Ja „standardno“ koristim komiljke od kukuruza (tako ih zovu kod nas). Razlog je taj što trošimo puno materijala i sve ostalo se brzo potroši. To nije dobar izbor i može da se meša sa drvetom ili trudom, ali je opet problem potrošnje. Jer su dve dimilice (nekada i tri ceo dan upaljene). Tako da dosta materijala izgori u „praznom hodu“ kada su pauze. Loš izbor, ali za sada nemam bolje rešenje s obzirom na potrošnju.
Kartoni od jaja nisu dobri. Taj dim je toliko „ljut“ da to nije normalno. Ko zna čega sve tu nema (nisam siguran, ali ne deluje mi dobro). Koristim ga za potpalu dimilice i ponekad, kada dimilica treba za vrlo kratak posao. Nije dobro rešenje.
Inače, bolje je za neki brz i kratak posao komad truda, ali ni ja ga nemam. Zato može komad platna, ali pamučnog (možda bi i drugio platno, ali od prirodnih materijala koristilo). Potpali se brzo šibicom i dugo dimi.
Što se tiče škodljivosti, bio je jedan članak u Pčelaru i pisao ga je tada mr. Nebojša Nedić (pretpostavljam dve stvari: da je verovatno sada dr, a druga je da sam „pogodio“ ime, mada verujem da nisam pogrešio). Tu kaže da svaki dim ima nekog lošeg uticaja na med.
Voština koja gori pospešuje grabež. Može jedno vreme izgledati da je sve u redu, ali to je dok ima neke paše. Kada pčele po nekom mirisu osete da ima nečega, nastane prava uzbuna i sleću na prazne očišćene ramove (bez voska). Moj sin je jednom prilikom napravio nehotičnu grešku. U uslovima slabe paše je u prostoriji gde je vrcao med uključio ventilator, pored otvorenog prozora. I baš na jednoj gomili gde su bili ramovi na kojima je bilo tragova voska (topljeno u kazanu) je bilo toliko pčela da je to neverovatno. Naravno, bilo ih jr svuda i to je bila neviđena uzbuna. Odmah sam pretpostavio šta je uradio. Kada je isključio ventilator, pčele su se relativno brzo smirile, jer nisu našle izvor hrane, na osnovu mirisa. Zato se i sa voštinom oprezno postupa i ne koristi se u svim uslovima, zbog mirisa koji može uzbuniti pčele. Isto važi i za propolis i sl.
Jeste dr. Nebojša Nedić, proverio sam