Košnice Voja

Radovi na pčelinjaku => Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima => Proleće => Temu započeo: Kolaric Jure April 14, 2011, 09:39:42

Naslov: Priprema na bagrem
Poruka od: Kolaric Jure April 14, 2011, 09:39:42
Prije nekoliko mjeseci bilo je napisano, da čemo detaljno o pripremi zajednice na bagrem pisati kad dođe vreme za to. Pa zato sad otvaram ovu temu, jer smatram da je kod puno pčelara (posebno nas stacionarnih) bagrem glavna paša. Zanima me dali smatrate ograničenje matice na 1.nastavak i dodavanje SO dovoljno za dobar efekt na bagremu ili je potrebno uraditi još nešto? Nadalje se postavlja pitanje dali cedite med prije medenja bagrema? I kad to vršite (10 dana prije cvetanja bagrema u isto vreme kad se ograniči matica ili 1-2 dana prije što bagrem zamedi)?
lp, jure
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Vojo Brstina April 14, 2011, 21:32:44
Prihranjivati, prihranjivati i opet prihranjivati.

Ne treba bespotrebno otvarati košnice.
Svaka zajednica koja krajem marta može da odnese pola litra sirupa na dan stiže kao jaka zajednica u bagrem.
Samo jednom je sasavim dovoljno da se košnice otvore i zabeleži stanje zajednica.
Od količine hrane u košnici zavisi kojim ćemo sirupom da ih priharanjujemo.
Ako je hrane više onda je sirup ređi i obrnuto.

Cilj prihranjivanja je brza potrošnja zimskih zaliha hrane, pravilno othranjivanje legla i njegovo ekspanzivno širenje.

Kod mene u Banatu unos nektara je zanemarljiv ili bolje reći nikakav, sve do cvetanja repice to jest do sredine aprila i ako se do tog vremena ne prihranjuje zajednice neće othraniti dovoljne količine legla i neće stići kao jake za bagremovu pašu.

Osim prihranjivanja prilikom prvog pregleda potrebno je preprskati pčele Nozevojom i to su svi poslovi do momenta kada trebamop ograničavati matice u prvi plodišni nastavak.

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Vojko Aleksic April 15, 2011, 16:46:58
Припреме за багрем, као и за сваку пашу, можемо поделити у неколико фаза, или, још боње, на неколико сегмената:
1. Припрема пчелиње заједнице - да буде што јача
2. Припрема транспорта, уколико вам заједнице нису на возилу, или уколико не пчеларите стационарно
3. Припрема терена на коме треба да се поставе пчелиње заједнице у паши
4. Припрема за врцање

И ове фазе се могу даље расчлањивати.  ;) :D

Поздрав свима.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Nikola Vucinac Maj 03, 2011, 13:40:35
Vojo
bagrem je blizu cekamo tvoje savete !
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Mirsad Hamidovic Maj 03, 2011, 22:40:22
Kada teba otvoriti gornje leto preko MR?
hvala
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Vojko Aleksic Maj 04, 2011, 00:09:22
Ja gornje leto otvaram još tok je nastavak sa leglom u gornjoj zoni, ispod krova, tj. ispod zbega.

Kad odem na pašu, pčele već imaju naviku da ulaze gore i tako idu direktno u medište, ne tumaraju preko plodišta.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Vojo Brstina Maj 06, 2011, 22:56:15
Vojo
bagrem je blizu cekamo tvoje savete !

Nidžo,
Na 7-10 dana pre početka cvetanja bagrema treba da ograničimo matice na prvi nastavak kod RV i EV košnica.
Verujem da je to otprilike za najveći broj pčelara upravo ova sedmica.
Neka mi kolege oproste što malo kasnim sa odgovorima.
Zbog velikih obaveza ni sam nisam  još ni jednu zajednicu ograničio.
Mislim da je to obavezno ako želimo pravilno iskoristiti bagremovu pašu.
Ne znam kakvo je stanje na terenu ali verujem da za srednji bagrem nismo zakasnili sa ograničavanjem.
Zbog najavljenih loših vremenskih uslova prethodnih dana posvetio sam se drugim poslovima a selidbu planiram na neki od terena gde imamo drugi to jest srednji bagrem. Mislim da ograničavanje u tom slučaju nije kasno uraditi tokom ovog vikenda.

Pozdrav svima.....
Kada teba otvoriti gornje leto preko MR?
hvala
Gornje leto se otvara prilikom postavljanja matične rešetke.

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Dimitrije Nikolic Maj 08, 2011, 17:54:53
Ja sam se pripremio a nadam se i pcelice samo da zamedi,
juce odselio na Frusku Goru nrkoliko kosnica ako zamedi selim i ostale
evo par slicica.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Vojko Aleksic Jun 11, 2011, 16:18:27
Димитрије, лепе су ти сличице.

Поздрав.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: aca peric Oktobar 11, 2011, 12:14:35
Kao jako vazan deo pripreme za bagrem koja jeste u vecem delu Srbije glavna i jedina burna pasa u celoj sezoni smatram da je izuzetno bitno spremiti dovoljan broj medista i polumedista i blagovremeno ih i pravilno dodavati drustvima.Moje misljenje je da je bagrem kada mu vreme pogoduje sto je cesto zapravo medi puno obilnije nego sto vaga i unos pokazuje.Poenta je da recimo klasicna kosnica kao LR sa 3 tela zapravo bude brzo popunjena nektarom jer u to vreme takodje obicno ima bar 1 pun nastavak legla,cesto i vise,pa svez nektar brzo popuni sav slobodan prostor i mesta vise nema,dok pcele ne, ventilacijom nektara i njegovim prenosenjem ne stvore jos slobodnog prostora,pri cemu vec prodje par dana,koji su izgubljeni nenadoknadivo.zato cesto vaga unos izgleda u recimo LR kosnici sa 3 tela prvi dan 1 kg drugi 2 kg,3dan 9 kg 4dan 8 kg,5 dan 7 kg,sesti dan 1 kg ,7 dan 2 kg,8 dan 1 kg i td.Zato sam ubedjen da jaka drustva na primer LR moraju imati bar 4 lr tela za bagrem,cak i 5 tela,kada je sezona dobra,a DB 12 ce takodje bar 3 polumedista u uobicajenoj bagrem sezoni,a 4 polumedista za jaku bagrem sezonu.Na primer ove godine imao sam vise slicnojakih drustava ali nisam imao za sve dodatne nastavke za bagrem.Najbolji prinos i vrcanje sam ostvario u 2 LR kosnice koje su imale po 4 LR tela,po 40tak kg vrcanja nakon bagrema plus 20tak kg ostavljenog njima,kao i u nekoliko LR kosnica koja su uz 3 uobicajena LR tela imale i po 2 EV dodata polunastavka,prazna,bez SO.Takodje slicna situacija,kao i DB 10ka sa 3 dodata EV polunastavka.Sva drustva su prakticno pred bagrem usla sa praznim kosnicama sa potpuno potrosenim medom zbog hladnog proleca.
Zato za pravilno koriscenje najvaznije i najbolje pase u Srbiji,bagremove pase,treba imati obavezno sto vise spremnih dodatnih polunastavaka i nastavaka,pa ce onda tek kada pcelari budu to obezbedili zaista biti shvacen i iskoriosten potencijal bagrema.Naravno da za Backu I Banat i Srem i tekako sve ovo vazi pred suncokretovu pasu.

Lipa kod nas kazu medi obilno ali samo 1 u 10 godina,cesto ili potpuno izostane ili je unos prisutan ali umereno,pred kraj pase,pa uobicajen prostor od recimo 3 LR tela ili DB 12 ca sa 2 polunastavka je vise nego dovoljan.Verovatno je Fruskogorski region izuzetak u smislu da je cesce potrebno imati viska prostora i pred lipu.

Uopste ne sumnjam da RV ili EV kosnice kada imaju dovoljan broj dodatnih nastavaka pred bagrem mogu pokazati svoj pravi potencijal u punom svetlu jer veci broj pcela moze u izlet umesto da greje leglo,jer noci jos uvek i te kako imaju svezinu. Zato pred glavnu pasu ne treba zaliti ako se ima i treba investirati u dodatni prostor za medista i polumedista.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: aca peric Oktobar 11, 2011, 12:59:01
Zaboravih prilozit sliku jedne od par kosnica sa najboljim prinosom,ubedjen sam zbog dodatnog prostora u pocetku i tokom bagrema
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Jovo Todorovic Oktobar 12, 2011, 09:40:19
Postovane kolege, vrlo je bitno imati uvek u rezervi nastavke ili polunastavke. U to sam se uverio ove godine. 28. Maja su iznad plodista tri nastavka bila krcata. Kad sam izmerio neke kosnice iznenadjenje. Vaga je pokazala 86 kg. Sreca imao sam neke kosnice pripremljene za rojenje, te pokupim nastavke od njih i stavim cetvrti nastavak sa osnovama (izgradjeno sace nisam ni imao) Za tri dana svi nastavci sa osnovama su bili izgradjeni. Sa cetiri kosnica sam izvrcao 140 kg meda, a i njima sam svakoj ostavio ne manje od 20 kg. To bi tada i ko zna opet kada. Svima vama pozeleo bih ovakvu glavobolju. Evo nekoliko slika bas iz tog perioda.

(http://img7.imageshack.us/img7/7973/petinastavak129maj2011.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/7/petinastavak129maj2011.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
(http://img594.imageshack.us/img594/4955/petinastavak329maj2011.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/594/petinastavak329maj2011.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
(http://img18.imageshack.us/img18/3550/petinastavak429maj.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/18/petinastavak429maj.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
(http://img822.imageshack.us/img822/979/petinastavak229maj2011.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/822/petinastavak229maj2011.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
(http://img696.imageshack.us/img696/3769/bagrem11328maj2011.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/696/bagrem11328maj2011.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
(http://img84.imageshack.us/img84/7853/bagrem10328maj2011plava.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/84/bagrem10328maj2011plava.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: aca peric Oktobar 12, 2011, 09:54:26
Hvala Vam pun o kolega Jovo na jako lepim fotografijama i potvrdi mog skromnog iskustva i misljenja.Bez dodatnog prostora za standardne kosnice u glavnim burnim pasama,mnogo se zapravo propusta,to je sigurno i to je propust pcelara,jer jaka drustva su tada obicno na vrhuncu i spremna da rade,pod nagonom unosa.Na nama je da to korigujemo i budemo spremniji za glavne pase.A onda je bitno biti mudar i ostaviti njima za rezervu dovoljno bagremovog meda,ako im se ostavi 20tak kg,velika je verovatnoca da ce im za zimu ostati bar 6 do 10 kg bagremovog meda,na kome pcele odlicno zimuju i nema problema sa nozemom,prolivom i gubitcima drustava,naravno,ako je varoa zbrisana na vreme,da zimske pcele nisu ostecene parazitiranjem ove napasti.Pozdrav iz Salasa,Aca

Uzastopna Poruka: [time]Oktobar 13, 2011, 23:43:03[/time]
Da dodam da su vam slike sjajne,mislim da ste napravili pravi izbor sa RV kosnicama,pcelinjak vam je za primer,zaista.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Jovo Todorovic Oktobar 12, 2011, 20:33:41
Hvala prijatelju Aco, ja volim kad je sve tako sredjeno pa kad jos tako moram stavljati po cetiri nastavka cini mi se da se zivot produzava. Evo kako moj mali pcelinjak izgleda u ovom trenutku
(http://img59.imageshack.us/img59/6140/p1010069mu.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/59/p1010069mu.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
(http://img853.imageshack.us/img853/5158/p1010070c.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/853/p1010070c.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
(http://img844.imageshack.us/img844/7661/p1010076je.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/844/p1010076je.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: aca peric Oktobar 13, 2011, 09:04:47
Kolega Jovo,ko sto rekoh a i ove slike su dodatni dokaz,pcelinjak vam je za primer.Nego ipak bih vam preporucio da sklonite letve koje idu do leta,olaksavate posao misevima,kojima je pristupacnije do cesljeva na letu.Jako je vazno da su cesljevi vec na letima i to jako dobro ucvrsceni,da rovcice ili misevi ne mogu prodreti unutra.U nasem kraju u zadnjih par godina tokom zime ima pcelara koji su iuzgubili i citave pcelinjake,po 20tak do 30 drustava,zbog zanemarivanja cinjenice da leta moraju imati jake i dobro ucvrscene cesljeve vec krajem septembra.Kazu da im je neka sorta poljskih miseva iskoristila propust i potpuno unistila drustva.Verujem da vi vec imate cesljeve lepo i cvrsto namestene,ali ipak bolje sklonite daske ispred,do prolecnih prvih izleta nema potrebe da im pomazete sa takvom vrstom poletaljki.To je moje skromno misljenje i sugestija,ne znam sta kazu stariji kolege?
U svakom slucaju veliki pozdrav,Aca
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Jovo Todorovic Oktobar 13, 2011, 20:55:26
Aco, primedba je na mestu. Pcelinjak mi nije blizu (200 km) i ovih dana treba da idem da sklonem daske i da okrenem cesljeve. Sve kosnice imaju cesljeve samo sto sam ja bio na pcelinjaku dok je jos bilo lepo vreme, a evo sad prava jesen. Na umu mi je svaki dan to sto jos treba da dovrsim. To je Oksalna i cesljevi na letu. Hvala ti u svakom slucaju.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Dejan Vasic Januar 07, 2012, 23:29:50
Postovane kolge,
Mislim da je ovo pravo mesto za pitanje koje me interesuje. Naime zanima me vase msljenje i saveti. U vreme Bagremove pase da li je bolje da je pcelinjak u samoj sumi ili negde pored nje, i zasto?
s postovanjem
Dejan
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Dragan Šošić Januar 08, 2012, 00:20:59
 
Postovane kolge,
Mislim da je ovo pravo mesto za pitanje koje me interesuje. Naime zanima me vase msljenje i saveti. U vreme Bagremove pase da li je bolje da je pcelinjak u samoj sumi ili negde pored nje, i zasto?
s postovanjem
Dejan

Dejane, moje mišljenje je da baš nije dobro da pčelinjak bude u samoj šumi. To nije najbolje rešenje ni leti ni zimi. Jeste da pčelar ima hlad, ali u slučaju oluja šteta može biti velika. Neka stabla, za koja i ne znaš u kakvom stanju je korenov sistem mogu biti oborena. Već dugi niz godina, drveće trpi različite posledice pa to može biti realna opasnost. Takođe, to je proleće i još ima prilično vlage svuda. Ako je sklop drveća gust, previše je tu hlada i vlage, a na to se dodaje i višak vlage od unosa.

Nema veze sa pitanjem, ali navešću i to, kad sam već spomenuo zimu.
Zimi nije dobro, jer postoji realna opasnost da pod teretom snega dolazi do pucanja stabala koja mogu prevrnuti košnice. Takođe, sa grana danima na krovove košnica spada sneg i uznemirava pčele.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Dejan Vasic Januar 08, 2012, 10:04:21
Kolega Dragane,
Mnogo hvala na ovom savetu i komentaru.....
Jos samo jedna sitnica koja me interesuje u vezi ove teme. Naime da li ima uticaj na kolicinu unosa, znaci da li su veci unosi kada je pcelinjak van sume, ili to nema veze...?
Inace moj pcelinjak zimovnik se nalazi u sumi. Mesto na kome se nalazi nije pregusto sa drvecem ali svakako postoji optimalna opasnost od stabala........
 s postovanjem
Dejan
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Dragan Šošić Januar 08, 2012, 15:09:40
 
Kolega Dragane,
Mnogo hvala na ovom savetu i komentaru.....
Jos samo jedna sitnica koja me interesuje u vezi ove teme. Naime da li ima uticaj na kolicinu unosa, znaci da li su veci unosi kada je pcelinjak van sume, ili to nema veze...?
Inace moj pcelinjak zimovnik se nalazi u sumi. Mesto na kome se nalazi nije pregusto sa drvecem ali svakako postoji optimalna opasnost od stabala........
 s postovanjem
Dejan

Udaljenost pčelinjaka od  bagremove paše (ili neke druge) je relativna stvar. Zavisi koliko je dobra medonoša ta koja je uz sam pčelinjak. Pčele mogu preskakati pašu koja je tek ispred njih, ako slbije medi i ići na mnogo udaljeniju.

Ako imaš ispred pčelinjaka bagremovu šumu u gustom sklopu, a na nešto većem rastojanju bagrem međaš, može se očekivati da će najveći deo pčela ići na taj međaš koji mnogo bolje medi.

Bagrem u gustom sklopu ima i manje cveta, jer su donje grane zaklonjene.

Takođe, bagremove šume se seku “redom”. Malo je tu biranja i proređivanja stabala. Tako da se lako napravi loša procena i bagremari koje “ošacuješ”, budu sa puno mladih stabala. Mlađi bagrem mnogo slabije medi u odnosu na stariji. Po literaturi, najbolje medi bagrem starosti oko 15 godina. Ali ovo sam tako davno pročitao pa nemam pojma gde je to pisalo.

U svakom slučaju, moraš voditi računa kakva je ta bagremova šuma. Imaš nekih mesta koja se iz daljine bele od cveta, ali kada se postave pčele, bude slabog unosa. Uglavnom je to mlad bagrem. Kod tog mladog bagrema, cvet počne i brzo da otpada, pa ako je nekome to merilo stanja ostalog bagrema, desi se da odseli pčelinjak i ako je na pristojnom rastojanju imao sjajan bagrem.

Ima i na SPOS-ovom forumu zabrinutost kolege, koji je iskusan pčelar sa puno košnica koji je proletos bio zabrinut što bagrem slabo medi, a cvetao je. Kada je postavio sliku, napisao sam mu u poruci da je to mlad bagrem i da se strpi. Posle je bilo meda (ali je pitanje šta je dao taj mladi bagrem).
Tako da i daleko iskusniji naprave lošu procenu.

Kažu i da “crveni” bagrem bolje medi od “zelenog”. Pri tome se posmatra ona zelena osnova na cvetu (valjda se to zove čašica cveta - malo sam zaboravio).
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Dejan Vasic Januar 08, 2012, 17:38:28
Kolega Dragane,
Vrlo zanimljiv tekst. Iskreno nisam ni imao predstavu oko bagrema da ima ovoliko stvari na koje se treba obratiti paznja...Vidim Ja da ce ove godine biti ozbiljnih priprema.......
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Zika Stojanovic Januar 08, 2012, 19:51:51
 
... Mlađi bagrem mnogo slabije medi u odnosu na stariji. Po literaturi, najbolje medi bagrem starosti oko 15 godina. Ali ovo sam tako davno pročitao pa nemam pojma gde je to pisalo...

Potpisujem rečeno!
Pre 15-tak godina gostovao nam je jedan mađarski stručnjak, šumarske specijalnosti koji bio jedan od članova ekipe koja je stvorila takozvane mađarske nove sorte bagrema (rožasin, debreceni 1 i 2 i dr.).
Tom prilikom se osvrnuo i na uticaj starosti bagrema na njegovu medonosnost.
Tako nekako beše da stabla starosti oko 15 godina najbolje mede, a sa daljom starošću njihova nektarnost opada, pa je sa 27-30 godina gotovo neinteresantan za pčele.
Dakle, ne samo mlada, nego i starija stabla bagrema slabije mede.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Dragan Šošić Januar 08, 2012, 20:19:25
Tako je Žiko, zaboravio sam poneke stvari da potvrdim. Hvala.

Pa kako Dejan reče: "zanimljiv tekst", ja kažem nije tekst, nego obična poruka. Ne može se zbog brzine pisanja sve navesti.
Tekst bi trebao biti puno ozbiljniji i traži puno vremena za pripremu.





PS Evo baš sada pišem tekst o raspravi koja se vodi na stranicama SPOS-ovog foruma i tiče se nekih osobina materijala u košnicama i ponašanja pčela koje "poznaju" osobine i posledice nekih fizičkih osobina i ponašanju se nepogrešivo prema datom stanju.

Tako da za bar malo ozbiljan tekst treba malo više truda.

 Ali pisci knjiga malo "šantaju" u znanju. Što je nedopustivo.
Pa bre insekt bolje poznaje neke stvari :D :D :D.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Dejan Vasic Januar 09, 2012, 00:35:25
Mislim da bi bilo najbolje kada bi se pisalo o svakoj pasi iscrpno, znaci da se navedu sve stvari na koje bi se trebalo obratiti paznja...Ovih nekoliko "poruka"koje su napisali Dragan i Zika su meni licno od velikog znacaja, i kao sto sam vec i napisao od ove sezone mnoge stvari ce se promeniti u mom nacinu pcelarenja......
s postovanjem
dejan
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Dragan Šošić Februar 16, 2012, 16:40:44
Ove niske temperature i ledeni dani prethodnih nekoliko sedmica mogu jako negativno uticati na bagrem. Moguće je da se, na žalost, desi izmrzavanje izvesnog dela cvetnih pupoljaka.

Ovako nešto se dešavalo i ranije. Kada krene vegetacija (negde u vreme cvetanja drena ili na samom početku cvetanja džanarike), može se skidanjem kore između bodlji, na "rodnim" granama bagrema uočiti stanje pupoljaka. Čak i tada se može videti nastalo oštećenje i svenuli začetak pupoljka.

Pouzdana provera stanja se vrši zalamanjem nekoliko „rodnih“ grana bagrema, koje treba staviti u posude sa vodom i držati u kući na toplom. Razviće se cvet, samo što će cvast biti jako sitna. Ali može se videti i približno proceniti ima li izmrzavanja.

Ne uzimaju se grane koje su dugačke i prave (mlade prošlogodišnje grane) i ne mogu se koristiti grane vrlo mladog bagrema.
Treba uzeti nekoliko grančica ali sa relativno udaljenijih mesta (koje su dostupna pčelama sa sopstvenog pčelinjaka).

Naravno, veliki uticaj će imati i pojava kasnih mrazeva tokom buđenja vegetacije, kada su pupoljci bagrema vrlo osetljivi.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Kolaric Jure Maj 14, 2012, 10:14:55
pozdrav svima.
javljam se da dam izveštaj o ovogodišnoj baremovoj paši i da možete pokomentirati moju "grešku". ove godine vegetacija bila je prilično brza ali posle je u početku 4.mjeseca zahladilo ,imali smo jako niske temperature tako da je 6.4. pomrznulo oko 40% bagrema. sve to je malo usporilo razvoj bagrema. 30.4. vidjeli su se bagremovi cvetovi koji su bili veličine 2-3 cm, tako da sam procenio da če bagrem početi oko 12-13.4. i još nisam ograničio  maticu. tome je sledilo vrlo toplo vrijeme i ekspresan razvoj bagrema, pa sam bijo neugodno iznenađen kad sam se 5.5 vratio na pčelinjak i mogao vidjeti da su prvi cvetovi bili več bijeli. odmah sam ograničio maticu, stavio 4. nastavak (legla je bilo između 10-14 ramova), zajednice prilično izjednačene i snažne. ovako brzo kako se je bagrem razvio isto je brzo i odcvao, tako da se ovu subotu več vidjelo da polako prestaje (a jučer je bila kiša). šta me zanima: u subotu malo sam pogledao u košnice, da pregledam da nije na  leglu koje sam premestio u 3 ili 4 nastavak neki matičnjak (i bilo ih je nekoliko). količina meda u košnicama vrlo je različita ali me još više iznenadilo da su neka društva počela sa lagerovanjem meda u 4.nastavku pa polako na dole, dok neka društva 4.nastavak nisu skoro ni pipnule i med je večinom u 2 ili 3 nastavku a mislim da in u plodištu. ima li ko od vas iskustva sa zakašnjenim ograničavanjem matice? mislite da je ovako "ponašanje" pretežno zbog prekasnog ograničavanja matice? hoče li pčele same premestiti med koji je u 1.nastavku da odblokiraju maticu ili ču morat izvadit iz plodišta medene ramove da če imat M mjesta za leglo?
lp, jure
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Dragan Šošić Maj 15, 2012, 10:04:42
Ne verujem, Jure, da je to samo zbog kasnog ograničavanja matice. Baš mislim da je suprotno: kada matica nije ograničena imaće legla i u gornjim nastavcima jer će leglo biti raspoređeno i u nekim visoko postavljenim nastavcima. Tako da je to prostor u kojem pčela normalno radi. Tek jači unos potiskuje leglo naniže, a med se skladišti u svim gornjim nastavcima.

Pre će biti da društva koja nisu skladištila puno meda u poslednji, četvrti nastavak nisu dovoljno snažna. Može uticati i količina unosa, ali ako imaš društva koja su donela više, nije samo paša u pitanju.

Takođe, može biti u pitanju i kvalitet matice. Kada je plodište (prvi nastavak) blokiran, matice traže prostor i zanose u ostalim nastavcima, tako da pri jakim pašama leglo bude „razbacano“ po svim delovima košnice u manjim površinama na ramovima i mora biti uskladištenog meda u svim gornjim nastavcima.

Ulazak društva u rojevi nagon takođe doprinosi prividnoj blokadi košnice (blokadi samo dela prostora, dok u gornjim nastavcima još ima praznog prostora).

Može se desiti da društvo ne koristi kasno dodati nastavak, ali  i to zavisi od snage društva. Često se dešava da društva pri jakom unosu koriste i nastavak iznad poklopne daske (ako imaju pristupa) i da tu prerađuju nektar. To je opravdano i zbog održavanja mikroklime u košnici i može se smatrati normalnim.

Tako, da mislim da to što nisi ograničio maticu nije moglo da utiče na situaciju da poslednji dodati nastavci (u ovom slučaju četvrti) nisu korišćeni za skladištenje meda. To ne znači da nisu korišćeni i za preradu meda. Pčele su mogle da raspoređuju nektar u ramove tih nastavaka i da ga kasnije, kada bude prerađen spustaju niže. Ali, kažem, to je slučaj kada je društvo nešto slabije ili je možda u rojevom nagonu.
Naslov: Odg: Priprema na bagrem
Poruka od: Milija bujisic Mart 18, 2018, 10:31:13
Kolege potrebna mi je pomoć oko dodavanja polunastavaka na db 10.Ja sam tek počeo da pčelarima pa nemam izgrađene polunastavke već sa s.o. Kada ih dodati i  da li treba svih 10 so ili manje pa kasnije dodati još hvala