Savez Pčelarskih Organizacija Srbije > Aktivnosti Spos-a

Dobra vest na sajtu SPOS-a

(1/4) > >>

sava mitic:
Citat sa sajta SPOS-a

PREDSEDNIK SPOS-a RAZGOVARAO SA NAČELNICOM VETERINARSKE INSPEKCIJE SRBIJE
postavljeno 30. decembra 2010.
pogledano 39 puta

Predsednik SPOS-a razgovarao je sa načelnicom Veterinarske inspekcije Srbije gospođom Sanjom Čelebićanin, na više tema, i članovima SPOS-a može da prenese dobre vesti.

Razgovor je imao dve teme.

Prva je aktuelna situacija oko akcije suzbijanja neispravnog meda na tržištu Srbije. Načelnica veterinarske inspekcije uverila je predsednika SPOS-a da inspekcija ovih dana čini sve što je u njenoj nadležnosti da proveri kvalitet meda na tržištu, te da će nakon svih obavljenih kontrola i pojačanog nadzora nad akterima u prometu meda koji je u toku, objaviti detaljan izveštaj.

Druga tema, podjednako važna za pčelare Srbije, ticala se novih pravila koja će važiti za prostorije u domaćinstvu. Kao što je poznato, nedavno je Ministarstvo poljoprivrede ukinulo postojeći sporni Pravilnik koji reguliše prostorije u domaćinstvu pčelara iz 1989. godine, na koji je SPOS imao brojne primedbe, sa datumom ukidanja 1. juna 2011. godine. Ovaj Pravilnik zamenjen je Pravilnikom o uslovima higijene hrane (OVDE, pod rednim brojem 25) o kome smo već pisali i na sajtu i u Pčelaru za novembar 2010. godine. Taj Pravilnik je otvorio novu stranicu u oblasti pčelarstva po pitanju prostorija u domaćinstvu. SPOS je očekivao da će nakon njega izaći još jedan pravilnik koji će detaljnije precizirati prostorije u domaćinstvu. Međutim, došlo je do nesporazuma, jer je upravo taj Pravilnik jedini koji će regulisati prostorije u domaćinstvu i drugog neće biti. Ovo je odlična vest za pčelare Srbije, koju je danas potvrdila i načelnica Veterinarske inspekcije Srbije.

Da podsetimo, to znači da je Uprava za veterinu praktično prihvatila sve sugestije SPOS-a po ovom pitanju, i odlučila se za osnovni princip da treba rešiti suštinske probleme, a ne baviti se formom, što je za svaku pohvalu i opštu podršku. To je bila i poruka Priručnika o dobroj pčelarskoj praksi objavljenog 2007. godine povodom seminara u čijoj organizaciji je učestvovalo i Ministarstvo poljoprivrede, i drago nam je što je zaživelo pravo rešenje.

Naime, ovaj Pravilnik samo propisuje uslove higijene hrane, a ne bavi se uopšte brojem, obimom i vrstom prostorija u primarnoj proizvodnji, kao što je činio prethodni Pravilnik, te će se one praktično prilagođavati obimu proizvodnje.

Takođe je dogovoreno sa gospođom Čelebićanin da se sa SPOS-om usaglasi Pravilnik o dobroj pčelarskoj praksi koji SPOS priprema, kako bi jednog dana bio priznat i od strane države, što je osnovni preduslov za uspešno i moderno pčelarenje, sa niskim rizima za zagađenje pčelinjih proizvoda u primarnoj pčelarskoj proizvodnji.

Dogovoren je sastanak nakon Nove godine, na kome ćemo detaljnije razgovarati na sve ove teme.

Zahvaljujemo se gospođi Čelebićanin na dobrim vestima, kao i svim poslenicima Ministarstva poljoprivrede! Ovo je zaista izuzetan novogodišnji poklon pčelarima Srbije!

Milic Vukic:
Da je vest dobra ne bih rekao. A da je vest u to nema sumnje.http://www.spos.info/novi vd administrator foruma spos

Lazovic Zivojin:

--- Citat: Milic Vukic  Mart 11, 2011, 00:52:14 ---Da je vest dobra ne bih rekao. A da je vest u to nema sumnje.http://www.spos.info/novi vd administrator foruma spos

--- Kraj citata ---
Normalno je da bude do 10% zimskih gubitaka, ali 90,754%?
I to urednika ??? ??? ??? ???

Milic Vukic:
      Dragi komšija preko Crnokose,
Čitao sam i ne mogu da verujem. Pošto IO nije mogao da utvrdi ko je krivac za određene nesporazume (ne znamo koje) nađeno je "spasonosno rešenje" smeniti sve sa uredničkih mesta.
     Zaboravili su poznatu krilaticu "Bolje da sto krivih neopravdano izbegne kaznu, nego da jedan nevin oseti svu nepravdu kazne".
     Provlači se i teza da je sve "zakuvao" upravo neko iz IO nezadovoljan što za glavnog urednika nije prošao njegov čovek.
U svakom slučaju rasplet tek sledi.

     U međuvremenu na Forumu SPOS-a je objavljena vest da je dogovorena cena bagremovog meda za članove SPOS-a za 2011. god. od 3,07 evra.
    Posle ove vesti ređaju se poruke sa salvama pohvala i ništa nebi bilo neobično, jer je vest da je povećana cena meda uvek dobra vest, da poruke nisu u stilu "bezrezervna podrška našem predsedniku" "Predsednika za ministra", samo fali "predsednika za Nobelovu nagradu", pa da sve neodoljivo liči na "već viđeno" sa samog kraja prošlog veka.
    Historia est magistra vita što bi rekli stari latini, nekom ništa ne znači. Oni misle da važi druga Repeticio est mater studiorum, makar ponavljali greške. Izvinjavam se ako sam napravio neku slovnu grešku davno sam učio latinski.
    Zašto ovo kažem? Zato što je vešta propaganda uspela da ubedi mnoge da bi u Srbiji bagremov med i danas bio 1,5 evra da na bog nije poslao mesiju, a zaboravljaju da je u ovom trenutku otkupna cena bagremovog meda u Hrvatskoj i Rumuniji 4 evra, u Bugarskoj 3,5 itd. Kakvog li tek oni mesiju imju.
Ljudi zaboravili da je vreme dogovorne ekonomije davno nepovratno prošlo.Da nije tako zar bi cena krompira za dva meseca skočila pet puta. sa 20 na 100 dinara.
Pozdrav.

Mirzet Fehratovic:
Jel neko zna do cega je tacno doslo?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju