OSKORUŠA
LIstopadno drvo sa pravim stablom, visoko do 20 m. Krošnja pravilna, okruglasta, široko razvijena. Listovi neparno perasti, sastavljeni od 11-21 listića, koji su sedeći, duguljasti, po obodu oštro nazubljeni. Cvetovi beli, sakupljeni u široke, dlakave, gronjaste cvasti.
Cveta u aprilu i maju i daje dosta nektara i polena. Rasprostranjena je najčešće u šumama i šikarama, u nižim mediteranskim područjima. Međutim, često se sreće i u višim kontinentalnim predelima. Zbog jestivih plodova često se uzgaja uz naselja. Gaji se po parkovima kao dekorativna biljka.
Razmnožava se semenom i vegetativno. Plodovi su jestivi, mesnati, okruglastog ili kruškolikog oblika. U početku su zelenkasti, kasnije crvenkastotačkasti, a u zrelom stanju sivkasto smeđi. Od plodova oskoruše spravlja se rakija, marmelada,kompot. Svež sok od oskoruše, pomešan sa medom u odnosu 1:1, predstavlja kako poslasticu, tako i sredstvo za osveženje i jačanje.
Lekovita je biljka. Koristi se protiv kašlja, promuklosti, reumatizma kao i protiv zatvora i za jače izlučivanje mokraće.
Veroljub Umeljić Atlas medonosnog bilja I