Autor Tema: Pcele na satonosama  (Pročitano 1522 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Jovan Klisaric

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 11
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Novi Pazar
Pcele na satonosama
« poslato: Januar 23, 2019, 21:54:16 »
Pozdrav, pcelarim kosnicom Rodna Voja, pa me interesuje da li je normalno kod ove kosnice da su pcele zimi zalepljenje na poklopnu dasku, tj da su na satonosama, znaci li to da nema hrane?

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pcele na satonosama
« Odgovor #1 poslato: Januar 23, 2019, 22:05:27 »
Не би требало да немају хране ако си им оставио макар десет кг хране за зиму.
Најбоље је да отвориш кошнице које су ти сумњиве и видиш какво је стање.
Ако си јесенас записао са колико хране зимују онда може да се види у евиденцији или на поклопцу (ја тако радим-пишем на покчопцу) па онда можда и нема потреба да се отварају.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Pcele na satonosama
« Odgovor #2 poslato: Januar 24, 2019, 11:12:12 »
Треба бити опрезан када су пчеле високо на рамовима. Када мало отопли и изгреје сунце, нормално је да пчеле изађу и на сатоноше.

Када већ захлади није баш уобичајено да су пчеле на сатоношама. Ово се дешава најчешће када је друштво јако ослабило и тежи да буде у најтоплијем делу кошнице. Исто се дешава када је таваница удаљена (постоји већи празан простор изнад рамова).

Најгора могућност је да друштво довољне снаге за презимљавање изађе на сатоноше а поклопна даска постоји и није много удаљена од сатоноша (сасвим нормална и нормално постављена поклопна). То може бити знак да су рамови у клубету (или гнезду) већ прилично испражњени.

Изласком више пчела на сатоношу, обично има за циљ да пчеле могу прелазити до рамова са храном. Пренесу нешто мало меда и то им омогућава да неко време преживљавају. Колико ће то време бити, зависи од постојања легла и од изолације испод крова, а највише од тога колико буде хладно и клик дуго траје захлађење. У ваком случају, може бити неповољно за друштво при дужем захлађењу.

Добро би било ставити погачу (ми, наравно, стављамо кристалисани мед). Ако намеравамо да додајемо  рамове са медом, за прву прилику само нанесемо мед на сатоноше до се не стекну услови да се нешто може радити*.




*Пример су нека друштва која су остала у првом наставку иако су вишеструке контроле показле да прелазе у други наставак. Ради се о преостале две кошнице које зимују на 2 ЛР наставка (траћу тако зазимљену је Вујадин у децембру истресао у један ЛР наставак – горњи који је спусти наподњачу и који је пун хране). Проблематичне су биле и две „седмице“. Наношењем меда на сатоноше, код тих друштава се ствирио привид да су прешле горе (оних топлијих дана). Пре два дана, Биљана је утврдила да је само једна „седмица“ сигурно прешла у горњи наставак док су се остале потпуно вратиле у први наставак чим је поново захладило (најпоузданији знак да има легла).

Јуче је Биља упалила димилицу и подигла легло у горњи наставак. У једној је било на 2 рама легла, а у остале две по један. Доле је још било хране, али би дугорочно посматрано могле све три да страдају јер је већ данас захладило и најављује се и веровито време, а око поклопљеног легла је било и младог. Посао је урађен по хладном времену (на само +1⁰). До подигнутог легла су стављена 2 загрејана пуна рама хране.

Више нема бојазни да ће бити неких проблема.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Sinisa Mirovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 438
  • Pol: Muškarac
Odg: Pcele na satonosama
« Odgovor #3 poslato: Januar 24, 2019, 16:16:55 »
Sacekaj lepse vreme pa pogledaj,ako si zazimio sa malo hrane 3-5kg onda pusti da se roje u sacu.Mislim da crknu ako vec nisu ha ha .Jer preko zime pcele jedu 1kg mesecno .Ako nemas 5kg u novembru nemoj da zazimljujed drustvo nego ga spoj ili cekaj da crkne od gladi ako ti je lakse.Ako si imao vise meda pcele se krecu,doduse i medju njima ima glupih kao i kod svakih zivotinja i nekad krenu u suprotnu stranu gde nema meda ili pocne leglo ,a udari zahladjenje pa se odvoje od meda itd.U principu ako imaju malo mozga odnosno ganglija one ce se kretati sa klubetom na gore i unazad i ako imas meda bice ok.Ovde se dosta pise o pceli u superlativu ,a u sustini ona je jedno ganglisko stvorenje toliko glupo da kad pomeris kosnicu pola metra ona promasi istu.Tako da price pamti boje i neznam sta ,pamti ona  k... kad promasi kosnicu na pola metra ,kako nije zapamtila boju,miris,zvuk svog drustva .Tako se ponasa i sa zimovanjem sto kosnica sto cudi.zato imas neka drustva koja sakupljaju samo taman,crn polen dok ostalih 30 sakupljaju sasvim drugaciji zut i crven,zasto?  Da ne duzim ako je normalna pcela ne deformisana u toj gangliji od raznih hemikalija kojim je izlozena pojesce prvo sav med u kosnici pre nego rikne .Podigni malo kosnicu ako imas iskustva i proveri tezinu pod ruku.Vezbaj malo stici iskustvo,ja kad mi se gleda otvaram kosnicu i na minusu i gledam kako se ponasa i sta radi barem tad je mirna i ne bode ha ha .