Bilo bi dobro konkretizirati pitanje,koji maticnjaci?-dali rojevi ,prisiljni jenter.....
Postovanje kolega Blagoja
Naime radi se o tome da bih ove sezone probao raditi proizvodnju matica putem Milerove metode. Pa me zanima kako se postavljaju maticnjaci (koji se isecaju) na ramove u novoformirane rojeve?
Znaci zanima me na koji se nacin maticnjaci dodavaju u nove rojeve?
Eto toliko za sada
s postovanjem
Dejan
apatin
Дејане,у принципу ја не радим Милерову методу,веќ пресаѓивање са к.иглом!
Али,потрудиќу се да објасним мој начин исецања и додавање зрелих матичњака тихе смене,јер по мени они су најбољи матичњаци
а и матице излежене од тих матичњака,у принципу радња је иста и са Милеровом методом,само што је мало теже исецање матичњака.
Као прво,мора се знати Биологија пчела,и то солидно за рад и узгој Матица,то је основно,без тога се не може!
Да би пресадили веќ готове/затворене/зреле матичњаке,морамо имати веќ спремљене оплодњаке,нуклеусе,друштва за пријем тих матичњака
описаќу начин који по мени је најбољи за пријем матичњака.
Разројавањем друштва,вадим по један рам са пчелама на њему са затвореним леглом,по могуќности да пчеле излазе/раѓају из рама,ал ипак да нема,ил
да има веома мало јаја ил отвореног легла уопште у ќелије рама!Други рам је мед и перга,како ко и ако нема,онда се додаје обавезно погача ил хранилица са сирупом.
Оставим тако 2-3-4 дана,ако има повучено присиљне матичњаке,порушим,и затворим,следеќег дана исецам/распореѓујем зреле матичњаке у оплодњацима.
Пријем није и сада 100% загарантован,ал 90% је мени довољан пријем матичњака и увек неки поруше због тога што хоќе своју/из свог легла матицу,па почну поново присиљни матичњак/ке уколико имају отворено легло,по неки приме матичњак и завршен посао!
Матичњаке,које ја одгајам,обично распоредим све,јер овом методом ако приметим да по неки не напредује,значи није нешто у реду,и одмах склањам веќ 3-4 дана после пресашивања.
Исто је и са Милеровом методом,сасвим је довољно да матичњак буде 2см дуг,и 12-13мм ширина и можеш га исецати и стављати у оплодњаке.
Има више начина како пресадити онако природни матичњак,без заптивача,без штичица,пластике и т.д,по мени је набоље исечи матичњак около на веќу раздаљину,да би могао
пригњечити га изнад легла,у празне ќелије на раму у оплодњаку са леглом,(онако како је Воја саветовао).
Ја би ти препоручио да баталиш Милерову методу,и ухватиш се са пресаѓивањем ларви,лакше и брже,једноставније је!
поздрав