Autor Tema: Zašto se ne slažem da se komentarišu javno izneti stavovi na drugim forumima  (Pročitano 27938 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Kiril Petkovski

  • Gost
Има, има. Ал, сте тему промашили...
Не знам како је сада на СПОС-у, нисам регистрован. Али ово је хајка, расчишќавање неких старих дугова, а не писање о губицима.
Kolega Kiril,

                 tema ni blizu nije promasena,osim nekoliko vasih postova koji celu pricu guraju u pogresnom smeru.
Naravno da cela prica ima veze sa moralnom odgovornoscu kolega koje se namecu kao pcelarski autoriteti i svojim ucenjem "pomazu" pocetnicima da imaju sto manje zimskih gubitaka,a upravo rade suprotno.Mozda i ne rade,ali treba pustiti neistomisljenike da ukazu i skrenu paznju na neke postupke za koje misle da su stetni,bez obzira sto se o tome pise na nekom drugom forumu.Uzroci zimskih gubitaka mogu biti razni (varoa,nozema,nedostatak hrane...),izmedju ostalog i losi ucitelji.Upravo o tome se ovde govori.Moralna odgovornost onog koji uci,ali i onog koji skrece paznju na nesto sto je pogresno.
Na ovom forumu mogu da pisu i jedni i drugi,a clanovi foruma neka proseju razna ucenja i primene ono sto misle da vredi.


Pozdrav,

GM3
Ако Ви као модератор мислите да тако треба, обришите моје постове. Ту сам ја немоќан. Али моје мишљење је супротно.

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Уважени колега Конески,


Мора да си помешао овај форум са неким другим.
Шта се од ових цитата правилника односи на било које поруке овде написане? Шта је то теби засметало у овим порукама? Ко то кога овде вређа, провоцира, свађа, задире у туђу приватност. Уважени колега, па нисмо мала деца. Било би лепо да сам могао на једном другом форуму да прочитам твоје ревносно брањење правилника и твојих колега. Међутим, тамо си мудро ћутао док су ти колегу развлачили супротно тамошњем правилнику, да ли заиста мислиш да то нико од нас није видео и приметио?
Ако желиш да браниш правилник овог форума, мислим да би било поштено да прво одбраниш један други правилник, на једном другом форуму. Тамо би могао и своје колеге да браниш, мало за промену!
Зашто тамо ћутиш, а овде нама држиш предавања? Што тамо не питаш, где је уредништво форума?
Твоје писање је класична и опробана подметачина и замена теза, тако омиљена на једном "нашем", форуму. Само овде се у дискусију не мешају финансије, ако разумеш шта хоћу да ти кажем.
Мени је јасно шта ти радиш и заиста ми је жао због тога.

Драги колега Конески, заиста немам ништа лично против тебе, имаш сва права као и свако од нас да изнесеш своје мишљење на овом форуму. Жао ми је ако те је било чије писање, било чиме повредило, па и моје.

 


Blagoja Koneski

  • Gost
Kolega Dragane,
Nisam ja nadležan da branim Pravilnik ama baš nikog foruma, uključujući i ovaj Forum.
Ja kao član bilo kog foruma (ili kao gost) - a član sam mnogih foruma (i ne samo pčelarskih), ali pre da se registrujem najpre detaljno pročitam i proučim pravilnik, i onda ako slažem se sa propisanom u pravilniku onda se registrujem. Ako tokom članovanja, nešto ne mi se dopada, ili pravilnikom promenu se neke odredbe (a koje nisu po mojoj meri i zdravorazumnom mišljenju), onda kako sam došao na taj forum, tako i odem od njega (niko me ne obavezuje da večito budem član tog foruma), ali bez mnogo buke, rasprave, kavganje, i ništa više.
Na koju niskost bi pao kada napustim forum, pa na drugi kukam kako i šta je bilo na tog foruma (to jednostavno nit je ljudski, nit pošteno).
I kad bi imao bilo kakvih nesporazuma na tog foruma, najpre bi pokušao to da rešim iskrenim razgovorom sa dotičnog preko PP. Ako i to ne ide, obratio bi se uredništvu (kako sam to načinio i sada), ako i to ne ide, onda nikome ništa. Ako mogu to da podnosim ostajem na forum, ako ne zbogom.

Kolega Dragane. U mom životu sa nikim nisam se posvađao, nikoga nisam navredio, omalovažio ... ali tvojim pisanjem i pisanjem mog kolega i imenjaka zaista sam zasegnut i uvređen jer to što ste napisali jednostavno nije tačno, ali ako, neka Vi je...

Zato, kolega Dragane ne mogu da prihvatim onu tvoju zadnju rečenicu, ali ja i dalje iskreno da ti kažem nemam ništa lično prema tebi, i kad bi nešto imao rekao bi ti to u PP, a ne ovde na forumu da zamaram ostale članove.

Pozdrav,

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Uvaženi kolega Šošiću,
Iako je van teme (kad je tako počelo, nek ide), odgovoriću Vama samo zbog toga što veoma Vas poštujem i cenim, kako i zbog toga što smatram da ste veliki poznavalac pčelarstva. To sam utvrdio iz Vaše poruke napisane na forumu SPOS-a pre godinu - dve, za što smatram da smo i razmenili neke PP ako se dobro sećam..
Odgovorio bi ovako: Iskreno nisam video ko je i šta je napisao, u kom kontekstu je bilo pitanje a shodno tome i odgovor. O tome toliko.
Na bilo koji forum (tu uključujem i pčelarske forume) može se napisati i pročitati sve i svašta, ali svi imamo svoje glave i treba razmisliti šta je dobro, rezonsko i ispravno (to prihvatiti), a to što nije dobro i korisno odbaciti.
E sada, zbog toga što nisam pročitao niti pitanje niti odgovor (o čemu Vi pišete), a naročno ako ovo odnosi se na mene: „onda taj koji smatra da ovakva pisanja i ovaj forum ne služe svrsi ne zna da pčelari i ne zna šta je pčela”, tada (ama bez zamerke) od takvog kolegu nemojte tražiti odgovor iliti komentar.

Pozdrav,

Kolega Blagoje (Koneski), kako onda zaključujete da je sve odlično ako niste videli šta je napisano. Izgleda da vi više volite teme koje nose samo jednu poruku: Kolega Blagoje, kako vam je lep pčelinjak baš ste majstor, a vi odgovorite – kolega Djoko i ja stavio pogače kao i vi pa ste zato vi još veći majstor (Djoko je je sasvim slučajno odabrano ime). I svi majstori... Ali kada su poruke pčelarske prirode, eee to niste videli. Pa zašto ne vidite pčelarska pitanja a „politička“ vidite (mislim na „političku korektnost“ kai izvitoperenu društvenu vrednost).

Ja smatram da treba raspravljati o eknomskim gledištima pčelarstva, jer kada narodu propadaju pčele (ili neki drugi proizvodno vredni činioci) slabe vremenom svi. Tako društvo (država) u celini slabi i ne koristi prilike. Vi se zalažete za „političku korektnost“ (glava u pesak - nisam video šta su pisali po pitanju tehnike pčelarstva a pohvale po sistemu ja tebi vojvodo, ti meni serdare) ali i to slabi društvo ako se pogešne vrednosti proglase za prave i pogrešne tehnike za pravilo. Tako da preventivno izrečene poruke o nekom mom „majstorstvu“ i stručnosti neće odlučno delovati na moje razmišljanje. Kraće rečeno – nisam potkupljiv. Morate na drugi način da raspravljate. Pročitajte poruke koje se odnose na pečlarske probleme a ne poruke disciplinovanja masa i političke korektnosti, pa da pričamo.


Pokazali ste da ne pišete u skladu sa argumentima i neka vam služi na čast kolega Koneski. Savim nekrektno ste napisali izvod iz pravilnika i onda 'ladno zaobišli činjenice. Gde su činjenice i ko to raspiruje „rasnu, nacionalnu, etničku versku, seksualnu“ netrpeljivost.

Ako je vama rasprava o tehnici pčelarenja  „rasna, nacionalna, etnička verska, seksualna“ netrpeljivost po svim pitanjima i niste izneli ni jedan valjan argument, onda pristupite nekom političkom forumu. Tamo se iznose „činjenice“ bez pokrića (jednostavnije rečeno – laže se i izmišlja). Ovo pišem na osnovu vašeg stava da ne tražim mišljenje nekoga koji nešto nije ni pročitao. Pa zašto onda pišete napamet. Iskreno nisam ni tražio odgovor koji nema veze sa životom. Prvo pročitajte ono što mmože biti bitno za pčelarstvo pa onda napišite svoj stav. Ovako to liči na narodne sudove iz četeres pete gde su ljude osuđivali na smrt koristeći razjarene mase da traže takvu presudu. Lično sam „malo odmakao“ od četeres pete.

Inače, kolega Koneski vi upravo vređate. Kažete da je niskost na koju je čovek pao i kuka na drugom forumu. Valjda u stilu četeres pete mislite da treba da ga pojede mrak i da ćuti. Po vama, javno izneta mišljenja se ne smeju komentarisati nego to treba srediti u mraku. Takvi mračni dilovi su upropastili narod. Da li ste vi „malo odmakli“ od četeres pete.

Hajde, lepo vidite gde se iznose pogrešne tehnike pa da o tome raspravljamo.

Kolega Kiril, postoji nešto što se zove moralna odgovornost
Колега Драган. Није овде ствар у моралној одговорности. Постоји тема „Форум СПОС-а“, отворите још једну „Форум БПП-а“ (ако не постоји), па распалите тамо, пљујте, блатите колико вам је воља. Ово је тема о зимским губицима, а ви пишете ко је и зашто је банован од БПП-а или од СПОС-а. Дали је неко оправдано или неоправдано банован, није моје да судим, јер не знам шта се десило. Али знам да домаќин овог форума треба да поведе мало више рачуна шта се пише, где се пише и како се пише. Имао сам прилике да видим како је један красан форум пропао баш због немарности домаќина. И он је покушао да његов форум буде без цензура, али на крају му се то вратило као бумеранг...

Kolega Kiril. To su tečke reči. Blatiti, pljuvati... trudim se da moje pisanje ima pokriće i uglavnom navodim osnovu pisanja, odnosno argumente. Morate prvo malo srediti razmišljanje i prihvatiti da je blaćenje i pljuvanje pisanje bez pokrića. Izgleda da i vim malo imate veze sa tehnikom pčelarenja. Prvo što bi bilo korektno je da napišete gde sam to pisao o banovanju. A posle ću vam pokazati šta je pljuvanje, ako to nije tačno. A mogu i da vas blatim. Samo što mi ni jedno ni drugo nije cilj.

I vi ste „politički korektni“ i kao ne znate da li je neko opravdano ili neopravdano banovan.Čovek lepo piše (Blagoje Daniloski) da je banovan (ako je banovan, jer to ne znam) jer je iznosio kritiku TEHNIKE PČELARENJA. Ni vi niste upućeni, a pišete sa predubeđenjem.

PS

Kao što vidite, prilično ste političkim stavovima skrenuli sa teme, zato što imate predubeđenje da je „napadnut“ neki vaš uzor (koji dvolično vodi javnu reč represijom...). Takođe iznosite neistine da je ono što Daniloski piše nije tačno (verovatno ni to niste pratili) i to je takođe uvreda. To što iznosite neki stav da se niste sa nekim posvađali ništa ne govori. Slaganje sa "vlastodršcima" lako omogući da se ne čuje druga strana i nema svađe. Kako reče Staljin: nema čoveka nema problema (čoveka banuješ a onda raspališ javnu i pp propagandu protiv njega). Zato ste zloupotrebili slobodu govora i mišljenja, ali ovaj forum i to dozvoljava. Ovde sloboda stvarno nema bodljikavu žicu. Ali treba imati mere i služiti se osnovanim činjenicama a ne parolama.

Iskreno, jeste zamorili ostale članove pisanjem nepromišljensti. Uz to ste izneli i uvrede. Daj, malo logike sa tim pravilnikom koji opet spominjete. Navedite gde je prekršen pravilnik!

A ako vam se način pisanja na temi nije svideo i tema nije vredna pažnje, zašto je uopšte čitate i razvodnjavate. Zamerke ste trebali izneti u nekoj temi koju ste mogli otvoriti i povezati diskusiju sa spornim stavovima.

Svakako ne treba brisati poruke. Čemu to, ako ste sigurni u ispravnost onoga što pišete.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Daniloski Blagoja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
Kolega Dragane,
Nisam ja nadležan da branim Pravilnik ama baš nikog foruma, uključujući i ovaj Forum.
Ja kao član bilo kog foruma (ili kao gost) - a član sam mnogih foruma (i ne samo pčelarskih), ali pre da se registrujem najpre detaljno pročitam i proučim pravilnik, i onda ako slažem se sa propisanom u pravilniku onda se registrujem. Ako tokom članovanja, nešto ne mi se dopada, ili pravilnikom promenu se neke odredbe (a koje nisu po mojoj meri i zdravorazumnom mišljenju), onda kako sam došao na taj forum, tako i odem od njega (niko me ne obavezuje da večito budem član tog foruma), ali bez mnogo buke, rasprave, kavganje, i ništa više.
Na koju niskost bi pao kada napustim forum, pa na drugi kukam kako i šta je bilo na tog foruma (to jednostavno nit je ljudski, nit pošteno).
I kad bi imao bilo kakvih nesporazuma na tog foruma, najpre bi pokušao to da rešim iskrenim razgovorom sa dotičnog preko PP. Ako i to ne ide, obratio bi se uredništvu (kako sam to načinio i sada), ako i to ne ide, onda nikome ništa. Ako mogu to da podnosim ostajem na forum, ako ne zbogom.

Kolega Dragane. U mom životu sa nikim nisam se posvađao, nikoga nisam navredio, omalovažio ... ali tvojim pisanjem i pisanjem mog kolega i imenjaka zaista sam zasegnut i uvređen jer to što ste napisali jednostavno nije tačno, ali ako, neka Vi je...

Zato, kolega Dragane ne mogu da prihvatim onu tvoju zadnju rečenicu, ali ja i dalje iskreno da ti kažem nemam ništa lično prema tebi, i kad bi nešto imao rekao bi ti to u PP, a ne ovde na forumu da zamaram ostale članove.

Pozdrav,

Имењаче,замисли да тебе неко банује,а да се не можеш бранити?шта би ти урадио,а при томе,знаш да си у праву,ал тамо како ти кажеш
на том терену/форуму не можеш се бранити,јер је његова задња!?
Овде није реч о никаквом непријатном ставу,нит вреѓање некога ко није на овом форуму,колко ја знам он је члан овог форума,па може и овде да се брани,нетребају му никакви адвокати!Сви су проценили и схватили,само ти ниси,твоје је.........
Колко се сеќам,ти случај врлодобро знаш,чак што више све што је поменуо Шоле и Драган све је 100% тачно,да тамо на том форуму ниси био грлат да тражиш правилник!
Па кад тражиш толико правилник,ево да те питам,дали сам ја тамо некога јавно вреѓао,опсовао,увредио,сексуално,национално...ил како веќ?
Једини мој грех је то што сам јавно прозвао вожда форума,да не сме да дели пчеларе на подобне и неподобне и ништа друго!
Како ти онда није засметало то да вожд мене банује,а није хтео да поштује правилник што сам ја имао другачије мишљење и став од њега?
И још трагичније је то што човек написа јавно,да ја вреѓам своју нацију,а сви ви ќутите ко саливени,да није тужно било би смешно!
Моје писање је било тачно и одмерено,и није било намењено ником другом него вожду,а како си се ти у тој причи нашао не знам,и не желим да знам,вероватно као адвокат!
И на крају,све је ово било у саставу пчеларске теме,и намењено је пре свега разобличавању оних који вуку почетнике на погрешан колосек,и ништа није спорно
једино ако теби лично смета што сам окаљао твог пријатеља,а до скоро и мог веома"доброг пријатеља",па зато тражиш правилник!

Kiril Petkovski

  • Gost
Hajde, lepo vidite gde se iznose pogrešne tehnike pa da o tome raspravljamo.
Ово није мени намењено, али свеједно. Даќу себи за право да реплицирам.
Расправљајте око погрешних техника колико вам је воља, али не овде. За то (претпостављам) постоји друга тема.

Ово веќ је намењено мени.
Citat
Izgleda da i vim malo imate veze sa tehnikom pčelarenja.
Моје пчеларско искуство је мало. Али тема није „техника пчеларења“.

Citat
Prvo što bi bilo korektno je da napišete gde sam to pisao o banovanju.
Извињавам се што сам ненамерно изазвао неспоразум. Цитирао сам Вас, па је испало да сте Ви лично писали о бановању. Мало је незгодан овај начин обраќања („Ви“ уместо „ти“) и то је довело до погрешног тумачења. Кад сам написао „ви“, мислио сам у множини. Морамо правити разлике измеѓу „Ви“ и „ви“.

Citat
I vi ste „politički korektni“ i kao ne znate da li je neko opravdano ili neopravdano banovan.Čovek lepo piše (Blagoje Daniloski) da je banovan (ako je banovan, jer to ne znam) jer je iznosio kritiku TEHNIKE PČELARENJA.
Ово не знам како да разумем. Каква политичка коректност? Ја уопште не знам зашто је човек банован и дали је банован (исто и Ви кажете да не знате) , али он тако пише. И опет долазите до „ТЕХНИКЕ ПЧЕЛАРЕЊА“. Дали је ово тема око технике пчеларења или око зимских губитака?

Citat
Ni vi niste upućeni, a pišete sa predubeđenjem.
Које предубеѓење? Дали сам написао да је правилно банован? Или можда неправилно?
Око исправности бановања ја нисам баш ништа написао (баш зато што нисам упуќен). Само сам написао да овде није место где би се око тога расправљало. Нема то везе са зимским губицима.

Citat
Kao što vidite, prilično ste političkim stavovima skrenuli sa teme, zato što imate predubeđenje da je „napadnut“ neki vaš uzor (koji dvolično vodi javnu reč represijom...).
Ово је Ваше предубеѓење. Дали је тај „неко“ мој узор или није мој узор, уопште није битно. Моја намера је била да се у овој теми пише о губицима, а не о другим форумима који се вама (и Вама) не допадају. Није ми била намера да скренем са теме веќ да вас (и Вас лично ) вратим на тему.

Citat
Takođe iznosite neistine da je ono što Daniloski piše nije tačno (verovatno ni to niste pratili) i to je takođe uvreda.
Где сам написао да оно што Данилоски пише није тачно? Кога сам то увредио?

Citat
To što iznosite neki stav da se niste sa nekim posvađali ništa ne govori. Slaganje sa "vlastodršcima" lako omogući da se ne čuje druga strana i nema svađe.
Где сам ја изнео овакав став? Ово је неко Ваше лично запажање.

Citat
Iskreno, jeste zamorili ostale članove pisanjem nepromišljensti. Uz to ste izneli i uvrede.
Можда сам заморио неке чланове. Извињавам се. Изгледа да сам највише Вас заморио, пошто сте се нашли прозваним. Не знам где сам изнео увреде. Али ако сам заиста неког увредио, ја се извињавам.

Citat
Daj, malo logike sa tim pravilnikom koji opet spominjete. Navedite gde je prekršen pravilnik!
Опет још један Ваш паушални закључљк. Па где сте ово Ви прочитали? Дајте, молим Вас, читајте мало пажљивије. Где сам ја уопште спомињао правилник? Изгледа због журбе да што пре ударите по неистомишљеника, Ви немате времена да прочитате шта сам ја написао.

Citat
A ako vam se način pisanja na temi nije svideo i tema nije vredna pažnje, zašto je uopšte čitate i razvodnjavate. Zamerke ste trebali izneti u nekoj temi koju ste mogli otvoriti i povezati diskusiju sa spornim stavovima.
Начин писања на теми ми се није свидео. То је чињеница. Али кад погледам наслов теме, ја је отварам да видим како је са губицима. Не отварам тему „Форум СПОС-а“ да бих тамо читао о губицима. Отварам праву тему, али у њој се пише о неких личних проблема са других форума. Замерке сам изнео на правом месту.

Citat
Svakako ne treba brisati poruke. Čemu to, ako ste sigurni u ispravnost onoga što pišete.
Сигуран сам у исправности у оно што пишем. Али пошто модератор каже да сам једино ја скренуо са теме, предложио сам му да брише. Ако веќ мисли да је тако, пошто он је тај који би требало да води рачуна ко шта и где пише, ја ту не могу ништо променити. Ипак, изгледа да је и модератор промашио тему.

Na mreži Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Dragi prijatelji,
Usled pogrešne tehnike pčelarenja dolazi do zimskih gubitaka. Svakako da dodavanje pogača u nepovoljnom periodu vrlo često dovodi do OGROMNIH zimskih gubitaka.
Napadi na pčelare na bilo kom forumu i ili ne daj Bože banovanje sa nekog foruma samo zbog iznošenja suprotnog mišljenja o tehnici rada i štetnosti te tehnike rada su najblaže rečeno nekorektni.
Dragi prijatelji ovda na ovom forumu slobodno pišite VAŠA MIŠLJENJA o uzrocima zimskih gubitaka.
Ako neko misli da nečija, bilo čija tehnika rada i preporuke mladim pčelarima stvaraju zimske gubitke to slobodno navedite bez obzira o kome se radi.
Na 4 pčelinjaka na kojim brat Rade i ja imamo oko 400 pčelinjih zajednica nema ni jedan jedini gubitak. Naravno da tehnika rada (između ostalog i nedodavanje pogača)  dovodi do ovakvih rezultata. Hvala.. Pozdrav svima..
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Tehnika pčelarenja je usko vezana za zimske gubitke! Alfa i omega je pravilno zazimljena košnica sa dovoljno kvalitetne hrane koja je pravilno raspoređena. Ne ispunjavanje ovih uslova najčešći je razlog uginuća ali se krivica obično traži na drugoj strani. Varoa, nozema...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Blagoja Koneski

  • Gost
Na ovom forumu mogu da pisu i jedni i drugi,a clanovi foruma neka proseju razna ucenja i primene ono sto misle da vredi.
Ja sam to već napisao. Na svaki forum svako može pisati šta god hoće, ali onima koji to čitaju preostaje da prosude šta vredi (to prihvatiti), a što ne vredi (to odbaciti). Niko, ama baš nikoga ne primorava da to prihvati, ali isključivost pojedinaca da samo (oni znaju sve), znaju šta je nejbolje i najispravnije e to ne mogu nikako prihvatiti.

Kolega Blagoja,
                     navedite postove u kojima su prekrsena pravila foruma koja ste naznacili.
 
Taman posla. Ko je to mene ovlastio da ja budem Vaš pomoćnik i da vama sugerišem poruke koje krše pravila ovog Foruma.

Мора да си помешао овај форум са неким другим.
Kolega Dragane, možda sam i pomešao ovaj forum sa nekim drugim. Opet sam pročitao Pravilnik ovog foruma, i nažalost nigdje ne najdoh izričitu zabranu pisanja poruke koje nemaju veze sa temom.

Зашто тамо ћутиш, а овде нама држиш предавања? Што тамо не питаш, где је уредништво форума?
Ja nikome ne držim predavanja, nitu imam takvih pretenzija. Tamo ne pišem gde je uredništvo foruma zbog toga što nije bilo takve potrebe (ili možda je bilo, ali ja sam bio otsutan). Pisao sam na tog foruma (ako si ikad pročitao), da ja zbog udaljenosti pčelinjaka (200 km. od mesta stanovanja), od marta pa do oktobra, većinom vremena prestojavam tamo (a tamo nemam internet). Ne znam šta je bilo sa mog kolegu (prvi on mi je to saopštio, i to na mom povratku iz sela – videli smo se), ali ja nisam istražitelj pa da tražim svedoke i raspitujem šta je bilo, jer kad sam se vratio u Skoplje sve te prepiske bile su obrisane (ako je već bilo neke prepiske).

Мени је јасно шта ти радиш и заиста ми је жао због тога.
 
Ne znam o čemu to misliš šta ja radim, i nemoj zbog toga žaliti. Ja radio sam šta radio, i evo već pet godina sam u mirovini.

Na kraju, zbog volje istine, hoću da kažem da nakon otvoranje ove diskusije od strane mog imenjaka, tvoje poruke su bile veoma korektne, ali šta zatim bi, zaista nije mi jasno, i neću se time opterećivati.

Kolega Blagoje (Koneski), kako onda zaključujete da je sve odlično ako niste videli šta je napisano.
...

Kolega Šošiću,
Jel možete pripisati kako greh, meni i kolegu Kirila što smo našim porukama br.124 i 125 skrenuli pažnju da sa poslednje napisane poruke skrenulo se sa teme (a pri tome nismo prozvoli nikoga imenom i prezimenom). Ali eto, neko prepoznao se. A zašto se prepoznao, ako nije skrenuo sa teme?

Gde ste to pročitali da sam ja zaključio da je sve odlično?
Ja ne pretendujem da budem veći majstor nego bilo koji drug (u stvari, ja nigde nisam nitu rekao, nitu napisao da sam majstor, a bogami i nisam neki veliki majstor u ovoj oblasti). Znam koliko znam, trudim se da to znanje uvek proširim, ali šta ću toliki mi je kapacitet. Ali divim se majstorima koji brzo uče i preko noći postanu majstori po svim pitanjima.
Tema (umetnuta u ovoj temi) koju ste uzeli za raspravu sigurno ste pročitali, možete je još pročitati kako nebi izvetoperivali zbog čega je ta tema otvorena i šta sam tamo ja napisao. A evo kratko ću reći i ovde: to što te godine, dodao sam pogače (ne oktobru) već tačno 19-tog novembra prilikom tretmana sa OK, imao sam razloga za to. I nadalje opisao sam šta se mojim pčelama desilo: nisam imao nitu jedan gubitak, što znači pogače nisu pogubile nitu jedne pčelinje zajednice, već naprotiv imao sam odličan prolećni razvoj. Stime, nisam hteo reći, nitu sam rekao, da su pogače i te kako veoma dobre po pčelinje zajednice. Opisao sam samo moje iskustvo – a po vama, to nisam smeo da napišem?
Kažete da se ja zalažem za “političku korektnost”. Ne znam iz kog rukava to izvlačite, jer reč politika zaboravio sam još daleke 1991 godine, iako i tada nisam se politički angažovao, ali takva su bila vremena.
Kakve li sudove iz četrdeset pete vi pominjate, kada nismo bili rođeni ni ti a ni ja. Pa još pominjate da “nekoga pojede mrak”. Kako ovo da protumačim, kao zakana, ili ...
Kažete da ja upravo vređam. A koga to vređam i kako, koga sam ja javno prozvao i navredio. A ovo: (“Da li ste vi „malo odmakli“ od četeres pete”), ovo je lično upućeno meni.
Ja, o vašem poznavanju pčelarstva iskreno sam to napisao (i tako još mislim), a ako to vama priliči kao obid za potkupljivanje, i da niste potkupljiv. E, dragi moj Dragane, koju korist iliti pričinu imam da ja vas potkupljujem?
Ima još puno toga šta pisati, ali da ne preterujem.
Iako me je radno i životno iskustvo naučilo da ljude procenim sa samo nekoliko izrečenih rečenica, svakako u svakom slučaju čovek ponekad može i da pogreši.

А пошто ти не знаш(ил мислиш да знаш) праву истину за "мој" случај,онда је све једно како си схватио,по мени небитно!
Једино остаје дигнитет и здрав разум човека,који упорно подржава нешто и неког у томе што он ради,а при томе се не осврќе лево десно и невиди
шта се у ствари дешава,ал знајуќи да си ти један од главних учесника и подржача теме,да си и ти вршио оглед,а случајно знам да си само 2014г први пут дао погаче у октобру
онда знам и све остало,ал никако ми није јасно твоја слепа подршка нечему које није својствено за здрав разум,малте не је погрешно,и ради се о рекламу за погаче
и то не за 5 огледна друштва,него за цео његов пчелињак!Са овим завршавам,јер сам пре ове поруке рекао крај за ову тему,ал ме ти испровоцира па сам морао да се јавим!

Alal vera imenjače.
Nisam hteo eksploatirati ove tvoje poruke, ali ne mogu kako ti kažeš, da prećutim. Najpre pustiš ovu poruku, a zatim javljaš mi se telefonom.
Iako, u poruci br.141 kao odgovor kolegu Draganu, napisao sam da sam vašim pisanjima omalovažen i uvređen, reći ću i ovde, a to sam rekao i na našem forumu (“pcela.mk”), da ovo nije istina, i tačka.
Nitu sam glavni učesnik u toj temi (vidite bolje koliko glavnijih učesnika ima, a i sam ti imaš više poruka u toj temi nego ja), nitu ja nemam svoj dignitet, nitu nemam svoj razum, nitu sam slep ... itd.
Hvala ti na svemu.

I za sam kraj, kako sam napisao i na našem forumu (pcela.mk), u ovoj temi ova je moja zadnja poruka (ali zaista zadnja, jer gde pljunem više ni ližem), a ne kako ti, nekoliko puta kažeš da je zadnja, pa opet zadnja, i opet zadnja ...

Pozdrav svima,

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Teško je raspravljati sa ljudima koji zaborave šta su rekli i ne mogu da prepoznaju šta je odgovor koji se odnosi na njihovo pisanje. Znači da je dalja rasprava suvišna.

Ne znam kako onda treba posmatrati zimske gubitke i sa kojom namerom. Da vodimo prostu statistiku ili da se zaključi zašto je do gubitaka došlo. Na osnovu toga se rade korekcije tehnike pčelarenja. Osim ako ne mislite da uz prostu statistiku gubitke treba posmatrati kao božje delo i moliti se bogu da ne dođe do gubitaka. I kad i ovo neko ne shvata, takođe se ne može naći korist od teme Zimski gubici. Ko ne razume zašto nastaju gubici tokom zime onda neka zapali sveću, pomoli se i ne otvaramo ovakve teme kojima se ne vidi smisao. Svrha je sprečavanje gubitaka, a ne kukanje nad gubicima i tu se primenjuje tehnika. Moj pristup zimskim gubicima je saopšten pri otvaranju slične teme, takođe o gubicima i smatram da je bilo suvišno da pri otvaranju slične teme svake godine pišem istu poruku.



Zadovoljni kolega Kiril po pitanju tehnike pčelarenja i veze sa zimskim gubicima i uopšte sa postojanjem ovakve teme.





PS

Kolega Kiril, pravila obraćanja sa „vi“ ne zahtevaju veliko slovo. Po mojim saznanjima i shvatanjima, obično se koriste u obraćanju aristokratiji. To je stalež koji je svoje bitisanje (eksploatatorsko i obmanjivačko) zasnovao na filozofiji Aristotela. Kako sam ja razumeo to je apsolutna prevlast ideja, koja se pretvara u epistemiološko ratovanje. To je ili ispiranje mozga ili imperijalizam uz svođenje pojedinca van nametnutog društvenog sistema na zver. Otprilike, znam ko je Aristotel. On je ismislio Arhimedov zakon. (Ima li malo veze i sa pčelarstvom? Čini se da ima. Pojedinci nekim svojim stavovima ispiraju mozak ljudima i ubeđuju ih da je njihova zamisao ispravna i nezavisna od okolnosti – od spoljnih ili prirdsnih uticaja).


Aristokrata je samo onaj ko očigledno može da koristi veliku moć (npr. pokretanje velike vojne sile). Život sam po sebi nije neka vrednost pa oni obične ljude vide kao nižu klasu i često doživljavaju kao korisne ili bezvredne životinje. U tom smislu ljudski život im ne znači ništa.

Prema tome, ne spadam u aristokratiju i meni i život nečijih (ne samo mojih) pčela ipak nešto znači, jer znam kako je razočareenje kada se dožive gubici pčela. Zato, kolega Kiril drugi put ne smatrajte šta je to „vi“ nego napišite, npr. neko ili taj i taj i slično. Pišući uz citiranje mojih reči vi nigde niste naglasili da se ne odnosi na mene (tek da se zna).


Kolega Koneski se samoisključio, jer je nabacao niz primedbi koje su teško razumljive, jer i ovde ne mogu da shvatim kome se obraća i sa kojom osnovom i na koga i na šta je ljut, iznenagen i uvregen. O njegovim pogačama  i vremnu kada je stavio u košnice je pisao Daniloski, a ne ja ali ipak meni objašnjava da sam ja raspravljao o nekim njegovim pogačama. Ovo me podseća na TV komediju Siroti mali hrčki. Neko ne zna o čemu piše, ali se piše. Takođe, ne ume da razazna šta je „politička korektnost“ i meša sa politikom (sa kojom namerom, ne znam ali znam da se meni obratio kako kaže pre dve godine i to n po pitanju tehnike pčelarenja nego po pitanju dešavanja na forumu SPOS). To su dve različite stvari, ali koje u osnovi u prvi plan stavljaju laž. Samo što je politička korektnost da se izgovara očigledna neistina kao istina.

Zato bi stvarno bilo dobro da pročitate i razmislite šta kome pišete.


Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Kiril Petkovski

  • Gost
Колега Шошиќу. Лепо сте се политички извукли. Али ипак још нисте.
Најпре сте упутили толико тога на мој рачун, а сада пишете нешто сасвим треќе.
Teško je raspravljati sa ljudima koji zaborave šta su rekli i ne mogu da prepoznaju šta je odgovor koji se odnosi na njihovo pisanje. Znači da je dalja rasprava suvišna.
С овим се слажем. Одговорите најпре на мој претходни пост. Можда сте веќ заборавили шта сте то написали? Лепо сам Вам све поделио, да не би било забуна. Оптуживали сте ме колега Шошиќу, оптуживали, а сада једноставно прескачете преко тога и пустате ми цртиќе. Не волим биоскоп, па неќу ни погледати шта сте то прикачили.

Очекујем да још једном прочитате мој претходни пост и да коментаришете на оно што сте Ви колега Шошиќу написали, а ја сам Вас демантирао. Или можда оно што Вама не одговара једноставно игнорирате?? Пре ќе да је тако.


ПС
Надам се да ќете имати толико доблести и да ќете лепо одговорити на моја питањa.
Citat
Zato bi stvarno bilo dobro da pročitate i razmislite šta kome pišete.
« Poslednja izmena: Mart 11, 2015, 20:12:29 od strane Kiril Petkovski »

Kiril Petkovski

  • Gost
Пошто сте ме поставили за носилац теме, морам да одговорим на питање.


Ја нисам рекао да се не слажем да се коментаришу ставови изнети на другим форумима. Само се не слажем да се пише ван теме. Ако тема носи наслов „Зимски губици 2014/2015“ кад је отворим волим да прочитам где има губитака и наравно ако се зна узрок. Па се онда може развити дискусија. У тој теми не волим да читам да је СПОС или БПП кривац тих загуба. Е сада ако знамо узрок (рецимо глад) а тај узрок је непосредно везан за оно што се пише на другим форумима, у реду је да се ту напише да се пчелар ослонио на тај други форум, па му је друштво угинуло. То што кажете да су губици везани за технологију пчеларења у реду је. Али отворите тему „Технологија пчеларења и зимски губици“, па да пишемо у њој. Јер технологија пчеларења остаје и даље, а зимски губици 2014/2015 ускоро завршавају. Следеќа тема о губицима биќе „Зимски губици 2015/2016“.

Global Moderator 3

  • Gost
Kolega Kiril,

                 ako se ne slazete da se komentarise van teme to treba da napisete kroz opciju prijave uredniku,a ne da pokrecete lavinu i razvodnjavate postojecu temu.Isto vazi i za kolegu Koneskog koji nije "ovlascen da mi bude pomocnik" ali moze da sugerise kroz istu formu.
Znaci,napisete prijavu urednicima (uz iznosenje cinjenica),a onda urednicki tim odluci da li ce reagovati ili nece.
Ovako smo dosli do nove teme koju ste sami inicirali svojim pisanjem,da ste sugestiju uradili u formi koju sam naveo  do ove teme ne bi ni doslo.Ovde imate priliku da branite svoj stav o promasenim temama i komentarisanju drugih foruma.Javno ste nastupili,pa javno i branite svoje misljenje.

Iskljucivosti na ovom forumu nema,ima samo manje i vise ostrih stajalista.Iskljucivost je na nekim drugim mestima,a ako to ovde trazite onda je to utopija (ovo se odnosi na komentar kolege Koneskog)...

Pozdrav,
GM3

Van mreže Daniloski Blagoja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
Благоја Конески„
Alal vera imenjače.
Nisam hteo eksploatirati ove tvoje poruke, ali ne mogu kako ti kažeš, da prećutim. Najpre pustiš ovu poruku, a zatim javljaš mi se telefonom.
Iako, u poruci br.141 kao odgovor kolegu Draganu, napisao sam da sam vašim pisanjima omalovažen i uvređen, reći ću i ovde, a to sam rekao i na našem forumu (“pcela.mk”), da ovo nije istina, i tačka.
Nitu sam glavni učesnik u toj temi (vidite bolje koliko glavnijih učesnika ima, a i sam ti imaš više poruka u toj temi nego ja), nitu ja nemam svoj dignitet, nitu nemam svoj razum, nitu sam slep ... itd.
Hvala ti na svemu.

I za sam kraj, kako sam napisao i na našem forumu (pcela.mk), u ovoj temi ova je moja zadnja poruka (ali zaista zadnja, jer gde pljunem više ni ližem), a ne kako ti, nekoliko puta kažeš da je zadnja, pa opet zadnja, i opet zadnja ...


Pozdrav svima,



И теби алал вера,свака ти част,богами вешто,типично старе школе,нисам ни сумљао!
Тебе нико није споменуо,да се укључиш,ал ти ниси могао да поднесеш да неко бламира вожда,па морао си да будеш од користи,а стручно се каже повереник!
Ја не знам шта си ти написао,мене није нико цитирао,а богами тебе јесте,да само одобравање се пише и ништа друго,шта реќи,права ресавска школа нема шта!
Што не кажеш што сам те питао на телефону?него овде причаш како сам ја тебе звао,реци што сам те конкретно питао?и не мој по познатом "вождовом" рецепту да изврќеш причу!
Ја бих те ево јавно замолио,да искрено кажеш што смо разговарали ја и ти,и поново ти кажем,да не изврќеш причу по професоровом рецепту,само праву истину!

И за сам крај,докле год ти пишеш ја ќу да ти одговарам,јер на овом форуму ти си његов повереник,па због тога што ја овде пишем а тамо на "нашем " не могу
рачунај ово ко да се ја браним,и ти добро знаш да ја не лижем кад пљунем,ако сам лизао,био би још добар са "вождом",у осталом ја и ти се изгледа нисмо ни уопште познавали,кад је на крају све испало овако!

Поздрав за све пријатеље,и чланове форума,извињавам се што сам допринео за оволико жучне расправе,искрено није ми била намера
да сам хтео директно,отворио би нову тему!
Још једном хвала!


   

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Kiril, kao prvo ne vidim potrebu da sumnjaš u hrabrost da li ću ti odgovoriti (доблест sam na googl-u shvatio kao hrabrost, mada se može prevesti kao vrednost odnosno čast ili obraz, što bi mi sa sela rekli). Pa sam pomislio da ćeš „vojno“ da intervenišeš :). Naravno, to me baš uplašilo.

U stvari, ti se bi pridaješ neki veći značaj tako što si „prisvojio“ nešto što je saopšteno drugome i sada želiš da se nastavljaš. Primer bi bio to što si sebi pripisao da si „optužen“ nešto oko pravilnika (mada ne vidim da si to ti pisao nego Koneski). Tako da si sebe postavio u ulogu nekoga ko je nepravedno optužen. Dobar deo odgovora si dobio, ali i dalje ne umeš da pročitaš i rastumačiš.

Opet navodiš tehniku pčelarenja kao nezavisnu vrednost koja nema veze sa pčelama. Teme koje se otvaraju po sistemu Tehnika zazimljavanja i zimski gubici, pa Zazimljavanje da se izbegnu zimski gubici ili npr. Moj način zazimljavanja da se izbegnu zimski gubici, pa opet Zimski gubici u zavisnosti od načina zazimljavanja, bilo bi zamlaćivanje po sistemu: zaludan pop i piliće krsti. Postoje teme o zazimljavanju različitih tipova košnica. Takođe, postoje i teme zimskih gubitaka po godinama, pa čitaj. Teme sa sličnim sadržajem otvara neko ko nije čitao šta je već napisano ili mu jednostavno treba tema za biografiju.

Zazimljavanje pčelinjih zajednica
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1174.msg18801#msg18801

zazimljavanje malih društava
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=715.msg10454#msg10454

Zazimljavanje LR košnica
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=699.0

Zazimljavanje pčela u Farar košnicama
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=80.0


Znači, nema ti pomoći :) – ne možeš to da shvatiš (verovatno zato što nećeš da shvatiš i ne znam koje su ti namere). Ali je vrlo loše to što sada pišeš da se ovde navodi forum SPOS i BPP kao krivci za nečije gubitke. To samo govori da imaš lošu nameru jer generalizuješ neke stvari. Kako može forum biti kriv za nešto. Mogu pojedinci pisati nešto što nema veze sa dobrim pčelarenjem. Kao što sam napisao, postoji moralna odgovornost onih koji uređuju forum, jer zbog takvih pisanija može neko imati štete (naveo sam slučaj grabeži, a vidim da si i ti imao taj problem i loše ste ga rešili).

Evo ti par tema koje se tiču zazimljavanja (našao sam na brzinu, ali ima još). Potrudi se malo. Ili ti nemaš nameru da nešto učiš, nego da braniš pogrešne principe i ulazimo u bezvezne rasprave.
« Poslednja izmena: Mart 11, 2015, 23:10:00 od strane Global Moderator 3 »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).