Zakonski propisi > Zakonska regulativa o pčelarstvu u Srbiji

Uredba 2010 o subvencijama za rojeve i matice

(1/1)

Zika Stojanovic:
Ova uredba je posle dugo vremena zaživela prošle 2010 godine.
Zaživela jeste, ali kako?
Evo mog iskustva:

Po toj Uredbi za subvencionisanje matica i rojeva, predviđeno je da se kupljene matice od registrovanih uzgajivača, pod uslovom da pčelar ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo subvencionišu sa po 700 din. Kupio sam 25 kom, dobio svu potrebnu dokumentaciju, nove matice dodao nukleusima i blagovremeno uputio zahtev Ministarstvu za te subvenecije. Primilo se ukupno 22 matice, ali je nekim slučajem kasnije od njih 22 ostalo samo 17 komada. Povodom zahteva za ostvarenje prava na subvencije, stigla je kontrola (nadzor poljoprivrednog inspektora) sredinom septembra meseca 2010 godine. Sve smo nadzoru iskreno pokazali i ispričali. Na žalost po njegovom tumačenju i kasnije dobijenom Rešenju, saznao sam da se pravo na subvencije ne dobija na osnovu broja kupljenih matica nego na osnovu broja PRIMLJENIH matica. Dakle, meni je u odnosu na kupljenih 25 matica, priznato pravo na subvenciju na primljenih 17 komada.

Moram da se zapitam, vredi li biti iskren?

Pošto nadzor ne poznaje baš pčele, nije želeo ni da otvara košnice, nego je terao mog sina, mogao sam mu mirne duše reći da je sve u redu, da su sve matice primljene i pokazati mu samo takve košnice!

Nikola Vucinac:
Subvencije za "Selekcionisane matice" su odobravane od kada su prvi put donete pre nekoliko godina.
Ja sam do sada dva puta dobijao novac za kupljene matice i sve su bile primljene proveravao inspektor zajedno samnom.  ;)

Zika Stojanovic:
Očigledno sam ja još mlad i zelen!
Ima vremena, naučiću i ja "kako se to radi"?  ;)

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju