Када помислите на маслачак, сигурно нећете размишљати о једној упорној коровској биљци (Тараxацум оффицинале), већ о биљци која вас враћа у детињство. Своју распрострањеност маслачак дугује ветру, који га разноси, и може се наћи буквално свуда. Његови жути цветови улепшавају ливаде и пашњаке, паркове и стазе које воде поред њих. Маслачак се користи у исхрани, али је такође у народној медицини нашао примену као лековита биљка. Користи се готово сваки део биљке: корен са листовима, као и цветови и стабљика.
Време када се маслачак (цветови) сакупља управо је у току – од априла до краја маја. Листови се беру пре цветања, а корен у рано пролеће и рану јесен. Млади, пролећни листови маслачка обилују витаминима и минералима и укусни су, за разлику од јесењих, који знају да буду горки и тешки за стомак.
Маслачак је биљка која обилује калијумом, инсулином, етеричним уљима и другим биолошки корисним супстанцама неопходним за добро здравље. Листови маслачка садрже око 17 одсто витамина Це и око три одсто гвожђа, што је знатно више у поређењу са спанаћем. Поред тога, маслачак садржи и витамине А, Е, витамине Бе комплекса, органске киселине, калијум, калцијум, цинк, натријум, манган, бакар и магнезијум.
У исхрани се највише користи лист маслачка, који делује и диуретички, дакле, подстиче излучивање течности. Подстиче метаболизам, што је нарочито важно код дијета, и баш као и корен, потпомаже чишћење крви од токсина. Због бројних нутритивно вредних фитохемикалија које садржи, лишће маслачка се препоручује у исхрани трудница и жена у постменопаузи, најбоље у облику салата. Салата од маслачка се прави од сасвим младих листова који су убрани далеко од загађених подручја, и то, наравно, пре цветања биљке.
Чај од маслачка добар је и против депресије, инфекције уринарног тракта, диспепсије и губитка апетита. У народу се још користи и као лековито средство против шећерне болести, шуљева, реуме, гихта и екцема и других кожних болести.
У новијим истраживањима наводи се да је маслачак користан и у лечењу канцера и регулисању нивоа шећера у крви. Као и за све друго, и са конзумирањем маслачка треба бити умерен, јер претерана употреба може довести до стомачних тегоба, осипа на кожи, дијареје и других проблема.
Корен има улогу у лечењу болести јетре, дакле, жутице, цирозе и хепатитиса, а такође потпомаже варење и смањује вероватноћу добијања камена у жучној кеси. У мањој мери корен маслачка је и лаксатив, па се у терапији затвора (опстипације) користи и чај од маслачка. Од маслачка се праве и сирупи против кашља.
Било да се једе у салатама било да се пије као чај, маслачак је благотворна биљка, па му дајте шансу, ако већ нисте