Autor Tema: Реална цена ројева на РВ и ЕКО ВОЈА рамовима  (Pročitano 17908 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





                     На отварање ове теме ме је подстакло писање колеге Ненада Туцакова на теми 42.Међународни сајам пчеларства "Ташмајдан 2016". Тачно је да је ове године стање цена рајева било шарено. На то је утицало више фактора , између осталих и лоша година па су се многи у недостатку меда вадили продајом ројева и комплетних пчелињих друштава. Постоје и не мале разлике у квалитету онога што се продавало а било је богме и препродаје ( купиш од некога ројеве по нижој цени па препродајеш по нешто вишој као своје ).
                     И у пчеларство је дакле ушао систем накупаца. Кренуло је и траје са медом а дошло и до ројева. Лично сам ове године продао само два роја и то на ЕВ рамовима. Ројеви су били на по 10. ЕВ рама ( фактички цео наставак ) и продао сам их по цени од 30.евра с тим што ми је купац донео рамове са сатним основама ( није имао ЕВ рамове па је донео 20.РВ рамова ). Мислим да је ово неодговарајућа цена , мала али сам их дао по тој цени јер је купац са овог форума , инсистирао је да купи баш од мене иако сам га ја упућивао на друге продавце који су му ближе , млад је човек почетник па сам хтео и да помогнем . Јавио је да је задовољан купљеном робом.
                     Овде би смо могли да упоредимо овогодишња искуства са куповином ројева и разменом мишљења дођемо до неке реалне цене коју за рој треба платити. Поздрав.

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1042
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
U junu,prilikom useljenja poloski,kupio tri rama sa pcelama,leglom i maticom za 30 e.,doduse zena je jos natresla pcela. Paketne rojeve kojima sam naselio RV,placao sam po 25 e.tada i vise nikada.Rojevi kupljeni na ramovima,sa hranom i leglom se troduplo brze razvijaju i definitivno i bez prihrane su doneli dovoljno za zimovanje.
 I jos nesto,sparenu maticu,neobelezenu sam u avgustu platio 2 000 din. Sve ovo nije za pohvalu,pocetnicko neznanje,platio skolu i idemo dalje.....
Moje iskustvo,kupovati iskljucivo rojeve na ramovima....
« Poslednja izmena: Oktobar 05, 2016, 09:58:19 od strane zoran drpljanin »

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





               Пошто се нико не јавља по овој теми наставићу сам јер сам тему и отворио. Ројеви на РВ рамовима се у принципу продају на по 6. рамова  у две варијанте .
               Прва варијанта би била :
               - 4. рама легла од којих 2. са затвореним а 2. са отвореним леглом и 2. рама хране ( мед и перга ) са пчелама које се на њима налазе и млада оплођена матица уз обавезу купца да донесе 6. рамова са постављеном сатном основом .
               Друга варијанта би била идентична са првом без обавезе да купац даје - враћа рамове са сатном основом.


               Калкулација цене за прву варијанту :
               - количина пчела од минимум 1,2 килограма са младом оплођеном матицом ( одговара пакетном роју ) где су се цене ове године кретале између 25. и 35. евра,
               - храна на рамовима ( изграђени ) , нешто више од 3. килограма меда и перге по 5,00 евра килограм укупно 15.евра.
               Укупна цена за ову варијанту роја би дакле била између 40. и 50. евра. Рад пчелара око неге оваквог роја док се не развије до тражене величине није урачунат.


               Калкулација цене за другу варијанту :
               - прве две ставке из претходне варијанте остају исте али би се додало и
               - цена 6. рамова по 0,33 евра комад (званични ценовник Ајдиновића ) цирка 2,00 евра ,
               - цена сатних основа за ова 6. рама које је пчелар продавац морао да плати ( око 300.грама СО ) цирка 3,00 евра.
               Укупна цена за ову варијанту би била између 45. и 55. евра. Ни овде рад пчелара око неге роја није урачунат.
               У обе варијанте није урачаната ни цена воска - саћа које су пчеле саме изградиле али нећемо и ту ситничарити .


               Да ли су ове цене реалне или не ?  Ако неко сматра да нису волео бих видети његову калкулацију. Не верујем да је неко ове године продао рој по овим ценама ( ја нисам ) али питање у самој теми је " РЕАЛНА " а не тржишна цена.
               Надам се да ће сада ово питање изазвати више интересовања и коментара.


               


Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Пошто се нико не јавља по овој теми наставићу сам јер сам тему и отворио...

Горане пријатељу,
Хтео сам одавно да се прикључим, али никако да дођем до времена, а када и дођем, онда ми и није до писања.

Мишљења сам да се једино може говорити о реалној вредности ројева, а не о реалној цени ројева.
Вредност једног роја је мерљива категорија, изражена у неком новчаном износу за употребљени рој. Уз све разлике које свако од нас током свог рада може да има. Типа различитих цена репроматеријала и слично.
Ту мање- више можемо доћи до неке реалности.

Међутим када причамо о цени ројева, ту смо на јако клизавом терену. Исувише ствари може да утиче на цену роја који ја продајем, тако да твоја и моја цена за сличан рој може бити значајно различита.
Која је цена онда "реална", твоја или моја? За тебе твоја, за мене моја? Или обе?

По ком основу је на пример, г. Ајдиновић репер за цену рама?

Да ли је иста реална вредност роја, насталог на терену са обиљем полена и нектара, са оним ројем насталим на оскудним теренима и одгајеног на шећерном сирупу? И један и други имаће исто пчела, хране, рамова.
Да ли су та два роја иста? Да ли је њихова реална вредност иста? Тржиште нам каже да је то исто. Да ли је?

Да ли ја као почетник у пчеларству, могу да направим довољно квалитетан рој, као мој колега који пчелари дуго година. Ројеви нам изгледају исто, али њихов квалитет може бити значајно различит.
Како ћемо то реално извагати, измерити, одредити. Итд, итд ...

Ето пријатељу мој, разумем твоју жељу да дођемо до "реалне цене" ројева, само не знам како.
Тему си покренуо и кренули смо, па ћемо ваљда и доћи до неке реалности  ;) 8) 

Поздрав  :)


 

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Tržišna cena je realna cena...  :)
Malo ću da odmorim, pa ću pokušati da dam neku računicu, a sa tačke gledišta nekog, ko hoće da za sledeću sezonu pribavi 45-50 rojeva.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

                                                                           Драгане стари друже ,


                    " Реална цена" или " реална вредност" могу али и не морају бити синоними. Ипак , прихватам твоју примедбу да говоримо о реалној вредности о којој кажеш да се може , за разлику о реалној цени говорити. Суштина овде наравно није у терминологији већ у нечем другом што и ти и ја добро знамо. На крају нешто од ове дискусије смо већ и водили при нашим сусретима и седељкама.
                    И Ти и ја смо својевремено купили прве ројеве и запчеларили. Тада смо и Ти и ја размишљали и о једном и другом. И о вредности онога што купујемо и о цени упоређујући да ли се ове две ствари подударају. Ни Ти ни ја тада нисмо хтели да платимо већу цену за ројеве које смо пазарили од неке за нас у том тренутку реалне вредности. Сада смо заједно у ситуацији да ројеве више не морамо куповати већ их сами можемо направити , можда од идуће године и продавати другима. Ако је то тако , а јесте , не требамо избегавати да објективно дискутујемо о овој теми. Има других Нешковића и Раковца са нешто другачијим презименима који почињу и морају да купе прве ројеве да би се упустили у пчеларство.
                     Но да не филозофирам већ да се вратим суштини. У питању су мерљиве категорије које се могу изразити у новцу . Та прича да мој рој има посебну цену за мене а другу за тебе не држи воду. Не продаје се овде и не купује дедовина која за тебе или мене има неку посебну вредност и цену због успомена или носталгије већ о куповини и продаји инсекта или како моји сељаци  паметно кажу " бубе ". Е та буба у роју ће поживети месец и кусур дана од купопродаје и основни јој је циљ да одгаји нову генерацију истих тих " буба ". Каква ће та нова генерација бити више зависи од купца него од продавца. Најважнија ствар у роју је матица и зато се рој на рамовима не може поредити са пакетним ројем. Када купац отвори кошницу и пазари рај на рамовима све му је јасно чак и да је тотални почетник и мали зналац. Рам је као излог , легло на њему изложена роба. Све остало је амбалажа. И све то има своју реалну " цену " због чије сам реалне  " врдности " отворио ову тему.
                     Ако хоћеш можемо уместо израза "цена " и " вредност " употребити трећи израз " трошкови производње роја на РВ рамовима ".
                     Мислим да сам дао кратку и јасну калкулацију за обе варијанте. Шест рамова кошта толико и толико и тачка. Ајдиновића сам узео као пример јер има стално активан сајт где се рекламира са ценом коју сам навео. Али није важно и други производе рамове и то кошта толико. Тачка. Надаље нам требају сатне основе. На сајму су коштале од 850,00 до 1.400,00 динра за килограм. За шест РВ рамова је потребно око 300 грама. Мерљиво зар не. Узео сам цену оних које сматрам најбољим које купујем за себе и своју кућу и њу калкулисао. Тачка и ту. Вредност пчела сам узео према ценама које су тражене и постизане за пакетне ројеве ове године . Трећа тачка и готово. Ето друже мој тако ће мо Ти и ја и остали са овог форума које интересује ова тема доћи до реалне цене или вредности  или како рекох " трошкова производње роја на РВ рамовима".
                      Имао бих овде још много тога рећи али да не смарам ни тебе ни себе ни остале за вечерас је доста. Куповали смо како напред рекох и Ти и ја и продавали исто тако и онда смо знали и цену и вредност а плаћали и наплаћивали којико смо кад могли. Некад преплатили , некад подплатили али смо увек добро знали да ли цена одговора вредности или не. Нисмо деца зар не ?
                                                                 

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
... Куповали смо како напред рекох и Ти и ја и продавали исто тако и онда смо знали и цену и вредност а плаћали и наплаћивали којико смо кад могли. Некад преплатили , некад подплатили али смо увек добро знали да ли цена одговора вредности или не. Нисмо деца зар не ?


Горане пријатељу,


Све је како си рекао, немам ништа против.
По мени је суштина да се два човека договоре око одређене цене, а све остало је ствар тренутка.

Поздрав. 

Van mreže Misko Savic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 169
  • Pol: Muškarac
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
Upravo tako kolega Dragane sve je stvar dogovora, i kao sto kaze kolega Rakovac za svakog prodavca je cena mala koliko god da je, a za svakog kupca je cena velika koliko god da je. Ja cu izneti kakva je situacija kod mene , ja sam prodao 9 rojeva ove godine na po pet rama sa mladom maticom po 50€ po roju, sto smatram da je po meni realna cena(govorim o rojevima na 5 lr rama). Dok su neke kolege kod mene prodavali drustva na 10rama za 60€. Sto je po meni nerealno i smatram da je obezvredjen rad. Ali svako od nas ima neku svoju racunicu pa ko koliko misli da vredi njegova muka trud i znanje nek tako i formira cenu, . Tema je siroka pa moze da se dosta diskutuje. Pozdrav za sve kolege.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Zašto sam napisao da je tržišna cena ujedno i realna cena? Jednostavno - tržište i zakoni ponude i tražnje diktiraju cenu svega, pa i rojeva, ili društava. Pri tome, ne mislim na cene PZ u košnicama, čija je nabavna cena 5 minuta straha.  :)

Moja se matematika malo razlikuje od Rakovčeve i izgleda ovako:
Neukovani RV ramovi se mogu naći i po 25 din I klasa i 22 din II klasa. Računao sam cenu od 25.
Satne osnove se mogu naći i po 850 din ( a ima čak i jeftinijih ) /kg, a ide 18 kom u kilo. Ne znam zbog čega, ali ubedjen sam da će velika većina onih, koji prodaju rojeve, upotrebiti baš ove SO i prepustiti kupcu da nadalje sam izabere kvalitet, koji mu odgovara.
Matica ima u ponudi po 1000 dindži i to je tih cca 8,13 €.

ram 0,18 * 6 = 1,8
MO 0,38 * 6 = 2,28
matica 8,13
Ukupno 12,21 €

Neko će reći: A pčele?
Paaaa, ako ima paketnih rojeva u ponudi za 25€, moramo odbiti cenu matice i ostaje nam 1.2 kg pčela za 16,87 €
Da, ali ne zboravimo da je u tu cenu već uključen rad i trud pčelara, kao i šećer utrošen na razvoj!

Znači, 12,21 + 16,87 = 29.08 €

Onih 6 preostalih je više nego dovoljno da pokrije troškove ukivanja i ožičavanja ramova, pa da čak donese i još malo zarade ( razlike u ceni ukovanih i neukovanih ramova su kod nekih proizvodjača 7 dinara ).
To pod uslovom da se roj proda za 35€, što meni izgleda OK. Nije da se čovek obogati, ali ako radi na veliko...
Rojevi se prodaju i po 40, a neko nudi i po 45. Tu već ima lepog prihoda.

Gore navedene, nabavne cene se mogu verovatno sniziti za još koji centić, ako se materijal uzima u većim količinama. Često, prodavac iskoristi ramove sa starim, tamnim saćem, koje bi inače pretopio, jer je tako obučen. Na sreću kupca.  ;)



Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Hmmmm,
zaboravio sam med.
Dva rama  sa po 2 kg livade 4 * 2,2 € ( vele cena ) = 8,8€

 29.08 + 8.8 = 37,88 €

Ovo je već bliže Goranovom proračunu, ali je još uvek malo niže.
Dakle, možda se može ušićariti ako dva rama nisu puna medom ( a nisu ) i još možda negde sitno.

A može se posmatrati i ovako:
To je hrana, koju je roj sebi nakupio i na koju pčelar, sve i da ga nije otudjio, ne polaže nikakvo pravo, tj. ne može da izvrca i pretvori u prihod.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





                                                                     
              Ненаде постоји она стара пчеларска изрека : " РОЈ У МАЈУ ЗЛАТО , ЈУНУ СРЕБРО А У ЈУЛУ БЛАТО ". Значи оптимално време за њихово формирање је мај месец а у то време ливаде нема. Зато нема ни ливадског меда . Мед који ћеш наћи при куповини роја ( период од 20. маја до 10.јуна ) је углавном багремов ту и тамо са по мало воћног меда . Дакле првокласан. Од њега ти је у том тренутку много важније да имаш што више перге него меда јер купујеш рој који треба да даље развијеш током сезоне а перга је незаменљива и неопходна за добар развој младих пчела . Мед се може заменити прихраном али перга не може ни са чим. Тај пчелињи производ људи још нису успели да фалсификују. Е зато та храна мора да вреди дупло више од твоје калкулације. Ту храну није сакупио рој већ друштво од кога си рој формирао . Да ниси ројио врцао би.
              Код роја који купујеш највећу вредност има матица. Зато се и продаје са четири рама ЊЕНОГ ЛЕГЛА. По том леглу видиш шта купујеш , односно шта од тог роја можеш да очекујеш. Ту је све јасно за разлику од пакетног роја код кога купујеш мачку ( читај матицу ) у џаку.
              Структура пчела у роју на рамовима је стабилна. Код таквог роја кући носиш и излетнице и младе пчеле и што је најважније легло и нема застоја у развоју. Код пакетног поново претураш по џаку.
               Када будеш пазарио моли Бога да ти продавац она четири рама са леглом да на тамним рамовима . То ће бити најчешћи случај и то је добро. Сам си на некој од тема кукао да немаш тамне рамове на којима ће ти пчеле боље зимовати. Ево овде их добијаш и не једи се већ се радуј због тога.
               Кроз твоје претходно јављање провејава сумња да ће продавац преварити купца због лоших рамова или сатних основа на којима је рој. Као прво то су изграђени рамови а не сатне основе. Продавац ту не може да вара већ напротив то може да ради купац. Он доноси и оставља продавцу рамове са сатним основама које могу бити лоше ( оне од 850,00 динара са 75 % парафима како је нађено при испитивању на сајму ). Јефтине сатне основе сам купио само једном из Врања и показале су се као најскупље јер сам 2/3 бацио. Нисам толико богат да их поново купујем.
                И на крају најважније. Исто као и мед и ројеве треба купити од онога кога познајеш. Овде на форуму је сасвим довољно колега па кад се одлучиш можеш да бираш до миле воље.На тај начин ћеш одагнати ту сталну сумњу да неко хоће да те превари. Има превараната и међу пчеларима зар мало , али ту сам мораш одвојити жито од кукоља.


                П. С .


                Види се да си био Ћата рачунаш све до друге децимале. Шалим се мало наравно. Поздрав.
               


               
         
             


Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
                                                                   
              Ненаде постоји она стара пчеларска изрека : " РОЈ У МАЈУ ЗЛАТО , ЈУНУ СРЕБРО А У ЈУЛУ БЛАТО ". Значи оптимално време за њихово формирање је мај месец а у то време ливаде нема. Зато нема ни ливадског меда . Мед који ћеш наћи при куповини роја ( период од 20. маја до 10.јуна ) је углавном багремов ту и тамо са по мало воћног меда . Дакле првокласан.
Ili amorfa, ili uljana repica, malo maslačka, mišjakinje, mrtve koprive itd... Ili prošlogodišnji suncokret. No, nije bitno, neka je većinom i bagrem, ali ti sigurno niko neće dati čist bagrem, već sa primesama, a to je, nažalost, po kriterijumima otkupljivača, samo livada.
Citat
Од њега ти је у том тренутку много важније да имаш што више перге него меда јер купујеш рој који треба да даље развијеш током сезоне а перга је незаменљива и неопходна за добар развој младих пчела . Мед се може заменити прихраном али перга не може ни са чим. Тај пчелињи производ људи још нису успели да фалсификују. Е зато та храна мора да вреди дупло више од твоје калкулације. Ту храну није сакупио рој већ друштво од кога си рој формирао . Да ниси ројио врцао би.
Da nisi rojio, rojile bi se same  :P Da nisi rojio, šta bi sa tom pergom? Čim si izuzeo količinu za roj, znači da PZ donatorka ima i više, nego što joj treba. Organizovani otkup ne postoji, na sajmu sam video nešto ponude, ali nisam video da se kupci izlomiše.
Citat
              Код роја који купујеш највећу вредност има матица. Зато се и продаје са четири рама ЊЕНОГ ЛЕГЛА. По том леглу видиш шта купујеш , односно шта од тог роја можеш да очекујеш. Ту је све јасно за разлику од пакетног роја код кога купујеш мачку ( читај матицу ) у џаку.
Vrednost oplodjenih matica na tržištu je od 700 do 1476 dinara, zavisno od prodavca i broja komada. To je dosta veliko odstupanje i pomalo početnika ( dakle ne onog ko ima iskustva i saznanja o dobrim kvalitetnim odgajivačima ) dovodi u zabunu.
Na praksi pčelarskog kursa, bio sam u firmi u kojoj se vrši veštačka oplodnja matica, do kupca se transportuju u inkubatorima sa postavljenom temperaturom i vlažnošču vazduha, itd, itd.

Da se razumemo, ne osporavam ništa što si napisao, niti oponiram čvrsto. Samo pomeram tačku gledišta. Tvoja je pozicionirana na mesto već iskusnog pčelara, a ja se trudim da je iščašim na poziciju nekoga, ko ne zna kakve vrste vrste matičnjaka postoje, zašto su neke pčele čupave, a neke manje kosmate...
U stvari svodim temu na ono što si i sam želeo "pro et contra"
Citat
              Структура пчела у роју на рамовима је стабилна. Код таквог роја кући носиш и излетнице и младе пчеле и што је најважније легло и нема застоја у развоју. Код пакетног поново претураш по џаку.
Gledam juče na AgroTV prof. Dr. Miću Mladenovića, mog prvog učitelja i ne promače mi deo ( gledao sam u par navrata ) gde ističe važnost šećernog sirupa u formiranju zimskih zaliha hrane, kao i istog, ali 1:1 sirupa u malim dozama, kao stimulansa zaleganja i proširenja plodišta, odnosno razvoja PZ. Dakle, nedostatak izletnica nadoknadjujemo kroz hranilicu  8) Ali zato imamo ogroman potencijal mladih pčela, kako za lučenje voska, tako i brigu o novom leglu.
Citat
               Када будеш пазарио моли Бога да ти продавац она четири рама са леглом да на тамним рамовима . То ће бити најчешћи случај и то је добро. Сам си на некој од тема кукао да немаш тамне рамове на којима ће ти пчеле боље зимовати. Ево овде их добијаш и не једи се већ се радуј због тога.
Naprotiv! Radujem se. Zato sam i napisao na radost kupca. zahvaljujući tim crnim ramovima, 100 % mog pčelinjaka formira klube baš tamo gde sam hteo, a i razumeo da tako treba.
Citat
               Кроз твоје претходно јављање провејава сумња да ће продавац преварити купца због лоших рамова или сатних основа на којима је рој. Као прво то су изграђени рамови а не сатне основе.
Nisi me dobro razumeo. Ne plašim se da će me prevariti. Hoću da predočim šta je najverovatnije. Da se ne lažemo, i sam bih tako uradio. A i one ramove, koje sam papreno platio na sajmu, po onome kako se opisuju, svrstao bih u II kategoriju. Skovao sam ih i ožičio i ništa im ne fali, osim što poneki ima čvorić, ili malo tamnije boje po sebi, ali ne uvidjam štetnost.
Naravno da su izgradjene saće, ali negde u njihovoj sredini, krije se neka satna osnova  :) I najverovatnije ona od 700 do 850 din/kg  :)
Citat
Продавац ту не може да вара већ напротив то може да ради купац. Он доноси и оставља продавцу рамове са сатним основама које могу бити лоше ( оне од 850,00 динара са 75 % парафима како је нађено при испитивању на сајму ). Јефтине сатне основе сам купио само једном из Врања и показале су се као најскупље јер сам 2/3 бацио. Нисам толико богат да их поново купујем.
Ma to je neki čudan način kupoprodaje. Kakvo donošenje ramova sa osnovama? To ko kad bi doneo maticu staru 3 godine, u zamenu, pri kupovini ovogodišnje.
Citat
                И на крају најважније. Исто као и мед и ројеве треба купити од онога кога познајеш. Овде на форуму је сасвим довољно колега па кад се одлучиш можеш да бираш до миле воље.На тај начин ћеш одагнати ту сталну сумњу да неко хоће да те превари. Има превараната и међу пчеларима зар мало , али ту сам мораш одвојити жито од кукоља.
Ja opet na poziciju totalnog početnika...
Takav najčešće ne poznaje nikoga i nema saznanja ko je dobar pčelar, od koga vredi kupiti rojeve, matice, društva, štagod....
Možeš naleteti na pčelara kojeg poznaješ i koji nije maliciozan, ali nije baš sasvim i najbolje savladao tehnike uzgoja matica, ili šta znam već i da punim poverenjem pazariš od njega. Obojica ste ubedjeni da je sve super, a u stvarnosti to i ne mora biti tako...
Kad dodješ do foruma i "kradje" iskustava i znanja, obično već imaš nekoliko PZ. Ili sam samo ja krenuo naopako, hahahaha.

Citat
                Види се да си био Ћата рачунаш све до друге децимале. Шалим се мало наравно. Поздрав.
Celog veka. A tako bi lep, zgodan i švalerast hirurg, ili ginekolog bio... :'(
Morao sam u decimalima, jer je preračun u njinim novcima, koji su 123 puta veći od ovih naših...

Dakle, shvatiti moju diskusiju kao rezon totalnog početnika ( još je sveže, pa se sećam ), a ne kao oponiranje Goranovim tezama. Ali, da bi tema postigla efekat i imala značaj, potrebno je više kolega, koji je razmatraju i iz ugla kupca i sa pozicije prodavca.

P.S.
Goranče, de sačekaj da ja kupim sebi 50 rojeva, pa onda kreni sa trendom podizanja cena istih na tržištu.  ;)
               


               
         
             


[/quote]

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Zoran Sević, u svom predavanju https://www.youtube.com/watch?v=oT3nHM5CPYk u 21:20 kaže:
"Zato što te rojeve proizvodim vrlo jednostavno i lako, NIŠTA ME NE KOŠTAJU i dobro mi dodju..." :D

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





                      Ненаде , видим да си спремио студиозан и разложан одговор . Баш си се потрудио. Тако и треба . Да и ја како ти рече " Померим тачку гледања ". Апсолутно је небитно да ли је твоја или моја рачуница по овом питању тачна. Не надгорњавамо се ми овде да би доказали ко је у праву већ да видимо има ли наш посао реалну основу и вредност или не . Ако има ширимо пчелињак а ако не одосмо у хоби варијанту само да нас жеља мине. Ионако ће да те опет цитирам " тржиште " одредити шта ће и колико да кошта кад му време дође. Како из овог угла гледања сада изгледа биће по оној народној : " Не бојте се добро бити неће ". Но нећу о томе чувам то за једну другу тему.
                       Када сам почињао ја сам куповао пакетне ројеве . Прве године у јуну месецу сам их платио по 18.евра. Наредне исто у јуну су били 25.евра. У међувремену се ништа битно није променило осим цене . Ове године та иста цена је у распону од 25. ( пчеларска фарма Јевтић једна од највећих у земљи ) до 35. ( нуђени и кажу продати преко овог форума ). Ето колега Мишко Савић рече да је продао по цени од 50. евра ( додуше на ЛР рамовима ). Све су то у датом тренутку биле тржишне цене које су мање више одступале од реалне. Ове године ројеви су се продавали и по раму . Знам трансакцију где се РВ рам продавао по цени од 5.евра . Купиш сто комада , одеш кући па по вољи сам их прави како хоћеш на три , шест или шеснаест рамова . Свега значи има видећеш већ и сам временом али за озбиљан рад се морају знати и неки стандарди. Зашто ? Па из разлога које сам наводиш . Да се они који почињу лакше снађу а они који мешетаре да то ако ништа друго бар теже раде.
                        Видим да си почео са проучавањем и Севићеве методе пчеларења. Неуморан си и жељан знања и то страшно ценим код тебе. Ипак , одмори по некад , пчеле су нам у природи , опусти се , разгали свега ће бити само нас неће бити. Поздрав од твог друга надгорњаваћемо се ми још али се нећемо надам се никад " Ћерати ".

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





                 Заборавих малочас да поменем још нешто. Не набијам ја овом темом и мојим писањем цену. Таман посла. До сада сам спорадично продао по неки , онако успут и више невољно на инсистирање оних који су куповали а не на моје тражење. Уосталом прошетај мало по форуму па ћеш видети да сам више поклонио него продао. Себи сам дао задатак да сваке године неком почетнику кога и не познајем неким поводом поклоним по нешто , кошницу , рој , нешто од опреме ... Веће је задовољство дати него примити покон веруј ми. То је мој мали допринос онима који почињу и нека врста промоције кошнице са којом радимо и овог форума на коме уживамо бесплатно гостопримство његовог власника. То наравно не значи да сутрадан нећу и тржишно продавати. Е баш зато и када купујем и када продајем и када поклањам хоћу да знам колико то вреди. За прва два случаја да не правим од себе будалу а за трећи да се не обрукам .