Košnice Voja
Pčelinja paša => Medonosno bilje => Temu započeo: Branko Obranovic April 19, 2011, 16:05:59
-
Kruške Nashi (Pyrus serotina Rehd.) je veoma ukusno i zdravo voče. Kad sazreja ima izuzetno veliko soka. Danas sam kod mene našao jedno divjo pčelo koja je napola manja od naše kranjske pčele. U cvetu je bila neverovatno dugo. Potrajalo je više od deset minuta da je obišla oko 15 otvorenih cveta.
Tako izgleda ta pčela i cvet.
Lp Branko
-
Do nedavno sam retko viđao pčele na cvetovima kruške. Ove slike sam napravio u Makovištu prošle nedelje. Bilo je mnogo pčela na cvetu ove kruške., a ja sam napravio mnogo fotografija. Evo nekih. Pozdrav.
-
I cvet kruške je ovih dana bio predmet mog interesovanja.
Kruška je u mom dvorištu masovno cvetala pa sam i ja napravio par slika pčela koje
su posećivale cvetove krušaka.
Pozdrav iz Aleksinca
-
Sava, dali imaš to koji nov fotoaparat. Fotografije su ti veoma lepe i čiste.
Lp Branko
-
Dobro jutro kolega Branko
Aparat koji već duže vremena koristim je marke NIXON COOLPIX.
Još nisam u potpunosti ovladao korišćenjem svih njegovih mogućnosti, ali ide polako i polako.
Od većeg broja napravljenih slika, odaberem one koje su malo bolje i njih pokušavam da
oblikujem za slanje i takve slike šaljem.
Evo još par slika u ovoj temi.
Pozdrav iz Aleksinca
-
Izuzetno dobra je oštrina fotografije.
Lp Branko
-
Evo nekoliko fotografij od voča nashi.
-
Plodovi kruške...
-
Sveto, ta ne liči na krušku nashi.
Lp Branko
-
I ja imam jedno ovakvo stablo kruške, zapravo mlado stablo sa istim takvim plodovima ali ne znam kako se zove...
Pozdrav svima....
-
Znam da ovo nije nashi, ne znam ni kako se zove, samo znam da je mnogo ukusna. Nisam video da li ima tema o drugim kruškama pa sam zato ovde stavio slike. Sada na googlu nađoh kako izgledaju Nashi kruške. Evo linka. Pozdrav.
http://www.vinogradarstvo.com/index.php?s=775
http://www.coolinarika.com/clanak/nashi-azijska-kruska/
-
A imam i dva stabla sličnih voćki kao ovih sa linka.
Kupio sam ih kao sadnice "kumoja".
Prilikom kupovine rekli su mi da je to neko voće sa istoka i da je nešto između kruške i jabuke.
Meni više liče na kruške a okruklaste su kao ove Nashi sa linka ..
Pozdrav svima....
-
(http://img651.imageshack.us/img651/9095/img5579athnai.jpg) (http://img651.imageshack.us/img651/9095/img5579athnai.jpg)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
-
I ja sam kušao nashi, kojeg sam pre tri godine posadio u vočnjaku. Veoma je dobrog ukusa i puna je soka.
LP Branko
-
NASHI kruške nisu tipične evropske kruške (Pyrus communis) nego vode porijeklo od azijskih vrsta koje se prostiru u predjelima između Himalaja i Japana. Nastale su međuvrsnim ukrštanjima između P. pyrifolia, P.bratschneideri, P. ussuriensis i P celleryana. Za razliku od "evropskih" krušaka nešto su bujnijeg rasta i često izduženih mladara poput vinove loze, jako su rodne. Njihov kvalitet nije ni blizu nivoa evropske kruške. Jedino mogu biti aktuelne sorte koje sazrijevaju ranije a najčešći vid konzumacije je da se dobro ohlade u frižideru. Nadprosječno su sočne i mogu poslužiti kao neka vrsta osvježavajućeg napitka. Na plantažama u Dubici gdje sam radio imali smo zasađeno i nekoliko stotina stabala NASHI sorti. Na mene nisu ostavile ni najmanje dobar utisak. Rijetko ko je bio zainteresovan da ih konzumira u izboru sa Viljamovkom, Butirom, Boskovom bočicom...U marketima su na dobroj cijeni zbog vizuelno atraktivnih plodova i male ponude. Čista egzotika. Imao sam par slika sa plantaža u Dubici ali nikako da nađem taj folder...
Sveto, na tvojim fotografijama je italijanska sorta evropske kruške Santa Marija. Moram te malo razočarati je ne spada u kategoriju "kvalitetnih" :) . Kod nas se mnogo i rado gaji kao glavni oprašivač za Viljamovku jer jako dobro i redovno rađa i malo traži. U Italiji gdje je selekcionisana, njen udio ne prelazi 0,4 %.
Inače kruška nije posebno atraktivna za pčele. Ono što ih odbija je kaprilna kiselina, mada se i to razlikuje od sorte do sorte. Ista ta kiselina nalazi se i u kozijem mlijeku :) .
-
Kolega Radoje, ne znam kako se određuje kvalitet krušaka, ali ova sa mojih slika je za mene jedna od najukusnijih. Nikad nije prskana, a rodi svake godine. Prošle je bila sitna zbog suše, ali ništa manje ukusna. Zadnje tri godine pčele su masovno posećivale i ovu i sve druge kruške, a naročito divlje. Napravio sam mnogo fotografija pčela na cvetu kruške. Pozdrav.
-
Рангирање квалитета сорти врши се на основу тзв. органолептичких особина и свака од њих оцјењује од 1 до 10. Између осталих то су: присуство, израженост и квалитет ароме, удио шећера и киселина и њихов међусобни омјер, структура и конзистенција меса, конзистенција покожице, обојеност плода, постотак суве материје, брзина дехидрације, могућност складиштења...битно је да си задовољан квалитетом али када навратиш у наш крај, имаћеш са чиме упоредити :) . То што пчеле посјећују цвијет крушке може да значи и да је значајна оскудица полена и нектара других врста прихватљивијих за пчеле. Воћари обично имају велике проблеме са опрашивањем крушке јер ако дође до истовременог, експлозивног цвјетања разног воћа, пчела ће увијек прије изабрати шљиву, јабуку па тек онда крушку. Још ако у исто вријеме цвјета маслачак, од опрашивања ништа. И због тога се у вријеме цвјетања воћа "трава" обавезно треба косити. Због успјешнијег опрашивања крушке обично се мора примијенити "дресура" пчела која подразумијева потапање тек отворених латица у шећерном сирупу пар сати прије додавања. Ово су нека моја искуства из праксе, радио сам на плантажама површине 220 хектара.
-
Izvinjavam se kolegi Branku koji je otvorio ovu temu jer je prethodna poruka napisana ćirilicom. Nadam se da će se snaći. Iz obzira prema njemu i njegovoj temi trebala je biti latinica ali sam malo smetnuo :) . Inače redovno koristim ćirilicu. Lijep pozdrav :) .
-
Radoje, ne brini, znam ja i ćirilico da čitam. Malo ide sporije ali .... ;)
LP Branko
-
Ooo, svaka čast Branko :) .
-
U osnovnoj školi smo mi u Sloveniji učili i Srpsko hrvatski jezik i ćirilico.
Lp Branko