Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Ja, početnik - Aleksandar Savić

(1/6) > >>

Aleksandar P Savić:
Poštovane dame pčelarke i gospodo pčelari, prosto me je sramota da pišem o mom početničkom pčelinjaku pored pravih profesionalaca  :) . Naime, moj put ka pčelinjaku započeo je u martu ove 2021. godine, kada sam doneo odluku o nabavci jedne i samo jedne košnice. Pre desetak i nešto godina, kada sam na SPOS forumu čitao o RV, odluka je pala da u moj pčelinjak druga košnica ući neće.
E, ali košnica je mali problem. Treba nabaviti podosta toga što je neopodno za sam početak. Posle kupovine opreme, došao je red na kupovinu ramova i SO. A tek onda naručih košnicu...ovaj, mislim, ona jedna i samo jedna izrodila se u dve cele, od sjajnog majstora za košnice iz okoline Barajeva. Posle desetak dana, pozove me majstor i ja sav srećan odem po košnice. Dođem kući, kad moja lepša polovina kaže da je pričala sa rođakom, koji joj reče da se ne počinje pčelarenje sa dve, već sa tri ili pet košnica. Hm, pa dobro. Odmah naručih i treću  ;D
Malo se ta treća odužila te naručih dva roja na ramovima. U međuvremenu, onako iz inata, napravih u mojoj radioničici 2 podnjače, 2 zbega i 2 krova, sa limom od pocinkovanog lima 0,5mm, koje su mi napravili podizvođači sa kojima sarađujem na poslu. Jesu poklopci malo teži, ali su za DŽ  ;)
Prošle srede, otidoh po rojeve... Eh kakve radosti...kao kada sam za 13. rođendan pre mnooogo godina dobio vazdušnu pušku.
Kad ne lezi vraže, zove majstor da dođem po onu famoznu treću košnicu. OK, idem, ali imaš li još bar 3 izrađena nastavka a da ne čekam još mesec dana. Ima, veli majstor. Super, sad u mojoj kalkulaciji za ovu godinu imaću 5 košnica sa po tri nastavka. Hm, lepo, ali šta sa pčelama... Okrenem par oglasa, ima paketnih rojeva sa obelezenim maticama u Stojniku pod Kosmajem. Odem jutros i preuzmem i ta tri roja, dođem kući i uselim ih u košnice!


Ponosno prijavljujem da posedujem pčelinjak sa 5 useljenih RV košnica, a šta dalje, videćemo.


Veeeliki pozdrav od moje "malenkosti" i medno svima!!!

dusan lazic:
Srećno ti bilo, Aleksandre!

Rakovac Goran:За почетак је све до сада урађено 5 + или боље речено - одлично.
... шта даље ... ? - наравно да ће мо видети. Верујем да ће оцена бити иста или ту негде.
У сваком случају добродошао у свет пчеларства. Ради и уживај.
Поздрав и медно.

Zoran Vučković:


Добро дошао Александре.
Нема чега да се стидиш него само напред пуном паром. Сада све зависи од тебе и пчела. Стимулиши сирупом да изграде саће како би добро зимовале.

другарски поздрав из Смедерева

Aleksandar P Savić:
Evo i prve fotografije mog pčelinjaka, na 39°C sa "neobrijanom jednodnevnom" bradom  :P

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju