Pčelinja paša > Medonosno bilje

Trnjina (Prunus spinosa)

(1/5) > >>

stevanovic sveto:
  TRN, TRNJINA, CRNI TRN, MALI TRN

 Trnovit, vrlo otporan, veoma razgranat i gust grm, visok 1 do 3 m, obrastao sitnim izduženim jajastim, po obodu testerastim listovima. Cvetovi su mnogobrojni, sitni i beli. Plod je okrugla, gotovo crna, oko 1 cm velika koštunica prekrivena beličastim voštanim pepeljkom; ukusa je oporog i kiselog. Cveta rano, marta-aprila.
 Raste po krčevinama, obodima šuma, u živim ogradama; može se reći da raste svuda...
 U cvetu ima cijanogenetskih i flavonskih heterozida. U kori i plodu ima mnogo tanina, a u semenu cijanogenetskih heterozida (gorčina semena). U pulpi ploda ima pektina, organskih kiselina i vitamina C.
 Cvet je blag laksans i diuretik. Kora i plod zbog tanina deluju stiptično, pa se upotrebljavaju kao i druge taninske droge protiv proliva i sl. Plodovi (trnjine) deluju povoljno na zapaljenu sluznicu organa za varenje zbog prisutnog tanina i pektina; dobar tonik u obliku kompota.

 Dr Jovan Tucakov  Lečenje biljem

 Pčelama daje nektar i cvetni prah. Cvetove trna pčele masovno posećuju. Značajan je kao rana paša, i uz ostale prolećne biljke koristan je za razvoj legla. Na mestima gde je masovno zastupljen na većim površinama daje prinos do 25 kg meda sa 1 Ha...

 Veroljub Umeljić Atlas medonosnog bilja  I

 Ove plodove crnog trna danas sam slikao i brao u selu Stapari kod Užica. Ako neko ima slike cvetova ili pčela na cvetu trnjine neka postavi. Pozdrav.

 

sava mitic:
Na potezu gde se ja krećem, trnjine koje su početkom proleća cvetale uništili su SKORCI.
Ovakva jata / mada se ne vide u celosti / kada odluče da nešto posete, ima da ga nema.
Pozdrav iz Aleksinca

Antonio Simonovski:
Evo neke sliki trna

stevanovic sveto:
Lepe slike. Takav je otprilike i grm gde sam ja napravio slike plodova. Pozdrav.

stevanovic sveto:
Bez obzira na ovu neverovatnu sušu Trnjina se održala i solidno je rodila. Nabrao sam nekoliko kg i danas sam napravio trnjinovaču: U bocu od 2 l stavim malo više od pola Trnjine, naspem 1 kg meda i zalijem rakijom (ljuta iz Skakavaca). Tako ću ostaviti da odstoji 30-tak dana u prozoru uz povremeno mućkanje. Ovaj recept sam probao prošle godine i mogu vam reći da je piće odličnog ukusa. Na sličan način pravim i Drenovaču, Malinovaču, Višnjevaču... Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju