Ако је колега запазио да има много варое, требао је да стави неки „дугосвирајући“ препарат (long play
хемикалије). Што би значило, неки на летвицама. Димљење на трећи или четврти дан ће га баш усрећити.
Nisam ni ja majkane. Ima nekih koji tvrde da je mitak spasio pčelarstvo. Možeš misliti...
Pozdrav svima...
Митак јесте спасио пчеларство и то је чињеница. Само што је то било тамо негде осамдесетих, када се митак показао као најбоље решење. Међутим, многи су остали у осамдесетим и разлог је прост: митак је јефтино средство, али не толико поуздано увек. Оне приче о димљењу на 4 дана и „5х4 дана и немама проблема“ пред зазимљавање су нетачне и довеле су у заблуду многе млађе (и „млађе“) пчеларе.
Такве приче су настале на основу лажне тврдње да митак успешно обавља посао у јесењем третману тим начином димљења. Ти искусни што су просипали те лажи су „прећутали“ (под наводницима је јер значи лагали) да диме и пре у после багрема. После вам просипају причу како треба са пчелама поступити што природније и нпр. туре кобалт хлорид и нешто слично у сируп. Не знам како је то природно. Значи, не треба им веровати. Пример је један искусан колега који „узорно“ пчелари па је шикнуо 14 маја „поклон војвођанске владе“ (летвице флувалината, колико сам схватио). После следи врцање меда опет иако је третирано и хемикалије пред врцање убачене у кошнице. Али, рећи ће вам само природније са пчелама, о он рока по „пропису“ тешком хемијом чим у'вати мало времена.
ПС
И ја нисам третирао друштва (здравствени разлози) и ставио сам „хербу“ у можда двадесетак друштава. Срећа данема варое пуно (у понекој кошници ће бити свакако, али не превише).