Autor Tema: Kanibalizam kod pčela  (Pročitano 2284 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milic Vukic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 475
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
Kanibalizam kod pčela
« poslato: Oktobar 10, 2011, 17:46:57 »
Poštovane kolege,
O pojavi kanibalizma ima vrlo malo tekstova.
Ja zapravo neznam da li se to tako može i nazvati jer pčele (ili matica) ne jedu odrasle jedinke već sopstveno potomstvo (jaja i larve).
O čemu se zapravo radi?
Pre nekoliko godina u rano proleće pozove me jedan mladi pčelar, moj veliki drugar da mi se požali da mu sa jednim društvom nešto nije u redu.
Sva društva imaju legla u svim stadijumima osim jednog. Izvršimo pregled i konstatujemo da ima na tri rama zanetih jaja i da ima na oko lepu maticu. Izrazim nadu da će sve biti u redu. Posle desetak dana drug se ponovo žali da ono društvo nema legla. Odemo da vidimo i konstatujemo isto stanje (samo ima jaja u ćelijama). Konstatujem da iz nekog razloga jaja bivaju izbačena ili pojedena i izvršimo sanaciju, maticu uklonimo a društvo pripojimo drugom i pomalo zaboravimo na ovaj slučaj.
Ove godine na mom pčelinjaku, prilikom detaljnog pregleda, krajem jula, utvrdim da jedno osrednje društvo ima legla samo u stadijumu jajeta. Konstatujem da je na neki način zamenilo maticu i da ga treba prekontrolisati za desetak dana, kada poklopi prvo leglo. Prilikom kontrolnog pregleda stanje isto samo leglo u stadijumu jajeta uz par tek ispiljenih larvi. Pretpostavim da nema mladih pčela negovateljica, pa mu dodam tri rama zatvorenog legla. Posle desetak dana stanje isto. Uklonim maticu i dodam drugu sparenu. Posle desetak dana prekontrolišem. matica primljena legla u svima stadijumima.
Dve su mogućnosti: Ili je matica jela sopstveno potomstvo odnosno larve čim se ispile, ili su pčele uklanjale (izbacivale ili jele) jaja ili mlade tek ispiljene larve.
Ostalo je neutvrđeno da li je matica bila sparena ili je iz nekih razloga ostala nesparena ( ja to utvrđujem na osnovu poklopljenog legla koje nisam uspeo da dočekam).
U svakom slučaju u matici je bio problem kad je uklonjena sve se normalizovalo.
Ipak neka pitanja su ostala da lebde.
Pozdrav svima.