Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 344800 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #840 poslato: Maj 20, 2019, 08:18:18 »



             Јуче завршено врцање багремовог меда. Први део сезоне је завршен па је ред да се сумирају резултати.
             И поред лошег времена у време цветања багрема задовољан сам резултатом. Просек по производном друштву 17.килограма. Шта би тек било да Сибир није сишао у Србију у сред маја.
             Продата и испоручена 23 роја на 6 рамова са прошлогодишњим матицама. Купци су тако тражили јавили се сви након пар дана и задовољни.
             У току је прављење нових ројева. Младе матице су на спаривању ових дана. Неке су већ пронеле. Оплодњаци и сва расположива амбалажа за овај посао у пуном погону.
            Када се све што се протеклих месеци издешавало сабере и одузме не могу да се пожалим. Од другог багрема сам одустао али је липа у озбиљним плановима. Локација има више но видећемо.

Van mreže Mladjen Sljivic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 264
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #841 poslato: Maj 21, 2019, 23:07:53 »
        E pa drago mi je da čujem da je neko meda okusio, a kod nas osim polena nema
 ništa drugo mora se prihranjivati, dokle ćemo ko zna. Pozdrav sa Pala.

Van mreže Dejan Damnjanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 284
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #842 poslato: Maj 22, 2019, 00:53:47 »
Svaka cast,Gorane!Barem da imam od koga da kupujem med... :) ;) ;D
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #843 poslato: Maj 22, 2019, 09:21:41 »



         Принос од 17.килограма багрема је на мом терену у нормалним годинама нешто испод просека. Багрема код мене има и нармална година не би смела да иде испод 20 килограма. Оптималан резултат би био око 25. или нешто мало више.
         Е сад , ова година је све а не нормална. Једино што сам имао ове , за разлику од ранијих година је било време које сам одвојио и посветио пчелињаку. Њега , времена , нисам никада имао оволико. Друга ствар је дневно праћење прогнозе временских прилика и прилагођавање њима. Трећа ствар су неке измене у техници пчеларења које сам применио. Наиме , одрадио сам  неке ствари и увео иновације у технику пчеларења. Све сам то помињао у претходним порукама али ћу их сад систематизовати и хронолошки приказати. Да се нађе и за мене а и за друге ако их интересује.


         Први корак :
 
         Узео сам слободне дане на послу и на пчелињаку провео четири дана почев од 19. па до 22. априла. Ових дана сам одрадио све оно што сам планирао и написао у одговору бр.827 . од 12. априла. При формирању производних друштава сам био ригорозан. Ишао сам на мањи број али уједначених. Све су сређене са по 12. рамова што старијег легла. Помоћна друштва нисам жалио и нека су завршила са по рамом легла са матицом и два рама хране. Све ово се у каснијем периоду испоставило као јако добро.
          Два најбоља друштва сам оставио на два наставка. На тај начин сам их намерно усмерио ка ројевом нагону. Желео сам да што раније дођем до најквалитетнијих матица и зато сам их свесно одвојио од медобрања.


         Други корак :


         Срећна околност је била да су се Ускрс и први мај као празници са нерадним данима приближили те сам на пчелињаку изузев уторка 30.априла био буквално од Великог петка 26- па до Ђурђевдана. Времена је дакле било и за Ускршње празновање и за рад на пчелињаку. Одмах по доласку на пчелињак сам прегледао горње медишне наставке и порушио све матичњаке које сам нашао. Није их било много. Тек понеки у две - три кошнице.
         Багрем је отворио око Ускрса 27 / 28 априла. Кренуо је стидљиви унос али је баш добро замедио 02.маја. Све сам дневно пратио.
         Тог другог маја сам на пчелињаку урадио нешто што раније нисам чинио. Претходно сам се консултовао са колегом Дрпљанином који је са оваквим радом имао искуства. Наиме тога дана сам сам код најбољих заједница ротирао плодиште и медишта. Медишта ( 2 наставка ) су отишла на подњачу а плодиште на врх кошнице као трећи наставак. Између плодишта и медишта сам уместо матичне решетке поставио мрежу за сакупљање полена кроз коју пчеле не могу да прођу. На плодишту сам отворио округла лета са стране или позади у зависности од тога да ли је кошница на контејнеру или на земљи. Све излетнице су се вратиле на стара лета на подњачи тако да легло више са унетим багремом није имало додира.
          Истовремено са овом операцијом сам почео и са прављењем ројева. У оне две кошнице које сам намерно отерао у ројеви нагон сам нашао гомилу одличних ројевих матичњака старости 12 - 13 дана. Из плодишта производних друштава сам узимао по два рама легла и два рама хране , додавао им по два матичњака и тако формирао ројеве. Имао сам времена да им се посветим , прихраним и сви су успели. Младе матице су почеле да излазе већ од Ђурђевдана па надаље. Уз мало сирупа и мало багремове паше сви су одлично напредовали.
   
          Трећи корак :


          У међувремену сам добио доста наруџбина за куповину ројева. Јавиле су се старе муштерије које су узимале ранијих година за по пар комада а један од чланова овог форума је тражио старе прошлогодишње матице на 6 рамова ( 4 - легла и 2 - хране ). Тражио је колико год имам. Размислио сам и обзиром да је временска прогноза предвиђала нови хладан талас од 5-6 дана заказао му продају за 11. мај. Дан раније сам све спремио тако да је испорука била брза и ефикасна. Купио је три Еко воје и 11 - 12 комада родних. За остатак сам га упутио код другог нашег колеге да и он нешто прода. Као члан форума и обзиром на количину купљених ројева добио је попуст од 5. евра по роју.
          Е , ту се сада као добро показало оно подизање плодишта на врх кошнице. Нисам хтео да шкртарим и на овим производним друштвима сам му спремио фул ројеве са матицама које су доказане , чије се легло јасно видело а одизањем по неког од медишних наставака који су били испод се могао под руком остетити и дотадашњи унос багрема.
          На овај начин сам обезматичио производна друштва. У сваком сам оставио по један до два рама најмлађег једнодевног легла да би имали одакле да повуку матичњаке и призведу матице. Некима из којих сам извадио сво легло ( 5. комада ) сам сутрадан додао младе матице. Сутрадан 12. маја, на мени омиљени празних св. Василија сам плодишта поново вратио на подњаче , ставио матичну решетку па изнад медишта. Све је то ишло јако брзо а успут се исконтролисао и дотадашњи унос.
         Тог дана сам једном пријатељу коме су пчеле зимус страдале натресао нешто пчела без матица у две АЖ кошнице онако гратис , продао још неколико ројева са младим матицама и неколико нових комплетних кошница са пчелама.
         Прогноза је говорила да иде хладан и дужи период. Кошнице сам растеретио готово од свог легла и смањио број пчела јер је багрем већ пролазио. Увече 12. маја сам ставио бежалице испод највишег медишног наставка и сутрадан 13. по леденом дану и киши цео дан врцао на тераси без бојазни да ће ми се пчеле врзмати око главе. Увече по завршеном врцању сам им вратио настаке са изврцаним рамовима на подњачи. При том сам одмах обележио и оне које су нешто донеле и у другом медишном наставку.


         Четврти корак :


         Викенд 17 - 19 мај. Извршен преглед кошница којима су додате младе матице. Код осталих преглед повучених матичњака и њихова селекција. Завршено са врцањем преосталог багрема. Настављено са разројавањем. Продато још пар ројева. Задовољство јер се из најгоре сезоне коју памтим исцедило колико се могло па и више од тога. Као из суве дреновине.


         Пети корак :
       
         Стигао ме је умор. У протеклих ето месец дана се радило крвнички. О искованих 200 ЕВ и преко 100 РВ рамова , фарбању , паковању и препакивању нећу да говорим. Тренутно се разматрају могућности шта даље и где преселити кошнице. Опција је више а за следећи викенд бар 10 - так комада ће променити локацију.


         Поздрав свима који свраћају и јављају се по овој теми.


П . С.


Искрено речено мед није оног квалитета као ранијих година. Редак је али је ипак мед и то у канти. Сазреће ту кад није у раму.


         


         
« Poslednja izmena: Maj 22, 2019, 09:47:35 od strane Rakovac Goran »

Van mreže Nebojša Pešić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 307
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #844 poslato: Maj 22, 2019, 21:23:00 »
     Горане, свака част и поштовање за твој добро испланиран и успешно реализован посао на пчелињаку. Твој начин рада и писање о томе могу бити и добар практикум за свакога пчелара.
   Поздрав.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #845 poslato: Jun 24, 2019, 11:13:00 »



                 Након ево месец дана новости са пчелињака.
                 У ноћи четвртак на петак ( 20 / 21 ) прошле недеље одсељено 16. друштава у Хомоље на липову и ливадску пашу. Локација је добра покрај Пека окружена шумом и ливадама. Колеге које су ме позвале и уступиле локацију са ваге читају дневне уносе ливаде од нешто изнад килограма. Липа креће ових дана тако да ће те две паше да се преклопе али је извесно да би дневни уноси морали бити већи. И са овим оваквим сам сасвим задовољан јер ми је на стационару вага углавном на " позитивној " нули.
                 Пчелињак је сада подељен на три локације : Радовање , Велика Плана и Хомоље. Четврта поред Мораве ће сачекати да прођу прскања од комараца која су учестала ових дана. Показало се да друштва крај куће у Плани имају бољи унос од оних у Радовању. Ту пресељавам углавном слабије ројеве који траже мало строжији третман у вези прихране и чешће прегледе. Све у свему од ове луде године се извлачи оно што може па и више од тога.
                 Поздрав и медно колегама које посећују ову тему.


Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #846 poslato: Jul 15, 2019, 10:26:27 »



             Јуче смо нас неколицина пчелара којима су пчелињаци на територији атара села Радовања одржали мали дебатни клуб . Разлог невесео јер су се код свих појавили исти или слични проблеми на пчелињацима.
 
             Симптоми су следећи :
             - изузетна агресивност код свих пчелињих друштава ,
             - смањење браја пчела у кошницама од половине па до чак 2/3 ,
             - појава кречног легла .


             Ја сам овај мој пчелињак претходни пут обишао и делимично прегледао пре две недеље. На њему сам оставио најбоље мајске ројеве који су сви били на по два наставка препуни пчела и са добрим залихама хране. Ту сам оставио и 4 друштва са жутим матицама које сам планирао да заменим у наредном периоду. Све су биле у одличном радном расположењу. Сунцокрет  је ове године главна засејана култура у околини. Пре двадесетак дана  је почео да отвара и сви смо се понадали даљем развоју ројева који су већ у том тренутку прерасли у друштва. Већини сам тада ставио матичне решетке а у плодиште по рам - две сатних основа које су ранијих година у сунцокрету квалитетно извлачиле. Остатак пчелињака је још раније пресељен на ливадску пашу у Хомоље и један део слабијих ројева код породичне куће у Плани. Пчеле су ми и иначе изузетно мирне и већину прегледа вршим без коришћења димилице. Једноставно за димљењем није било потребе.


               При обиласку протеклог викенда сам затекао ситуацију коју ни у најцрњим мислима нисам могао да замислим.


               Пчеле из свих друштава су изузетно агресивне. Нападале су и при приласку кошницама а након отварања и да не причам. По отварању кошница две страви су одмах падале у очи. Прво је да се број пчела катастрофално смањио , као што рекох од 1/2 па до чак 2/3 мање пчела него пре две недеље. Све су сишле у доњи наставак и понегде се збиле на 5-6 улица. Хране нигде. Горњи наставци у којима је било по неколико рамова са медом потпуно празни. У плодиштима и меда и перге тек да не поцркају од глади. Легло смањено на 4-5 рамова понегде и мање. Кречног легла на сву срећу немам али је код неких колега захватило целе пчелињаке посебно код јаких друштава која су остала без пчела. Код мене су 3 кошнице остале потпуно без пчела ( два роја и једно друштво ) а код других колега је тај број и већи. Све у свему у року од 15 дана од пчелињака који је био за узор дошао сам у ситуацију да спашавам шта се спасти може.


                Да се вратим на почетак овог текста. Сели смо нас неколицина да размотримо ситуацију и пронађемо шта је узрок страдања пчела у тако кратком периоду од само две недеље. Сви годинама пчеларимо на том месту и знамо да је у то време до отварања сунцокрета паша знатно слабија али се оваква ситуација до сада никада није десила. На крају шта нам је чинити и како санирати насталу штету.


                Након дебатовања дошли смо до следећег закључака.


                Основни разлог страдања излетница је сунцокрет. Код нас се сеје на малим парцелама од 50 ари па до неколико хектара. Ипак има га јако пуно задњих година јер је у суседном селу отворена мини фабрика за цеђење уља и власник сељацима даје семе и репромартеријал и гарантује откуп па је постао најпрофитабилнија култура. Зато сви сељаци користе исто семе које им он набавља. Ове године је то неки хибрид са мањим цветовима и не расте високо тако да су највише стабљике око 1,5 метара. Пчеле га добро посећују и откако је он отворио настао је овај белај. Они са мање кошница пресељавају и беже главом без обзира. Они са више , а таквих није мало , се довијају како ко зна. Углавном сирупају ових дана јер се због глади појавила и грабеж а лета су сузили колико се год може. У недостатку времена да пчеле преселим ја сам им поделио по погачу да не излуде и не поцркају од глади а наредних дана их морам одселити како знам и умем . Радовањски атар је ионако пренасељен пчелама те ко зна у шта се све ово може изродити .


                Све у свему постависмо једни другима најважније питање да ли се може нормално пчеларити ако се пчеле током године трују и потрују по неколико пута ?  С пролећа ратуј са воћарима у сред лета са ратарима а пред јесен и са једнима и са другима када њиве чисте од корова и када прораде разни тотали и отровчине најгоре врсте .


                 Ако у овој несрећи има бар трунке доброг онда је то што ми је више од половине пчелињака још раније отерано на друге локације где је стање уредно .


               


             
             

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #847 poslato: Jul 15, 2019, 11:03:11 »



              Да допуним претходно писање.
              Са отварањем сунцокрета потровале су се излетнице. Младе пчеле су морале да пређу у излетнице пре времена те су се и оне како је која стасала тровале на сунцокрету. Прилива хране није било те су постојеће залихе убрзано трошене. Резултат глад , агресивност и грабеж. Нагли губитак пчела је довео до тога да легло није могло бити адекватно храњено и грејано. Резултат кречно легло. Круг се затворио.

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1042
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #848 poslato: Jul 15, 2019, 11:51:50 »
Nemoj tako majkane, do pre neki dan je na svim televizijama isla kampanja kako je pcelarstvo profitabilno, sigurna zarada. Objasnjenja premijerke i Nedimovica kako se od sto kosnica zaradi 10 000 mrskih nam novcanica, kako smo prvi u regionu po broju kosnica u odnosu na broj stanovnika. Strasno.

Trovanja su sve veca, prskanja novih hibrida su neophodna i oni ih besumucno tretiraju. Pionirovi hibridi uopste ne mede, sto hektara a ljudima vage idu u minus. Ovde kod nas se sve cesce pojavljuju poljoprivredni avioni u toku dana, a tada se ne tretiraju komarci, ko zna sta i cime tretiraju parcele. O repici tek necu da pricam, uz vocnjake , kojih nikada nije bilo po Vojvodini, na prolece je ovde ekoloska katastrofa. Svi znaju i cute, zato sto je taj neko , drug clan i nedodirljiv. Prosle godine B. Topola i Stapar, Kikinda vec godinama, na hiljade stradalih kosnica.

Van mreže Veljan Ilijevski

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 72
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #849 poslato: Jul 15, 2019, 12:13:22 »
Pozdrav Gorane i ostali učesnici ove teme. Kako pratim redovno vašu temu, mogu reći da je situacija preslikana kao kod mene(nas) u Pančevu. Šta da se radi ni protiv sistema, a kamoli prirode se ne može. Ostaje nam samo da se prilagođavamo ili...... da bi smo opstali mi koji još uvek verujemo u nešto(bolje sutra). Pozdrav i svako dobro vam želim. 

Van mreže Slaviša Marinković

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 18
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kamenica kod Kragujevca 465m; 060/3405421
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #850 poslato: Jul 15, 2019, 12:18:35 »
Gorane meni nije jasno šta znači žuta matica i zašto je menjati?
,,Колико знаш, толико зјаш"

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #851 poslato: Jul 15, 2019, 12:49:41 »
Gorane meni nije jasno šta znači žuta matica i zašto je menjati?


                   Матице обележавам из два разлога. Први је да би је касније при прегледу лакше нашао и други јер купци ројева то траже.
                   Ових неколико друштава са жутим матицама су биле спремљене за замену не због старости већ зато што су се износиле и смањиле залегање. Не волим да их убијам , посебно не ако су ме претходних сезона задовољиле својим радом. Најдраже ми је када дође до тихе смене и када пчеле све саме одраде онако како су им је природа и Господ одредили. И ове су зато ту остављене да све то саме одраде .

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #852 poslato: Jul 15, 2019, 13:06:18 »



Pozdrav Gorane i ostali učesnici ove teme. Kako pratim redovno vašu temu, mogu reći da je situacija preslikana kao kod mene(nas) u Pančevu. Šta da se radi ni protiv sistema, a kamoli prirode se ne može. Ostaje nam samo da se prilagođavamo ili...... da bi smo opstali mi koji još uvek verujemo u nešto(bolje sutra). Pozdrav i svako dobro vam želim. 


               Вељане није ми драго што је и код вас у околини Панчева слична ситуација. Ако је за утеху ( а није ) и на другим локацијама је слично стање. Ја ћу преко удружења у Плани покушати да урадим нешто. Ово више због тога да се убудуће не понавља оваква ситуација а не зато што ће сада нека штета бити надокнађена. У мом крају кажу :  " Коме штета томе и срамота ". Нажалост у праву су.
                Тешко ће мо се изборити са оваквим и сличним ситуацијама појединачно од места до места. Ово је посао за кровну организацију ( СПОС ) који би требао да интервенише и тражи забрану увоза семена која узрокују тровање. Овако заиста више не иде. Ако се овако настави почећемо да бежимо са пчелама од места до места као дивље звери. Мени је сва срећа што сам пчелињак поделио на три локације па ћу се већ извући и санирати штету. Вероватно је да ћу ове ослабљене ројеве али са одличним бираним матицама поставити на јача друштва у Плани и формирати двојна друштва да тако презиме. Шта да раде они са 5-6 кошница са чим ће они да спајају. Или они са пар стотина комада који живе од пчеларства и купили су парцеле од по пар хектара за пчелињаке и саградили пчеласке колибе. Видим да се људи хватају за главу јер се од готовог прави вересија. Благо речено сит сам већ много чега али нећу одустати.

Van mreže Nebojša Pešić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 307
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #853 poslato: Jul 15, 2019, 13:20:42 »
    Горане, жао ми је због таквих дешавања на твом пчелињаку и твојих комшија. Слична је ситуација и код мене у Качареву-Панчеву. Друштва сам вратио из Делиблатске пешчаре 28 јуна, здрава и са лепим залихама хране од разног ливадског биља.
Већ после 3 дана на сунцокрету почело је страдање излетница, које траје још увек али у мањем интензитету. Унос је до сада слаб, због честих киша и сорти сунцокрета. Производна друштва су сада доста неуједначена и питање је да ли ћу врцати сунцокретов мед.

Van mreže Dejan Damnjanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 284
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #854 poslato: Jul 19, 2019, 17:12:07 »
Gorane,zar je moguce da je takva situacija sta nas nece snaci vise ove godine.Sad sa zebnjom idem na pcelinjak posle 2 nedelje a tad sam bas bio obradovan videvsi  dosta otvorenog suncokreta.
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.