Autor Tema: Крајинка матица у кошници Родна Воја...  (Pročitano 6299 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #15 poslato: Februar 17, 2021, 12:39:07 »
Као што рекох Душану пре неки дан: уз сво уважавање за твоја запажања замолио бих те да задржимо озбиљност. Али ако је твоје запажање да је то у кошници Родна Воја, онда се може рећи да „имаш нека права“ да тако пишеш, па ти настави. Филозофски гледано, не може се рећи ни да си далеко од истине: када наиђу ненормалне кишурине могуће је...само што такве матице „нису ни за шта“.


Може се видети да у једном друштву и у току једне године може доћи до појаве различитих пчела (жути прстенови или чисто сиве пчеле). Виђао сам то јер та друштва до ситница посматрам сваких 7 дана. Највеће промене се догоде ретко и то је да све пчеле након одређеног времена од сивих прелазе у изразито бројније пчеле са 2 жута прстена. Да ли је то показатељ спаривања са више трутова, закључите сами.



При томе, нисам запазио да трутови од потпуно тамних прелазе у „жућкасте“. О овоме нисам размишљао како настаје, али свакако да постоји објашњење...само што би неко морао да „завирује“ у ДНК, а мени ова диоптрија наочара то не дозвољава (видим, али је то бре људи, толико ситно да нисам сигуран :D ).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #16 poslato: Februar 17, 2021, 15:29:43 »
Šole, jesi li imao priliku da vidiš leglo "prave", žute, talijanke?
(ja nisam nikad video)

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #17 poslato: Februar 17, 2021, 15:29:57 »
Trut nosi gene svoje babe i svog dede.
Ako u babinom sparivanju nije bilo žutih ljubavnika, ni trutovi neće biti žuti,
makar mamini ljubavnici svi bili žuti.
Mislim da je to odgovor.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #18 poslato: Februar 17, 2021, 16:00:02 »
Има још нас који „не разумемо“ и очекујемо од  искуснијих пчелара који пчеларе са кошницом Родна Воја (па и тема је: Крајинка матица у кошници Родна Воја...) јаснији допринос разумевању а не само „брдо питања“. Нарочито од пчелара са очигледно добрим познавањем материје
Zahvaljujem na komplimentu.
Citat
Но, не морамо бити искључиви и свако би требао да да допринос бољем познавању и разумевању појава, без обзира на тип кошнице. Јес' да је „питање пола одговора“ (али само у смислу уобличавања одговора) ипак треба поделити сопствена сазнања у мало другачијем облику
Priznajem, negujem taj, malo provokatorski stil komunikacije. A sve u cilju razvoja diskusije.

Citat
ПС

Такође би нас занимало одакле су подаци који говоре да мало ко зна колико (ред величина)  да један трут преда матици толико сперматозоида. Није ми познато (а можда ни многима) да су вршена испитивања у виду анкета на основу чега би се добио приближан закључак.
Nema naučnog, ili bilokakvog socijalnog ispitivanja, koje bi potkrepilo tvrdnju. Čisto razgovor sa određenim brojem ljudi i njihove reakcije, kao i pitanje "A zašto onda..."
Citat
Питам са освртом на то да је у часопису Пчелар писано о томе и да вероватно предавачи на предавањима износе тај податак.
Nažalost, ne čitam taj reklamni pamflet, koji promoviše lošu investiciju. A nisam ni ranije bio u prilici.
Očigledno, ni drugi se ne ubiše od čitanja...
Na puno predavanja sam prisustvovao i odgledao na YT, ali nijednog predavača ne čuh da to pominje.
Pročitao sam u knjizi brata Adama i jesenas pitao Dr Dolaševića, na predavanju u BUP, što je potvrdio. Na zaprepašćenje3
prisutnih.
Citat
На тек зачетој теми није лако добити одговоре на све недоумице...па очекујемо кориснији приступ теми... Пример би био: како и зашто то закони опстанка налажу спаривање са више трутова (чак и како се то може релативно лако уочити на посматраном друштву). Ипак, сматрам да треба бар са неколико реченица ово образложити. Општа одредница као што је закон опстанка, „неки вирус“ при проблему са друштвом, климатске промене и слично не даје ништа „опипљиво“ у решавању проблема.

Sve će doći na red, samo dok se malo zakuva...
Ali evo - pari se sa više◙trutova, jer to zajednici obezebeđuje sigurniji opstanak. Ako jedan trut nosi lošu genetiku,
to može da bude pogubno. Naravno, tu je i pitanje količine nepokretljivih, deformisanih, pa čak i neživih spermatozoida...
„...Јер у томе је мој наук: ко хоће једном да нучи летети, тај мора прво научити стајати и ходати, трчати и успузати се и играти, не научи се у лету летети!“
Фридрих Ниче

Идемо полако редом...(по цитатима и одговорима). Касније ћемо се вратити на тему.

После комплимената, нажалост, често долази отрежњење. Ипак очекујемо опипљивији допринос, али надамо се да ће пристићи током развоја теме.

Провокација је поступак а не видљиви допринос и у том смислу сам написао то што сам написао. Може се човек провоцирати шилом у одређени део тела :), али то му неће бити допринос да постигне рекорд у скоку :) (у даљ или у вис).

Људи који не знају нешто нису мерило за општи закључак који гласи: многи (неки нису многи)... Изабрани су лоши саговорници. Мислим да је то зато што нису прошли почетну обуку за пчелара јер нису ништа прочитали. Читати нешто није вредно помена ако се ништа не запамти. “Само је оно рад где има умора; све остало је само кретање“ речи су једног нашег филозофа (којег су смутљивци гурнули у понор заборава). Читање и учење су две различите ствари.

Одговор на „А зашто онда?“ гласи једноставно: посматрајте, слушајте, омиришите, истрпите (познато, јел' да?).

Рекламни памфлет  Пчелар није био само то. Било је много тога што ваља. Сада можда и јесте, а срећом и ја сам „поштеђен“ да читам (својом вољом), мада то не значи да може бити вредности. Како су почели да се истичу сарадници „евет ефендије“ и ја сматрам да је здраво заобићи. Увек када видим да неко промени нешто добро на нешто са националном назнаком, закључујем да удара на ниске страсти незрелих, са скривеном намером.

Имао сам част да упознам господина Долашевића (касније је постао др и трудим се да тачно износим чињенице :) ). Пили смо кафу (ја пио за њих нисам сигуран – заборавио, шта је ко пио) испод мог „издрнданог“ сунцобрана. Брата Адама нисам имао прилике да упознам... Ипак мислим да је податак о броју сперматозоида из Пчелара (не сећам се тачно да ли је само колико их трут има или колико матица прими и задржи). Ко и када је написао не знам (у добу сам када се трудим да заборављам „због здравствених разлога“ :) ), али с обзиром да сам прочитао само 3 књиге из области пчеларства, не могу поуздано тврдити да је из књига, јер ми је при руци само једна. Ако су се присутни на предавању запањили масовно, онда је то трагично у сваком погледу...

На YT има свега и свачега па се то може посматрати као рекламе у паузи догађаја (не купиш увек добар производ). Како свуда има вредности и ту их може бити. Има шарлатана али има мајстора, па бирај (али што једном рече мој „идеолошки“ противник једну мисао коју је вредно запамтити: треба се поредити са бољима а не са лошијима).

Када је већ реч о YT лако се нађе податак – довољно је у претраживач уписати: trutovi broj spermatozoida…

Међутим људи као људи се не баве тиме (да науче нешто и надограде знање) него пречицама које нуде „леба без мотике“ па ће се увек примити на причу како су тамо неке матице ипак потреба и решење пчеларских невоља...Подсећа ме на чланке који су давно објављени у Пчелару и који су  у смислу откривања „тајне“ зашто багрем не меди (или зашто сунцокрет не меди) – баш тако гласе наслови. И то објаве као неки „допринос пчеларској науци и пракси“ уместо да се рукопис изгужва и баци. Погледати у небо, било је тешко (не мислим у религиозном смислу него да се погледа и прати време и услови у којима се биљке налазе). Али је лик има везу по клановско систему: наш човек. То и данас имамо...
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #19 poslato: Februar 17, 2021, 16:53:03 »
Šole, jesi li imao priliku da vidiš leglo "prave", žute, talijanke?
(ja nisam nikad video)

Нисам Дуле видео (осим у „новинама“ :) :) :) ) јер је то код нас мало теже. Велико је мешање пчела па се изгубе искључиве особине. Нека одступања код наших жутих постоје али нису судбоносна.

То што нисам имао практичног додира није трагично. Трагичније је што сам написао глупост* (бар ја тако ценим). Иако је одговор на Војину тврдњу „у афекту“ :) ипак је недопустиво да се нешто тврди и остане упамћено или чак упути некога у погрешном правцу.

Тврдња је следећа (једноставно сам уз доручак у један поподне :) оживео неке слике из сећања и схватио да сам написао глупост). Како је код нас интернет  такав да имамо сметње када пада киша, нисам то једноставно избрисао из поруке:

При томе, нисам запазио да трутови од потпуно тамних прелазе у „жућкасте“. О овоме нисам размишљао како настаје, али свакако да постоји објашњење...само што би неко морао да „завирује“ у ДНК, а мени ова диоптрија наочара то не дозвољава (видим, али је то бре људи, толико ситно да нисам сигуран :D ).
Било је и тога, тако да је ово нетачно. Иако није пуно изражено, дешавало се и дешава се.  Као што рекох, написао сам глупост. Е сада, да сам ја део интересних кланова или бар „евет ефендија“ многи би подупирали моју глупост доказима и сличним трицама.

Можда је и боље што сам „одвалио“ јер се може видети како од глупости настају „правци“ размишљања и следе расправе по систему: рече ми један чо'ек.


ПС

Један додатак размишљањима г. Туцакова. Потреба пчела је да имају подгрупе унутар целине.  Неопходна је интеракција "специјализованих" подгрупа (не волим стране изразе и пишем оно што сам давно прочитао, а касније посматрањем потврдио)... значи, међусобни подстицаји различитих група утичу на потпунији одговор друштва према различитим условима, како у друштву, тако и од споља. Матица спарена са мањим бројем трутова, ако ништа друго испољава нервозу друштва иако вредносно одговара захтевима пчелара (економски значај). То има одређене последице при раду или нешто касније по опстанак друштва.

Непрестано позивање на генетику је непотпун одговор, било ко да га изговори.




*Целе ноћи нисам спавао (промена времена је утицала, а и нека моја размишљања). Онда, јутрос у 6:00 устанем, запалим цигарету и вратим се са намером да одспавам. Али сам укључио ТВ и гледао неку емисију о историји Беча. И ту наведу презимена неких богаташа што ме навело на даље размишљање (сам мозак „шљака“ иако бих ја најпре спавао). Исте породице управљају  и Британијом (и човечнаством – путем криза и ратова јер има вера то допушта). Наравно, не бих даље о томе овде али само да напишем да се понекада у одређеним условима, лако одвали глупост. Чисто као „информацију“...и као неко оправдање.
« Poslednja izmena: Februar 17, 2021, 17:20:48 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 390
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #20 poslato: Februar 17, 2021, 17:24:49 »
Мени је само драго да се овде може писати са поштовањем и међусобним уважавањем са циљем да се допринесе развоју здраве размене мишљења.
Ми који читамо смо вам захвални.

Може и осврт на тезу да при високим температурама умире велики број сперматозоида у самој матици?

Није за ову тему али ми је увек било индикативно зашто Виен зовемо Беч, Триесте Трст а Тесалоники Солун?
Зашто је Србска Света Гора постала Црна Гора?
За Цариград ми је јасно.
« Poslednja izmena: Februar 25, 2021, 10:56:12 od strane Global Administrator 1 »
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #21 poslato: Februar 17, 2021, 22:16:26 »
Увек различитости донесу некакву корист.
Ако ништа друго сазнање о другачијем мишљењу, без обзира  да ли се са тим мишљењем слажемо.
Истина је да од исте матице имамо различите пчеле, то наравно уопште није спорно а ја сам у дубоком уверењу да су сви сперматозоиди од само једног трута.
Исувише много сам провео посматрајући пчеле и у прегледу нуклеуза, то јест контроли матица у време парења па чак у току једног дана прегледамо до стотину нуклеуза и упишемо на крову, парола се или није. Безброј пута сам видио кончић од трута после парења али никада нисам уочио да после парења матица поново напушта кошницу и иде на парење. То се мени не може десити да не приметим. Више хиљада произведених ројева и матица током задњих петнаестак година и увек прегледи у циљу контроле парења са циљем што бржег појачавања заједница код којих се матица спари и пронесе.
Све што пише и књигама не узимам за озбиљно док то себи не докажем у пракси.
Поштујем податке објављене у разној литератури о количини сперматозоида коју ниси један трут јер немам услове за њихову контролу али за парење матица и број трутова са којим се пари ту сам сигуран да се наша Крајинка пари само са једним трутом.
Наравно поштујем свачије мишљење али и задржавам своје.
Поздрав драгим пријатељима...
« Poslednja izmena: Februar 17, 2021, 22:40:20 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #22 poslato: Februar 18, 2021, 00:42:04 »
Vele, Vojo, da ona nekoliko partnera izmeni u toku jednog izleta.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #23 poslato: Februar 18, 2021, 01:05:33 »
Може и осврт на тезу да при високим температурама умире велики број сперматозоида у самој матици?
 
Ово је тешко питање за пчеларе практичаре. На ово би требао да одговори неко високо стручан ко је има прилику да проучава и посматра. Ваљда је тај што је поставио такву тезу нешто и објаснио укратко.

Што би оно рекли: нисам гинеколог, али бих могао да погледам... :)

Колико је мени познато, сперматозоид је ћелија. Требало би са тог гледишта и поћи. Живот је структура плус енергија. Ако митотохондрија, која је мали „шпоретић“  или „електро-централа“ ћелије не може да производи енергију ћелија може пропасти. Спреченост да производи енергију може настати ако се поремете услови у којима ћелија (тиме и митохондрије) живе и обављају своју намену. Међу тим условима је и температура, протеини (ензими) ph средине итд.

Имамо живе ћелије које се налазе у некој врсти „складишта“ (семена кесица) којима се мора одржавати живот. Као и све ћелије, требало би да имају нешто као међућелијски простор (са својим садржајем) у који би се испуштали неки остаци метаболизма ћелије. Живот тих ћелија мора потрајати и неопходно је подржавати животне дешавања (животне функције). Приликом поремећаја, дешава се и поремећај и у међућелијском простору (међућелијском ткиву односно супстанци) и то има последице.

Поремећај средине нарушава и одношење остатака који су штетни и то су слободни радикали, односно рекативне вресте кисеоника (РВК). РВК оштећују митохондријске липиде, протеине и митохондријску ДНК. При раду у отежаним условима ове органеле још трпе израженије мутације митохондријског ДНК. При томе се такође троши пуно енергије. Митохондрион (скуп митохондрија) при недостатку енергије покреће и самоуништење ћелије (апоптоза, код природног ткива у уобичајеном поступку или при патолошким стањима). У „нашем“ случају се пре дешава пропадање ћелије и смрт.

Са становишта живих организама, нарочито топлокрвних организама, промене температуре нису прихватљиве јер ћелије раде у уским температурним оквирима. Битно је да јако повећане температуре утичу на структуру, а тиме и улогу и дејство протеина.

Ако посматрамо сперматозоиде у семеној кесици матице при повишеној температури, и то би био патлошки процес јер су наступиле битне промене уобичајеног животног стања. Само што овде нема апоптозе него сперматозоиди изумиру. Нема никаквог циљаног самоуништења него уништења услед погоршања услова. Али можда и постоји апоптоза у неком смислу јер сперматозоиди, вероватно ипак имају животну везу са матицом и може постојати поступак апоптозе да се сачувају остале ћелије, органи или живот матице (не права апоптоза него нешто налик томе).
Поступак који се завршава уклањањем апоптотских тела.

Дешава се да наиђемо на матицу која изненада престаје да носи. Можда се десило нешто налик овоме што пишем али није узрок прејака температура, можда тровање.

Ево, ја се мало правио паметан и ко ово разуме свака му част. :)



ПС

Верујем да ће неко стручан умрети од смеха када прочита ово моје „контеплирање“ :) у покушају да одговорим, али преживећу. С обзиром на мој „аматерски статус и сталеж“ може и мало подсмеха да се поднесе и издржаћу...

Ако није рађен научни рад на ову тему, било би добро да се уради. Само да се избегну обавезни „вируси“. Чим неко нађе протеинске облике одмах прогласи инавазију вируса (и прогласи их за узрок), а протеински облици постоје у сваком пропадајућем организму, нарочито пропадајућем организму који је нешто трпио од споља или изнутра. Исто је са бактеријама.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #24 poslato: Februar 18, 2021, 08:55:54 »
Razmišljao sam, da li uopšte da se oglasim ponovo, po temi, obzirom da nailazim na dosta negativne reakcije.
No, ipak, osećam potrebu da neka svoja i tuđa razmišljanja podvučem, a neka tuđa blago precrtam... :)

Vezano za pojavu isključivo jednobojnih (recimo sivih) trutova, u zajednici, u kojoj se javljaju podporodice pčela,
različitih boja prstena trbuha, objasnio sam jednostavno, precizno i sasvim tačno.
I da, tu je presudni, u stvari jedini činilac genetika. Potpuni.
Još nisam naišao na naučni rad, koji objašnjava tu boju, uticajem bilo čega drugog.

Skokom uvis sam se bavio i mogao bih pisati o raznoraznim uticajima na postignute rezultate, pa čak i bockanja.
Ljudi su skloni da, izlivom obilne količine adrenalina, ponekad učine i daleko više, od svojih uobičajenih mogućnosti.

Međusobno delovanje potporodica pčela, kolega Šošić vezuje za nasušnu potrebu zajednice, zbog različitih orijentacija,
na izvršenje zadataka. Neki drugi smatraju da u zajednici tinja večiti sukob, među potporodicama. Nemam svoje mišljenje,
ali, kada bih morao da odgovorim, skloniji bih bio verovanju, da sve pčele u zajednici funkcionišu u pravcu opstanka, da
poslove obavljaju u skladu sa potrebama zajednice i da pripadnost potporodici ne igra nikakvu ulogu.

Što se semenih ćelija tiče, osim što su ćelije, treba imati u vidu, da su veoma posebne ćelije, koje se samostalno kreću,
iako nisu samostalni organizmi (npr. bičari), već pripadaju jednom složenijem.
Njihovo osnovno svojstvo, kretanje (kao i posedovanje enzimske "kape", uz čiju pomoć prodiru u neke druge ćelije),
može biti ugroženo različitim uticajima, od kojih je značajan i povišena temperatura.
Bez tog kretanja, nisu u stanju da ostvare svoj jedini zadatak.

O tome je pričao gospodin Dr Dolašević, pa je čak i naveo optimalnu temperaturu, za održavanje njihove živahnosti.

Što se precrtavanja tiče, ljudi, koji su se time bavili (zovu ih naučnim radnicima) utvrdili su da se matica pari sa više trutova u jednom jedinom izletu i čak su to podrobno opisali, snimili itd...

Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #25 poslato: Februar 18, 2021, 09:54:22 »
Ej Ljudi, aj sad malo da pčelarimo... :D

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #26 poslato: Februar 18, 2021, 13:59:20 »
Лепо сам ја рекао да би требало да на другој теми „контемлирамо“ јер овакве ствари изгледа не занимају народ.


Иако лично мислим да су битне. Када сам запазио да постоји нешто код матица које „збрзе“ спаривање и донео своја закључак, присетим се да има нешто писано на ту тему (реч је о неспареним матицама у изашлом роју или код једног броја матица тихе смене – код друштава која врше лошу тиху смену, како сам је назвао). Седнем, мало прелистам и на основу свега донесем закључак зашто су таква друштва у расулу (врло љута или заостају у развоју – коначно се врло брзо деси и смена матице или чак и друштво пропадне или се сведе на мали број пчела, а то му дође на исто).

Резултат је да (оправдано) :) тврдим да нису све ројеве матице или све матице тихе смене, добре. Међутим и врло искусни пчелари тврде да ројеве матице и даље преносе ројеви нагон и да их због тога избегавају. Не знам који би нагон требало да преносе, можда нагон да прате Премијер лигу.

Било је високостручних текстова у Пчелару за које сам убеђен да их је прочитало неколико људи. Без обзира на то што се може наћи веза у практичном раду и то најозбиљније узимати у обзир.


Људи ипак воле једноставне ствари: митак „антимитак“, шећер „антишећер“ редовно призивање бога у помоћ...и где  и када поставити сатну основу („мистерија“ око које се и данас расправља – „мистерија“ око једне једноставне механичке радње!).

Тако да ћемо полако „смањивати доживљај“...


ПС

Ипак сам убеђен да овакве ствари имају везу са пчеларењем.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #27 poslato: Februar 18, 2021, 16:15:19 »
Citat
Било је високостручних текстова у Пчелару за које сам убеђен да их је прочитало неколико људи. Без обзира на то што се може наћи веза у практичном раду и то најозбиљније узимати у обзир.
Na to bi jedan član ovog foruma rekao:
Citat
Није ми познато (а можда ни многима) да су вршена испитивања у виду анкета на основу чега би се добио приближан закључак.
Dobro sam raspoložen, pa se malo šalim...
Molim da mi se ne uzima za zlo.

Šošiću, možemo da smanjujemo doživljaj, a i ne moramo. U pravu si da ljudi vole samo jednostavne stvari, pa
još ako ne moraju da pamte. Biologija pčele se Redovno preskače (tvrdim, iako nisam vršio anketu  :D ), pa posle
pitaju - a koliko dana pre onog, treba ovo? kada da uradim ono? Čak ni ne pitaju zašto...

Ovako, uvek može da im se kaže - pa pisano je o tome, po "onoj" temi...


Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #28 poslato: Februar 18, 2021, 16:36:03 »
Biologija pčele se mora poznavati.
(ali, vi ste se malo zaneli i ko zna dokle bi...) ;) :D
Ma, sve smo se razumeli...

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 390
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Крајинка матица у кошници Родна Воја...
« Odgovor #29 poslato: Februar 18, 2021, 17:50:19 »
Мени увек лепше за читање када се смањује доживљај а повећава међусобно поштовање. Јер остало је још пар нас што пишемо (ја мало уопштеније) а ви мало стручније.
Нека нам живот буде сладак као мед!