Autor Tema: Unapredimo Pašne prilike  (Pročitano 3584 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Tomislav Ilić

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 19
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aranđelovac
Unapredimo Pašne prilike
« poslato: Mart 08, 2012, 22:35:34 »
SPOS je dosta učinio za plasman meda i promociju pčelarstva Srbije.Ulažu se napori na ekološkom planu kad je u pitanju neodgovorna hemizacija poljoprivrede.Ali uvek se nađe "ALI".Ništa se ne preduzima ili pak nešto sporadično i neafirmisano na poboljšanju pašnih prilika.Stoga jedan broj pčelara praktikuje seobu svojih pokretnih pčelinjaka u potrazi za sledećim pašama
Sada je prilika da se planski i oprganizovano utiče na većeu zastupljenost medonosnih biljaka jer se najavljuje rekultivacija velikih površina koje su degradirane površinskim kopovima rudnika uglja,zatim zasnivanje i obnova gradskih drvoreda,drvoreda pored magistralnih puteva,lokalnih puteva,parkova i prostora na planinskim i drugim goletima.Da bi se ostvarila saradnja na rešavanju ovih problema potreban je pritisak javnosti da bi se motivisali faktori kao što su ministarstvo poljoprivrede i šumarstva,ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine,šumska gazdinstva,komunalna preduzeća gradskog zelenila i naravno SPOS.Eto zbog čaga pokrećem ovu temu jer Srbija nema tako obilnu pašu kao Australija,Novi Zeland,Kanada i druge zemlje gde je ništa neobično da se ostvari prosečan prinos po košnici na stotine kilograma.Krajnje je vreme.
Toma

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Unapredimo Pašne prilike
« Odgovor #1 poslato: Mart 09, 2012, 03:26:10 »
Čika Tomo, veliko Vam hvala što pokrećete ovu veoma značajnu temu.
 
Posebno mi je zadovoljstvo primetiti da ovu temu koja vraća elan i stvaralački duh i koja ima osnovni cilj unapređenje pašnih uslova i koja treba da ulepša  budućnost nekih novih generacija mladih pčelara pokrećete baš VI, čovek  u sedamdeset petoj godini.

Moje je mišljenje takođe da je SPOSovo rukovodstvo učinilo dosta značajnih koraka na planu plasmana našeg meda na strano tržište. Verujem da je to mnogo više od prethodnih rukovodstava ali ipak nedovoljno dobro da bi naši pčelari rešili problem prodaje svog meda.
Verujem da je to moglo još mnogo mnogo bolje. Jedna stara Ruska poslovica kaže:  “Nije dovoljno dobro nasapunati, treba i glatko obrijati.”
Tako je i naše SPOS-ovo rukovodstvo dobro nasapunalo ali je i pored svih obećanja i nadanja ipak brijanje izostalo.

Samo pokretanje ove teme je od izuzetnog značaja i naš osnovni cilj bi bio da dobro nasapunamo a naći će se valjda neko i za brijanje.
SPOS bi morao oformiti komisiju kaja bi trebala da donese PLAN "Rasađivanja medonosnog bilja i poboljšanja pašnih prilika na teritoriji Republike Srbije".
Svako pčelarsko udruženje bi trebalo obavezati da na svom terenu izvrši rasađivanje medonosnog bilja koje nedostaje tokom jedne pčelarske sezone na tom terenu u stacionarnom pčelarenju.

Kamo sreće da umesto (po mom mišljenju) nekorisnih reprocentara za proizvodnju matica (proizvodnja matica bi trebala biti obaveza predavača - osposobljevanje pčelara u proizvodnji visokokvalitetnih matica) Ministarstvo poljoprivrede finansira Rasadnike medonosnog bilja i da pčelarska udruženja mogu da preuzmu na desetine hiljada sadnica medonosnog bilja evodija, sofora, lipa i mnogih drugih medonoša i da se brinu da ih pravilno odneguju za naše naredne generacije pčelara.

 Pozdrav svima.....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Savo Tadić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 76
  • Pol: Muškarac
  • ...samo vas posmatram ....
  • Lokacija pčelinjaka: Stanisic
Odg: Unapredimo Pašne prilike
« Odgovor #2 poslato: Mart 09, 2012, 08:08:38 »
Slazem se da je ozeljenjavanje , narocito po Vojvodini gde je situacija katastrofalna , nasa nasusna potreba i trebalo bi da bude jedna od glavnih pcelarevih radnji. Problem koji se javlja, a to mi svi koji smo na terenu mozemo uociti, je da se i postojeci zasadi i sume nemilosrdno krce od strane pojedinaca koji za to ne trpe nikakve posledice . Na pocetku svog pcelarenja sam sa svojim prijateljima ,pcelarima iz sela nekoliko puta pokusavao da posumimo nekpliko lokacija u i oko sela , svi  pokusaji su neslavno propali . Sadnice su u roku nekoliko nedelja unistavane . U svakom slucaju SPOS moze kao jedan jedinstveni glas pcelara da nastupi pred institucijama da nam se pomogne i po tom pitanju ali dok god se nesto na planu zastite postojecih i novih nasada u drzavi ne promeni.... sve je uzalud . A i sam SPOS je organizacija koja pripada svojim clanovima i cini ono za sta se njeni clanovi zalazu,ucinio je jako mnogo i kako vidim i cinice i dalje ..ali nije svemoguc . Nemojmo ocekivati da "neko drugi" sve uradi mesto nas. I da dobijemo sadnice i tehnicku podrsku opet cemo mi  morati biti ti koji ce da sade... Inace u ovom  momentu su aktuelni projekti za ozelenjavanje i ko zeli i ima plan kako to da ostvari moze  da konkurise za sredstva i sadnice

Van mreže Tomislav Ilić

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 19
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aranđelovac
Odg: Unapredimo Pašne prilike
« Odgovor #3 poslato: Mart 09, 2012, 08:46:14 »
Драго ми је што ова тема није прошла незапажено као што је случај са темом на АПИКУЛТУ и чланком у Пчел<ру,бр.4 за ову годину.
Само се Бикар јавио тврдећи да је неспешан покушај са мађарским багремом јер он успева на алувијалним наносима.Тих наноса има
и код нас јер је тај период историје землјине коре важио за целу земљу.Шта је са разним пешчарам по Банату и другим деловима Србије?Шта је са разним напуштеним "лукама" у брдоско-плснинском делу Србије?Није се покушало да се на том песку засаде најмедоносније саднице ових селекција.Да не говоримо о еводији која мање-више успева свуда само је у почетку за случај суше треба залити.За ову тему ме заинтересовао покојни Момо Кончар из Бан.Александрова.Успео је да се договори са пчеларима да савки на свом имању посеје по 20 ари фацелије а он је имао засаде багрема,медоносног шибља,беле мртве коприве,еводије и.т.д.Тако да поред сунцокрета и багрема ноје селио па је у августу имао тешке и претешке кошнице.
Toma