Košnice Voja

Pčelinji proizvodi => Med => Temu započeo: momamilosevic Februar 04, 2011, 21:58:19

Naslov: KRISTALIZACIJA MEDA
Poruka od: momamilosevic Februar 04, 2011, 21:58:19
     Poznato je da će svaki tečan med vremenom kristalisati,naročito na niskim temperaturama.Neke vrste meda kristališu još u saću,a druge ostaju
tečne za duži period,što uglavnom zavisi od vrste nektara koji pčele unose.Med koji je bogat fruktozom ostaje duže tečan.Med lucerke naprimer ,
sadrži veći procenat glukoze,pa će zato mnogo brže kristalisati nego druge vrste meda
    Med se još sporije kristališe u toplim nego hladnim vremenskim uslovima.Med se uglavnom sastoji od vodenog rastvora fruktoze i glukoze sa manjim vrednostima nekih drugih supstanca.Fruktoza je obično zastupljena u većem procentu od glukoze i u proseku iznose:40 % fruktoze,
34 % glukoze, 18 % vode i 8 % drugih komponenata.
    Glukoza,u prirodnom procesu,teži da se odvoji od vode i zbog toga dolazi do kristalizacije.
    Nije još poznat neki način da se kristalisanje spreči,ili da se kristalisani med vrati u tečno stanje bez zagrevanja.Zato se s pravom može reći da uptreba pare,tople vode ili toplog vazduha može ozbiljno daošteti aromu i lekovitost meda,ukoliko se ne preduzmu ozbiljne mere predostrožnosti.
Ako prilikom zagrevanja temperatura raste suviše brzo ili se toplota zadržava suviše dugo,med će potamneti,a miris oslabiti.
    Grejanjem,med gubi encime,vitamine i druge važne karakteristike.A osim toga,otopljeni med se može ponovo kristalisati.
    Tečni med nema niti terapeutskih,a ni hranljivih vrednosti većih u odnosu na kristalisani med.
    Kristalizacija je pored toga važan faktor za određivanje čistoće i kvaliteta meda.Zato se nameće obaveza pčelara za pokretanje kampanje za bolje informisanje potrošača o vrednostima kristalisanog meda.
    Za one vrste meda koje imaju krupne kristale i zbog toga su neprijatne za jelo,postoje DVA načina da se ovako kristalisani med preradi u
kremastu masu.
    Po PRVOM,kristalisani med se MUTI dok masa ne postane fina kao krem.
    Po DRUGOM,odmah posle ceđenja,u med se doda oko 20 % kristalisanog meda sa vrlo sitnim kristalima.
    Ovakva  mešavina se ostavi na toplo mesto dok ne pređe u polučvrsti,fino kristalisani med.

Naslov: Odg: KRISTALIZACIJA MEDA
Poruka od: zdravko.reljic Mart 23, 2011, 20:45:06
Kad sam poceo pcelariti nisam mogao nikome da prodam kristalizovan med NEMA SANSE    a unazad par godina vrlo malo kupuju u tecnom stanju , imao sam jednu prezentaciju kod drugara koji radi u austriji njega je neko napumpao da ja prodajem med koji pravim kuci jer mi dva sina rade u secerani u Brckom , izvadi on med iz spajza i vidim da je moj med , uzmem serpu i naspem vode oko 40 stepeni a on otvori vino ( tvrdoš )ja opet zamjenim vodu a on jos jedno vino i kad je vidio da je med (otopio) postao tecan postao je moj vjerni potrosac meda kristalizovanog . Da bih mu dokazao morali smo dvije flase tvrdosa popiti . Pozdrav svima ...
Naslov: Odg: KRISTALIZACIJA MEDA
Poruka od: momamilosevic Mart 23, 2011, 21:21:44
  Mora da vam je teško palo ?
Naslov: Odg: KRISTALIZACIJA MEDA
Poruka od: Djordjevic Predrag Mart 23, 2011, 22:11:39
Zdravko do cetvrte flase si trebao da med drzis u hladnoj vodi.   ;)  :D
Naslov: Odg: KRISTALIZACIJA MEDA
Poruka od: Vladimir Todic Maj 02, 2017, 06:47:23
Како најлакше и најбрже декристалисати мед?
Naslov: Odg: KRISTALIZACIJA MEDA
Poruka od: Anto Dankić Maj 02, 2017, 07:13:40
U dekristalizatoru