Autor Tema: Digitalni pčelar  (Pročitano 31618 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Paolo Gigli

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 64
  • Pol: Muškarac
    • Digitalni pčelar
SWARMONITOR
« Odgovor #45 poslato: Mart 10, 2014, 01:13:22 »
Da bi mogli da prate šta se događa morali su da opremaju košnice prijemnicima vibracija. Naišao sam na video klip košnice iz Francuske (verovatno je čovek koji pokazuje košnicu jedan od članova tima, Jozef Bencsik. mađar poreklom, nastanjen u francuskoj). Postavljanje senzora vibrazija na sam ram je možda neizbežno da bi se znalo šta se događa u leglu ali je svakako, kao i sve drugo što se ugrađuje u košnicu, prepreka za standardni rad pčelara na košnici i sprovođenje tehnologije pčelarenja koju je usvojio.

Evo i nekoliko slika istog sistema za praćenje vibracija u košnici... I grafička predstava signala...

http://img5.indafoto.hu/7/8/1748_8d9fc2308c8f28d2a7d2f6f48801c705/2386671_ba0012239e6b76f769403f24ed9fa4c8_m.jpg
Digitalni pčelar
http://img2.indafoto.hu/7/8/1748_8d9fc2308c8f28d2a7d2f6f48801c705/13596157_d2456a216d912230e793920503434506_m.jpg
Digitalni pčelar
http://img2.indafoto.hu/7/8/1748_8d9fc2308c8f28d2a7d2f6f48801c705/13411705_dd8f3ed4e971942bb36f1f3a3279ae77_m.jpg
Digitalni pčelar

Digitalni pčelar

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #46 poslato: Mart 12, 2014, 19:27:04 »
Ok, malo sam se zainteresovao za zvučni pregled košnice....E sad pošto data fajlovi su u .txt ekstenziji šta dalje...


Van mreže Paolo Gigli

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 64
  • Pol: Muškarac
    • Digitalni pčelar
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #47 poslato: Mart 14, 2014, 01:05:14 »
Izvini, malo sam bio odsutan...

Fajlovi imaju .txt exstenziju ali su zapravo u takozvanom CSV formatu, što znači da se mogu učitati u EXCEL i dalje obrađivati.
Prvo, možemo videti dijagram kao na uređaju (izborom načina prikaza podataka)
Drugo, možemo izabrati nešto drukčiji način prikaza podataka, Scatered diagram i videti tačke gomilanja. To su mesta na kojima je signal najjači na nekoj od frekvencija. Ovaj prikaz je od veće koristi kada postoji veća količina podataka. Jedan fajl ovog programa, nažalost, obuhvata samo deo prikazan na dijagramu. Zato sam negde gore napisao da je program upotrebljiv ali ne i zamena za Ajfon program koji daje mogućnost dužine snimanja koji nam je potreban. Iz toga se možemo izvući pravljenjem uzastopnih snimaka u istoj košnici i kasnijim uvlačenjem svih njih u EXCEL. Toliko o .txt fajlovima.

Kada sam predložio ovaj program prevashodno sam imao na umu direktno očitavanje, prikaz, na licu mesta. Uključena max opcija nam non stop daje gde je signal bio najjači za sve vreme koliko smo imali mikrofon u košnici i predstavlja belešku o tom jednom snimanju u kondenzovanom formatu. Poređenjem snimaka jedne iste košnice u toku dužeg vremenskog perioda možemo registrovati promene, ili imati belešku o promenama.

Mislim da je gledanje signala iz košnice tokom ne više od minuta dovoljno da se uoče maksimumi a kuckanjem dobije dodatna informacija o aktivnosti matice i to snimi radi evidencije.


Ako ti nije teško okači par fajlova da ih pregledamo


Digitalni...



Van mreže Paolo Gigli

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 64
  • Pol: Muškarac
    • Digitalni pčelar
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #48 poslato: Mart 14, 2014, 12:59:31 »
Čitam prethodnu poruku i vidim da treba još nešto reći.

Ako se prate moji prilozi na forumu, može se uočiti nastojanje da se prikažu najnovije informacije, po mogućstvu prevedene kako bi se članovi foruma animirali na saradnju u osmišljavanju postupka i na kraju konkretnog "dodatka" košnici koji bi im bio od koristi. Može se uočiti u porukama fokusiranje na minimum potebnog kako bi se dobile kalitetne informacije o stanju društava.
U tom smeru je i deo informacija o "lakoći" slušanja košnica za koje nam nije potrebno ništa više od onog što već imamo (mobilni i mikrofon). Ono što uistinu stoji iza toga je ukazivanje na potrebu da u košnici trajno postoji snimanje zvukova koje bi ukazivalo na ranu pojavu povoljnih ili nepovoljnih događaja kako bi pčelar reagovao na vreme. Snimljeni zvuci nemaju tu vrednost ako nema i ostalih parametara o stanju društava (temperatura, vlažnost, nivo CO2, "saobraćaj" na ulazu u košnicu, težina košnice...) koji pored podataka koje daju, pružaju i mogućnost korelacije (povezivanja) zvuka i parametara koji tek tada postaju moćno sredstvo za ukazivanje na akcije koje bi pčelar trebalo da preduzme.
Svakako da jedan tako kompleksan "dodatak" košnici nešto i košta a cena fizičkih komponenti i njihova kompleksnost je najmanja u svemu tome. Najkompleksniji su znanje ugrađeno u takav "dodatak" i način izvođenja kako bi se dobila prihvatljiva cena po košnici.

Postoji još nešto što je kompleksnije od već rečenog, a to je stanje duha ljudi koji se bave pčelarstvom koje ne ide na ruku nastajanju ovakvog "dodatka". Prema broju članova koji učestvuju i reakcija na slične poduhvate, ovde i na drugim mestima, većina je konzervativna, skeptična i skoncentrisana na dobit do mere da im je značajniji lični gubitak društava nego globalna ugroženost domaće pčele. Ta vrsta kompleksnosti se teško može prevazići i vodi nestajanju jednog od najznačajnijih prirodnih resursa. Verovatno će se nešto promeniti kada lična ugroženost postane toliko velika da će nadjačati potrebu za ličnom dobiti. Nadam se da neće biti kasno...

Ono što dobro osmišljen i izveden "dodatak" košnici može da pruži je selektivan obilazak društava kojima je potrebna pomoć (u povećanju prostora za skladištenje, u tretmanu protiv "neprijatelja", brige o matici, slabljenje društva...) upravo na vreme, sa najmanjim uznemiravanjem života zajednice i sa najvećom količinom informacija.
Prvi koji će prihvatiti ovakav gotov "dodatak" su oni kojima je pčelinjak daleko pa oni sa velikim brojem košnica. Pojedini će prihvatiti iz radoznalosti...

Međutim, gotov "dodatak" ne postoji! Možete učestvovati u njegovom nastajanju a možete i čekati da se pojavi na tržištu (verovatno uvezen) sa svim što to za sobom nosi...

Odgovaram na sva pitanja, ako ih bude :)

Digitalni...

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #49 poslato: Mart 14, 2014, 22:46:52 »
Evo fajlova, digitalni. Svaki je snimak različite košnice ali je mikrofon uvek bio na istom mestu...Bio bih zahvalan da mi razjasniš uvoz u excell, i malo objasniš podatke koji su dobiveni. Pokušao sam da snimim zvuk prilikom kucanja u košnicu ali posle sam shvatio da zapravo trebaš pratiti kretanje grafike i tu podesiti nekakav alarm( pokazivač) za određenu frekfenciju i ako to primetiš imaš rojenje, ako ne u redu je...Ovako sam dobio samo kamaru brojeva i slova.....

Van mreže Paolo Gigli

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 64
  • Pol: Muškarac
    • Digitalni pčelar
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #50 poslato: Mart 15, 2014, 09:08:07 »
Borise, čini mi se da nisi pažljivo pročitao text o podešavanju parametara. Moguće da sam ja kriv i da je ta poruka nepregledna na monitorima manje dijagonale (moj monitor je od 22") . Trebalo je izabrati iz menija Max&Min izabrati Max a iz X Scale opciju Amplitude (Linear Scale). Tada dobiješ dijagram "zalepljen" za x osu za sve slabe signale i "memorijski" signal koji pamti sve maksimume tokom snimanja.

Ovako si sasvim u pravu. Gomila brojki koja je trag trenutnog signala koji uopšte ne mora da bude bitan  :) .

Pogledaj još jednom poruku o parametrima (kaži mi ako tabela u vrhu sa svim opcijama i parametrima čudno izgleda ) i postavi ih onako kako sam predložio za dobijanje optimalnih snimanja.

Koji god EXCEL da imaš, kada sa Open pokušaš da otvoriš neki od snimljenih fajlova, otvoriće dijalog za prihvat formata podataka. Kroz prvi dijalog prođeš sa next a u drugom dijalogu izabereš Coma (gornji levi ugao) kao znak za razdvajanje polja. Odmah nakon izbora ove opcije ćeš i videti da li je uspešno razdvojio brojke. Ako jeste, sa Finish potvrdiš i dobiješ lepu tabelu sa podacima o fajlu u zaglavlju i tri kolone: Frekvencija, Amplituda i Max Amplituda. Sačuvaš taj fajl. Ako imaš još snimaka ISTE košnice, ponoviš postupak i iz dobijene tabele iskopiraš Max Amplitude u onu malopre u prvu desnu slobodnu kolonu. Ako nisi ništa menjao pri snimanju, kolona Frekvencije je ista, Amplituda nas ne interesuje jer predstavlja izgled trenutnog signala, Max Amplituda je slika signala u toku snimanja (oko minut). Ređanjem ovih Max Amplituda signala iz različitih fajlova u jednu Excel tabelu kao što sam opisao (doduše za vične) i prikazom svih podataka u obliku dijagrama može se videti promena tokom vremena. Ako nisi dovoljno vičan u upotrebi Excela, trebaće mi malo vremena da "izslikam" šta se događa...

"Isto" mesto se odnosilo na jednu košnicu iz razloga koje sam već naveo. Nisam siguran da ima smisla porediti stanje više društava (porediti snimke) jer se dobija samo grupni prikaz stanja pčelinjaka ali ne i promena stanja tokom vremena u jednom društvu (što je za to društvo važnije).

Nadam se da ti je ovo pomoglo...  :)

Digitalni...


Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #51 poslato: Mart 15, 2014, 11:23:00 »
Mislio si Y scale na linear...


Bio si u pravu, ovakvim podešavanjima (koje naravno nisam pažljivo pročitao) moglo bi se uočiti na licu mesta prateći prikaz na displeju (bez snimanja podataka, treba imati veštinu i brzinu jednom rukom kucnuti u košnicu a drugom pritisnuti snimanje ...) približavajuće rojenje bez otvaranja košnice...Sad mi prebacivanje data fajla na PC izgleda nepotrebno, dok dođeš kući pa prebaciš pa analiziraš ode roj na granu...Direktnim uvidom na displeju ako se u blizini kursora pojavi skok amplitude  uzimaj Taranovu i rešeno....U teoriji izgleda ok, proveravaću redovno i obaveštavati te....


Mada ću morati da nađem smartfon veće rezolucije, ovaj moj ne prikazuje sve baš kako treba, ali može se videti osnovno..




Usput molba članovima foruma za donaciju starih slušalica sa mikrofonom od mobilnih telefona koje više ne koriste da opremim svaku košnicu mikrofonom pa da pregled stvarno bude bez otvaranja.... :D

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #52 poslato: Mart 15, 2014, 11:48:32 »
Hvala za razjašnjenje o excellu. ali dobio sam samo dve kolone, verovatno zbog pogrešnog podešavanja prilikom samog snimanja..

Van mreže Paolo Gigli

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 64
  • Pol: Muškarac
    • Digitalni pčelar
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #53 poslato: Mart 15, 2014, 13:36:07 »
Mislio si Y scale na linear...

Bio si u pravu, ovakvim podešavanjima (koje naravno nisam pažljivo pročitao) moglo bi se uočiti na licu mesta prateći prikaz na displeju (bez snimanja podataka, treba imati veštinu i brzinu jednom rukom kucnuti u košnicu a drugom pritisnuti snimanje ...) približavajuće rojenje bez otvaranja košnice...Sad mi prebacivanje data fajla na PC izgleda nepotrebno, dok dođeš kući pa prebaciš pa analiziraš ode roj na granu...Direktnim uvidom na displeju ako se u blizini kursora pojavi skok amplitude  uzimaj Taranovu i rešeno....U teoriji izgleda ok, proveravaću redovno i obaveštavati te....

Mada ću morati da nađem smartfon veće rezolucije, ovaj moj ne prikazuje sve baš kako treba, ali može se videti osnovno..

Usput molba članovima foruma za donaciju starih slušalica sa mikrofonom od mobilnih telefona koje više ne koriste da opremim svaku košnicu mikrofonom pa da pregled stvarno bude bez otvaranja.... :D
Hvala za razjašnjenje o excellu. ali dobio sam samo dve kolone, verovatno zbog pogrešnog podešavanja prilikom samog snimanja..
Y na Amplitude liner  scale i Max&Min na Max

Kada ti je uključena opcija Max ne moraš da loviš signal, kucneš, sačekaš da se smire i snimiš. Treba da proveriš koliko su zvuci pre kucanja i posle blizu. Ako jesu, možda je pametnije napraviti dva snimka pa ih posle kombinovati u Excelu. Excel ti je potreban samo za kombinovanje podataka iz više dana (obilazaka).

Sa podešavanjima kao što sam obrazložio dobijaš tri kolone. Max dijagram je crvene boje, ako nema crvene nešto ne valja  ;) .

Pošto koristiš telefon, možda je dobro uključiti opciju Cursor/Free. Dobiješ žutu vertikalnu liniju koju prstom prevučeš ulevo i postaviš u blizini 250Hz (desno od polja Pause dobijaš brojku na koju si namestio, malo je teže navući je tačno na 250 ali to je samo pokazivač na koje mesto da obratimo pažnju pri gledanju dijagrama)

Dobro ti ide, Borise  :D 8)

Digitalni...

P.S. Obrati pažnju na ovaj text

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #54 poslato: Mart 17, 2014, 11:27:35 »
O.K. uozbiljio sam se. Napravio sam neki snimak pa te molim da malo komentarišeš prikazano...


Izvinjavam se zbog pogrešne orijentacije videa na početku, ipak mislim da se vidi....







Koliko sam razumeo, ako je društvo u rojevom nagonu, negde oko pozicije kursora (žuta linija) trebalo bi da se pojavi nagli skok svetloplave linije, čak i bez kuckanja o košnicu......Također Vrh signala(Peak, podatak ispisan svetloplavom bojom bi trebao stalno biti oko 250 Hz.....Crvena linija pokazuje neki maksimum signala, al puno tih maksimuma ima oko frekfencije koju pratimo pa mi samo unosi zabunu ....Jesam li dobro shvatio?


Pozdrav iz Sombora!
« Poslednja izmena: Mart 17, 2014, 12:01:23 od strane Boris Salaj »

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #55 poslato: Mart 17, 2014, 11:54:03 »
A i uvezeni podaci su sad kako treba, tri kolone. Sad treba samo primeniti neki filter i biće perfekt...

Van mreže Paolo Gigli

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 64
  • Pol: Muškarac
    • Digitalni pčelar
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #56 poslato: Mart 18, 2014, 02:43:06 »
Koliko sam razumeo, ako je društvo u rojevom nagonu, negde oko pozicije kursora (žuta linija) trebalo bi da se pojavi nagli skok svetloplave linije, čak i bez kuckanja o košnicu......Također Vrh signala(Peak, podatak ispisan svetloplavom bojom bi trebao stalno biti oko 250 Hz.....Crvena linija pokazuje neki maksimum signala, al puno tih maksimuma ima oko frekfencije koju pratimo pa mi samo unosi zabunu ....Jesam li dobro shvatio?
Pozdrav iz Sombora!
Imao sam problem sa ADSLom pa me nije bilo neko vreme, izvini Borise...

Biće da si malo nestrpljiv. Na kraju moje prethodne poruke (P.S. Obrati pažnju na ovaj text) ostavio sam ti link koji bi trebalo da pomogne oko razumevanja šta snimaš u kom trenutku. Signal nakon udarca u košnicu je sve slabiji kako se približava trenutak rojenja dok snaga signala na oko 250Hz jača. Zato sam i predložio onaj spliter da možeš da zakačiš slušalice sa dovoljno dugim kablom i da slušaš i snimaš. Na samom početku je to važno da bi shvatio šta se vidi na displeju.

Prvo što bi trebalo da uradiš (nakon male probe shvatio sam da je veoma značajno) je da postaviš Autoscale samo na X-osu. To ti daje mogućnost da vizuelno možeš da porediš jačinu signala (ako je Autoscale uključen i za Y osu, koliki god da je signal, uvek je maksimalan). Opseg Y skale možeš (uz malo vežbe) da podesiš kao kod manipulacije veličinom slike na displeju. Neka Y osa ide od 0 do, recimo, 1000 (1k, ili više, ako si tako opazio pri snimanju). Snaga frekvencije rojenja na oko 250Hz će se jasnije videti u odnosu na frekvencije nastale nakon udarca u košnicu. Čuo sam da nekoliko puta uzastopce udaraš. Dovoljno je jednom sa dovoljno dugom pauzom da se ceo odgovor završi. Sudeći prema onom što se moglo čuti nakon udarca ta košnica bi trebalo da bude blizu rojenja (to su oni maksimumi sa desne strane od žute linije (koju si valjda stavio na oko 250Hz) iako je tonski signal nedovoljno jak da bih to mogao baš da tvrdim. Više se oslanjam na tvoju potrebu da ih pobudiš a one ne odgovaraju. Uzmi u obzir da se vidi i tvoj udarac u zid košnice.

U dodatku se može videti kako sam organizovao dva moja fajla i kako izgleda dijagram. Da imam više snimaka napravio bih 3D dijagram na kojem bi se još jasnije video razvoj situacije. Treća osa bi bili dani snimanja (ili vreme snimanja).

Dopada mi se tvoja upornost :)

Van mreže Paolo Gigli

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 64
  • Pol: Muškarac
    • Digitalni pčelar
Odg: Digitalni pčelar
« Odgovor #57 poslato: Mart 30, 2014, 12:58:07 »
Možda vam neće biti pravo ali ova tema je prenesena i nastavljena na forumu SPOSa.
Tamo me možete naći kao predragdjordjevicnti

Glavni razlog je veći broj čitalaca i veća mogućnost interakcije, što mi se nije baš posrećilo :D

Izgleda da je tema koje sam se prihvatio interesantna (prema broju čitaoca) ali na ivici stvarnih potreba pčelara (što mislim da je greška, ali šta ćeš  ??? )

Povremeno ću se vraćati ovde sa nekim presekom događanja tako da oni koji nisu na SPOSovom forumu mogu da vide gde je ovo što sam započeo stiglo.

Žao mi je što vidim koliko je pčelarski narod međusobno posvađan i surevnjiv. Moguće da će ova merenja to malo dovesti u red jer će postojati argumenti iza pojedinih priča ili pokazati da neke tvrdnje nisu održive.

Postali smo presiromašno društvo da bi ovakav projekt zaživeo u svakoj košnici. Nadam se da će biti bolje.

Komunikacija koju smo ovde započeli se nastavlja jer redovno obilazim forum.