Autor Tema: Brstivarom protiv Varoe  (Pročitano 178984 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #360 poslato: Decembar 26, 2016, 00:28:56 »
Vojo, mnogi se pozivaju i na istraživanja ruskih naučnika i pčelara. Ja lično ne pravim nikakvu razliku između zapadnih i istočnih experata...a ni političara...

Ни ја Сале пријатељу ( ово око политичара је ипак нека друга прича, ту се не слажемо) . И у књигама са истока свашта се може прочитати, неколико пута сам рекао да они немају појма о пчелама, као да немају никаквог директног контакта са пчелама него добију на папиру извештаје па на основу њих доносе неке своје закључке и објављују "научне радове".
 То добија велику димензију када се каже на институту том и том проф, др. тај и тај уз асистенцију др, тог и тог и др. тог и тог објавио је своје радове о истраживањима која су трајала две - три- четири или пет година а извођени на тим и тим локацијама и у тим и тим областима и дошло се до следећих закључака.   
Постављају се табеле и причају приче. Када сам чуо да тамо неки руски научник каже да се комплетна замена зимских пчела изврши до краја марта напустио сам предавање. Нисам могао даље да слушам глупости.

После сам на неком форуму писао како сам доживио предавање и како то нема везе са стварношћу али тек онда су кренули напади са свих страна од оних који верују у оно што читају у књигама, који верују у дипломе и титуле. После сам рекао не вреди, најбоље је не коментарисати...

To i ja kazem, retko ko se drzi nase rase pcela u predavanjima, svi navode i pozivaju se na strane naucnike, niti su nam iste rase pcela,niti podneblje...
Pa valjda niko nije ni istraživao našu krajinsku ( začudo tako je zove i DPP, sa "kranjska" u zagradi ) pčelu. Osim u mini studijama, gde treba da se potvrdi "delotvornost" neke pogače ili "leka" galantnog proizvodjača. :D

Добро је Нешо пријатељу када ствари полако крећу напред... На много места сам рекао покушали су тамо неки још одавно да нам украду и расу пчела...   :D

Neso, nadovezao sam se samo na Sasinu konstataciju, sa kojom se slazem , sem onoga vezano za politicare...Tu mi i nije bas isto..... Nego racunam,ako je neko predavac i  ima svoje pcelinjake, nasu rasu, zasto se pozivaju na strane strucnjake, sem biologije pcele i njihove nacine pcelarenja.... Sto se mene tice, dovoljne su mi nase kolege sa foruma i njihova iskustva rada sa RV, jos samo Vojo da se mane onih profesora i bude ovde sa nama da nam prenese znanje....


И ја се не слажем Зоране око Сашине констатације за политичаре, то је већ друга прича..

Морао сам Зоране да кренем у директан сукоб мишљења и сукоб аргумената јер су неки дали себи за право да изигравају свезналице.
 Неколицина је престала са "ратовањем"  након што су схватили да постоји нека друга истина.
 Млади пчелари се занесу и верују својим учитељима, доступној литератури и "стручњацима са форума" и треба им времена и мало више података да би схватили да нису били у праву то јест да су одведени на странпутицу.
 Неки то схвате раније, неки касније али ипак не верујем да ће до краја остати непромењених ставова. 

Многи мисле да тамо на оном форуму имају све да прочитају и просто не иду на овај наш форум па једноставно немају могућности да чују и неку другу страну и да се упознају са неким решењима представљеним у неком другом светлу другачијем од оног што су до сада видели. Зато се мора и тамо отићи и макар у ватри доћи до истине...
Тамо се верује полуписменим пчеларима који су написали на хиљаде порука и упропастили на хиљаде пчелињих заједница а да нису ожењени из пчеларских породица одавно би остали без пчела..

Напросто нећу и не могу да се помирим са тим да се у Србији врше предавања од стране оних који не знају не две него једну једину реченицу да саставе. Људи који сами себе демантују у само једној реченици где на почетку реченице наводе како нешто треба да се ради а на крају реченице то исто наводе као тотално неприхватљиво. И такав снимак још поставе на ју-тјуб... Сачувај Боже.

Да такве "стручњаке" који не знају правилно да отворе кошницу нити да држе један рам са пчелама још позивају на предавања у већим градовима, па то је просто лудило.  Питам се какви су тек они који га или их позивају... Боље да не помишљам.
Још када видим којекаква друга предавања где се прича већ 100 пута испричана а штетна прича, не могу да останем равнодушан.

Зар са тим да се сложимо, да окрећемо главу као да се ништа не догађа.. Па неће моћи по Србији лакрдија лако проћи...

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže miloradkozoder

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 11
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Pozege
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #361 poslato: Decembar 27, 2016, 22:15:51 »
Вршио сам неке експерименте па ево резултата које сам запазио

 Цитат од 06. децембра:

Помаже Бог,
ево Војо је већи део мог третмана против варое већ описао, само да додам да сам данас на пчелињаку нашао 4 варое у кошници која је раније имала преко 30, кошница која је имала преко 50 данас је имала око 20 вароа, све остале су имале од 0 до 3 варое.

цитат од 11. децембра:

Nov sam pcelar i nemam mnogo iskustva, do sad sam 3 puta tretirao pcele protiv varoe. Prvi put sam sipao brstivar u oktobru ili novembru, na truleks krpice, proslo je oko mesec dana dok nisam pogledao podnjacu imalo je nekog rezultata, a da sam pogledao odmah mozda bih nasao jos vise varoe. Sledeci put sam spricom nakapao od prilike 5-7 mililitara po kosnici (ne po ulici) i za kratko vreme sam dobio rezultate kojim sam bio zadovoljan. Ponovio sam nakapavanje sledece sedmice sa od prilike 5-7-8 mililitara brstivara kako gde opet po kosnici ne po (ulici) i opet je varoa opadala, sada u manjoj kolicini, ono sto me iznenadilo prilikom oba nakapavanja, je to da je bilo kosnica u kojima je varoa padala i nakon ciscenja podnjace posle od prilike 7-8 dana. Mozda zato sto sam nakapao malo i na satonose. Hteo sam da proverim i oksalnom, ali se sad dvoumim jer se bojim da ih mozda suvise ne maltretiram zato sto su mi ovo sve ovogodisnji rojevi, a svako kupanje pcela u ovom hladnom periodu smanjuje njihovu brojnost. Mozda na nekom jacem probam. Mislim da bi bilo resenje da ih prilikom svakog otvaranja po toplom vremenu kropim sa rasprsivacem, sto cu nadam se dogodine ispitati. Ako neko ima neko zanimljivo iskustvo u borbi sa varoom zamolio bih da napisete, ili ako je vec napisano u prethodnim porukama da me uputite da procitam.

ДАНАС 27. ДЕЦЕМБАР

Данас сам први пут после третирања пчела Оксалном К. ишао да проверим колико је опало варое. Пре од пролике две седмице сам накапао шприцем по 5 мл. по улици.
Кошница у којој је после првог накапавања брстивара имала око 50 вароа, после другог 20 вароа, данас тј од оксалне је имала опет око 50 вароа.
Кошница у којој је после првог накапавања брстивара имала око 30 вароа, после другог 4 варое, данас тј од оксалне је имала опет око 30вароа.
Остале кошнице које су у претходна два третмана имале од 1-10, па од 0-3 данас су после оксалне имале од прилике од 10-20 вароа.

Обзиром да сам брстивар у оба третмана користио од 5мл.-7-8мл. (зависно од кошнице) по кошници, а не по улици мислим да сам имао значајан учинак. А такође сам захвалан свима који су ми препоручили да третман употпуним и оксалном.
Ако је брстивар безопасан за људе и пчеле, мислим да има будућност, само још треба усавршити начин време и количину примене.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #362 poslato: Decembar 27, 2016, 22:38:19 »





                 Милораде , немој да ме погрешно схватиш али нов си на форуму и ми који га дуже пратимо немамо адекватан увид у твој рад са пчелама. Опадање варое током децембра месеца које си ти описао је поприлично. Разумем да ти је драго што си је у тој мери оборио али ја бих се забринуо што ју је у децембру месецу толико било. Поприлично је то. Да ниси можда пропустио оне главне третмане у августу и септембру ? Ако ниси чиме си тада третирао  ? За моје појмове третман оксалном који ја радим крајем новембра или почетком децембра је задовољавајући ако је опадање варое од 0. - 10. по друштву. То значи да је целогодишњи третман против ове пошасти био правовремен , исправан и успешан. Све што је преко тога значи да сам негде раније грешио и више ме забрињава него радује.

Van mreže miloradkozoder

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 11
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Pozege
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #363 poslato: Decembar 27, 2016, 23:24:07 »
prvi tretman je bio od prilike krajem oktobra ili pocetkom novembra brstivar na truleks krpice. posle toga 2 nalivanja spricom i o.k. pre toga nista.
 

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #364 poslato: Decembar 28, 2016, 00:35:13 »
prvi tretman je bio od prilike krajem oktobra ili pocetkom novembra brstivar na truleks krpice. posle toga 2 nalivanja spricom i o.k. pre toga nista.
 
Bog je dobar, pa će pomoći...
Obzirom da ni ovo posle OK nije masovni pad, verovatno ćeš se oče Milorade pojeftino provući...  :)
Da su opale stotine i hiljade, Rakovčeve bi strepnje bile više nego opravdane...
Dogodine početi na vreme.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #365 poslato: Decembar 28, 2016, 00:41:57 »
Ако током зиме у третману оксалном киселином ( без претходне употребе Брстивара-пре се није знало да постоји) падне испод 300 вароа није уопште проблем за зимовање пчелињих заједница... Све испод 150-200 вароа је за певање..  ;)

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže miloradkozoder

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 11
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Pozege
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #366 poslato: Decembar 28, 2016, 20:13:17 »
hvala

Van mreže Predrag Timotić

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 5
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Osečenica, Bogdanovića brdo
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #367 poslato: Decembar 28, 2016, 21:40:23 »
Koliko košta Brstivar kada je tolika galama na njega?
Razmišljam da ako nije preterano skup, zašto je problem staviti ga pa koliko god da pomaže.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #368 poslato: Decembar 29, 2016, 01:35:38 »
Предраже овакве поруке иду на ПП или ме позовете на телефоне из аватара.. Ето два броја телефона испод моје слике..

Поздрав и свако добро...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #369 poslato: Januar 14, 2017, 22:40:48 »
 да бисмо боље схватили када треба да кренемо са третманом Брстиваром против варое треба да знамо како се вароа размножава.

Ево неких важних података ( који нису у складу са оним Ненетијевим причама за малу децу недавно испричаним у Новом саду)..
Из књиге " Пчеларски календар за пчеларску 2013/2014 годину ( Издање Савеза удружења пчелара Републике Српске).

У периоду од 4 месеца 1 крпељ може дати 6 ћерки са стопом репродукције од 1,2 по циклусу, 200 женки са стопом репродукције 1,7 по циклусу а 20.000 женки крпеља са стопом репродукције од 2,7 по циклусу.

У радиличком леглу од једног крпеља у наредних 50 дана настаје 11 нових  а у наредних 50 дана број крпеља ће се повећати на 115 односно на 1330 крпеља после 150 дана. 

Значи од једног крпеља првог априла можемо имати 1330 крпеља 1. августа.

У књизи постоје и графикони са којих се јасно може видети прогресивни развој варое.

Даље се наводи: Крпељ варое деструктор показује 5 пута већи афинитет према трутовском леглу тако да сразмерно тој разлици постоји и знатно бржи раст популације у заједницама са већом количином трутовског легла. Сходно томе у радиличком леглу за 150 дана један крпељ може дати 1330 потомака вароа док у истом интервалу у трутовском леглу тај однос је 1: 6.000.
Истраживање неки МАФ 2001.

Поздрав драгим пријатељима...
« Poslednja izmena: Januar 14, 2017, 23:02:23 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #370 poslato: Januar 14, 2017, 22:54:10 »
Идемо даље, у истој кљиги се наводи:

На раст популације варое умногоме утиче и инвазија крпеља преко трутова и радилица па тако на пример ако се свакодневно унесу по две варое на дан у кошницу за месец дана имамо око 100 вароа а за око 64 дана имамо око 1.000 вароа.

Ако у том периоду када имамо око 1000 варое у кошници применимо неко средство чији је учинак ефикасности око 90%  за 48 дана после третмана поново имамо у кошници око 1000 вароа.
Односно ако је ефикасност препарата око 80% за 35 дана поново вароа достиже бројност од 1000 вароа. (MAF 2001.g)

Зато је Брстивар неопходан у том пролећном и летњем периоду и треба га користити да се не дозволи варои да се размахне...

Поздрав драгим пријатељима...
« Poslednja izmena: Januar 15, 2017, 10:24:45 od strane Moderator 2 »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže miloradkozoder

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 11
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Pozege
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #371 poslato: Januar 15, 2017, 12:28:35 »
Војо ја верујем да је брстивар добро решење управо зато што га можемо неограничено користити.
А моја замисао је да при сваком отвању кошнице пчеле попрскам брстиваром. Колико год варое опадне боље је него да је остала на пчели.

Van mreže Miroslav Šugić

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 431
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #372 poslato: Januar 27, 2017, 17:53:09 »
Pozdrav za Voju i za sve ostale prijatelje na ovom našem Forumu.
Imam pitanje za Voju.... Ja kao redovni korisnik Brstivara na dva načina sam negde pročitao da počinješ sa probnim tretmanom zimskog prskanja pčela sa Brstivarom... Da li su rezultati poznati i da li su negde izneti.... Ja ne mogu da pronađem gde je o tome pisano.

Van mreže miloradkozoder

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 11
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Pozege
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #373 poslato: Januar 27, 2017, 19:09:54 »
MIROSLAVE EVO NEKIH PREPISKI SA OVOG FORUMA I NOJIH POCETNICKIH ISKUSTAVA

 Vojo Brstina
•   Domaćin foruma
•          
•   
•   Poruke: 3117
•   Pol: 
•   063/383-114 023/782-015
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #257 poslato: Decembar 03, 2016, 23:33:08 »
Видим да се овде нешто мало пише па хајде да напишемо мало искустава.

Овако сам пре који дан писао у теми "Зазимљавање Родне Воје":

Hvala drugari. Takođe svima želim srećno i uspešno zimovanje.

U narednom periodu želeo bih da isprobam nakapavanje Brstivara umesto oksalne kiseline dok su pčele u klubetu.

Za sada ne znam ni kada je najoptimalnija temperatura niti koja vlažnost odgovara niti koju dozu da upotrebim.

Probaćemo svašta pa ćemo posle izvršiti kontrolu oksalnom.. Eto meni malih izazova za zimske dane.

Pozdrav dragim prijateljima...
-----------------------------------------------------------------------------------------....

И ето дође дан да на две кошнице кући налијем по 20 милилитара Брстивара или по 4-5 мл по улици пчела.

Таман сам са комшијом и пријатељом пчеларом разговарао о данашњем мом третману Брстиваром и о сутрашњим очекивањима и договарао да и код њега сутра радимо Брстиваром док су пчеле у клубету и док су температуре ту мало изнад нуле када зазвони мобилни телефон.

Јавим се и одговорим на поздраве свештеника пчелара почетника из Пожеге који је још летос на својим ројевима радио третмане са Брстиваром.
Човек ми исприча да осим Брстивара није ништа друго користио и да је пре 5-6 дана накапао шприцом 7-8 мл Брстивара на сваку зазимљену заједницу и да је тек данас погледао број опалих вароа.

Питам га да ли је то по улици пчела или укупно 7-8мл по кошници, каже укупно 7-8 мл или нешто мање од 2мл по улици пчела.

Резултати на 7 кошница у којим су овогодишњи ројеви су следећи:

На 5 кошница има од 3 до 10 вароа
На једној кошници има преко 30 опалих вароа
И на једној кошници преко 50 вароа.

Каже на овој где је било највише бројао сам до половине и избројао у тој половини нешто преко 30 вароа а и у другој половини подњаче било их је још толико. каже сигурно укупно више од 50 вароа.

Договорио сам се са свештеником да прекосутра тј у понедељак понови третман Брстиваром са по 5 мл по улици а да након 5-6 дана после тога урадимо контролу са оксалном киселином. 

Пре коју годину третирао сам више заједница Брстиваром док су пчеле биле у клубету али прскајући прскалицом и у једној сам нашао чак преко 350 вароа.

Знам да има више стотина пчелара који користе мој Брстивар па бих замолио драге пријатеље да испробају Брстивар током зиме и напишу своје резултате.

Он да поновимо није штетан за пчеле, за мед и за пчелара. Брстиваром се по потреби може третирати више пута.

Поздрав драгим пријатељима....

 Prijavi uredniku    Sačuvana
 miloradkozoder
•   Mladi član foruma
•    
•   Poruke: 9
•   Pol: 
•   
o   
o   
•   Lokacija pčelinjaka: okolina Pozege
« Odgovor #258 poslato: Decembar 05, 2016, 21:01:31 »

Pomaze Bog,
evo i ja da dodam na tvoj tekst Vojo. Meni je najbitnije da radim u skladu sa prirodom, i da istu ne trujem hemijom, zato mi je najveci problem bila varoa protiv koje kako mi se cini ima efikasan lek-BRSTIVAR. Danas sam bio na pcelinjaku 11 dana posle tretiranja brstivarom. Kosnica u kojoj sam nasao 30+ varoa u petak 2.12. danas je imala jos 11 varoa. U nedostatku brstivara, umesto da tretiram 5 ml. po ulici ja sam sada tretirao 5ml. po kosnici posle oko 20 minuta nasao sam 5 komada u gore pomenutoj kosnici. Trebalo bi da sutra proverim stanje pa cu dostaviti rezultate.

 Драган Нешковић
•   Više od prijatelja foruma
•          
•   
•   Poruke: 1392
•   Pol: 
•   
o   
o   
•   Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #259 poslato: Decembar 05, 2016, 21:30:33 »

Бог ти помогао колега Милораде,

Са којим кошницама пчелариш колега?
Труди се да контролу увек радиш неким другим средством, у односу на основно.
Поздрав   


 miloradkozoder
« Odgovor #264 poslato: Decembar 06, 2016, 19:00:38 »

 После јучерашње примене брстивара кошница која је  пре имала 30+, па 11 вароа на данашњој кнтроли је имала 4. Кошница са ранијих 50+ данас је имала око 20 све остале од 0 до 3 варое.

 miloradkozoder
« Odgovor #361 poslato: Decembar 27, 2016, 22:15:51 »

Вршио сам неке експерименте па ево резултата које сам запазио

 Цитат од 06. децембра:

Помаже Бог,
ево Војо је већи део мог третмана против варое већ описао, само да додам да сам данас на пчелињаку нашао 4 варое у кошници која је раније имала преко 30, кошница која је имала преко 50 данас је имала око 20 вароа, све остале су имале од 0 до 3 варое.

цитат од 11. децембра:

Nov sam pcelar i nemam mnogo iskustva, do sad sam 3 puta tretirao pcele protiv varoe. Prvi put sam sipao brstivar u oktobru ili novembru, na truleks krpice, proslo je oko mesec dana dok nisam pogledao podnjacu imalo je nekog rezultata, a da sam pogledao odmah mozda bih nasao jos vise varoe. Sledeci put sam spricom nakapao od prilike 5-7 mililitara po kosnici (ne po ulici) i za kratko vreme sam dobio rezultate kojim sam bio zadovoljan. Ponovio sam nakapavanje sledece sedmice sa od prilike 5-7-8 mililitara brstivara kako gde opet po kosnici ne po (ulici) i opet je varoa opadala, sada u manjoj kolicini, ono sto me iznenadilo prilikom oba nakapavanja, je to da je bilo kosnica u kojima je varoa padala i nakon ciscenja podnjace posle od prilike 7-8 dana. Mozda zato sto sam nakapao malo i na satonose. Hteo sam da proverim i oksalnom, ali se sad dvoumim jer se bojim da ih mozda suvise ne maltretiram zato sto su mi ovo sve ovogodisnji rojevi, a svako kupanje pcela u ovom hladnom periodu smanjuje njihovu brojnost. Mozda na nekom jacem probam. Mislim da bi bilo resenje da ih prilikom svakog otvaranja po toplom vremenu kropim sa rasprsivacem, sto cu nadam se dogodine ispitati. Ako neko ima neko zanimljivo iskustvo u borbi sa varoom zamolio bih da napisete, ili ako je vec napisano u prethodnim porukama da me uputite da procitam.

ДАНАС 27. ДЕЦЕМБАР

Данас сам први пут после третирања пчела Оксалном К. ишао да проверим колико је опало варое. Пре од пролике две седмице сам накапао шприцем по 5 мл. по улици.
Кошница у којој је после првог накапавања брстивара имала око 50 вароа, после другог 20 вароа, данас тј од оксалне је имала опет око 50 вароа.
Кошница у којој је после првог накапавања брстивара имала око 30 вароа, после другог 4 варое, данас тј од оксалне је имала опет око 30вароа.
Остале кошнице које су у претходна два третмана имале од 1-10, па од 0-3 данас су после оксалне имале од прилике од 10-20 вароа.

Обзиром да сам брстивар у оба третмана користио од 5мл.-7-8мл. (зависно од кошнице) по кошници, а не по улици мислим да сам имао значајан учинак. А такође сам захвалан свима који су ми препоручили да третман употпуним и оксалном.
Ако је брстивар безопасан за људе и пчеле, мислим да има будућност, само још треба усавршити начин време и количину примене.

Van mreže Petkoski Ilija

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 22
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: s.Manastir - Mariovo opstina Prilep 580 m. n.v.
Odg: Brstivarom protiv Varoe
« Odgovor #374 poslato: Februar 11, 2017, 21:45:53 »
Здраво Војо!
Конечно и ми у Прилепу - Македоније смо данас добили Брстивар наравно са њега и ново упуство за употребу па после употребе ќе мо написати наше резултате, а исто тако направиќемо презентацију и у наше пчеларско удржење Браство из Прилепа.
Поздрав и медна година сви чланова форума.