Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

Rani uzgoj matica

<< < (28/28)

Dragan Šošić:
Није немогуће да буду спарене али је мало могуће да прођу рок одгоја и спаривања (тако сам из написаног ја разумео), све за 16 дана и да буду баш добре матице. При томе се посматра са какве ларве (које старости) је излежена матица. Уз то време за спаривање да би била добра матица у идеалним условима је најмање 8 дана (врло ретко се догађа, али догоди се). Ако би се то превело „на моју рачуницу“ опет је то 9 дана од излегања.

Први дан излегања не рачунам (овде се не бавим теоријским и научним подацима него начином како радим), јер се не излегу све матице истовремено. Иако ми знамо (приближно) тачан моменат излегања (износи се матичњак из инкубатора са покретљивом младом матицом унутра или прилично њих које су се већ излегле), тај дан не узимам у обзир јер има разлике и не могу да се петљам са сатима. Не бавим се научним проверама.

Не оспоравам запажања других, али ако знамо време потребно да се одгаји и излеже матица (не рачунам „шкартове“ који потичу од ларве старе неколико дана) и време потребно да се матица ваљано спари, мени је 15-16 дана неразумно за добру матицу. Или сам ја лоше схватио или је погрешно саопштено.


Писао сам о недостацима ројевих матица у изашлом роју који има само младе матице. Увек су биле лоше матице, а то се првенствено огледало у страховитој љутини таквих друштава (релативно брзо улазе у процес мучне тихе смене, али баш мучне). Пратећи разлоге појаве, закључио сам да су матице спарене са недовољним бројем наследно удаљених  трутова. Те матице су проносиле око шестог дана од изласка роја. Потребе друштва су такве, да се убрзава спаривање и то има своје последице.

Код нас матице у оплодњацима проносе око десетог или једанаестог дана при повољним временским условима. Дешавало се да неке пронесу осмог дана, али је то ретка појава. Ово нису површни закључци на основу неког кратких увида него честе, дугогодишње провере.

Када негде прочитам да матице пронесу после двадесетак дана, замислим се у вези својих запажања...Код нас, матица која не пронесе до краја 13-тог дана, сутрадан пролази процес звани „два прста и ливада“. Изузетак су хладни таласи који одгоде спаривање и пронесу за 14-16 дана. Чак и оне јако неугодне 2001. године, било је времена да се матице спаре задовољавајуће (у јако кишним годинама је то далеко од доброг за све матице, али се већи број одлично спари).

ПС

Што се тиче тога да крајње кошнице имају задатак да бране цео пчелињак, могу рећи само једно: не лаје кера села ради него себе ради...

Иначе, друштва која тако рано изгубе матицу, а не знам када се то десило (не може се закључити према стању легла), увек спајам. Бар да те пчеле допринесу некој заједници. Наравно, ако услови дозволе може се чекати да одгаје матицу, само што ја то избегавам.

Vojo Brstina:
Написао сам био две трећине поруке али зазвони телефон и након петнаестак минута покушам да се вратим а оно поруке нема...
Сутра ћу испочетка.
Поздрав драгим пријатељима...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju