Košnice Voja > Rodna Eko Voja

REV sa Venerovim sistemom

(1/2) > >>

Sinisa Mirovic:
Pitam se sta bi se desilo kad bi zazimili drustvo u jednom nastavku RV a ispod podmetnuli jedan pun meda  nastavak EV.verovatno bi se dobio isti efekat kao kod LR sa polunastavkom samo sa jos vecim vencem meda iznad legla.Dobili bi stimulativnu prihranu tokom jeseni i smanjen udar vetra, neki efekat duboke podnjace.Tako bi uzimljavanje moglo biti sa jednim nastavkom  i od jedne kosnice RV moze se uzimiti ustvari cetri.To bi znacilo jedino onim pcelarima koji zele da sto vise drustava naprave ,a nisu u mogucnosti da prve godine kupe veci broj kosnica.

stevanovic sveto:
Kolega Siniša, da li si probao ovaj sistem? Ja sam na kontejneru za moje 4 RV na podnjaču stavio pun EV nastavak, a iznad njega dva RV nastavka, kao plodište. To sam uradio još polovinom avgusta. Pozdrav.

Sinisa Mirovic:
Nisam,probao ali trebalo bi da je dobro.Ja sam saren sa kosnicama ,imam LR, Farar,RV,REV,kombinacije LR i Farar itd.U principu sam kod svih u avgustu stavljao po polunastavak (Farar ,EV) ispod plodista ,a u septembru po jedan ram meda u prsten iznad zadnjeg nastavka .U vreme tretmana OK kod drustava kod kojih  je taj ram u prstenu bio ispraznjen stavljao sam novi.
Odakle ramovi da li sam ih cuvao preko godine  kao neki ?
Ne fakticki sam izvadio po dva rama iz svakog drustva, jedan u septembru ,jedan u novembru i sad mi zimuju po 8-9 ramova u nastavku.
Kazu bolja ventilacija i manje vlage,a klube mi nije na svih 8 ramova tako da nema potrebe da mi sede kad su korisniji odozgo preko klubeta.

Rakovac Goran:
 
 
                  Kolega Sveto,
 
       Zazimili ste pcele tako sto ste ispod plodista koje je u dva RV nastavka stavili nastavak Eko voje pun meda.Kakvi su rezultati ove kombinacije? Da li ste zadovoljni ili ne?Obzirom da ste iskusan pcelar podelite sa nama koji tek pocinjemo sa pcelarenjem Vasa iskustva.Uporedite ovaj nacin zazumljivanja sa drugim nacinima koje ste ranije praktikovali.
 
       Sa paznjom cekam Vas odgovor. Pozdrav iz Sumadije - Rakovac.

Sinisa Mirovic:
ja vam mogu reci svoje iskustvo dok se steva ne javi,nastavak je ostao na podnjaci pun meda ,a leglo i klube preslo u treci nastavak,tako da sam pri pregledu pre jedno mesec dana uklonio  prazan nastavak ispod plodista (legla ),a preko mu stavio onaj EV nastavak koji je zimovo na podnjaci.
Zasto nisu otvorile u septrmbru te ramove u EV na podnjaci i prenele u gornje nastavke  nemam objasnjenja.
Da cujemo i druga iskustva ukoliko ih ima .

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju