Danas sam otvorio jednu košnicu da proverim da li su pčele pojele pogače koje sam im postavio i na moje veliko zaprepašćenje pogača koja već duže stoji je jedva načeta. Jedva tek koja živa pčela a podnjača sva ravnomerno prekrivena uginulim. Ovo mi se desilo u 3 društva. Pčele sam uredno tretirao protiv varoe i imale su dovoljno hrane i bila su jaka društva. Uginule ću poslati na analizu. Ja sam početnik, ima li neki iskusan pčelar ideju o čemu se radi?
Pre svega bi trebali znati o kojem
tipu košnica se radi. Takođe, nemamo podatak kojim sredstvom su tretirana društva.
Ako si već gledao pre mesec dana, trebalo je da vidiš i kakvo je stanje tih društava. Tada bi video koliko su stvarno snažna društva.
Moguće je i trovanje, ali se to vidi ispred leta, a ne samo na podnjači košnice (ispred leta ima više otrovanih pčela).
Mođe biti od važnosti i na koju stranu su okrenuta leta.
Ako možeš, postavi na forum i fotografije uginulih pčela. Moguće je da si pogrešio u proceni snage društva. I fotografije ispred leta (kakvo je stanje ispred leta).
Stradale pčele na podnjači su uglavnom zbog
uznemirenosti društva. Uznemirenost može biti zbog varoe, žeđi (što je ove godine vrlo moguće), uznemiravanje od strane životinja i sl.
PS
Stres o kojem je reč je verovatno „energetski stres“. To je zanimljiva teorija. O tome možemo drugom prilikom. Nemoj obraćati pažnju na takve stvari. Prihranjivanje šećerom može biti problematično ako se radi pogrešno. A može doneti nevolje društvima ako se ne primeni i to na vreme. Ali ti nisi koristio šećer (ili jesi).