu Rakovcu, sa kojim sam proveo najvise vremena od samog pocetka pa sve do pre neki dan, kada sam da kazem, zatvorio ili zaokruzio jedan celokupni godisnji ciklus pcelarenja uz njegovu pomoc. Sa tim recenim, ja sam licno prezadovoljan ali i svestan da mi u pcelarenju predstoji jos dosta ucenja, ali sta je najvaznije trenutno je to da je moje prvogodisnje iskustvo veoma pozitivno.
Poceo sam sa sest kosnica koje sam narucio od cuvenog Dragutina Ajdinovica iz Beceja, i koje se  pokazuju kao kvalitetne. Sa Goranom sam se dogovorio za prve rojeve tj. moja prva drustva koja su se takodje pokazala kao vrhunska, jaka i zdrava. Naravno naglasavam da moje poverenje koje je bilo absolutno neizmerno u Gorana, biva totalno opravdano njegovim gostoprimstvom na njegovom pcelinjaku u Radovanju zatim njegovim trudom i zeljom da mi drustva budu ono sto treba. Vrhunska! Svi znamo da je prosla godina bila teska za sve pcelare u svakom smislu i da nije bilo lako odrzavati pcelinjak a kamoli imati meda. Uprkos svemu Goran dobija jaka i zdrava drustva koje sam ja preuzeo i zazimeo skolski. Tako i biva sa dolaskom Februara ove godine kada su mi svih sest kosnica bile u odlicnom stanju.
Pcelinjak mi se nalazi u okolini Grocke u selu Kamendol. Priroda se pokazala kao izvrsna za prolecni uzgoj kao i za bagremovu pasu koga ima u izobilju u neposrednoj blizini mog placa uprkos cinjenici da je ceo kraj poznat kao vocarski.
Od sest kosnica uspeo sam (opet uz Goranovu pomoc...hvala brate) da razrojim/o drustva i udvostrucim moj broj kosnica na 12. Znam da je nekima od vas ovo smesno ali meni je vrh. Nastavci su bili puni zatvorenih ramova i med je izvrcan...za mene prvi put u zivotu. Kad sam vec na ovoj noti ne mogu a da ne spomenem vrhunskog pcelara i generalno super lika za poznavanje a to je jedan jedini Misa iz Lozovika od miloste zvani Divljak. Uz njegovu blagonaklonost to jest njegove vrcalice ja uspevam da izvrcam prvi med iz mojih kosnica. Sve ukupan utisak....odlican. 
Ljudi, ja sam ispunjen i srecan sto sam usao u svet pcelarstva i sto nakon vec ne znam koliko uboda imam isti entuzijazam kao i pre nego sto se sve ovo izdesavalo. Hvala Bogu za pcelu i hvala na tome sto ima jos uvek ljudi koji veruju i trude se da cine dobro. Kako za pcelu tako i za nas same. Puno pozdrava za sve prisutne na forumu i zelim vam svima svako dobro i uspeh. Ziveli!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju