Pčelinji proizvodi > Med

CENE MEDA

(1/12) > >>

Milic Vukic:
         Smatram da je dobro da razmenjujemo informacije o cenama meda, kako bi bili u situaciji da reagujemo na tržišna kretanja.
         Kolko ja imam informacije trenutno se na veliko mogu postići sledeće cene:

         1. Bagremov med  3,15 eura 
         2. Suncokretov med od  2,2 - 2,3 evra
         3. Livadski med  oko 2,7 evra
 
         Prema procenama ozbiljnih ekonomskih analitičara, očekuje se rast cena meda u narednom periodu, kao deo koji u principu prati rast cena hrane i kod nas i u svetu.
         Nije teško zaključiti da dolazi period kad, na jednoj strani možemo očekivati dobre dane za pčelare i na drugoj kad pčelari moraju biti sposobni da procenjuju kretanja cena meda na tržištu, kako bi odabrali pravi momenat za prodaju proizvoda svojih pčela.

       
         

Djordjevic Predrag:
Mozemo li znati kome se obratiti za te cene?
Ali ne nekom otkupljivacu koji ce mozda nekada platiti.
Tema koju je Milic otvorio vredi, trebala bi da nam kaze kome se moze verovati sto se otkupa tice...
Postoji mali milion "otkupljivaca" koji UZIMAJU med, a sto se tice placanja... mrka kapa...
Lepo  bi bilo da se zna ko kako radi... mislim da bi to pomoglo da svi koji se bave proizvodnjom naravno i otkupom meda nadju svoje mesto...
Mozda gresim...ali ipak treba znati u koga se moze imati poverenje...

Milic Vukic:
        Drage moje kolege,
        Verovali ili ne med je u ovom trenutku, a biće i u narednom periodu jedan od natraženijih proivoda za izvoz. Od kada je izvoz krenuo, ja nemam podataka da je neko od ozbiljnih firmi koje otupljuju med za izvoz i koje imaju izvozne dozvole, ostao dužan pčelarima odnosno da nije platio preuzeti med.
      Prošle godine firma "Cmana" iz Krnjeva je plaćala preuzeti med u roku od tri dana nakon preuzimanja i svi pčelari iz mog kraja koji su predali med ovoj firmi kažu da je ovaj rok zaista poštovan. Firma "Agardi" iz Subotice ima nešto duže rokove plaćanja (oko 30 dana) ali ih poštuje. Neki užički pčelari, zbog raniji priča i iskustava, nisu imali poverenja da firmi "Biodvig" daju med dok prvo ne uplate ugovoreni med. Tako se i desilo plaćeno je 90% pred isporuku a ostatak nakon isporuke. Niko nije ostao da ne naplati svoj med. Užički pčelari nisu radili sa drugim velikim firmama koje imaju izvozne dozvole što ne znači da i one ne poštuju dogovorene obaveze.
      Morate biti svesni da je stupanjem na snagu sporazima o SSP  sa EU otvoren prostora za bescarinski izvoz našeg meda u zemlje članice EU, te da su firme odreagovale na tu šansu tako što je više njih dobilo izvozne dozvole i ušlo u izvozne poslove sa inostranim kupcima meda.
      U toj priči svi moramo da se uozbiljimo:
1.   Pčelari moraju da na tržište nude mad vrhunskog kvaliteta (pre svega bez prisustva antibiotika)
2.   Izvoznici meda mora da pčelarima nude maksimalne uslove po pitanju uslova preuzimanja i plaćanja meda. Tj. da ambalažu dostavljaju "na noge" pčelaru, da med preuzimaju direktno od kuće pčelara i da preuzeti med plaćaju u najkraćem roku, najbolje odmah po preuzimanju.
3.  Da pčelarima nude unapred, opremu repromaterijal, košnice, rojeve i drugo sa obavezom da im pčelari to "plate" medom.
     Verovali vi meni ili ne, to će se i desiti jer konkurencija radi svoje, potražnja za medom je veća od ponude i mnogi će učiniti sve da se domognu većeg dela medenog "kolača" u Srbiji.
     Tako je sa malinom, tako je sa suvom šljivom, tako može da bude sa mesom. pšenicom, kukuruzom i mnogim drugim proizvodima
      Ovo jesu neuporedivo bolji uslovi za nas pčelare po pitanju plasmana meda u odnosu na prethodna vremena, ali ih nije niti ih može doneti ni jedan pojedinac ma koliko uticajan, vredan, radan ili energičan bio. Tržišni zakoni su iznad toga.
 
     I da znate nisam ja nikakav proprok, ja samo ponešto znam o ekonomskim zakonitostima. Živi bili pa videli.

PS. Trenutno firma "Cmana" otkupljuje bagremov med po 320 dinara sa rokom plaćanja 3 dana. Tu ponudu na mobilni dobili su, koliko ja znam, svi predsednici društava pčelara a objavljena je i na forumu SPOS-a. Koga interesuje treba da kontaktira pomenutu firmu.

zdravko.reljic:
Kod nas nema otkupa meda na veliko a na kg je 12 km ili 6 evrića a kantu od 25 kg dam za 250 km ili oko125 evrića , ja nemam problema za prodaju , prosle sedmice sam prodao zadnjih  par kila proslogodisnjeg meda i nista do novoga vrcanja

Zika Stojanovic:
Koliko je meni poznato danas se uglavnom ugovara otkup meda na veliko: bagrem 320 din, livada 220 i suncokret 200 din. Međutim juče sam dobio reklamni materijal iz Metroa gde je bagremov med u maloprodaji samo 282,95 din. Znači da je maloprodajna cena niža od otkupne za 13%.
Kako je to moguće samo otkupljivači i Metro znaju!  ???
A možda znamo i mi pčelari!  ;)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju