DEMARIRANJE, postupak u pčelarstvu, koji se primenjuje prvenstveno za sprečavanje pojave rojevog nagona, odnosno simuliranje rojenja u samoj košnici. Naziv je dobio po Francuzu Demareu (Demaré), koji je, oko 1884. godine, prvi počeo da ga primenjuje. Može da se primeni u košnicama koje imaju tela iste visine. Sastoji se u sledećem: u plodištu se ostavlja matica sa jednim do dva rama mladog legla, a u gornje telo se premeste svi ostali ramovi sa leglom i medom. Oba tela se dopune ramovima sa praznim saćem ili satnim osnovama. Između plodišta i gornjeg tela postavlja se matična rešetka. Pri ovome trutovima iz gornjeg tela treba omogućiti izletanje. Neki pčelari postavljaju iznad rešetke (ispod gornjeg tela sa leglom i medom) telo sa praznim saćem ili osnovama. Donje telo u ovom slučaju predstavlja roj, a gornje izrojeno društvo. Deset dana kasnije treba uništiti matičnjake u gornjem telu. Primenom ovog metoda mogu da se dobiju veće količine meda, jer u košnici, u narednom periodu, neće biti optimalne količine otvorenog legla, pa će se deo pčela negovateljica preorijentisati na sakupljačice nektara.
(V. Umeljić, Enciklopedija pčelarstva, str. 85.)