Spravljanje sirupa,ma koliko na prvi pogled izgledalo jednostavno,ipak nije prosto "MUĆKANJE"šećera i vode.Nije redak slučaj da početnik
očekuje jednu količinu sirupa a dobije drugu.Evo tablice tih odnosa:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1:1 3:2 2:1
šećerna sadrži daje sadrži daje sadrži daje
otopina šećera prerađene šećera prerađene šećera prerađene
litara kg hrane kg hrane kg hrane
kg kg kg
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 0,625 0,750 0,800 0,940 0,990 1,100
2 1,250 1,500 1,600 1,880 1,980 2,200
3 1,875 2,250 2,400 2,820 2,970 3,300
4 2,500 3,000 3,200 3,760 3,960 4,400
5 3,125 3,750 4,000 4,700 4,950 5,500
6 3,750 4,500 4,800 5,640 5,940 6,600
7 4,375 5,250 5,600 6,580 6,930 7,700
8 5,000 6,000 6,400 7,520 7,920 8,800
9 5,625 6,750 7,200 8,460 8,910 9,900
10 6,250 7,500 8,000 9,940 9,900 11,000
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kad kažemo 1:1 , 3:2 , 2:1 , uvek je prvi broj šećer u kg,a drugi broj litara vode.