Autor Tema: Medovina  (Pročitano 49238 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Medovina
« Odgovor #120 poslato: Februar 12, 2017, 12:20:14 »
Ovi, koje si ( nas ) nabrojao bi bili odlična publika...
Ako za gaženje pribaviš neke omladinke... :P

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Medovina
« Odgovor #121 poslato: Februar 14, 2017, 14:27:23 »
Demižon od 25L, stavio 5 Kg meda od suncokreta i napunio do 20 L vode. Moštomjer mi kaže 15-16 mislim da je to malo "slabo" jer mošt od grožda se obično diže do 18 stupnjeva. Doduše i temperatura je pala ispod 10 stupnjeva. Staviti još meda ili ostaviti kako je ?

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Medovina
« Odgovor #122 poslato: Februar 14, 2017, 20:47:42 »
Zavisi od skale...a i od toga koji procenat alkohola želiš...ja bi ostavio tako..

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Medovina
« Odgovor #123 poslato: Februar 14, 2017, 21:32:08 »
Ostavit ću kako je, zato sam i pravio manju mjeru....

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Medovina
« Odgovor #124 poslato: Februar 14, 2017, 22:02:23 »
Nikako ne ostavljaj tako. Pojacaj postotak sladora i povisi temperaturu.

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Medovina
« Odgovor #125 poslato: Februar 15, 2017, 16:10:35 »
Narucio sam kvasac i hranu za kvasac u firmi Revin juce je sve stiglo zapakovano u kesice 2 puta po dve kesice od 10 grama kvasca i hrane...uskoro krecem sa   pravljenjem sire....
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Medovina
« Odgovor #126 poslato: Februar 15, 2017, 20:24:53 »
moja je bila ispod 14 i sasvim je OK, doduše temperatura je bila oko 21...

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Medovina
« Odgovor #127 poslato: Februar 16, 2017, 07:50:43 »
Dodao sam još 1 kg meda, sad bi trebaolo biti nešto preko 18. Mislim da ako je malo sladora onda će biti i manje alkohola koji je presudan za očuvanje vina. Moja mama pravi vino od jabuka koje je slabije i lijepo je za piti (osobito ljeti) ali mislim da ne može dugo stajati. Staklenku sam sada prebacio u kuću gdje je temperatura oko 20 tako da bi i kvasac mogao odraditi svoje.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Medovina
« Odgovor #128 poslato: Februar 16, 2017, 08:30:16 »
Anto to je sad OK.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Medovina
« Odgovor #129 poslato: Februar 16, 2017, 16:25:34 »
I zaboravih...
Anto, češće provetravaj prostoriju, pošto će ti se nakupljati CO2 zbog fermentacije.

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Medovina
« Odgovor #130 poslato: Februar 17, 2017, 13:13:34 »
Nenade više ga ( CO2) ja izbacim disanjem za sat nego što ga balon izbacio za mesec dana....

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Medovina
« Odgovor #131 poslato: Februar 17, 2017, 15:56:09 »
Nenade više ga ( CO2) ja izbacim disanjem za sat nego što ga balon izbacio za mesec dana....
Mogao bih da se složim...
Nisam nikad radio sa tako malim količinama, pa pozivam na opreznost. :)

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Odg: Medovina
« Odgovor #132 poslato: Februar 18, 2017, 16:08:34 »
http://www.dijetaizdravlje.com/ishrana/kako-napraviti-pivo/ Evo još nekih varijanti oko medovine ali i pivo od meda....
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Medovina
« Odgovor #133 poslato: Februar 18, 2017, 20:01:39 »
Za sada lagano kuha, kako ću znati da je gotovo? Da mjerim preostali slador, novostvoreni alkohol ili da jednostavno čekam da samo prestane sa vrenjem?

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Medovina
« Odgovor #134 poslato: Februar 18, 2017, 21:24:53 »
Za sada lagano kuha, kako ću znati da je gotovo? Da mjerim preostali slador, novostvoreni alkohol ili da jednostavno čekam da samo prestane sa vrenjem?
Alkohol ćeš teško pouzdano moći da meriš.
Ostaje ti ove dve druge stvari. U svakom slučaju, kad prestane burno, biće još neko vreme tihog vrenja. Obično, kad vrenje stane, počinje stvaranje taloga.