Autor Tema: Кошница Манастирка - нова Српска кошница  (Pročitano 3353 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 390
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Са одобрењем Оца Петра Драгојловића преносим његово писање о кошници која се зове Манастирка а објављено је на форуму Брдско-планинско пчеларење.

--------------------------------------------------------------

Помаже Бог браћо и сестре.

Отварам тему о кошници Манастирка, новој кошници у Српском пчеларству. За фебруарски број Српског Пчелара за ову 2020 годину, изашао је и опширни чланак о кошници Манастирка.

Манастирка је кошница настављача са хришћанском символиком. Израђује се са кружним отворима на топло и на хладно. Она има 5 наставака са пет кружних отвора. Сваки отвор је пречника 30 мм. Отвори се по жељи пчелара могу затварати и отварати а они омогућују лаган саобраћај пчела и добру умерену вентилацију током зиме и лета.

Унутрашње димензије саћа сваког рама су 161 мм висина и 330 мм ширина. Ширина од 33 центиметра символизује 33 године Христовог живота на земљи као Богочовека. Сваки наставак има 9 рамова по 9 чинова Светих Анђела на Небу. Непаран број рамова је и због тога јер је у науци одавно примећено да пчеле у природи обично раде непаран број саћа.

Мртви простор између саћа два наставка је најмањи у српском пчеларству и износи само 24 мм (10 мм сатоноша, 6 мм доња летвица и 8 мм простор од врха сатоноше до нивоа равни наставка). Ово омогућава лак прелазак зимског пчелињег клубета из наставка у наставак и практичну непрекинутост саћа. Све то пчелињим заједницама у кошници Манастирка пружа могућности за лагано презимљавање кроз лак доступ храни која се увек налази изнад клубета и у непосредном контакту са пчелама.

Уколико се жели пчеларити са матичном решетком Кошница Манастирка, када се купи, има и прстен за матичну решетку који се ставља директно на један или два наставка као плодиште. Матична решетка се ставља директно на сатоноше а прстен посебно директно на наставак. Прстен нема отвора јер сваки наставак код Манастирке има свој кружни отвор преко кога пчеле могу комуницирати са природом а трутови наћи излаз из наставка.

Кошница Манастирка има пуну сендвич подњачу која у себи има даску дебљине 2 цм, па избушени стиродур дебљине 1 цм и опет даску дебљине 2 цм. Изолација сендвич подњаче код Манастирке има дакле дебљину од 5 цм. То омогућава пчелама изузетно добру изолацију одоздо и спречава улазак било хладног било топлог ваздуха преко подњаче.

Поклопна даска је такође израђена од пуног дрвета дебљине 2 цм а уз кошницу се добија, као изолаторски материјал који се нон стоп држи у поклопној дасци, и стиродур дебљине 2 цм. Преко целе године. Изузетци су када пчеле треба прихрањивати због опасности од умирања од глади, при развоју младих и нових друштава, при подстицајном додавању сирупа (1:3) у кишним данима, при попуњавању зимских резерви сирупом и слично. У поклопној дасци од пуног дрвета је изрезан отвор да би се на њега ставила пластична хранилица. Уз кошницу се ради додатне изолације поклопне даске, испод и изнад стиродура од 2 см, може ставити и хартија, или картон.

Доња летвица ког сваког рама кошнице Манастирка је нешто ужа него уобичајено да би пчеле градиле саће и преко ње и што дубље, и тако правиле природне мостове између спратова, што омогућава бољи и сигурнији пут зимског клубета из наставка у наставак.

Манастирка би по правилу требала да зимује на три наставка (може и на два у случају нужде). Три наставка Манастирке без проблема, крајем лета и почетком јесени, у себе могу сместити и јаку пчелињу заједницу и довољне количине меда и перге за сигирно зимовање. Мед ће у Манастирки због конструкције саме кошнице више бити у вертикали него у ширини, што омогућава сигурније и приближније услове зимовања пчела које имају у природи.

Спољна висина наставка је 185 мм, спољна ширина наставка је 370 мм а спољна дужина наставка је 402 мм. Дебљина бочне летвице је 8 мм. Дебљина зида кошнице је 20 мм. Унутрашње димензије наставка су 185 мм висина, 330 мм ширина и 362 мм дужина.

Кошница има 5 једнаких наставака. У свакомм наставку може да има око 38250 ћелија. Укупно би то износило око 191 250 ћелија у комплетној кошници. Кошница Манастирка има и дубоки и стабилни кров.

Кошнице се без оганичење могу слободно правити на тржишту, ко год их жели користити или правити за себе или продавати за друге.

Тренутно, кошнице се могу набавити код мог пријатеља, столара и пчелара у селу Кусадак, где је и наш Манастир. Његово име је Бојан Гмитровић.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Кошница Манастирка - нова Српска кошница
« Odgovor #1 poslato: Januar 27, 2020, 21:19:27 »
Ima li kakva slika?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 390
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Кошница Манастирка - нова Српска кошница
« Odgovor #2 poslato: Januar 28, 2020, 08:27:59 »
Добар дан Есаде,

немам фотографије.
На овом линку је на кратко приказан део манастирског пчелињака па погледајте мада нисам ни сигуран да ли је то та кошница. Има три наставка па могу да претпоставим да је то. (кликните на стрелицу и видео запис креће близу дела где се на кратко виде кошнице) Тачно време на снимку је 1:01:36



У пчеларском листу Српски пчелар је објављен текст Оца Петра Драгојловића о овој кошници. Ако неко од колега има тај часпис може да постави фотографију тог текста.
Контактираћу опет Оца Петра па можда добијем неке фотографије.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Кошница Манастирка - нова Српска кошница
« Odgovor #3 poslato: Januar 28, 2020, 10:37:54 »
Zorane, vidio sam košnice, hvala ti.
Ti si započeo temu i na tebi ostaje da je i razradiš s vremenom: slike, tehnika, preporuke...

Usput, i bugojanski pop Slaviša je i pčelar i moj dobar drug.

Pozdrav, svako dobro!