Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1380496 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2460 poslato: Februar 11, 2021, 22:20:39 »
Пре три дана доносиле су полен а сада нам стиже јако захлађење. За другаре који имају по неку оболежену заједницу са мање хране а ако знају да је у тој или у више заједница кренуло легло најбоље би било да те заједнице унесу у неку гаражу или помоћну просторију где је мало топлије док овај талас хладноће не прође. За јаке заједнице са доста правилно распоређене хране не треба бринути.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2461 poslato: Februar 26, 2021, 00:43:45 »

Време је да се напише која реч о пролећом развоју заједница у РВ кошницама.

Најваније од свега је да наше пчеларење прилагодимо природи, како кошнице којим радимо тако и наше радне активности потребама пчелињих заједница и временским условима у којим пчеларимо.

Интересантно је да у РВ кошницама у умерено континенталним условима пчеларења пчеле углавном раде у складу са временским условима и периодима који су српском народу на овом простору одавно познати.

Сретење Господње...
Још моја покојна бака, мајка и сви старији док сам био дете причали су да се на тај сусреће лето и зима. Наравно и генерације пре њих ово су сазнање њима пренели и сам Бог Господ зна од када то иде са колена на колено.
 
Да Сретење господње оно је веома важно и пчеле као по некој Божијој команди у том периоду крећу са леглом.
Живот пчелињих заједница практично почиње за Сретење и тада за њих почиње лето а рекосмо да се баш на тај дан сусрећу лето и зима и да пролеће и јесен не постоје. По предању наших старих за Сретење Господње почиње лето а ја кажем у нашим РВ кошницама управу у том периоду почиње легло.
Развој заједница, искоришћавање паша и припреме за зимовање завршавају се са Преображењем.

Да, баш тада за Преображење преображава се гора и вода и биљни и животињски свет спрема се убрзано да уђе у фазу зимовања.
Мења се хемијски састав киша, вероватно и електрицитет полена и пчеле престају са леглом.
Матица би за Преобраење требала да престане да залеже.

Да баш за Преображење Господње. И Преображење Господње ове се Господње као и Сретење Господње. Интересантно.
Сво легло требало би да изађе 21 дан након Преображења то јест до 10 спетембра а сво легло треба да буде отхрањено поленом донешеним до Преображења и никако поленом донешеним после Преображења..

Период од Сретења до Преображења дуг је тачно 185 дана или нешто мало краће од 9 генерација пчела пута 21 дан = 189 дана или 4 дана краће од целих 9 генерација. 

Да се вратимо на почетак залегагања матица то јест од Сретења Господњег.

До тада пчеле су трошиле храну која им је остављена то јест коју су обезбедиле саме или уз нашу помоћ током септембра, октобра, новембра, децембра, јануара и половине фебруара а то је око 6 месеци.

За тај период пчеле потроше око 10-12.000 ћелија меда или око 12-15 квадратних дециметара меда у саћу.
Потрошена храна је управо она храна у топлом медном путу делимично у другом и највећи део у  трећем наставку у централном делу РВ кошнице.
Пчеле су практично у топлом саћу обезбедиле себи простор за залегање и након што исполирају матици ћелије почињу са исхраном матице матичном млечи и почиње нови живот.
Обично се овај период поклапа са вишедневним уносом поленовог праха.

Уколико је у том периоду наишао хладни талас пчеле неће покренути легло за Сретење него ће га привремено одложити за период док тај хладни талас не прође али ако је било уноса полена током јануара тај период одлагања неће бити дуг, ода свега неколико дана..

Да би пчеле правилно отраниле ново легло тих ОКО 13 дана у фебруару и око 8 дана у марту то јест до око 10 марта  матица ће попунити све располоиве ћелије у којим је пчелиње клубе зимовало а за отхрањивање легла потрошиће још десетак хиљада ћелија меда или око 12 дециметара меда или око 3,5-  4 килограма меда. Уколико у том периоду има уноса нектара из природе за толику количину колико пчеле унесу ће бити умањена потрошња из залиха.

У овај нови ослобођен простор од отприлике десетак хиљада ћелија пчеле ће складиштити полен који унесу од разног биља.
Од око 8 марта до око 29 марта изаћи ће нам сво легло које је матица залегла до 8 марта или око 10.000 младих пчела што чини око 6-7 рамова младих пчела које ће оснажити и појачати заједницу.

Пошто смо матици ословодили још додатних десетак хиљада ћелија поред оних десетак хиљада које смо имали под леглом сада ће нам матица од 8 марта имати могућност да у слободне ћелије до 29 мерта залеже и прошири легло на око 20.000 ћелија колико би и требало бити у том периоду.
Идемо даље, да би пчеле до тог 29 марта отхраниле још једну генерацију легла и то око 20.000 легла отрошиће значајне количине хране , полена, нектара и нешто меда из залиха и тиме ће делимично проширити простор матици за залегање али и омогућити слкадиштење полена око легла у празне ћелије ослобођене од меда.

Ово је веома важно да знамо, како не би беспотребно сами проширивали заједницама простор за залегање матица. Пчеле то саме раде и такораде милионима година и никаква помоћ пчелара им није потребна.
Уколико се појави већа количина полена пчеле ће полен складиштити у наставке испод и то у централне тамне рамове кроз које ће ускоро матица почети да залеже.
Уколико се у том периоду појави јача нектарска паша такође ће пчеле нови нектар складиштити у наставке испод и то у тамно саће а ако период уноса нектара потраје и количински се повећа таде ће пчеле већ скоро зрео мед складиштити у зону где излази легло у централним рамовима а матица ће се пребацити у доњи наставак и наставити са ширењем легла..

Код мене је већ трећи дан почео мало јачи унос полена али сав тај полен биће искоришћен за квалитетно отхрањивање легла, делимично за исхрану пчела а делимично за складиштење и највећи део ускладиштеног полена ће бити потрошен приликом првог захлађења и или кишног периода.

Све док заједнице не постигну око 20.000 ћелија под леглом нема никакве потребе за проширењем легла а ни онда ако немамо десетак рамова пчела од којих је преко 5 рамова младих пчела , затим ако немамо велике залихе полена, свежег нектара и меда у кошницама ..

Поздрав драгим пријатељима.... 
     
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2231
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2462 poslato: Februar 26, 2021, 07:54:12 »



Лепо написано али мислим да би ово Војино излагање требало поставити на новој теми. Рецимо на теми " Пролећни развој 2021.године ". Бојим се да ће ако остане овде ускоро бити затрпано другим порукама и тешко доступно за налажење .
Ако се Администратор слаже молим да отвори нову тему и Војино излагање пребаци тамо.

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 390
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2463 poslato: Februar 26, 2021, 15:03:01 »
Подржавам идеју да се отвори нова тема. (Без ове моје поруке коју треба обрисати.)
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Akik

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 161
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2464 poslato: Februar 26, 2021, 17:38:17 »
Без везивања за годину, ово је прича о општем понашању пчела, при пролећном развоју.

Van mreže Vuckovic Zivomir

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 9
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Crni vrh kod Jagodine
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2465 poslato: Februar 26, 2021, 20:26:17 »
   Postovane kolege, pratim forum i sve citam svako vece ali sam se ukljucivao u diskusiju odnosno nesto pitao samo jednom.Poceo sam po treci put da pcelarim 2019. godine sa cetiri LR kosnice. Prosle godine pre bagrema sam nabavio jednu RV i tokom leta jos jednu LR i sest RV kosnica. U zimu sam usao sa 5 prema 7 u korist RV kosnica. Na zalost zimu nije prezimela  nijedna  LR- ka. Danas sam otvarao i stanje je sledece, hrane ima donji nastavak skoro pun a gornji nastavak po dva sa strane ostali sa mednim kapama i prahom i pergom i izobilju. Legla ima na po tri nastavka velicine pola sake kako koja. Leglo se nalazi kod svih u desnoj jugozapadnoj strani plodista. Imam jedno zapazanje. Zazimio sam ih sa ukrstenim ramovima i to donji popreko a gornji uzduzno gledano u kosnicu i to je ono leglo u desnoj polovini odnosno na 5. 6. i 7.ramu . Medjutim jedna je ostala sa kontra ramovima odnosno donji uzduz a gornji popreko a kod nje je leglo na prednjoj strani po sredini na 7.i 8. ramu. Inace leglo je svuda na prednjoj strani nastavka. Moje pitanje je sta je ispravnije? Mnogo Vas pozdravljam i medno. Vucko

Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2466 poslato: Februar 26, 2021, 21:38:15 »
"Legla ima na po tri nastavka..."
Naravno, lapsus... :)

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2467 poslato: Februar 26, 2021, 21:56:57 »
   Postovane kolege, pratim forum i sve citam svako vece ali sam se ukljucivao u diskusiju odnosno nesto pitao samo jednom.Poceo sam po treci put da pcelarim 2019. godine sa cetiri LR kosnice. Prosle godine pre bagrema sam nabavio jednu RV i tokom leta jos jednu LR i sest RV kosnica. U zimu sam usao sa 5 prema 7 u korist RV kosnica. Na zalost zimu nije prezimela  nijedna  LR- ka. Danas sam otvarao i stanje je sledece, hrane ima donji nastavak skoro pun a gornji nastavak po dva sa strane ostali sa mednim kapama i prahom i pergom i izobilju. Legla ima na po tri nastavka velicine pola sake kako koja. Leglo se nalazi kod svih u desnoj jugozapadnoj strani plodista. Imam jedno zapazanje. Zazimio sam ih sa ukrstenim ramovima i to donji popreko a gornji uzduzno gledano u kosnicu i to je ono leglo u desnoj polovini odnosno na 5. 6. i 7.ramu . Medjutim jedna je ostala sa kontra ramovima odnosno donji uzduz a gornji popreko a kod nje je leglo na prednjoj strani po sredini na 7.i 8. ramu. Inace leglo je svuda na prednjoj strani nastavka. Moje pitanje je sta je ispravnije? Mnogo Vas pozdravljam i medno. Vucko
"Legla ima na po tri nastavka..."
Naravno, lapsus... :)
Да Дуле, у праву си. Легла има на по три рама. Вучко је погрешио.

Колега Вучко, најбоље је када у првом наставку имате уздужно постављене рамове а у другом попречно и у трећем опет уздужно.
Када имате и трећи наставак негде у магацину а у кошници два наставка са саћем пре зимовања или приликом зазимљавања онда је најбоље да тај из магацина празан са рамовима поставите на подњачу уздужно а затим други поставите попреко у односу на први и онда онај трећи опет укрстите у односу на дуги и он практично изгледа као и први.
Има овај систем зазимљавања предности у односу на зазимљавање у два наставка.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vuckovic Zivomir

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 9
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Crni vrh kod Jagodine
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2468 poslato: Februar 27, 2021, 13:48:29 »
   Hvla na odgovoru, ove godine sam pripremio dosta RV kosnica i probacu da ih sto vise naselim pcelama. Vec sam ugovorio zamenu LR kosnica za RV rojeve. Pozdrav i medno svim pcelarkama i pcelarima.

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 390
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2469 poslato: Februar 27, 2021, 16:13:07 »

Презимењаче, нек ти је сретно и медно...

поздрав из Смедерева
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2470 poslato: Februar 27, 2021, 16:21:59 »
Срећно Живомире !
Ово су лепе вести за све нас.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2471 poslato: Februar 28, 2021, 18:11:39 »
Је ли неко отварао по неку кошницу да утврди количину легла у РВ кошницама ове године на крају фебруара?
Поздрав...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Na mreži Milan D. Saric

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 536
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2472 poslato: Mart 01, 2021, 11:43:54 »
Имао сам намеру јуче да проверим, али свежије време и хладан ветар нису дозволили. Приметио сам да испред мојих 4 рв кошница на појилицама је била тек понека пчелица, а испред ћалетових 17 лр кошница било је буквално на стотине пчела на појилицама. То вероватно* значи да је легло у лр кошницама веће и да је раније кренуло.

*Кажем вероватно јер у лр кошницама су стављене погаче, па можда је и то разлог за веће потребе за водом.

Van mreže Grujic Dragan

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 14
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Leskovca
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2473 poslato: Mart 02, 2021, 11:27:47 »
G. Vojo imam volju da izradim i naselim 20 Rodnih Vojica molim odobrenje

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2474 poslato: Mart 02, 2021, 14:58:24 »
G. Vojo imam volju da izradim i naselim 20 Rodnih Vojica molim odobrenje
Драганче пријатељу имате сви одобрење да радите колико год коме треба РВ и ЕВ кошница.
Још пре више година објавио сам ову информацију.

Срећно и поздрав.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.