Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Nestanak matice

<< < (2/2)

Dragan Šošić:
А шта ако има младу матицу која би могла бити добра, шта се постигне са истресањем?

Боље је након неколико дана додати још један рам са јајима и најмлађим ларвицама. Ако се сматра да је тим потезом оштећено неко друштво, лако му се врати тај рам са леглом.

Друштво којем се додаје то младо легло ради провере присуства матице има корист јер му се одлаже појава лажних матица.

 Ако би поступак прекорачио неко разумно време и матица не пронесе, друштво је најбоље спојити. Чак и да је друштво удаљено од пчелара има поновну могућност да одгаји младу матицу и спречи се појава лажних матица. Касније (када је сигурно да су и у њему зимске пчеле), спојити са неким друштвом ако је слабо да презими. То значи да надаље има улогу помоћног друштва (а тога увек треба).

ПС

Најгоре је нешто радити са одређеном дозом узнемирености и потребе за брзином  (да не кажем у стању благе панике). Још је јули месец (прва декада). Има времена да се нешто постигне. Само што не треба запустити друштво, већ пажљиво пратити и донети одлуку у право време: много пута нам се дешавало да матица пронесе „одмах пошто смо затворили кошницу“.

Ако се запусти, знам шта се може десити. Неко време се „рвем“ са лажњацима у три друштва која Биљана није проверила након додавања младе оплођене матице у кавезу. Имале су неке своје и због тога побиле наше :). Онда су и те негде нестале... :)

Написаћу и поруку у теми Понашање пчела о томе шта се дешава са друштвом које се потпуно дезоријентише јер дуго није имало матицу, која би била занимљива по овом питању. Иначе ради се о нечему што би стручњаци назвали тихом грабежи, а у ствари није то.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju