Autor Tema: Потрошња хране у зимском периоду у РВ кошницама по месецима  (Pročitano 30518 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
" ... Питам се шта ће бити ако након оваквог времена дође до наглог и великог захлађења које би потрајало ? Шта ако је потрошња била прекомерна , легло превелико и при захлађењу пчеле остале крај легла где поново формирају клубе , сада далеко од хране која је рецимо у другом наставку ? Пропаст . Ова питања не постављам тек онако већ поведен искуством из претходне године. Наиме , помажући једном нашем колеги при првом пролећном прегледу наишли смо на кошницу у којој су све пчеле страдале од глади.

Радило се о РВ кошници  зазимљеној на три наставка. Пчеле су легло покренуле у првом наставку на подњачи и ту чувајући легло остале до смрти. Други наставак је био сув , празан а трећи највиши са 5 - 6 рамова пуних меда. Значи између 11 - 12 кгр.меда. Овде је случај где је хране било сасвим довољно али је колега при зазимљавању у најнижем наставку оставио старо тамније саће , пчеле су клубе направиле делом у првом и делом у другом наставку , ту покренуле легло и ту и остале тако да у трећи највиши наставак пун меда никада нису прешле нити стигле да из њега пребаце мед до легла и клубета. Резултат , страдало друштво.
Ова зима је проблематичнија од прошле бар што се пчеларења тиче. Боље је спречити него лечити , ако се у марту код неких друштава буде уопште имало шта лечити ..."


Горане пријатељу,

Много уопштених питања, шта ако ово или оно. Па ништа друг мој. Видимо где смо то погрешили, и трудимо се да такве грешке више не радимо. Ако нам пчеле ипак остану без хране, додамо им шта имамо. Мед из резерве, или коцке шећера, као што рече један колега. Све је боље него да пчеле угину од глади.
Као што си и сам видео и написао, углавном је пчелар крив за проблеме пчела. Шта ће тамни рамови на подњачи?

Уопште немам утисак да је ово нешто "проблематичнија", зима од прошле. Напротив, врло су сличне и мишљења сам да ће пчеле сасвим добро проћи ову зиму. Спречавање било каквих проблема на пчелињаку, треба да буде наш целогодишњи посао, систем нашег рада. Последње припреме у том систему нашег рада, обављамо приликом зазимљавања наших друштава.
Ако се одради бар минимум потребних послова и на време, пчеле нећи имати неких већих проблема током зиме. Наравно да је могуће да понеко друштво уђе у неки проблем, рецимо крене пре времена са већим леглом ... Понекад ми урадимо све што треба, па се ипак деси и таква ситуација. Можда се нешто десило матици у међувремену и друштво једноставно изгуби прави компас, и крене путем своје пропасти. Има и тога, а ако се то и деси, па нема потребе од тога правити драму. Боље је да такво друштво и страда, него да се тај лош нараштај шири нашим пчелињаком.
Наравно да то могу бити само ретки случајеви, на бар и мало пажљивије вођеном пчелињаку. По мом мишљењу.

Поздрав свима

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
…Примера ради у задњих пар дана имамо нетипичне временске услове са температурама које више подсећају на април него на јануар месец ( ноћас у Беграду температура усред ноћи је била + 17.степена ). Колеге са разних страна јављају о повећаној потрошњи , превеликом леглу за ово доба године. Март месец је још увек далеко и сигурно ће доћи до још  бар једног хладног таласа са озбиљним минусом. Овако велико колебање температуре са сталном променом претоплог па затим хладног таласа , повећаном количиним легла и потрошње хране може довести до озбиљних губитака. Питам се шта ће бити ако након оваквог времена дође до наглог и великог захлађења које би потрајало ? Шта ако је потрошња била прекомерна , легло превелико и при захлађењу пчеле остале крај легла где поново формирају клубе , сада далеко од хране која је рецимо у другом наставку ? Пропаст . Ова питања не постављам тек онако већ поведен искуством из претходне године. Наиме , помажући једном нашем колеги при првом пролећном прегледу наишли смо на кошницу у којој су све пчеле страдале од глади. Радило се о РВ кошници  зазимљеној на три наставка. Пчеле су легло покренуле у првом наставку на подњачи и ту чувајући легло остале до смрти. Други наставак је био сув , празан а трећи највиши са 5 - 6 рамова пуних меда. Значи између 11 - 12 кгр.меда. Овде је случај где је хране било сасвим довољно али је колега при зазимљавању у најнижем наставку оставио старо тамније саће , пчеле су клубе направиле делом у првом и делом у другом наставку , ту покренуле легло и ту и остале тако да у трећи највиши наставак пун меда никада нису прешле нити стигле да из њега пребаце мед до легла и клубета. Резултат , страдало друштво.
                    Ова зима је проблематичнија од прошле бар што се пчеларења тиче. Боље је спречити него лечити , ако се у марту код неких друштава буде уопште имало шта лечити.

Врло разложна питања и размишљање колеге Горана. Године са оваквим температурним променама могу бити незгодне за пчлиња друштва и то нарочито код кошница „настављача“. Могући су губици друштава. Оваква зиме је свакако проблематичнија и не треба олако схватити проблеме. Услови за одгој легла постоје.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


                        Једна стара народна изрека каже " Како сам се надала добро сам се удала ". Е сад, дошло је време да се запитамо шта је народ хтео да каже. Свако ће је тумачити на свој начин. Елем , да не буде забуне , дошли су и ледени дани и потрајаће још 5 - 6 дана па након тога ком опанци ком обојци. Леденим данима је претходило " лепо " време са температурама и до око 20.степени. Температурна разлика се креће око 30 - 35 степени. У настављачицама тамо где је кренуло легло ( а готово свуда и код сваког је кренуло ) где нема довољно хране и посебно где није добро распоређена биће белаја. Ако не верујете погледајте тему " Зимски губитци 2015 / 16 " на овом форуму. Нема више времена за спречити а питање је има ли га и за лечити. Свршеном послу мане нема.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Горане твоје упозорење је било на време (могло је још и тада да се врло брзо нешто уради код „сумњивих“ друштава). Најгоре је изгубити друштва која у наставку изнад имају довољно, па чак и превише хране. И сада је могуће нешто урадити ако је легло у доњем наставку. Постоји могућност да друштво страда иако је изгледало пре неколико дана да добро захвата и горњи наставак.

Не ради се само о количинама које постоје него о распореду хране. Ако је започето легло у наставку испод, много хране у наставку изннад не значи ништа када захлади и дуне ветар и ако то потраје дуго.


ПС

Крајем децембра сам једно помоћно друштво средио након спајања са суседних неколико после узимања матица. И то је изгледало моћно. Чак сам нашао и легло наједном рамчићу и подигао га у други наставак где је довољно меда. 10.12 сам затекао угинуло друштво* са свом пчелом у доњем наставку. Само неколико хладних дана је било довољно да потроше храну у првом наставку и угину. Према снази то друштво је одговарало друштву од 6 улица у ЛР кошници (иначе, реч је о друштву на малим рамчићима).

Разлог задржавања пчела у првом наставку је тај што је било јако топло и што вероватно нисам видео и рам (или можда два) где су била јаја и који је био без хране, тако да је друштво одабрало да остане у првом наставку и страда. Како сам био сигуран да ће захватити и други наставак, пре да ће потпуно прећи у горњи наставак, нисам ништа проверавао. Пчеле нису довољно паметне како се мисли да одабету боље. Свакако је да је потпуна кривица моја.

Иначе, није још свршен посао. то је тако када "судија одсвира крај" односно када друштво страда. кажем, још је могуће да се помогне неким друштвима која су "паметна" :) и кренула су са леглом  даље од залиха хране.


* Сутрадан ми је син предложио да их унесе у кућу и загреје. Иако сам дан раније закључио да су "готове" јер сам нашао и матицу која је била мртва (што значи да је и средиште већ јако хладно). успео је да спасе две лепе улице пчела и да сам дан раније унео у кућу било би више спашених пчела.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Nisam dosada mnogo razmisljao o zazimljavanju jer sam ostavljao pcelaqma da to urade i bilo je ok - medjutim vremenska situacija je cudnija od prosle - ogromne razlike u temperaturi. Ceo decembar sem 4 dana dok je u nizini bila magla i hladno sam imao sunce i izlet pcela i to pojacan sa unosom vode. Kod par kosnica mi je krenulo leglo (mlade matice i iz Vlasotinca - bar 600 m nize) a za moje matice sam 90% siguran da nisu pokrenule leglo. E sad u januaru od 8-16 su bile temp 0d 3-18 C dnevne a nocne iznad 0 C (1000 mnv).

Imam 3-4 kosnice sa bas malo meda (reda 3-4 rama) ali bez legla i 2 sa dosta meda ali sa po jednim ramom mladog legla (27 decembar) - za ove sa malo meda nisam zabrinut jos desetak dana ali za ove sa leglom jesam. Pitanje je sledece - sada je od hladno verovatno su prenele med ali koliko dugo mogu da izdrze jer kazu da ce sledecih 10-tak dana da budu ovakvi. Koliko im treba da potrose to sto mogu da dohvate a da ne odu sa legla?

Pozz Miodrag

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Где је легло и у којем наставку?...


Ако је легло у наставку са медом ту нема проблема. Али ако је око легла мало хране или је легло у доњем наставку са мало хране, преношење меда није нарочито. То ће потрошити за неколикодана и страдати. Како ће се развијати догађаји зависи од времена.


ПС

Посматрати стање у кошницама независно од временских услова је неозбиљно, а има таквих порука. Сматра се да пчеле пренесу јако много хране. Током зиме не пренесу и то је изражено при топлим данима. Пчеле теже да задрже празне ћелије јер на тај начин могу да збију клубе. Када је топло, без проблема се крећу по наставку са медом и може се сматрати да је "закључак" пчела да је све на дохват руке. Када захлади и појави се легло у доњем наставку, повлаче се на доле и много пчела иде испод легла да спрече продор хладног ваздуха ка леглу (најизраженије је кад дува ветар). Друштво обично пропадне ако потраје хладно време.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
2 RV nastavka klube je pri oksalnoj oko 15 decembra bilo podeljeno (skolski) kroz ta dva nastavka med u gornjem nastavku i malo u donjem. 25-26 decembar - bilo je toplo pcele izletale pogledao centralni ram u gornjem nastavku je bio 2/3 pokriven jajascima a meda svuda okolo. Brine me mogucnost da ovo zahladjenje potraje desetak dana - moze li se desiti da potrose med na ramovima oko legla (klube je jedno 7 ulica leglo u sredini) i onda ne dodju do meda?

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Ако је легло у наставку са медом ту нема проблема. Али ако је око легла мало хране или је легло у доњем наставку са мало хране, преношење меда није нарочито. То ће потрошити за неколикодана и страдати. Како ће се развијати догађаји зависи од времена.

Већ сам "одговорио"...недавно :). Наравно, да не буде по два'јес грама :) хране по раму. Ако има меда око легла све је у реду. Онда може захлађење да потраје и месец дана и све ће бити добро (сетимо се 2012-те и нема разлога за бригу)...Али ако је легло у доњем наставку за 10 дана се може наћи залеђено клубе.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Хтео си да ми протуриш лопту кроз ноге, али не иде то тако лако  :D :D :D

С обзиром да је стање на пчелињацима у реду (нема питања како можда решити могући проблемчић), вратимо се теми према наслову а то је статистичке природе и ич ме не занима више  :D
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


                    Јуче се јавио к0лега са Пала Млађен Шљивић који редовно сваког првог у месецу измери своје кошнице и тако контролише потрошњу хране у својим кошницама. Додуше  јавио се на  теми на којој представља свој пчелињак али без обзира на то мислим да његове податке треба и овде презентовати.
                    Наиме , код колеге Шљивића је потрошња хране у јануару била око једног килограма стим што му је једна кошница потрошила два килограма. Кренуо је и фебруар те ћемо видети како ће се ситација по овом питању даље развијати.

Van mreže Mladjen Sljivic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 264
  • Pol: Muškarac
             Juče sam završio sa vaganjem kompletnog pčelinjaka i
kako Goran već reče potrošnja 1kg, kod nekih i manje, a samo jedna 2kg.
Polena sam vidio na dva društva, ito tek poneka donese nešto žutog.
Pogledao sam RV koja najviše pojela i na jednom ramu sam vidio za pola
dlana zatvorenog legla, a oklo ima i mladog legla. Kod nje nisam vidio da
donose polen. Dodao sam joj sa strana još po ram meda pa neka se snalazi.
                           Pozdrav sa Pala.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Где је легло и у којем наставку?...


Ако је легло у наставку са медом ту нема проблема. Али ако је око легла мало хране или је легло у доњем наставку са мало хране, преношење меда није нарочито. То ће потрошити за неколикодана и страдати. Како ће се развијати догађаји зависи од времена.


ПС

Посматрати стање у кошницама независно од временских услова је неозбиљно, а има таквих порука. Сматра се да пчеле пренесу јако много хране. Током зиме не пренесу и то је изражено при топлим данима. Пчеле теже да задрже празне ћелије јер на тај начин могу да збију клубе. Када је топло, без проблема се крећу по наставку са медом и може се сматрати да је "закључак" пчела да је све на дохват руке. Када захлади и појави се легло у доњем наставку, повлаче се на доле и много пчела иде испод легла да спрече продор хладног ваздуха ка леглу (најизраженије је кад дува ветар). Друштво обично пропадне ако потраје хладно време.

                  Управо се ово догодило код једног колеге чији сам пчелињак обишао ових дана. Од десет страдала су му четири друштва. Све биле зазимљене на три наставка. Друштва страдала од глади иако је горњи највиши наставак био пун меда. Кошнице није отварао од јесенас а кад је отворио ...
                 

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Најважнији детаљ у зимовању пчелињих заједница је правилан распоред хране у тамном саћу у средишњим рамовима горњег наставка.

Формирање пчелињег клубета мора бити на тамном саћу и пчеле ће увек током зиме најпре користити храну из најтамнијих рамова да би омогућиле формирање клубета у најтоплијем саћу. У истом овом саћу оне ће касније покренути легло. Погрешан распоред тамног саћа доводи до погрешног распореда хране а затим и до могућег смртног исхода пчелиње заједнице.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Где је легло и у којем наставку?...


Ако је легло у наставку са медом ту нема проблема. Али ако је око легла мало хране или је легло у доњем наставку са мало хране, преношење меда није нарочито. То ће потрошити за неколикодана и страдати. Како ће се развијати догађаји зависи од времена.


ПС

Посматрати стање у кошницама независно од временских услова је неозбиљно, а има таквих порука. Сматра се да пчеле пренесу јако много хране. Током зиме не пренесу и то је изражено при топлим данима. Пчеле теже да задрже празне ћелије јер на тај начин могу да збију клубе. Када је топло, без проблема се крећу по наставку са медом и може се сматрати да је "закључак" пчела да је све на дохват руке. Када захлади и појави се легло у доњем наставку, повлаче се на доле и много пчела иде испод легла да спрече продор хладног ваздуха ка леглу (најизраженије је кад дува ветар). Друштво обично пропадне ако потраје хладно време.

                  Управо се ово догодило код једног колеге чији сам пчелињак обишао ових дана. Од десет страдала су му четири друштва. Све биле зазимљене на три наставка. Друштва страдала од глади иако је горњи највиши наставак био пун меда. Кошнице није отварао од јесенас а кад је отворио ...
                 


Наставак изнад, пун меда јесте добар распоред хране (и са гледишта старости саћа). Само што није добар распоред „рада“ пчелара и није добар „распоред“ наставака. Више пута сам писао даје сасвим довољно (и најбоље) зазимити на два наставка.

С обзиром да је било топло и да се појавило легло, пчелама за то треба доток хладног ваздуха. Лето далеко а бог високо (за побожне). Да пређу у трећи нису могле и вероватно нису ни хтеле. Ако је колега прихватио наук оних који су му саветовали да зазимљава са три тела или оне који кажу да пчела све зна и да се ништа не дира пар месеци вероватно ће добити изразе саучешћа од њих за изгубљена друштва (мало сурово и још више саркастично, али тако је то).

Просто сам сам себи досадан колико пута сам написао да у одређеним условима треба погледати шта се дешава у кошници, али пре тога повољније зазимити друштво.

Само у случају теже и оправдане спречености постоји оправдање за страдање ових друштава и на овај начин.
« Poslednja izmena: Februar 22, 2016, 21:30:10 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).