Autor Tema: Пролећни развој 2018 - е године  (Pročitano 25675 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #45 poslato: April 07, 2018, 12:21:43 »
Kod mene je trenutno dzanarika u punom cvetu za par dana ocekujem da procveta trnjina a i sljiva visnje u isto vreme kolko vidim vremenska prognoza nije losa za april bice ti i sunca i kise ( mislim bolje nego da bude samo kisa ) SMS vage postavljam veceras na dva drustva pa cu u narednom periodu da pratim unos i da sve to belezim u ekselu a ujedno i da pratim cvetanje vocaka i biljaka pre dve godine imao sam obilan unos upravo u vocnoj pasi kada je procvetala sljiva i visnja (ocekujem ih u toku nedelje)
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Bojan Šušnjar

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 967
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #46 poslato: April 07, 2018, 15:43:51 »
Uh jutros kod mene temperatura 0°C i mraz se bijelio. Morao sam šajbu na autu da očistim strugalicom. Prema prognozi bilo je najavljeno +3°C ali pade ona i na nulu tako da su neugodna iznenađenja i te kako moguća.
Ja sam prije koji dan postavio folije na sva društva i počeo stidljivo da ubacujem po koju satnu osnovu u ona jača jer su se zapetci počeli pojavljivati na mrežicama. Nadati se samo da nas vrijeme posluži...

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #47 poslato: April 07, 2018, 20:20:25 »
Заперци на мрежама не морају ништа значити. То је само показатељ да им смета тај незапоседнити простор и теже да овладају њиме по сваку цену (ту се губи драгоцена топлота).

Сатне основе можеш да додајеш, али пази како стоје са храном. Потрошња се повећава сваким даном. Колико ће унети убудуће, тек ћемо видети. Мој савет је да не сечеш легло, већ стављаш основе до легла.


ПС

Иначе и заперци на зиду кошнице не морају бити показатељ снаге друштва. Данас сам нпр. погледао неколико друштава где недостаје један рам и склањао заперке. Пчела има сасвим довољно, али је у једној 4 рама легла (цели рамови са леглом без хране), а гради заперке на супротном зиду од легла (прескочила је 4 рама!). Разлог није некаква „неслућена“ снага иако су добре са пчелом, већ не желе да уносе на рамове које остављају за легло.

Извештај од пре пар минута са пчелињака од 250 кошница који је између Велике Плане и Радовања. Мерено са две ваге , електронском и механичком на истом пчелињаку. Обе ваге показале јучерашњи унос од 300. грама.

Kod mene još od 29. marta vaga ide u plus za 100-200 grama svaki dan mada mi se čini da je tu ponajviše polena.
Maslačak je kod mene počeo da se pojavljuje a "mrtve" koprive ima mnogo međutim ja ne viđam pčele na njoj.
Stariji pčelar mi kaže da ju je zahvatilo zadnje zahlađenje i da zbog toga uopšte ne medi. Takođe kaže da se dešavalo ranijih godina kada ona zamedi da iz okvira pljušti nektar kada se pregledaju košnice.

И мртва коприва није проблематична, али је по мало „заобилазе“ (као и маслачак), када меди нпр. џанарика, ива или црни трн. Једно време сам видео да посећују мртву коприву и носе нектар (види се по црвенкастој боји на леђном делу) и чим је кренула џана, мртва коприва је „стала“.

А при тлу је мало и хладније...па по прохладном времену ипак је лепше горе где је топлије :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Predrag Panić

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 15
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Nis
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #48 poslato: April 08, 2018, 20:06:53 »
Kod mene je trenutno u cvetu:
šljiva (dženarika je precvetala), trešnja, trn i mrtva kopriva. Drugim rečima, skoro celo brdo je u cvetu gde god da pogledaš. Zbog toga u svih 5 društava ima bar po 4 rama sa polenom (otprilike oko 40% rama ima polena, ostalo na ramu je med).
Leglo je na prosečno 4 rama. I pčele svakodnevno unose novi polen.
Takođe, iz nekih ramova se cedi sveži nektar.
Iz jednog društva gde je bilo 5 ramova sa polenom (dakle oko 30-40% polena na ramu), oduzeo sam jedan ram sa polenom gde je bio jedan zatvoren matičnjak (prilično sam siguran da je matičnjak imajući u vidu moje početničko znanje).

Da li je to bila greška ili...?

Takođe, da li je potrebno da ograničim unos polena uz pomoć hvatača polena, tj. da li sam zakasnio sa tim?
I ako da, koliko dugo da držim hvatače po jednom društvu? Par sati, dan? Da li moram da kupim 5 hvatača, ili mogu sa 2,3 u narednim danima da "odradim" sva društva?
Da li je potrebno pri ovakom unosu uopšte sipati stimulativni sirup?

I da, svim društvima sam ubacio po jednu SO između polena i legla, i gde je bilo puno meda spustio sam u 1. nastavak 1-2 rama sa medom koji sam zagrebao...
Izvinjavam se ako ovo nije mesto gde mogu da postavljam ova pitanja, ali mi se čini da je ova tema "živa" i da ima kolega koji je posećuju. Unapred zahvalan na odgovorima.

Pozdrav svima.

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #49 poslato: April 09, 2018, 22:36:27 »
Pozdrav svima danas sam izvrsio pregled drustava i legla ima oko 4 rama zatvorenog na par drustava ima i na 5 ramova ali kosnice su pune polenom i polako se povecava i unos nektara vage pokazuju ukupan unos za dva dana oko 1,2 kg tj juce je bio unos oko 700grama danas je duvao vetar tako da je unos danas oko 500 grama.
prilikom otvaranja kosnica prvo se oseti miris svezeg nektara koji opija sva cula evo da ne duyim i par slika od danas samo da napomenem da i u DB kosnicama legla ima na 4 rama
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #50 poslato: April 12, 2018, 08:25:57 »



             Наставак на пост бр.36. и 37.
             У уторак 10.04. извршен детаљан преглед Дулетовог пчелињака. Пролећни развој у пуном замаху. Сви горњи наставци који су били на по 9. рамова пуни легла и хране . Пчеле спремне да се спусте у доњи наставак јер су испрополисале средишње тамне рамове. Неке већ освајају и доњи наставак али су матице код свих још увек у горњем . Повукле доста заперака . Уноса и перге и меда има у сасвим довољним количинама.
             У наставак са матицом , након уклањања заперака додата по једна сатна основа између легла и хране . То је углавном на друго или треће место , како где. Замењена места наставцима . Преглед извршен у касним поподневним сатима око 17. сати . Пчеле у почетку доста мирне а затим све агресивније. У природи сасвим довољно расцветалог биља тако да је дневни унос већи од дневних потреба друштва. Дуле није у могућности да прихрањује а то му при о оваквом стању није ни неопходно. Опште стање врло добро , сва друштва сигурно у пуној кондицији стижу за багрем. Ако време послужи овде се може изврцати и нешто пролећног , воћног меда. Поздрав и медно свима.

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1042
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #51 poslato: April 12, 2018, 08:40:40 »
Zanimljivo, do pre desetak dana smo se osnovano bojali, slabe pcele, malo legla, priroda zaustavljena onim hladnocama...U samo nedelju dana , kao da se sve promenilo..Idem danas opet da pregledam, narocito one jace i uradim rotaciju..A hocu na jednoj da pobam i onaj sistem sa celim novim plodistem, tj. stavljam MR ispod plodista, a iznad komletan novi nastavak sa SO, pogaca , da povuce pcele i folija iznad..

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #52 poslato: April 12, 2018, 09:20:26 »



             Мајкане , није ништа посебно чудно. Ако си погледао одговор 36. са ове теме од пре недељу дана видећеш да су и тада кошнице на овом пчелињаку имале по пун РВ наставак. Друштва су уједначена . Све прошлогодишњи ројеви добро узимљени са оптималном количином хране. За њих пет се може слободно рећи да су идентичне а једна мало заостаје али је и она добра.
             Камендол , између Умчара и Гроцке , где се пчелињак налази је воћарски крај. Свуда около плантаже свега и свачега. Једна од воћака сустиже другу са цветањем. Дакле , различитог полена на претек а он је сада најважнији за добар развој. Смена пчела је овде на време извршена , има доста младих и зато је развој и добар. Из сваке смо имали бар по заперак величине шаке и већи. У задње две недеље су се склопиле коцкице и по питању времена и цветања и добра друштва , а ова су таква , то не пропуштају. Дуле ће их за пар дана поново обићи , овога пута сам . Рекао сам му да погледа само рамове са сатним основама и да провери како их извлаче . Очекујем да код бар половине већ данас сутра ти рамови буду не само извучени већ и залежени од стране матице и да се у њима матица спустила доле. Сада смо у најинтезивнијем пролећном развоју и код здравих и јаких РВ заједница то иде бурно и јако брзо.
              Ја правим поређење мог и овог пчелињака. Мој је на неких 5о. километара раздаљине и на око 150. метара надморске висине вишље постављен. За разлику од Дулетових уједначених по снази друштава код мене је стање шареније . Најбоља ми је једна РЕВ кошница која је у прошлу суботу имала пун и залежен РВ и пун и залежен ЕВ наставак. Она сама већ тада осваја и трећи наставак. Кажем најбоља јер за разлику од ње има и пар слабијих са по три рама легла . Но то је и нормално ја имам 5-6 пута више друштава од Дулета и не могу сва друштва бити иста. Битно је да је опште стање на пчелињацима добро , да нема застоја и да све према својој снази напредују. Већ од следећег викенда почећу са уједначавањем друштава узимањем по рам легла од оних најслабијих и додавањем у она средња. За викенд 21 / 22 планирам да извршим ограничавање матице јер рачунам да је то отприлеке две недеље до цветања багрема. Из тог викенда хоћу да изађем са тачно и јасно формираним производним друштвима каја улазе на мед у багрем. Остала , колико их буде било остају као помоћна сведена на ројеве.
               Напомињем да ја морам овако да радим јер пчелињак обилазим викендом. Увек морам да имам план и бар две варијанте шта са којом кошницом урадити бар за два викенда унапред. Не могу да дозволим себи луксуз да дођем сада на пчелињак и кошнице отварам да видим какве су. Све имам већ обележено и записано па се опет понегде у брзини направи по који пропуст. Задње две године се нисмо нагледали ни набрали багрема па се ова не сме пропустити. Уз све то знаш и сам да након багрема идем на дуплирање броја друштава а надам се да ће бити и који рој за продају.
               Надам се да сам ти сада мало више појаснио и онај наш јучерашњи телефонски разговор. Поздрав .
             

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1042
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #53 poslato: April 12, 2018, 14:13:34 »
Evo sada sam sa pcelinjaka, od 8 RV na 6 sam uradio rotaciju, bile su spremne na dve nisam, jedna je slabija, leglo na cetiri rama a druga je mozda i mogla ali nisam hteo da rizikujem, ima dana. Polen unose a ima i svezeg unosa  nektara, na par ramova u plodistu.. u principu mi to bolje izgleda nego prosle god.

Nisam mogao da odolim i na jednoj sam uradio sistem zamene kompletnih ramova u plodistu, ako bude uspelo. Podbacio sam MR ispod plodista,iznad postavio novi nastavak sa kompletnim SO, na njega pogacu, pokrio folijom i cekam ishod..Trebalo bi da pcele privucene pogacom , pocnu da grade SO, na koje ce matica preci i zaleci...Kasnije , taj nastavak ide dole kao poldiste sa maticom i SO...Iznad ide MR,  sadasnje plodiste i kao drugi medisni , onaj prazan sto je sada na podnjaci ispod MR. Videcu kako ide pa cu detaljnije objasniti smisao svega..

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #54 poslato: April 12, 2018, 14:54:27 »
Evo sada sam sa pcelinjaka, od 8 RV na 6 sam uradio rotaciju, bile su spremne na dve nisam, jedna je slabija, leglo na cetiri rama a druga je mozda i mogla ali nisam hteo da rizikujem, ima dana. Polen unose a ima i svezeg unosa  nektara, na par ramova u plodistu.. u principu mi to bolje izgleda nego prosle god.

Nisam mogao da odolim i na jednoj sam uradio sistem zamene kompletnih ramova u plodistu, ako bude uspelo. Podbacio sam MR ispod plodista,iznad postavio novi nastavak sa kompletnim SO, na njega pogacu, pokrio folijom i cekam ishod..Trebalo bi da pcele privucene pogacom , pocnu da grade SO, na koje ce matica preci i zaleci...Kasnije , taj nastavak ide dole kao poldiste sa maticom i SO...Iznad ide MR,  sadasnje plodiste i kao drugi medisni , onaj prazan sto je sada na podnjaci ispod MR. Videcu kako ide pa cu detaljnije objasniti smisao svega..

Ух, Зоко пријатељу, не могу да верујем да си се одлучио на овако нешто.
Мислим да је то тотални промашај.

Ипак то је твој избор и ја то поштујем и ако се никако са тим не слажем, најбоље се учи из сопствених грешака.

Поздрав драгим пријатељима...



Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #55 poslato: April 12, 2018, 15:03:28 »




Nisam mogao da odolim i na jednoj sam uradio sistem zamene kompletnih ramova u plodistu, ako bude uspelo. Podbacio sam MR ispod plodista,iznad postavio novi nastavak sa kompletnim SO, na njega pogacu, pokrio folijom i cekam ishod..Trebalo bi da pcele privucene pogacom , pocnu da grade SO, na koje ce matica preci i zaleci...Kasnije , taj nastavak ide dole kao poldiste sa maticom i SO...Iznad ide MR,  sadasnje plodiste i kao drugi medisni , onaj prazan sto je sada na podnjaci ispod MR. Videcu kako ide pa cu detaljnije objasniti smisao svega..


                        Више пута сам прочитао ово што си урадио са том једном кошницом. До сада нисам чуо да је неко пробао било шта слично да уради . Исакрено речено не верујем да ти је замисао добра али твоје је да пробаш шта хоћеш па шта и како испадне. Сумњам да ће погача уопште привући пчеле горе преко фактички празног РВ наставка а још да га брзо и квалитетно граде ? ? ?
                        Извини мајкане али ми је нејасан и рацио целог овог замешатељства које си урадио. Све једно јављај шта је од тога испало.
                       
                        П . С .


                        Отвори ти благо мени ту кошницу за два дана , рецимо у суботу по подне па  види резултат. Ако нема оног што очекујеш растури то док је време и не прави џабе од готовог вересију. Ја Мајкане толико , да се не лажемо али мислим да си погрешио што си то радио.

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #56 poslato: April 12, 2018, 20:32:39 »
Pozdrav svima kod mene priroda kasni nekih 7-10 dana u odnosu na vecinu predela ispod 400 mnv i nemam uljanu repicu ali zato imam obilje voca koje uveliko cveta drustva nisam otvarao ali nektar mirise na pcelinjaku tj oseti se i na cak 10 metara od kontejnera vaga kaze zadnjih tri dana unos 2 kg kusur grama tj prosek oko 700 grama sto je sasgim idealno tako da sutra moram da izvrsim pregled i da dodam po koji izgradjen ram do legla...SO necu da dodajem jos 10 tak dana dok ne krene jabuka da cveta ...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #57 poslato: April 13, 2018, 08:08:43 »



                Нормално је да се у овом периоду тежина кошница свакодневно повећава. Но , да не буде заблуде није у питању само унос нектара . Младе пчеле се свакодневно изводе и њихов број се убрзано повећава а самим тим и тежина кошнице па и то треба урачунати у такозвани дневни унос . Осим тога пчеле складиште и значајне количине полена - перге која има своју тежину.
                Што се самог нектара тиче овог априла га заиста има и време је у ове задње две недеље идеално. Ако послужи и даље моћи ће да се рачуна и на нешто  воћног меда пре багрема. Моја процена при задњем прегледу је да има више дневног уноса нектара него дневне потрошње. За сада то не треба дирати јер никад се не зна да ли ће да захладни пар дана па да уноса тих дана уопште нема а потрошња у кошницама је велика.

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #58 poslato: April 13, 2018, 17:48:30 »
Cale upravo sam dosao sa pcelinjaka unos je danas kao i juce i nektara  i polena ima  trenutno u izobilju, izvrsio sam neke radnje kako bih napravio matici prostor da zaleze i pcelama da skladiste nektar i polen videcemo kako ce biti za par dana ...stoi se tice  vocnog meda za vrcanje kod mene je jos uvek rano tek za 10 do 15 dana planiram na par DB kosnica da postavim polunastavke sa izgradjenim sacem a na RV da dodam treci nastavak...pa ako bude sve kako treba mozda ce biti koji kilogram za vrcanje
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Никола Маодуш

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 616
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пролећни развој 2018 - е године
« Odgovor #59 poslato: April 14, 2018, 22:57:26 »
Пратим ову тему помно пошто нисам био у могућности да до данас урадим преглед друштава.
Нисам их гледао од третмана оксалном киселином прошле године.
Стање је углавном као и код осталих.
Имао један губитак, једна мало слабија, а остале су на 6 до 8 пуних рамова легла + пар рамова са половично залеженим рамовима.
Хране има довољно, и више него довољно. Полена има много али нема блокаде простора (можда је било раније). Изненађује ме количина свежег нектара који цури из рамова када се накрену, а јабука још није процвала. Тренутно у мом крају цветају крушке (завршавају), шљиве (такође при крају), трешње и вишње. Јабуку очекујем да крене идуће недеље, а багремови цветови на нижим гранама су дужине око 1 центиметар (цваст без дршкице).
Друштва су добро расположена, нису агресивна и спајају саће између наставака. Матице мирне и радне.
Како је кренуло, ако овако настави, биће друштва спремна за багрем који би код нас могао да почне око првог маја, као и обично.
Толико за сада. Велики поздрав свим другарима на форуму. Нек буде медно бар као 2015. ;-)