Podaci koji se daju su samo prosečni podaci (tih 34 dana do izleganja), a mnogo toga zavisi od navedenih uslova.
Što se tiče paše, ne znam to o radijusu u kom smislu si napisao, ali i ovo je promenljivo i zavisi od nektarenja i koliko je taj nektar zanimljiv za pčele (neki je više zanimljiv, neki manje . kao i polen). Moje pčeele su letos išle na 3,5 km udaljen suncokret (preko Save) i nosile obilje polena i nektara.
Dragane, ali to nije odlika u smislu isključive opredeljnosti pčela da gaje trutove, već trenutna potreba. Da je osobina pčela i urođena sklonost pčela da gaji trutove, bilo bi ih na prvom saću koje prorodni (ili paketni) roj gradi.
PS
Knjigu Taranova nisam čitao nikada (nažalost, ali i na sreću –sam sam polako učio od pčela), ali sam je pre nekog vremena video na internetu i moji stavovi ne odtupaju od mnogih u toj knjizi. Dobra knjiga i moram je kupiti. Problem ove knjige (a i drugih) su oni koji su čiatali, a ne razumeju je. Poslednji primer je Naklapanje Rodoljuba Živadinovića (napisao i više knjiga) u Pčelaru ili na forumu o preterano obilnom prihranjivanju. Savetovao je nekoliko „gigntskih“ obroka od 6-8 kg. Ako se baš u knjizi Taranova pročita kako pčele prerađuju med, jasno je da je to pogrešan pristup. Inače Rodoljub stručnjak Živadinović se „kune“ u Taranova, a i ne tazume o čemu je ovaj pisao. Može se proveriti radom oko pčela.
U toj knizi inače ima i o polenu i tome kako ga pčela izdvaja iz nektara (pisao sam o tome kao kritiku na savet čuvenog „stručnjaka“ koji krade tuđe tekstove i prešao je i na krađu i zareza - Jevtića naravno) kada je savetovao da se negde dodaje polenska pogača, kada pčele već polako ulaze u zimovanje. Pčele izdvajaju polen iz nektara, jer im je za zimovanje štetan ako ga ima u medu - opterećuje probavni trakt).
Nije tema ova kniga, ali samo neke male sitnice iz nje...