Autor Tema: Стари занати  (Pročitano 2172 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Стари занати
« poslato: Mart 03, 2016, 14:29:09 »


                  Управо овога момента на првом програму РТС -а у оквиру емисије " Сасвим природно " аутора Јована Мемедовића приказује се емисија посвећена старим занатима.
                  Мало носталгично се присетих младалачких дана и старих  београдских  кафана типа " Гргеча " где су се окупљале старе судије , професори и студенти са Правног факултета  и где се служио добар редак пасуљ са ребарцима, "Домовине " окупљалишта грађевинаца где се ишло на купус са коленицама, " Смедерева " где смо ишли на шкембиће у сафту и још ни сам не знам оних којих више нема ...  Уместо њих сада су у истим локалима мермерне банке , безлични кафићи и продавнице буди бог снама чега .
                   О несталим берберницама где се ишло на чашицу разговора о фудбалу , политици и чаршијским трачевима и догодовштинама а узгред на бријање и шишање да не причам.
                   У данашњим плехано - стакленим продавницама пецива мало је мириса брашна, хлеба и бурека. Тамо су сада пице и кроасани . Опанчара , столара , тапетара, абаџија и шеширџија је мање од ретке дивљачи.
                   Пре пар дана су донети прописи који занатлије ослобађају дела обавеза према држави. Емисија која траје док ово пишем каже да се занатство у Србији подмлађује. Сумњам али дај Боже .
                   Надам се да ће ово бити добро место да мало о томе попричамо.