PROSENJAK, migač (Hydnum repandum Linne ex Fries)Klobuk mu je debeo, mesnat, čvrst, grbav, podijeljen u nepravilne režnjeve, katkada je pahuljasto injast, bjelkasto žut ili malko crvenkast. S donje strane klobuka nalazimo vrlo lomljive bodlje, žuto bijele boje, silaze po stručku.
Stručak 5 do 8 cm visok, nepravilnog izgleda, ekscentričan, čvrst, boje poput klobuka. Meso bijelo, lomljivo, žućkasto bijelo, bez mirisa, okus gorkast.
Raste od ljeta do zime hrpimice po svim šumama, u krugovima ili pojedinačno.
Jestiva gljiva, dok je mlada, može se i konzervirati u octu.
Napomena: Prosenjak se javlja u raznim nijansama boja, može biti gotovo bijel ili žutonarandžast.
Hydnum rufescens (Pers.) Fries je jedna varijacija narandžaste boje, manjeg rasta i raste u crnogoričnim šumama. Prosenjak se može jesti dok je mlad, jer kasnije meso postane gorko. Nema nikakve opasnosti od zamjene s nevaljalim gljivama.
Romano Božac Gljive - poznavanje i sakupljanje - 300 vrsta
Ovih dana šume su prepune ovih izvanrednih gljiva. Za veoma kratko vreme može se nabrati više desetina gljiva. Odlične su za kišeljenje u ulju :
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=437.60Odlične su i za prženje (kao pomfrit), samo ih nemojte zaboraviti posoliti
Prosenjaku odgovara ovakva kišna godina. Pozdrav.