Autor Tema: Organsko pčelarenje RV košnicom  (Pročitano 44424 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #15 poslato: Decembar 24, 2014, 11:28:14 »
Opet ja - posto gledam da pojednostavim tehniku organskog pcelarenja na minimum da bi bila u skladu sa razmisljanjem Masanobu Fukuoke da organska proizvodnja mora da bude jeftinija od klasicne - razmisljao sam o nekim stvarima za probu u prolece.

Maticna resetka - RV plodiste je iz dva nastavka. Zelja mi je da izbacim MR ali problem zaleganja matice u medisnim nastavcima sam imao letos - moja greska jer stvarno tesko nalazim maticu. Kakva je situacija da se u RV koristi manji broj ramova ali sirih - samo za mediste? Koju dubinu celija matica ne zaleze da se to iskoristi za medisne ramove? Sta mislite o tome i kakva su iskustva sa tim?

Druga stvar je da posto ne stavljam SO i time dobijam vecu gustinu saca bice da sam malo poremetio one brojke kojima se kalkulise oko broja pcela po RV nastavku. Probacu ove godine da ne prevesavam leglo iz plodisnog nastavka i da vidim sta se desava.

Treca stvar je da sam citao o proceni brojnosti pcela u kosnici na osnovu broja pcela koje udju ili izadju iz/u kosnicu u roku od 15 sec ali to ne mogu vise da nadjem. Ima li ko neki link koji bi mi pomogao?

Van mreže Dragan Djordjevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 149
  • Pol: Muškarac
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #16 poslato: Januar 25, 2015, 03:37:02 »
 Na većinu pitanja ja nemam odgovora. Što se tiče plodišnog dela, može na dva nastavka RV. To si već probao i video si da može.
  Za ostalo... mani nauku i radi sa pčelama. Lakše ćeš naći maticu (ako ti treba) i praksa zlata vredi.
   Danas je u našem društvu Siniša Ognjenović održao predavanje na temu: "Prirodno i biodinamičko pčelarenje" gde je prezentovao neke stvari za koje mi u društvu nismo čuli ili ih nismo shvatali dovoljno ozbiljno. Poenta je da: "samo srećna pčela donosi med" i tu se slažem. Naravno, mene je teško ubediti rečima pa ću sigurno da malo eksperimentišem na temu "prirodnog" pristupa pčelarenju, ali sa RV košnicom.
  Plašim se da je uticaj nekakvih profesora i karijerista ostavio trag u negativnom smislu na pčelarenje kod nas, upravo resavskim doktoratima i sl. plagijatima. A samo treba posmatrati prirodnu pčelinju zajednicu u svom prirodnom staništu i biće nam mnogo bolje. Imaćemo i novčanog interesa.
   Još jednom se potvrdila tvrdnja mog mentora: "prilagodi se pčeli, a nemoj ti da nju prilagođavaš sebi, ako hoćeš uspeha".
  Pošto je iznešena tvrdnja da je najprirodnija i najekonomičnija košnica "varšavska" (ako se ne varam), ubeđen sam da u RV sistemu to može biti još bolje. Zato mislim da je organsko pčelarenje na dva plodišna RV tela BEZ ZAMENE SAĆA i do pet i više godina dobar metod. Nisam pristalica povezivanja ramova RV (produbljivanje) jer je konstrukcijskiRV ram sasvim u redu, ali ostale stvari koje sam čuo u potpunosti mogi da se primene na RV košnicu i da se prirodnost staništa ne naruši. Nisam razumeo, sve do sada, u potpunosti, kako to staro saće utiče na opadanje broja varoe? Sada sam ulapirao!
  Druga stvar je u pozicioniranju leta i definitivno mestu za košnice. Samo treba posmatrati prirodne rojeve gde se nastanjuju i to je u glavnom to! Ova tvrdnja je dokazana u praksi! Pčele  vole zračenja podzemnih voda i čvorišta! Brnda je to i dokazao na jednom pčelinjaku kod nas. Svi dokazi upućuju na istinitost pretpostavke. Još da RV košnicu tu popnemo na tri-četiri metra... pa da vidimo sreću!
   Ali, nije mogao Siniša da me pređe u jednoj stvari! On ima master plan! Ekonomski! Po pokazateljima je u pravu. Našim sistemom rada, mislim na komercijalno pčelarenje 100%, i upotrebom štetnih preparata po pčelu i krpelja, mi klasičari, od pčela pravimo bogalje! A on planira da za 20 godina, kada nas stigne ono što je dominantno u SAD-u i Zapadnoj Evropi i Kini, prodaje veoma skupo prirodne rojeve zdravih, selekcionisanih i otpornijih pčela.
   Kako vreme prolazi, ta njegova ideja mi zviči sve izvodljivija!!!!!
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Dragan Djordjevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 149
  • Pol: Muškarac
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #17 poslato: Januar 25, 2015, 03:41:16 »
 Izvinjavam se zbog pravopisnih grešaka, kucam sa telefona.
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Miroslav Šugić

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 431
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #18 poslato: Januar 25, 2015, 08:23:39 »
E pa kolega  Dragane,malo vasim pisanjem unosite zabunu kod nas pocetnika :) .....Pisete.....moze plodiste RV na dva nastavka a citamo u isto vreme iskustva drugih kolega o svom radu sa jednim EV plodistem....odnos snaga u plodistu 4/1...tu nam nesto nije jasno :-\ :-\ :-\

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #19 poslato: Januar 25, 2015, 18:03:18 »
Dva cela nastavka RV za plodiste je previse u fazi medobranja - vise nego DB komplet. Cudi me da ti to Dragane kazes. Plus kad se uzme da ako pcele grade sace bez SO to je i vise zbog gustine samog saca sto znaci vise pcela i to dosta, veca potrosnja hrane i manjak meda. Medjutim (nekako citajuci na temu o kojoj pises i predavanju) u ovom slucaju je mnogo lakse praviti rojeve (pa to dosta njih radi).

Kako se ovde radi o Organskom pcelarenju (poljoprivredi) ima par stvari koje svi preskocimo i odmah krenemo na samu tehniku. Cak i tu postoji vise pravaca a svi se ponavljaju i u celokupnoj organskoj poljoprivredi.

Jedan je da se radi klasicno ali se koriste sredstva dozvoljena u organskoj poljoprivredi - u slucaju pcelarstva - SO organske (? - stavljacu ga gde se ne zna da li je bas tako vec se veruje dekleraciji), secer organski (?) i lekovi "organski" (?). Ovakav nacin dovodi do povecanja troskova u odnosu na klasicno pcelarenje do granice kada ono vise nije isplativo (samim tim ulzimo u zonu muljanja).

Drugi nacin je izbaciti sve to i krenuti drugim putem koji donosi smanjenje troskova u odnosu na klasicno pcelarenje a izborom rada i materijala donosi istu dobit (u medu).

E sad koliko sam ja razumeo to predavanje je bilo vise prema "prirodnom" nego organskom nacinu jer se koristi i secer klasicni.

Ako cemo o smestaju kosnica - npr Brnda preporucuje manje visine, Ognjenovic 3 metra mozda zato sto je to prirodni polozaj u neku ruku samo sto je kosnica jedno a suplje stablo nesto drugu (nema tu provodnu vezu sa energijama iz zemlje kao stablo koje ide iz zemlje). Wilhelm Reich je bio i u zatvoru zbog takvih tvrdnji pa u tome sigurno nesto ima ali ja mislim ne na takav nacin da se digne na 3 metra (iako neki u permakulturi dizu na te visine ali ne i Peron.

Prvo i osnovno pitanje je zasto se baviti organskom proizvodnjom pa cu napisati par tekstova ali moraju biti malo duzi (iako sam na onom forumu optuzen da pisem dugacke tekstove) jer ne postoji mogucnost da se to predstavi u par recenica ili nekim stripom.


Van mreže Dragan Djordjevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 149
  • Pol: Muškarac
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #20 poslato: Januar 26, 2015, 21:14:18 »
Čekajte, čekajte kolege moje drage... :-)
Ja nisam organski pčelar, a još manje biodinamičar i nikako prirodni pčelar. Moje praktično iskustvo se svodi na posmatranju prirodne zajednice, na ponašanju pčela u vrškarama, sagledavanju rezultata pojedinih pčelara koji tako pčelare - mislim organski i na iskrenim zapažanjima ljudi koji prezentuju ono što znaju. Molim vas.
  Rekao sam da sam sklon eksperimentima, tako sam i došao u dodir sa RV košnicom. Imao sam želju da probam i tu košnicu. U klasičnom sistemu. I eksperimentisao sam svakakve postupke u radu sa njom i upotrebu dva plodišna nastavka. I to se pokazalo kod mene kao sasvim ok u zavisnosti od mog cilja koji sam hteo da ostvarim. RV košnicom sam dobijao nakon prve paše 1 paketni roj i bukvalno dva proizvodna društva za narednu pašu + med nešto manje nego što bih dobio da sam radeo sa 1 plodišnim delom, ali u ukupnoj količini više nego da sam održao društvo u konfiguraciji koju ja nazivam ekstremno sakupljačkom. To sve sa dva plodišna nastavka.
  Sada je reč o organskom pristupu i tu sam nov! Ali, ponavljam, ja volim da eksperimentišem i definitivno ću probati!
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #21 poslato: Januar 27, 2015, 09:14:33 »
Dugo promisljanje je ipak bolje od slepog prihvatanja i ponavljanja pogresnih postupaka i metoda ...;D

Blagoja Daniloski je otvorio temu na SPOS-ovom forumu "kako vratiti zdravlje pcelama" koja je sem par pohvala zavrsila potpuno neslavno - ne po onoga ko je otvorio temu vec po pcelarstvo srbije - poslednji post je bio od mog imenjaka koji je rekao da se to ne moze nikako uraditi jer je njihovo zdravlje toliko naruseno da se sada samo moze oblazavati i odrzavati na tom nivou (moj slobodni prevod) ...

Sosicu, bez ikakve uvrede i losih misli ovo oko metalnih kanti je promasaj ... mislim da si ti sam napisao kako si radio razne eksperimente pa si zazimljavao pcele u lesonitnim kosnicama i nisu prezivljavale (opet moja slobodna interpretacija ispravi me ako gresim) a to pokazuje da ako se koncentrisemo na alate a ne na pcelu dolazimo do situacije da su nam vazniji abrihteri, lakovi, CPC drvo stepen obrade zica i zicenje tip podnjace, materijali pa hemija, lekovi, a negde na poslednjem mestu same pcele.

Svako ko ima na pcelinjaku "antivaroznu" podnjacu (jos jedan reklamni trik ljudi koji zive od pcelara a ne od pcela - kako se to antivarozna podnjaca bori sa varoom) i punu podnjacu neka pogleda i jednu i drugu pa neka sam vidi sta je cistije ... Takodje svako moze da procita sta prof. Stanimirovic kaze za antibiotike pre 10 godina i sta kaze sada ... tako da zdravo promisljanje i razmisljanje stavljam bar u istu ravan sa iskustvom i strucnoscu - ponekad i ispred.

Medjutim zdravo promisljanje je u rangu onoga sto Sosicu pises na temi o forumu SPOS-a o ljudima kad su takve stvari u pitanju - da malo razmisljaju svojom glavom a ne tudjom bilo bi mnogo lepse i dalje bi videli...

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #22 poslato: Januar 27, 2015, 20:02:10 »
Nekako mislim da ima par stvari koje moram da uradim a to kad pisem da pisem upotrebljavajuci ime prezime i konkretnu referencu za ono sto kazem a nije moje (znaci puno referenci ...). Ne zameram tebi pisanja o abrihteru dasci .... i ostalom i nije licno upuceno vec uopsteno - od sad navodim obavezno reference za sve sto nije moje (znaci 99% referenci...).

Lesonitne kosnice sam povezao sa tobom a izgleda da je trebalo da povezem - nisam 100% siguran pretrazujem postove Esada Jusica ali ih ima 86 strana a taj bi trebalo da bude u prezimljavanju oplodnjaka cini mi se gde u jednom postu kaze da je imao gomilu razlicitih kosnica i da je iz eksperimenta ostavljao oplodnjake ili nukleuse u lesonitnim kosnicama samo da vide sta moze da prezivi - kaze nisu smrzle se ali i ti imas gomilu postova pa mi se malo pomesalo ... Nacicu vec ako se Esad ne javi.

O konkretnim navodima uskoro da zavrsim tekst o tome - zasto organsko pcelarstvo pa onda tehnike ...

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #23 poslato: Januar 27, 2015, 21:57:41 »
Stanković Miodrag:
Citat
pretrazujem postove Esada Jusica ali ih ima 86 strana a taj bi trebalo da bude u prezimljavanju oplodnjaka cini mi se gde u jednom postu kaze da je imao gomilu razlicitih kosnica i da je iz eksperimenta ostavljao oplodnjake ili nukleuse u lesonitnim kosnicama samo da vide sta moze da prezivi - kaze nisu smrzle se ali i ti imas gomilu postova pa mi se malo pomesalo ... Nacicu vec ako se Esad ne javi.

Sudbina sudbina, da li to postoji (ovo sam sebe pitam, vidjevši ovu temu)?

Evo Esada. Nisam imao, nego i sad imam različite vrste košnica, a ove godine bih ubacio bar još jednu pa ako propadam, da to brže ide.

Kad nađeš spomenuti post, riješićete to ti i Dragan i bez mene.

Inače, finu ste temu otvorili, ona me bez prestanka žulja, doslovno bez prestanka. Stoga sam pročitao vaše postove i iz svakog bih morao, kad bih htio raspravljati, u prosjeku vaditi bar po dva citata, pa komentarisati, dokazivati ili pitati.

Pozdrav, svako dobro!
« Poslednja izmena: Januar 28, 2015, 01:27:10 od strane Global Moderator 3 »

Van mreže Dragan Djordjevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 149
  • Pol: Muškarac
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #24 poslato: Januar 28, 2015, 01:49:22 »
 Ufff... dajte bre ljudi!
Ima li nekog organca sem Miodraga da iznese svoje stavove u o ovoj temi? A ja napisah ono što čuh i ono što posmatranjem svatih.
  Za mene je pčela i dalje predivno stvorenje, a zajednica ČUDO!!!
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #25 poslato: Januar 28, 2015, 09:20:57 »
Nemojte da ko pogrešno shvati kao EPP jer mi to nije namjera, ali ima jedan slovenački forum, gdje su se ljudi okupili oko slične ideje: kako pomoći pčelama. Tamo ćete naći i Brndu, i Marka (već drži i predavanja i imate ih dostupne na internetu), i Tihomira Mačkića, i Rudija, a bio sam malo i ja.

http://novacebela.mojforum.si/

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #26 poslato: Januar 28, 2015, 10:48:15 »
Posecujem je ja ali nema mnogo pisanja s tim sto postoji jedan problem oko ove price zvane "prirodno pcelarenje" - (ne organsko pcelarenje) - a to je proverljivost rezultata.

Na primer:

1. Brnda i teorija da matica sive pcele nece zalegati iznad okruglog leta vec samo ispod nije tacna bar u praksi i na nekim drugim pcelinjacima - izvor covek koji je ovde na forumu ako bude hteo da se javi javice se.

2. Licnost Rudija Paulovica - covek se pojavljuje i nestaje sa radara kao F-117 - cas ga ima cas nema na internetu nestaje i ne javlja se nema nikakvih novih podataka a izgleda da se cesto pojavljuje pod pseudonimima - cas iz Hrvatske cas iz Slovenije - jedan od mogucih pojavljivanja je i na SPOS-u kao hrvatski pcelar koji je dolazio u sukob sa Brndom a advokat (ne Brndin) je bio Lazar Rajcic koji ga je branio cak i rekao da je trebalo da se nadje sa njim (Rudijem) ali jos nije uspeo. Na moje pitanje o Rudiju Lazar u pp odgovoara neodredjeno i uvijeno pa bataljujem a rudijevo pisanje uzimam sa rezervom jer ga nema nigde.

3. Marko je i ovde prisutan ali se vise javlja na SPOS-u iako bi trebalo i ovde da iznese svoja zapazanja ali to je stvar njegove odluke.

4. Jedan je i Istok Potocnik zao mi je sto nije ovde ali ako procita moze se svakako prijaviti da malo damo prici jaci tok - narocito oko tretmana pcela nekom biljkom sto je i Rudi promovisao.

5. Zacetnik cele price je ustvari Peron - ali i on je ugasio sopstveni sajt pre dve tri godine iako ljudi i dalje rade po njegovom sistemu - glavna stvar je smanjenje razmaka saca centralno na 32 mm sto je 4 mm manje od prihvacenog standarda od 36 mm (bio sam oduvek dobro potkovan matematicar ...).

6. Brnda je takodje bio ovde prisutan ali ga nema - sad mozda misli da je ovo samo za RV forum sto odavno nije ali uvek moze da demantuje - ja u jednoj RV koja mi nije ukrstena imam dva DB rama po visini cekaju prolece za eksperiment...

Nemojte mesati "prirodno", biodinamicko sa organskim pristupom. To je velika greska kao i automatsko implementiranje nekih ovde prikazanih tehnika (pletare, dizanje kosnica na 3 metra itd) kao postulate organskog nacina pcelarenja.

To o salonit nukleusima od 3 rama kao eksperiment cu naci pa sta je da je ...

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #27 poslato: Januar 28, 2015, 11:55:59 »
S Miodrag:
Citat
Nemojte mesati "prirodno", biodinamicko sa organskim pristupom.

Nema miješanja, rukovodio sam se tim da je bolje više znati.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #28 poslato: Januar 28, 2015, 12:16:11 »
S. Miodrag:
Citat
Druga stvar je da posto ne stavljam SO i time dobijam vecu gustinu saca bice da sam malo poremetio one brojke kojima se kalkulise oko broja pcela po RV nastavku

Jesi li upoređivao razna saća i veličine ćelija?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #29 poslato: Januar 28, 2015, 12:37:05 »
Jesi li upoređivao razna
saća i veličine ćelija?
> Upoređivao sam ja. U mojim kosnicama je 80% saća bez so tako da sam mogao da uporedim. Merio sam šublerom po 10 ćelija i našao da je to 51 do 52 mm što znači da je ćelija u proseku 5,15mm. To je za oko 8% manje u odnosu na standardnu 5,6 koja je otisnuta na satnoj osnovi.  Što se tiče prelaska matica u gornje nastavke ako se radi po Brndinom sistemu sa okruglim letima dešava se da zahvati i treći  mada ne kod svih društava. Imam zazimljeno 16 društava u alpskim 9oramnim kosnicama ili IB, Ware ili kako god. Video sam da može bez so mada ide malo teže al ide. Problem mi je kod pološki sa db ramom. Neznam kako bi tu išlo bez so.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić