Gospodine Bukovac,kao prvo vi uopšte niste pčelar,zar ne,a kamo li taj profesionalni pčelar što vadi 100 do 200 kg meda u proseku godišnje po košnici u svojih 100tinak košnica koje seli,zar ne,ovo je pitanje? Ako sam pogrešio,molim vas lepo se predstavite,ko ste,gde je taj vaš pčelinjak i te super pčele,ja bih rado svratio da nešto naučim kako se ostvaruju takvi prinosi,ili da kupim te matice,od tako medonosnih pčela,mora da su to neke Afričke pčele ili šta li već.Takođe bih voleo da mi pokažete recimo danas,ili zadnjih par dana,šta to i gde tačno u Srbiji tako dobro medi?
Čak i da vi,ako je reč o vama ili taj vaš kolega koji vam je nafilovao kako vrca 100 do 200 kg po društvu u proseku godišnje,čak i da vučete i šleper sa šećerom,pa ne praznite hranilicu od 5 litara,ja tvrdim da ni tako neće ukupan prinos biti 100 kg takvog takozvanog meda,mada je reč zapravo o preradjenom šećeru.Za vašu informaciju,na jakim pašama kao bagrem 2 do 3 godine od 5 u proseku,te lipi koja se javi burno jednom u 5 do 10 godina,pa i na suncokretu koji da 20 do 30 kg,,recimo 3 godine od 5.pčelinja društva oslabe jer mativca nema prostora da pravi puno legla jer je blokiraju nektarom,pa da se društvo nakon jedne burne paše vradi u kondiciju treba vremena,ne manje od 15 do 25 dana,čak i mesec.Takođe to kako treba samo sesti na kamion,pa malo ovde,malo onde i eto punih košnica,to jednostavno ne pije vodu,jer se bagrem uglavnom preklapa,prvi sa drugim i drugi sa trećim i ako se uhvati 15tak dana u bagremovoj paši od kojih nema bitnog unosa bar prvih 4 do 5 dana,a kad krene unos,čak i da imate 3 tela na svakoj košnici kao medišta,pa da sve napune,to je nektar a ne med i kada se sve preradi u idealnim uslovima,što nije zahladjenje i kiša,kada tada još uvek jaka društva puno i pojedu,jer nema unosa iz prirode,onda se može čovek smatrati srećnikom ako je uspeo da izvrca 30tak kg čistog i kvalitetnog meda.I to je realnost za 1 x u 5 godina,gde god da se vozikate po celoj ne Srbiji nego bivšoj Jugi.Takođe po toj teoriji ispade da ovde ima na ovim prostorima non stop paša i burnog unosa,što je moguće,ali u snovima osobe koja nema pojma o realnosti i nije ni videla košnicu,sem u snovima ili na televizijji,internetu i slično.
Ja imam prijatelje koji pčelare i žive od pčelarstva širom Srbije i u kontaktu sam sa svima i mogu vam reći da iz informacija kolega koji imaju pčelinjake baš u nacionalnom parku Fruška Gora,redovno visoke prinose u iznosu od 2otak do 40tak kg po košnici i sezoni,uglavnom na lipi i suncokretu,e pa te prinose imaju redovno neki kolege koji usred lipove paše redovno rokaju po par litara sirupa svakih par dana kad se isprazni zbeg hranilica od 5 litara.7 Ovo su proverene informacije jer su ih moji prijatelji redovno viđali kako to rade sa punim kanisterima sirupa/ .Ako na takav vid pčelarenja mislite i ako ste i vi i vaši prijatelji iz te grupe,to nije pčelarenje i medarenje već prevara i kriminal. A čak i na taj način pre će vam pčele pocrkati od toliko belog šećera nego što ćete imati redovan prinos od 100 do 200 kg meda po košnici.
Na kraju vam bez šale ponavljam,sedam u auto i dolazim odmah,i spreman sam da putujem celo leto sa vama i tim vašim kolegama i pomognem vam u vrcanju tog silnog meda 100 košnica 15 do 20 tona meda za sezonu,ovde u Srbiji,hajde da vidimo,da vam pomognem......jedino sigurnosti radi,uplatićete mi vi ili taj vaš lolega 5 000 e kao depoziz na račun za tih 5 meseci rada u sezoni sa vama i ja vam ih sve vraćam nakon toga ako prinos stvarno bude preko 100 kg po jednom društvu u tih 100tinak selećih košnica,samo pričamo o čistom medu,ako je reč o nekoj kombinaciji sa šećerom, molim vas nemojte nas zamajavati.Pozzz