Košnice Voja

Košnice Voja => Rodna Voja => Temu započeo: Milan D. Saric Avgust 28, 2018, 01:28:24

Naslov: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Avgust 28, 2018, 01:28:24
Evo već sam pročitao preko pola sadržaja na celom forumu (doduše tek po prvi put), i nije teško uočiti da velika većina vas, uključujući cenjenog domaćina, pčelari na nižim nadmorskim visinama i da seli košnice na razne paše. Kao apsolutni početnik, koji pritom nema mentora sa RV košnicama u blizini, "prinudjen" sam da svojih 5 košnica držim stacionarno na seoskom imanju, na 700mnv i da se sam edukujem i stičem iskustvo prakse. Dobra stvar je što nema mnogo drugih PD-a u okolini (samo 7 LR-ovki u krugu 1km vazdušnom linijom), a paša ne mogu reći da je slaba jer pored livadskog, šumskog i korovskog bilja, ima i bagrema, lipe, voća (najviše maline i šljive naravno).

S obzirom na takve činjenice i uslove, sigurno da će se moja tehnika rada razlikovati od vaše (seljenje i pčelarenje u ravničarskim predelima), pa bi voleo da ovde pišu članovi koji su "bliži mojoj strani", radi upoznavanja što boljeg i sigurnijeg rada sa RV-om.

Za početak, da krenem od početka, tj same konstrukcije košnice. Pošto sam znao da neću seliti, nisam hteo zbeg koji na jednom delu ima zamreženi deo. Moje veoma skromno iskustvo: od onih 7 LR-ovki koje sam gore spomenuo, samo jedna ima potpuno i veoma dobro propolisani zamreženi deo, a ostale imaju (kakvu-takvu) promaju u tom gornjem delu. I evo već treću godinu, ta zajednica koja je zatvorila sve otvore odozgo, ima ubedljivo najveće prinose od svih sedam, pri identičnim uslovima (ove godine 44kg). Ne znam da li je to razlog, ali ja sam uradio sve zbegove sa punom daskom (debljine 1cm) i samo jednim otvorom (1x10cm) za plastičnu hranilicu. Oko podnjače sam se dosta dvoumio, ali se na kraju odlučio za punu (znam da mi je teže kod pregleda opale varoe, ali Bože moj, koristiću Brstivar tokom cele godine kad ima uslova). Pošto sam ovu početničku seriju radio u sopstvenoj režiji, podnjača je od hrasta, a sve drugo od borovca, i sve spoljne stranice 25mm debljine.

Ispod krova je i stiropor 1cm, ali ne do ivica gde su ventilacioni otvori kroz koje može izaći malo vlage koja se "probije" kroz malu rupu za hranilicu. Ali šta sa ostatkom vlage? Da li je pametno ostaviti široko leeto (20cm) sa češljom i tokom zime? A na podnjaču staviti prazan nastavak, kako ne bi bilo direktnog udara hladnog talasa na pčele... Takodje pošto trenutno imam 16-17 ramova, prilikom uzimljavanja ostaviću slobodnog prostora na mestu krajnjih ramova, pa šta mislite o ovakvom načinu zimovanja i ventilacije ili imate neki drugi predlog?

Inače košnice su okrenute ka jugu, razmaknute 30cm, na metalnom postolju visine 40cm, s'tim da prednji deo postolja naleže na betonsku coklu (sklad) od 30cm pa su leeta faktički 70cm nad zemljom.

Hvala na čitanju, i izvinjavam se za nepostavljanje slika, biće ih... Nadam se da ćete mi pomoći za početak sa ovim pitanjem oko ventilacije; sa nadom da će se javiti još neko ko pčelari u sličnim uslovima (iznad 500mnv, bez seljenja), te pisati svoja iskustva pčelarenja, kako bi RV dobio neku novu dimenziju na forumu.

Pozdrav.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Zoran Akik Avgust 29, 2018, 20:40:17
 Милане,
 на овом и на СПОС-овом форуму, имаш текстове које је писао Миодраг Станковић из Београда, који пчелари на  1000 м, на простору Црне Траве. Прочитај његове текстове.  Имаш његове снимак на youtube, који је направио са Драганом Ђорђевићем  из Зајечара, чија писања нађи и прочитај.
Предпостављам да си нашао Драганову брошуру, о пчеларењу са кошницама Родна Воја, а коју је објавио уз Војину сагласност.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Septembar 02, 2018, 21:27:36
Ок, хвала, ако нема нико други од активних чланова, Админ тим може да избрише ову тему...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Bojan Šušnjar Septembar 03, 2018, 09:54:10
Milane a zašto da se tema obriše? Nisi zadovoljan odzivom?
Strpljenje je poželjno jer često nema trenutne reakcije na svako od pitanja.
Neke kolege ne obilaze forum svakodnevno tako da odziva može biti kasnije a i da ga ne bude tema neće da smeta.

Pozdrav svima...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Septembar 23, 2018, 22:05:33
Milane a zašto da se tema obriše? Nisi zadovoljan odzivom?
Strpljenje je poželjno jer često nema trenutne reakcije na svako od pitanja.
Neke kolege ne obilaze forum svakodnevno tako da odziva može biti kasnije a i da ga ne bude tema neće da smeta.

Pozdrav svima...
Не мора да се обрише, али админ/мод може да је пребаци у подфорум "представите ваш пчелињак", као моју тему ако не буде укључења и дискусије. Циљ је дељење искустава оних који пчеларе РВ-ом, стационарно и изнад 500мнв, и којима је циљ узети само мед од пчела (не и друге производе) и постепено увећавати пчелињак (на најлакши могући начин). Е то би волео да чујем од других, али тешко да их има таквих... Како год, ја ћу за сад одржавати тему у животу...

•   Први наставак је на хладно (са 7 или 8 рамова), други је на топло (са 9 рамова), а неке улице нису баш добро попуњене.
•   Завршена прихрана и третмани против варое (херба стрип и брстивар на тракама - по месец дана оба препарата).
•   Од сутра стиже захлађење код мене (700мнв између Златибора и Голије), дневне / ноћне температуре ће ретко прелазити 20, односно 10 степени.
•   Десет флаша-замки је нон стоп активирано, осиња гнезда у околини уништена спрејом, али се хватају стршљенови који осећају врење шљиве у кацама.
•   Лета су отворена на 200х8мм, ради правилне вентилације јер су подњача и поклопна од пуног дрвета.
•   Рамови са леглом (затвореним) имају медне венце и залежене површине нису велике; ипак то није случај код кошнице #3 која ми се чини као једини проблем код мене за сада. Шта мислите?

Поздрав из Ариља
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Septembar 23, 2018, 22:35:10
Заборавих рећи из горе приказане табеле: (светли) рамови са празним изграђеним саћем су са обе стране тамнијих, централних рамова (са храном) - у првим наставцима. У другим су такође тамнији рамови (са леглом) на средини, а светлији (са храном) на крајевима.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Dragan Šošić Septembar 23, 2018, 22:58:56
Сведи „тројку“ на један наставак. Изрежи најлон по мерама које сам више пута наводио и саће са нешто меда које је у првом наставку стави у горњи наставак. Ако то није пуно меда, отклопи мед и пренеће га доле.

Не стављај пуно рамова горе, јер са пчелама никада ниси начисто када могу да пређу у наставак изнад. Неће прећи ако је младо саће, али је ипак могуће (десило ми се да је решетка била оштећена и пчеле су прошле кроз кружни отвор на поклопној и матичну решетку у празно девичанско саће и ту зазимиле).

Ако у рамовима који ће бити сувишни има меда у знaтној количини, сачувај их тако и касније ставити на место оних које ћеш склонити из плодишта (или „ту негде“ :) ).
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Septembar 24, 2018, 19:30:45
Драгане, није ми баш најјасније објашњење, вероватно исувише компликовано за мене. Захлађење је стигло, па рачунам да ће се легло смањивати наредних дана и да ће се та "луда" матица унормалити. Па онда кад опет дође лепше време (близу 20 степени) да прихраним само ту "тројку" са 3л густог сирупа, да појача медне венце и обезбеди минималну зимницу.

Остале кошнице су фино попуњене и нећу их прихрањивати, али би зато ваљало да смањим лета на 6цм јер се код њих легло већ смањило.


Ово ми се чини као једноставно решење, до кога сам дошао уз несебичну помоћ домаћина форума...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Februar 06, 2019, 01:06:15
Да не би пискарао по туђим темама, ево овде осврта на моје досадашње, тј прво пчеларско зимовање. Прво, као почетник и услед великог недостатка времена, морам признати да сам направио неколико грешака које се неће поновити...

Пре свега мислим на некоришћење оксалне киселине, као главног средства против варое у времену кад нема легла. То једноставно не смем дозволити следеће зиме, без обзира на остале услове ако иоле будем привржен пчелама као сада.

Легла није имало још од почетка октобра, али сам приликом узимљавања два залегана рама оставио у центру првог, на хладно постављеног, наставка. И од седам рамова у том наставку, само та два су имала мале медне венце, а остали празно саће. Ипак задње легло је изашло у централним тамним рамовима другог наставка (на топло), где има девет рамова (били су пуни хране) од којих су седам били залегани.
Е сад ме интересује да ли сам направио грешку што и она два из првог наставка нисам пребацио горе; тј да ли је могуће да матица крене залегање доле и тако угрози заједницу? Због тога бих отворио кошнице за викенд и мало детаљније погледао како је стање што са храном, што са леглом.

Још један пропуст ми је што сам од престанка легла оставио уже лето 8цм, и тако можда погоршао вентилацију преко зиме (све моје кошнице имају и имаће, Боже здравља, подњачу и поклопну даску од пуног дрвета). То је још један разлог могућег ранијег покретања легла, мањак вентилације и повећана влага; а и у суштини, ако сам добро разумео, лета треба сузити само током јесени кад је најезда оса, стршљенова... и током пролећа кад је најбитнији развој легла?

Ето тих неких почетничких грешака, које други нек не направе, и које, надам се,  неће бити кобне по моје заједнице и наше прво зимовање.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Februar 06, 2019, 15:39:41
Биће то све добро.
Ако си само два рама са леглом или два рама са старијим саћем спустио у први наставак на подњачи онда неће бити проблем.
Требаш само мало припазити да ти се убудуће не деси да спушташ најтамније рамове у наставак испод.
Могу се спуштати они са крајева легла то јест они из којих није излазило пуно генерација пчела. Ти то свакако немаш у првој години пчеларења.
И увек пази да не спушташ у центар доњег наставка више од два најтамнија рама јер ће тада матица сићи тамо где има више свежег ваздуха, више светлости и већу влажност. И што је најважније то је најтоплије и најздравија саће и ту ће покренути прво легло. А то може да буде врло опасно јер ће наиласком првог захлађења одвојити се од хране и створити проблем.

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Februar 17, 2019, 20:38:44
Прегледао свих пет на брзину данас (било 10с у хладу), ни у једној нема легла. Једна (најбројнија наравно, 8 улица) можда има проблем са храном јер нема рама који је пун, тј свих 9 имају само медне венце. Зато сам им додао два пунија рама из других кошница на место празнијих. Иначе све друге су на 5 или 6 улица, са још 3 или 4 пуна рама хране.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Februar 17, 2019, 22:08:31
Прегледао свих пет на брзину данас (било 10с у хладу), ни у једној нема легла. Једна (најбројнија наравно, 8 улица) можда има проблем са храном јер нема рама који је пун, тј свих 9 имају само медне венце. Зато сам им додао два пунија рама из других кошница на место празнијих. Иначе све друге су на 5 или 6 улица, са још 3 или 4 пуна рама хране.

Браво Милане пријатељу!

Овај извештај са пчелињака у другој половини фебруара да у кошницама Родна Воја на подручју Ариља још увек нема легла вреди колико не може да се плати!

Мене су годинама оптуживали када бих рекао да у РВ кошницама углавном нема легла скоро до краја фебруара у нормалним условима зимовања, да је то немогуће и да ја то измишљам.
У разним књигама и часописима пишу како у ЛР и ДБ кошницама мора да буде легла и да матице залежу још од јануара.
То да у кошницама средином фебруара нема легла за већину пчелара је немогуће.

Управо зато овакви извештаји руше погрешна уверења пчелара а посебно код оних који су пратили "легло у отвореној кошници код колеге Зорана Петровића из Лазаревца".

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Dusan Miletic Februar 20, 2019, 09:59:32
Pozdrav svima,dugo me nije bilo, po nadmorskoj visini pcelinjaka od 300mnv ne spadam u brdske krajeve, ali po klimi itekako. U odnosu na Beograd kasni vegetacija sigurno 3nedelje, u odnosu na Leskovsc, Nis nekih 5-6nedelja.  Pre nekoliko dana sam iskoristio lepo vreme,13-14 stepeni , i odradio sledece: skinuo folije od ranije dodatih pogaca, i pregledao kosnice na peisustvo matice i legla. Od 22 drustva koja sam zazimio svega 2 su malo klimava sa hranom, pa sam im dodao nove pogace. Leglo u vecini samo sto je krenulo , obicno na jednom ramu, velicine sake,poklopljeno krug velicine jogurtske case. Na tri drustva mozda ima legla na dva rama , poklopljeno dve sake, dosta celijica je pripremljeno tj. ispolirano, mami ih unos polena,hvataju polako matice zalet.Najbitnije je da sve imaju matice, tu sam se najvise i brinuo, zato sto mi starosna struktura matica ove godine nije bas najbolja, 7 matica je iz 2018., 11 matica je iz 2017.,3komada je iz 2016., i imam jednu babu iz 2015. godine. Pcele unose polen od visibabe, a leska ce krenuti po mojoj proceni za 7-10 dana. Dobro je sto nema previse legla, krenulo je negde pocetkom februara, za razliku od prosle godine ovakvo je stanje bilo oko Bozica sa leglom,i posebno me raduje sto na skoro svim ramovima i,cak i na krajnjim ima obilje perge ,koje pcele  postepeno otvaraju. Ako posluzi vreme, bude bar tri cetiri topla dana kada se otvori leska, unece gomilu polena. Prosle godine su za 4dana natrpale po 4-5 rama polens od leske.
Nozeme i budji nema, hvala Bogu, kolicina pcele odlicna,  na podnicama saka-dve mrtvih pcela sto je i normalno.Dve su na po 6-7ulica, ostake sve na 8-9 ulica pcela.  Zazimljene su vecina na dva LR nastavka, 7 komada polunastavak i 2LR nastavka, jedna na 3 LR nastavka. Vecina je zazimljena 8-8 ramova, neke su na 9-9 ramova.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Dusan Miletic Februar 20, 2019, 10:21:13
Javljaju sada za vikend hladno vreme, neke minuse temp. od -8C do 2C , pa posle opet sredinom sledece nedelje 14-15C, kazu da ce takvo vreme klackalica, toplo hladno biti do polovine marta,ali to se nikad ne zna. Kada krene dren podmetnucu krajnje ramove sa medom u donji nastavak, i obavicu detaljan pregled. To je plan, ali videcemo kako ce biti, u svakom slucaju pcelama sada najvise treba mir , nema razloga da ih uznemiravam narednih mesec dana.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Mart 03, 2019, 18:22:03
Данашње облачно време и само 9 степени нису представљали препреку уносу полена (са леске вероватно). Пчела је било и на појилу (где је замењена вода) и све то ми је указивало да је легло покренуто. Нисам одолео па сам отворио свих пет кошница и запазио легло у средњим рамовима горњих наставака, како и треба. Заједнице имају од два до четири рама са леглом, али на малим површинама; типа затвореног легла на макс 10цм, са већом површином јаја и ларви. Преглед сам обавио на брзину, нисам чистио подњаче, нисам их препрскао нозевојем, нисам им додавао "медне погаче"...
Следећих 15 дана је прогнозирано са натпросечном температуром, па ће бити времена за детаљнији преглед...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 05, 2020, 16:59:26
Поздрав свима, ево и мене после дужег времена... Па прво да резимирам прошлу годину: од пет кошница сам узео 35кг меда, али су се свих пет ројиле (јер сам дозволио 13-16 рамова легла у априлу), и то ми није одговарало јер нисам нон стоп у селу. Тачније, баш сам имао мало времена да проводим на пчелињаку, притом ми је и баба умрла јесенас, а свих 10 кошница (5 старих и 5 ројева) су биле тик уз кућу где је баба живела. На дан сахране су ме старији људи (нису пчелари) саветовали да кошнице померим са тог места, јер пчеле осећају кад кућа остане празна и да је питање да ли ће презимети ту. Наведоше ми неколико примера из околних села у прошлости, како већина кошница дочека пролеће без пчела ако су остале у близини покојникове куће.
Нисам их послушао, мада не искључујем да је у питању била вароа, нека болест... како год, на пола зиме сам остао на три од десет кошница. Углавном сам у тих седам кошница налазио врло мало мртвих пчела на подњачи, без обзира што је у некима имало доста меда; једна ил' две су страдале од грабежи...

Назад нема, остало ми је седам празних комплетних РВ кошница (ни помислио нисам да их продам и одустанем, што би било по вољи 90% пчелара у ариљској општини које познајем), па сам се заинатио да са три преостале радим максимално посвећено, што ће надам се дати резултате. Овде ћу писати све у вези тога... Хвала на читању и још једном поздрав за све чланове овог форума, посебно за нашег домаћина.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 05, 2020, 17:21:41
Нови почетак за мене као пчелара је био тачно пре месец дана када сам прокопао стазу до висоравни на брдашцету изнад куће. Осмог априла сам преместио све три кошнице (сведене на један наставак због лакшег транспорта), са 11-слојним новинским папиром на лету. Већ сутрадан пчеле су прогризле отвор, али се нису враћале на старо место удаљено свега 40ак метара ваздушном линијом. Сад су на неких 20 метара вишој надморској висини, даље од куће, пута, ретких пролазника, гостију. Километрима природније место од претходног (иако се раздаљина мери десетинама метара), макар се ја тако осећам при сваком прегледу. Лета су окренута ка југу, а неколико метара испред сам ставио две појилице од по 4 литра (једна чисте воде, једна са кашичицом соли). Следећа три дана сам их частио са по пола литра 1:1 сирупа уз 2,5 % нозевоја.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 05, 2020, 18:12:18
извршен први детаљни преглед:
жута  - најслабија са свега 4 рама пчела и 2 рама легла, извађен један светлији празан рам и један пун меда са крајњих позиција, а убачена два тамнија празна рама до легла (том приликом те празне рамове мало препрскам разблаженим нозевојом);
бела - средња са 6 рамова пчела и 4 рама легла, извађени два рама са медом, а убачена два тамнија празна рама до легла;
плава - најјача са 10 рамова пчела и 7 рамова легла, извршено проширење: у првом наставку остало 5 рамова отвореног легла, уз тамније празне рамове са стране и храном на крајевима. У други наставак сам у средину ставио два рама затвореног легла, а поред опет тамније саће, па храна.

Притом сам извршио прскање нозевојем преко сатоноша и на свако плодиште ставио брстивар траке (20мл). Цветају мртва коприва, маслачак, џенарика, шљива ранка и дивља трешња.

замењена вода (приметно је више посећена засољена појилица), стављено широко лето на најјачу, плаву кошницу, стављене полетно/слетне даске на све три кошнице, постављено 5 замки за осе и стршљенове, прихрана од по 1 литра ређим сирупом (3:2 у корист воде). Цветају и шљива стенлеј, крушка и вишња.
жута - и даље најслабија са 5 рамова пчела (чудно како има мало пчела у ове две слабије кошнице) и 4 рама легла;
бела - средња са 7 рамова пчела и најмањим ширењем легла, сада на 5 рамова.
плава - убедљиво најјача са 14 рамова пчела и 10 рамова легла.
Све три кошнице препрскане разблаженим нозевојем (2:1 у односу на воду), стављене нове траке са по 20 мл брстивара преко рамова са леглом у плодишту.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Bojan Ivanovic Maj 05, 2020, 19:05:22
U kojoj je fazi cvetanja bagrem kod tebe u Dobrače, Arilju i okolini?
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 05, 2020, 19:12:12
жута - и даље без ширења легла, на 4 рама, а са обе стране легла тамније празне рамове пуне нектаром и поленом. Ломим се да је саставим са белом, али остављам је да видим шта ће бити;
бела - проширена на други наставак, стављено широко лето, доле остало пет рамова легла,  а горе убачено 4 (од којих су три рама затвореног легла са пчелама узети из плаве кошнице);
плава - сада изједначена са белом, обе са по девет рамова легла.

У међувремену цвета и јабука и трешња, а пчеле су за претходних 10 дана стимулисане са по укупно 3л ређег сирупа, освежене су појилице (које пчеле посећују) и флаше-замке (које осе и стршљенови не посећују).
Замењене брстивар траке у све три кошнце, а плава је проширена на трећи наставак и ограничена матичном решетком (укупно 11 рамова легла); распоред рамова од истока ка западу, односно од севера ка југу:
I наставак: 1) храна, 2) тамни празан, 3,4) отв легло, 5) тамни празан, 6,7,8) отв легло + матица (жуте боје), 9) тамни празан, 10) храна;
II наставак: 1,2) храна, 3) тамни празан, 4,5) затв легло, 6) тамни празан, 7,8) затв легло, 9) тамни празан, 10) храна;
III наставак: 1) мед, 2,3,4) по мало меда, 5,6) затв легло, 7,8) тамни празни, 9,10) мед.

жута - коначно проширила легло на пет рамова, алелуја...
бела - проширена на трећи наставак и ограничена матичном решетком (укупно 10 рамова легла), распоред рамова у прва два наставка је идентичан као код плаве неколико дана раније, с'тим да је у III наставку само један рам затвореног легла, поред рамови непуни медом, а на крајевима тамни празни.
плава - сада већ има преко 20 рамова пчела.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 07, 2020, 21:25:02
U kojoj je fazi cvetanja bagrem kod tebe u Dobrače, Arilju i okolini?
Неће за још 5, 6 дана, а малина за још толико сигурно... Сутра ћу бити на терену (у селу) па ћу проверити. Иначе овдашњи већи пчелари су већ отишли у Лапово, па ће у повратку у Мрчајевце - све пре повратка у ове крајеве.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Bojan Ivanovic Maj 08, 2020, 11:04:27
Hvala kolega Milane na lepim informacijama.
Javi kakvo je stanje u selu.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 09, 2020, 15:22:17
Као што сам претпоставио, багрем неће још једну седмицу, а малина (која је овде главна паша) можда сачека и две. Е сад што се тиче стања и радова на мом мини пчелињаку...

Вода је замењена, извадио сам траке са брстиваром из плодишта (биле су 26 дана), разблаженим нозевојем сам препрскао све наставке по сатоношама и са стране ново-додате изграђене рамове.
Она жута (најслабија) кошница има пун наставак пчела, а легла и даље на 5 рамова (3 зл +2 ол), очигледно је матица била блокирана унетим поленом (кога има доста у све три кошнице). Ризиковао сам и додао други наставак и ту пренео два рама зат. легла, и прихранио са литром сирупа 1:1.
Јачим кошницама, које су ограничене пре 10 односно 8 дана - са 11 односно 10 рамова легла), сам додао и четврти наставак (у који сам додао по пар рамова са медом из другог и трећег наставка, а на њихово место ставио изграђено саће) и прихранио их са по пола литра сирупа (1:1). Плава има нешто више пчела око 25 рамова, бела тек изнад 20.
Међутим код обе сам нашао по 10ак отворених незалежених матичњака у другом наставку, и нешто мање у плодишту. Све (бар се надам, све) сам их спрштио. Е сад ме интересује да ли је то сигуран предзнак за ројењем??? И што ми је чинити да то зауставим како би искористио пашу малине?

Размишљам да заменим места жутој и плавој, шта мислите о томе? Или да код јачих извадим затв легло (или рам са храном) а ставим основу?
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 12, 2020, 22:52:04
Како се нико не укључује у дискусију, рећи ћу да нисам обавио замену места најслабије и најјаче заједнице, јер су ми рекли да је могуће да излетнице из јаче убију матицу из слабије кошнице. Данас је пала лепа киша, прогноза обећава лепо време наредних дана, а багрем и малина неће још, цветају само ретке дуње и дрвеће - јасен, клен...
После читања разних тема закључио сам следеће:
-  растеретити први медишни наставак (бар три празна рама изнад решетке делују стимулативно): лако ћу пребацити (ако има) пуне рамове у други и трећи медишни наставак.
- по могућству сви медишни наставци да имају тамније саће по средини: ни то ми неће бити тешко пресложоти пошто сам имао све изграђене рамове (као и тамнијих) ове године.
- а сад оно што ме највише буни и што би ми било најтеже урадити: превешавање затвореног легла. Прво зато што је плодиште крцато (веома агресивним) пчелама и бојим се да не пренесем матицу, а друго... Из читања старих тема сам видео препоруке да се превешавање из плодишта не врши ако се има сво изграђено саће (што је случај код мене, нису изградиле ниједну основу ове године), а опет да се врши ако нема 25 рамова пчела.
Па ти сад буди паметан...
Пре пет дана сам затекао празне "звончиће", али шта ако сад затекнем залежене матичњаке...
Савети искуснијих???
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 18, 2020, 01:21:15
Замењена вода, сви наставци препрскани нозевојем, а тамни рамови распоређени по средини свих наставака. Жута најслабија кошница је била на само 6 рамова легла, али сам је ипак ограничио и додао 4 рама затвореног легла из јачих кошница.
Бела је средња по јачини, и очигледно је била прерано проширена на 4 наставка. Сада је на око 25 рамова пчела, а плава је најбоља са преко 30 рамова пчела и са већ доста сакупљеног меда (5 рамова са нектаром пребачено у белу). Из оба плодишта извађено по два рама затвореног легла без пчела, а убачене по две основе поред легла (ваљда ће то бити довољно да не дође до ројења у скоријем периоду када се очекује моја главна паша).

Зова цвета, багрем тек понегде отвара, а на 500мнв већ увелико цвета (у кругу од 2км ваздушном линијом). Малина ће такође да крене за неки дан...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jun 05, 2020, 14:15:52
Јуче је био први дан без кише после дужег времена, багрем је остао скоро неискоришћен, малина и зова још увек цветају. Било је ветровито, а притом сам заборавио димилицу па је рад био на брзину (бар сам их добро окупао војвиром и разблаженим нозевојем преко сатоноша). Оно што је приметно јесте да су матице успориле са залегањем (ретко где сам видео јајашца и ларве).

Ипак жута је проширена на трећи наставак, а у плодишта беле и плаве кошнице сам додао два изграђена рама. Формирао сам и нуклеус (први пут у животу): два рама затвореног легла из плаве + један рам легла са два велика затворена матичњака из беле кошнице. Додао сам и три рама хране, једну основу и један изграђен рам. Укупно осам рамова са припадајућим пчелама мада сам истресао са још неколико рамова.

Сада све три старе кошнице имају простора у плодишту, па сам одлучио да не дижем мат решетку. Порушио сам све остале матичњаке које сам приметио, па рачунам да се неће ројити. За узнемиравање и купање по ветру све четири су добиле по пола литре сирупа (1:1).
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Nenad Tucakov Jun 05, 2020, 23:37:01
Ne uzdaj se u zovu. Pčele je ne posećuju...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jun 12, 2020, 22:46:59
Управо тако, Ненаде. Нисам то знао, хвала.

Елем, данас сам сместио један рој са гране (из ћалетових ЛР-овки) у РВ наставак са свих десет изграђених рамова. Како пчеле заузимају скоро цео наставак (појеле су пола литре сирупа за непуна два сата, сад им додао још пола) шта ми је чинити, да додајемо још један наставак са изграђеним рамовима, да стављам матичну решетку... Какви су предлози???

Иначе, данас док су биле у наставку испод гране где су се ројиле, гледао сам борбу две матице на предњој страни кошнице. Већа јури мању која опет бежи унутра... После пола сата, све пчеле ушле у кошницу, само двадесетак њих на гомили испред... Разгрнем их, кад оно вуку убијену матицу (ону мању) даље од лета...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Samir Kotorić Jun 13, 2020, 07:53:09
Da sam bio na tvome mjestu , roj bi smjestio u nastavak sa minimalno 7 satnih osnova i ostala 3 sa izgrađenim saćem .
Prirodni rojevi jako brzo rade saće , ako roj nije skroz popunio prvi nastavak ja ne bih dodavao drugi .
To je moje mišljenje, a ti odluči kako ćeš , ja sam pčelar početnik sa 4-5 godina iskustva  . Pozdrav
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jun 13, 2020, 22:51:03
Ипак сам додао други наставак јер сам имао неких медишних рамова који су зрели за "поправку" због грабежи јесенас. Тако да сад имају по четири тамна рама у средини, по четири светла са стране и по две основе до "зида". Пчела има доста, односе сируп брзо, а ево шта се још десило данас..
Из те кошнице (остала јака са доста пчела) је изашла једна матица и мало пчела право код шљиве где су се ројиле. Сместио сам их у наставак, препрскао нозевојем и оставио. Мало касније се вратим и погледам а унутра само матица остала, пчела нема. Одем до кошнице у којој је рој и видим борбу на лету и испред нешто мртвих пчела.
Очигледно је оно нешто мало пчела, које су изашле из те кошнице, са матицом - одлучило да се врати и остави матицу, али им оно доста пчела (што је остало са другом матицом у кошници) није дало улаз назад. Изненађујуће за мене...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jun 13, 2020, 23:49:36
Што се тиче базног пчелињака, ситуација је следећа:

Нуклеус - матице су изашле из два матичњака која сам оставио, али нисам успео да их видим, углавном још нема младог легла. Имала два нова залежена матичњака, али сам их порушио.

Бела - код ње није био застој залегања због хладнијег времена, већ је друштво остало без матице. У плодишту нема ни легла ни матичњака, па сам додао из друге кошнице по један рам једнодневног и један затвореног легла.

Плава - и даље најбоља са свих десет рамова легла у плодишту. Два премештена у белу, а додата два изграђена рама. Нема матичњака.

Жута - коначно прорадила, осам рамова легла у плодишту, па сам три са затвореним леглом ставио изнад матичне, планирам идуће седмице додати и четврти наставак.

У суштини брину ме две ствари, када да очекујем да млада матица из нуклеуса пронесе и откуд два ново залежена матичњака из ту? И са друге стране, да ли је добро то што сам урадио код беле кошнице?
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jun 15, 2020, 22:53:30
Враћајући филм уназад (листајући дневник) сконтао сам да сам остао без матице у белој кошници 17. маја - тада сам је или пребацио са два рама затвореног легла у жуту кошницу или случајно убио. Зато сам 4. јуна затекао два велика затворена матичњака само у тој белој кошници, и са радошћу их пребацио у новоформирани нуклеус. Кад оно међутим... боље да нисам ништа дирао.
Ценим да ћу приликом сваког следећег прегледа под обавезно имати да уочим матицу, или макар најмлађе легло!!!
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Avgust 02, 2020, 23:09:10
Пех за пехом се наставља... После дужег времена отворим данас све кошнице како би их препрскао војвиром и поставио брстивар траке; у белој кошници пчела има за можда пет рамова (тренутно је на 4 наставка) и у плодишту само трутовског легла (мада има и неколико затворених матичњака); у нуклеусу још мање пчела за два-три рама и само затвореног трутовског легла...
Која је вероватноћа да ми обе нове матице буду трутуше, који сам ја баксуз... Елем, у плавој и жутој има по пун наставак за цеђење, мада су ми ове трутуше убиле вољу за рад...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Avgust 03, 2020, 02:27:01
Нема ништа боље од мале пропасти... Извучеш поуке, нађеш узроке и не дозволиш да ти се икада више тако нешто деси.
Мени је ове сезоне цео један око 300 килметара удаљени пчелињак због погрешних извештаја о уносима хране у време свакодневних повремених киша  остао без контроле и велики део кошница је остао са минималним или никаквим количинама хране. Двадесетак заједница једва је преживело и ако сам им оставио 6-10 килограма меда после врцања багрема. те заједнице на сунцокрету нису донеле ни 200 килограма меда док је други пчелињак исте бројности доно око 1000 кг меда.
Разлику од 800 килограма меда приписујем својим глупостима и лаковерју о томе како пчеле нормално раде кад киша не пада и како има уноса на ваги код неких колега неколико километара даље.. Удаљен пчелињак значи и велике трошкове за обилазак а још када време не дозвољава онда кажем шта да идем а да ме киша најури и да ништа не прегледам. Погрешна процена и ову школу сам скупо платио.
Две трутуше или две заједнице са лажним леглом и нису толика велика штета, мада је сваком своја штета велика..

Миланче пријатељу само напред, то су савим нормална дешавања у првим годинама пчеларења.

Поздрав драгим пријатељима...     
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Avgust 03, 2020, 14:54:32
Нема ништа боље од мале пропасти... Извучеш поуке, нађеш узроке и не дозволиш да ти се икада више тако нешто деси.
Није велика пропаст, али фактички 50% матица су ми трутуше, тј 100% од овогодишњих. Није битно тачно бројно стање него то што се оно смањује уместо да се повећава.
Матице су се излегле у различито време, али се ниједна није спарила како треба, зашто ја не знам. Видео сам само кад су пронеле да је отв легло како треба (по једно усправно јаје у ћелији) и рачунао сам да је то то...
Шта ми је најбоље сада радити са њима, убити те матице и преместити кошнице како би остатак пчела прешао у оне две нормалне заједнице или нешто друго?

И да ли сам ја могао још нешто да урадим да не дође до овога?
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Avgust 03, 2020, 22:22:23
Некада матице у почетку залежу труровска неоплођена јаја а касније буде све како треба.
Да сам ти негде ближе лако би проценили стање и урадили оно што треба а овако је веома тешко донети неку одлуку или препоруку.
Да би се матице париле треба да се стекну одговарајући услови и лепо време у време парења матица а ове године током маја и јуна било је баш мало таквих дана.
Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Dragan Šošić Avgust 05, 2020, 15:01:51
Нема ништа боље од мале пропасти... Извучеш поуке, нађеш узроке и не дозволиш да ти се икада више тако нешто деси.
Није велика пропаст, али фактички 50% матица су ми трутуше, тј 100% од овогодишњих. Није битно тачно бројно стање него то што се оно смањује уместо да се повећава.
Матице су се излегле у различито време, али се ниједна није спарила како треба, зашто ја не знам. Видео сам само кад су пронеле да је отв легло како треба (по једно усправно јаје у ћелији) и рачунао сам да је то то...
Шта ми је најбоље сада радити са њима, убити те матице и преместити кошнице како би остатак пчела прешао у оне две нормалне заједнице или нешто друго?

И да ли сам ја могао још нешто да урадим да не дође до овога?


Младе матице су највероватније исправне а то што изгледа да су трутуше је дело лажних матица.

Ако су „ушле у ритам“ мислим да је једино решење да их расформираш.Друштва улазе у трајни поремећај и одгајају само трутовско легло.

Могао си да урадиш много тога да не дођеш у ситуацију да друштва пропадну. Писао си да су друштва одавно игубила матице. Још тада је то требало средити.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Avgust 16, 2020, 19:29:15
Малопре при прегледу те две кошнице у којима је било само трутовско легло, нисам нашао ни матицу, нити отвореног ни затвореног легла. Што ми је чинити са њима???

У друге две кошнице сам поставио бежалицу изнад плодишта па да се оцеди шта буде имало. Плодишне рамове нећу дирати, а како ми је ово први пут да постављам бежалице - колико треба да прође па да скидам медишта, планирао сам сутра или прекосутра поподне???
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Zoran Akik Avgust 16, 2020, 21:35:07
Сутра, јер већ прекосутра може бити наставак пун пчела повратница-
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Januar 19, 2021, 10:49:00
Коначно мало времена за писаније аматера почетника...
  Крајем августа сам исцедио око 20кг меда из две старе кошнице. Током тог осмог месеца сам радио третман брстиваром (на трулексу) и војвиром (прскањем) на сваких 10 дана.
  Почетком септембра сам их посложио у зимску конфигурацију: све четири кошнице на три наставка - а број рамова је различит 8+8+8 и 8+8+9 (то је код два роја); и 8+8+10 (код две старке), с' што су на првом нивоу само светли рамови, у средини другог има понеки тамнији, а на трећем је најтамније саће (то су дотадашња плодишта).
  Што се тиче наставка третмана против варое деветог месеца сам држао херба стрип, два пута "купање" нозевојем и пет пута димљење брстиваром (на свака три дана). Последњи пут сам их отварао 3. октобра кад сам извадио хербу и препрскао их војвиром.
  Прихрану сам такође завршио тог датума и укупно утрошио 10-13 литара гушћег сирупа (5:3, 3:2 и на крају однос 2:1 у корист шећера, наравно са додатком нозевоја) по кошници.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Januar 19, 2021, 10:59:03
Заборавио сам да кажем да сам оксалну радио код оба роја почетком децембра, али код старки нисам јер нису на истом месту. Нисам им ни прилазио од тада, сужена лета сам оставио на свим, па би требало да их проширим ако будем ишао ових дана. Надам се да је све друго у реду, што је до мене било мислим да сам одрадио максимално што сам могао. Поздрав и свима желим пре свега здравља, а онда све остало да буде боље него прошле године!
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Februar 21, 2021, 20:23:55
Већ тада 19. јануара на Богојављење сам ставио широка лета и дрвцетом очистио подњаче где је било тек по 10-15 мртвих пчела. Данас је било лепо време са преко 15 степени, а оне су доносиле много јарко жутог полена (претпостављам са дрена који је почео да отвара).

Док је ујутру било мало магле, искористио сам време за постављање замки (сируп поморанџе, вода и сирће) за друге летеће инсекте и појилица (једна са обичном млаком водом, а друга са додатком мало соли) за наше драге пчелице. Пошто јављају лепо време за наредни период, а ја нећу моћи чешће да их обилазим урадио сам још по нешто.

Све четири кошнице сам препрскао војвиром преко сатоноша другог и трећег наставка у које сам додао светлије изграђене рамове на крајње позиције (извађене јесенас ради боље вентилације). Нисам вадио рамове да видим да ли је легло кренуло (јер је баш у тим тренуцима дунуо неки ветар), али оно што сам приметио јесте да много више пчела има у две старке (по 8 улица у оба наставка) него у прошлогодишњим ројевима (по 3 или 4 улице). По тежини ми се чини да хране имају још доста, тако да их нисам више узнемиравао, иако сам се испрва уплашио јер је у свакој кошници доста пчела изашло у пластичне хранилице на поклопној. Пошто није глад у питању, сконтао сам да им смета та минимална горња вентилација кроз порезе хранилице, па сам преко њих ставио новина, а у кровове стиропор.

Зависно од времена ће бити моје следеће реакције, тј пред неко јаче захлађење морам им сузити лето и евентуално додати по пола погаче, а ако настави лепота онда се мора урадити детаљнији преглед и утврђивање стања са леглом и храном. Поздрав
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Mart 28, 2021, 23:15:06
У међувремену је искоришћен дрен и врба маца, али не у потпуности јер је друга половина марта била права зимска.
Данас сам: опет ставио шира лета (која сам сузио пре захлађења), опет поставио нове замке (у старим се ухватило доста мушица и неки лептири, тек понека оса, нема матица стршљена), опет заменио воду (и опет доста више посећене благо засољене појилице) и по први пут дао прихрану ове године (по пола литра сирупа 3:2 у корист воде са додатком нозевоја).
Време је било свежије испод 15 степени, снега има још по мало, па нисам хтео да их отварам и узнемиравам. Од сутра јављају лепше дане са температурама око 20/5 (дневна/ноћна) степени, па се надам да ће искористити џенарику која почиње да цвета, ускоро ће и дивља трешња и маслачак, а тренутно је мртва коприва најактуелнија (као и јагорчевина, али сам слабо виђао пчеле на њој).

Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 06, 2021, 17:50:25
Другу туру од по 0,5л ређег сирупа са нозевојем добиле су пре пет дана. Највише посећене џенарика, мртва коприва и дивља трешња. Почеле су и шљива ранка и трњина да цветају, али време се опет погоршава са веома хладним ветром (буквално дува са снега). Најављују свежије време још пар дана, па сам их јуче прихранио са скоро по литар сирупа (1:1) и сузио им лета на 8цм.

Још увек без првог пролећног прегледа...  :-\
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 11, 2021, 19:31:01
Шљива ранка је преживела мраз и пчеле је масовно посећују, као и мртву коприву и маслачак који се тек појављује. Са друге стране, џенарика и трњина су завршиле своје. У петак сам опет поставио широка лета, заменио воду на појилицама и прихранио са по пола литре ређег сирупа. Сутра планиран први детаљни овогодишњи преглед, јер за касније опет најављују мало свежије време...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 12, 2021, 21:15:54
Као и обично - у недостатку времена сам стигао да прегледам тек две кошнице (старке) које су крцате пчелама па сам скоро по мраку завршио први преглед. Пошто је то било прво детаљније завиривање после седам месеци, понео сам телефон и укључио диктафон како би што боље евидентирао стање (о томе ћу касније после преслушавања) 🙂 Пчеле су биле релативно мирне, али кад постану агресивне више нападају телефон него мене, очигледно је да имају тај осећај за таласе мобилне мреже (нисам гледао последњи позивани број, можда су имале хитан позив) 😉
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 14, 2021, 18:22:38
- у 1. наставцима (на хладно): празно изграђено саће;
- у 2. наставцима (на топло): на крајевима празно саће, па нектар и полен и у средини отворено легло (4 у једној, 5 рамова у другој кошници);
- у 3. наставцима (на хладно): по два рама меда на крајевима и затворено легло у средини (6 рамова у обе кошнице).
Пошто сам детаљно прегледао и сваки рам евидентирао типа 1/3, 2/3, 1/2 тога и тога, ево како то изгледа гледано у два плодишна наставка кроз рамове са преко 2/3 нечега (нисам рачунао медне венце и полен изнад легла):
Жута: мед = 6, полен = 1, отворено легло = 4, затворено легло = 5, празно саће = 4 - укупно 20 рамова.
Плава: мед = 6, полен = 2, отворено легло = 4, затворено легло = 6, празно саће = 2 - укупно 20 рамова.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 14, 2021, 20:31:59
Заборавио сам рећи да пчеле има доста, два наставка баш крцата. У жутој сам само "разблокирао" матицу стављајући изграђене рамове између легла и хране (можда сам требао и да ротирам 2 и 3 наставак, али нисам?).

Код плаве кошнице сам спустио 5 рамова отвореног легла у средину првог наставка, по један празан са стране и 3 рама хране на крајеве. У другом наставку 3 рама хране на крајеве, па по један изграђен рам, у средини 4 рама затвореног легла пресечено са још једним изграђеним тамним рамом. У трећем наставку, по један рам хране на крајевима, па по три празна рама са стране и два рама затвореног легла у средини.
Између првог и другог наставка сам ставио матичну решетку са рамом, лето на подњачи сузио на 8цм због захлађења.

Прошлогодишње ројеве нисам стигао да прегледам, али су слабији по количини пчела од ове две. Све сам их добро препрскао војвиром и прихранио са по 800мл (1:1) сирупа са нозевојем.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina April 15, 2021, 08:36:35
Бојим се Милане да је то превише раширено легло због ове хладноће.
Мислим да је та два рама легла из трећег наставка требало оставити у дуги наставак са оних четири рама легла. Тако би у другом наставку остало шест рамова легла и пчеле би то лакше грејале.
Такође у време захлађења не треба убацивати празне рамове у легло.
Поздрав...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 15, 2021, 11:53:23
Видећемо како ће бити стање приликом следећег прегледа, који бојим се неће бити скоро, па сам зато морао да направим простор матици како не би остала блокирана. Пчела има преко 20 рамова, па сам зато рачунао да ће ипак покрити легло.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Nebojša Pešić April 15, 2021, 20:13:40
   Колега, свака похвала за достигнуту  јачину заједница - број рамова са леглом.
Ја такво стање очекујем код мене за 10 дана, али ни тада не бих стављао матичну решетку.
Надам се да ће због овог захлађења багрем добро окаснити,.па да га сви стигнемо у медобрању.
     Поздрав.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 16, 2021, 09:55:27
Небојша, него када би ставио матичну решетку? Увек сам рад да чујем мишљења искуснијих колега.

Што се тиче багрема, ја пчеларим стационарно па ми свеједно...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Nebojša Pešić April 16, 2021, 13:55:22
       Још увек је доста хладно, те ја не бих спуштао у доњи наставак отворено већ затворено легло.
Као што каже Воја развукао си легло, време је скоро зимско, тешко је пчелама да греју.
Не знам која паша код тебе следи и има ли багрема. Код мене је процветала вишња и шљива, али због изузетно хладног времена протеклих и наредних дана питање је колико ће пчеле то искористити. Такође наредних дана очекујем цветање репице која ће помоћи развој заједница, само да се време побољша.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 16, 2021, 20:03:44
Бога ми јутрос је био добар мраз (око -5°), али су данас доста излетале на воду и околно биље (мртву коприву и маслачак највише). Цвета шљива ранка, а полако почињу и остале сорте шљива (стенлеј, маџарка, чачанска...), затим видео сам да се спремају трешња, јабука, вишња и крушка као наредне "медоноше". Није то јака воћна паша, али сам приметио да је веома разноврсна и да траје отприлике од краја марта до почетка маја. Као моја главна паша се издваја малина која отприлике почиње друге половине маја. Багрем се често преклопи са малином, али га нема много и заправо не знам како меди (због моје надморске висине).

Имао сам направљеног сирупа (1:1) па сам им малопре сипао по 1л, али не знам да ли ће га однети због хладних ноћи. Лета сам опет сузио на 8цм, а код оне ограничене на 4цм и лето на подњачи и на матичној.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 04, 2021, 21:45:19
Шљиве су завршиле са цветање, мртва коприва такође "утањила", али зато су на сцени маслачак, трешња, вишња и јабука (крушка тек креће). Освежио појилице које су изузетно посећене, као и замке за осе и стршљенове (до сад ухваћено тек по 10ак од обе врсте, али осе неке скоро исте величине као стршљенови).

Моје активности овог пролећа су биле стимулативно прихрањивање са укупно 4 литра сирупа (1:1 и ређег) са нозевојем по кошници и по три пута "купање" војвиром. Следећи пут купка ће бити разблажени нозевој...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 04, 2021, 22:19:27
Плава (ограничена 12. априла на 11 рамова легла) је у одличном стању са 8 рамова легла у плодишту и храном на крајевима, други наставак има мало нектара, а трећи скоро пун. Додао сам још један медишни наставак (одмах изнад плодишта), са 6 изграђених рамова, 3 рама затвореног легла (један је имао и пола отвореног) и једним рамом хране. На место легла у плодишту сам убацио две сатне основе (између хране и легла) и један изграђен рам (по сред легла).

Жута (која је имала 10 рамова легла 12. априла и остала неограничена) је баш крцата и пчелом и леглом. Премештена је на ново место, а на старом месту нова наранџаста кошница у којој је рам са матицом и отвореним леглом + три рама затвореног легла, а са стране изграђени рамови и храна. Због великог броја излетница које се враћају на то место, ставио сам још један наставак са 2 рама хране и 8 изграђених рамова.
Жута на новом месту је остала са око 10 рамова легла (један рам са једнодневним леглом сам ставио у средину највишег наставка), у неизмењеној конфигурацији на три наставка. Остала је без излетница па сам зато сузио лето и прихранио две вечери по 1,5л 1:1 сирупа.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 04, 2021, 22:25:35
Прошлогодишњи ројеви прегледани по први пут ове године. Пријатно и непријатно изненађење: једна са 14 а друга са 7 рамова легла (матица уопште није силазила из највишег наставка, мада је и са храном слаба). Из јаче пребацио три рама затвореног легла са пчелама и обе ограничио на 10, односно 11 рамова легла, па ћемо видети шта ће бити...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 06, 2021, 14:58:28
Нисам се дуго јављао, нажалост нема много добрих вести од мене. Наиме ни ове године нисам успео да умножим број друштава. Све сам урадио како је требало (прочитао све теме на форуму и чуо се неколико пута са колегом Гораном Раковац), али једноставно други пут за редом је дошло до појаве лажних матица или трутуша, а једна ми се и сама разројила (хронични недостатак времена и 100% само моја кривица).
Остао сам у бази са две кошнице које су донеле 30кг меда, што је опет одлично с' обзиром да је мој матори имао око 100кг са 17 ЛР кошница + 2 РВ кошница! Те две РВ су прошлогодишњи ухваћени ројеви из ЛР које сам му дао због недостатка "амбалаже". Иначе ове године му се родила само једна иако он не ставља мат решетку на ЛР. Чудна нека година...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 06, 2021, 15:23:48
Не одустајем никако и сада сам још чвршћи у намери да проширим базни пчелињак, само што ћу догодине ићи на сигурнију варијанту, тј купићу већ оплођене матице!

Иначе све припреме за зиму су одрађене до краја септембра: димљење брстивар папирићима 6 х на три дана, херба стрип био 40 дана, 2 х орошавање војвиром, прихрана гушћим сирупом са додатком нозевоја. Слагање у зимску конфигурацију - први наставак са 9 празних светлијих рамова, други (на топло) са 9 рамова са медом, и трећи наставак је подигнуто плодиште са 10 рамова које уопште нисам дирао од летос. Отворе сам оставио широке, без икаквог утопљављања одозго (зато што имам подњачу и збег од пуног дрвета).

Зиму ћу искористити да направим детаљан план пролећних радова око одржавања и проширења пчелињака (сву опрему за још 8 кошница имам, још да уштекам коју пару за осам матица и Боже здравља биће доста боље за годину дана).

Поздрав свима....
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 06, 2021, 20:43:23
Браво Милане, имао си одличне резултате са којим можеш да се поносиш.
Имати 30 кг меда по кошници је за сваку похвалу и за старе искусне пчеларе а не за тебе који си тек однедавно ушао у свет пчеларства.

Мислим да си добро зазимио пчеле и да ће све бити у реду.
Поздрав...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 06, 2021, 23:19:32
Поздрав цењени Војо... Мала исправка, имао сам 30кг из две кошнице - али једну сам (неуспешно) покушао да разројим, а друга се сама ројила, тако да је и тих 30кг прилично доста за те две РВ кошнице које сам сам доста ослабио током сезоне, а притом их нисам селио.

Отац у истим условима (само 100м нижа над.висина) са скоро десет пута више ЛР кошница, је имао само три пута више меда. Тако да ми и то даје неки ветар у леђа за наставак "РВ авантуре".

Истина је да сам неискусан иако ми је ово трећа сезона и тек сад видим да то не може да иде како треба ако си у шкрипцу са временом. Трудићу се максимално да све поправим догодине...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 07, 2021, 19:04:54
И 30 кг меда из две РВ кошнице без селења и стационару је добро.
Свакако да је за било који већи успех потребно више рада, посвећености и мало више искуства.
Искуство у неким околностима може и да изостане ако имамо среће да смо на добром терену и ако заједнице на време припремимо и развијемо до оптималног нивоа и ако временске прилике омогуће пчелама да све набројано искористе.

У сваком случају, време је пред тобом а искуство ће доћи само по себи.
Поздрав...

Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 11, 2021, 14:14:18
Пошто нисам стављао брстивар траке у августу, ради сигурности сам одрадио оксалну јуче поподне по идеалном времену за њено деловање (3° целзијуса и 80% влажности).

Прво сам очистио десетак мртвих пчела, поставио бели календарски папир на пуну подњачу и вратио широко лето. Оба друштва су у највишем трећем наставку: једно са пет, друго са седам улица; па сам их накапао млаким сирупом са по 5мл по улици јер су све прилично пуне (око 3/4 дужине рама).

Нисам их ништа додатно утопљавао ни одозго, а резултате опадања ћемо видети следећег викенда. Ево и неколико слика после дужег времена...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 11, 2021, 14:15:16
Још једна...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 18, 2021, 22:22:07
Оксалну сам накапао пре осам дана, па сам данас отишао да видим резултате на подњачи. Од тих осам дана само је онај кад сам накапавао био са температуром у плусу - значи да су пчеле вероватно добро сабијене у клубету, па је могуће да нису ни чистиле отпатке са сатоноша другог и првог наставка.

Елем, на папирима са подњаче није уочена ниједна једина вароа (пошто сам пола сата гледао под сијалицом и лупом), врло мало је имало и воштаних "отпадака" и тек по 20ак мртвих пчела. Нажалост нисам сликао јер ми фон није био при руци, на -3° и 40цм снега.

Е сад дал' су код мене у потпуности успели претходни третмани, или је опала вароа остала негде у укрштеним првом и другом наставку јер су пчеле већином у трећем, или је утицало веома топло, сушно лето на мом стационару (још само 20 кошница у 1км ваздушном пречнику) на мањи број гамади - не знам.

Знам да су веома јаке заједнице са доста пчеле и довољно хране, па нас пустам на миру да зимујемо. ;)
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 18, 2021, 23:18:02
И код мене је било доста хладно и укрштени наставци и то 4 укрштена РВ наставка па је од третмана Војвиром пало 3 варое након два дана.
Сада још нисам гледао колико је пало од последњег третмана оксалном киселином који сам урадио прекључе. Вероватно у сутра да одем па да видим.
Врло је могуће да само део варое падне доле у подњачу а да део остане у саћу и на укрштеним рамовима првог и другог наставка.
 Како су пале ове три од Војвира тако могу пасти неколико њих и од оксалне киселине ако их је још остало. Видећемо...

Поздрав свима... 
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Januar 27, 2022, 20:31:33
После првих дана ове године погодних за излет пчела сада већ 20 дана није било преко +5° на стационару. Са подњаче очишћено по десетак мртвих пчела, и даље остављено широко лето, а одозго додатно мало расхлађене (погледај слике). То сам урадио како не би дошло до конденза у хранилици, ради смањења влаге у самој кошници, па и одлагања првог легла.

У непосредној околини кошница сам будаком секао мале шљивиће и багремчиће, па за сезону остаје само кошење траве. Не знам дал' вреди са чим прскати траву на пролеће (наравно не преблизу, али типа 10-20м иза и са стране кошница)?

Јагорчевина већ вири из снега, леска је ваљда преживела ове мразеве, нисам сликао али ресе су од жућкасто-зелене до тамно-црвенкасте боје.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Februar 15, 2022, 19:24:00
Леп дан, али мало више ветровит; кукурек и јагорчевина у пуном цвету, леска је почела, нисам обилазио јову; углавном сада би ваљало да нас заобиђу јутарње температуре испод -5° како би пчеле максимално искористиле леску пре свега. Поставио сам две појилице (једна са обичном, друга са благо засољеном водом) и кошнице максимално утоплио одозго.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 03, 2022, 22:19:32
20. фебруара сам ставио ужа лета - претпостављајући да је кренуло легло и да ће бити хладнијег времена;
24. фебруара стављена по погача - ради предострожности;
27. марта извађени остаци погача, попуњени сви наставци са 10 рамова, пчеле препрскане војвиром и нозевојем, освежене појилице.

При том последњем прегледу сам на брзину извадио по један рам из најгорњих наставака обе кошнице и установио да има и излазећег и младог легла.

Дрен још увек цвета, као и врба, џенарика је почела пре неки дан, али најпосећенија је "копривица". Следеће прилике планирам стављање широког лета и мењање места два горња наставка.

Поздрав
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Rakovac Goran April 04, 2022, 08:31:19



Само напред Милане. Код тебе се из дана у дан уочава напредак у пчеларењу. Поздрав и медно.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: dejan paunovic April 09, 2022, 20:01:17
Poštovani prijatelji, pčelarim sa DB 10 i pološkama.
Ove godine sam kupio 3 RV. U maju ih naseljavam . Reko da probam i rečeno učinjeno.
Čitam i čitam i čitam. Ali imam jedno pitanje ?
Šta znači postavljanje nastavaka na hladno i toplo ?
Imam neku predstavu ali voleo bih da čujem tačno.
Hvala
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Zoran Vučković April 09, 2022, 22:03:32

Нађох у једној поруци на форуму:

хладно - рамови окренути у превцу лета
топло - рамови паралелно са летом
Naslov: Брдско-планинско стационарно пчеларење РВ кошницама
Poruka od: Рајко Борић April 09, 2022, 22:05:56
Јесте тако. За детаљније објашњење Дејане, можеш да кликнеш овде (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=543.msg61360#msg61360)

Претрага је користан алат, налази се у горњем десном углу, Правилник саветује члановима форума да користе њене благодети.

Подигли бисмо квалитет форума кад би сваки учесник, пре него што нешто напише или пита, претражио шта већ пише на форуму. То је отежано због "либералности" па мора да се претражује реч или група речи више пута :

1. ћирилицом
2. Ју-латиницом (која има слова č, ž, đ итд.)
3. поједностављеном латиницом („ћелавом“, где c може да значи ц, ч или ћ)
4. фонетском латиницом (у којој се кућа пише “kucha” да би се разликовала од речи куца).
5. мешавином горња два писма (где писац само дубиозе пише фонетски а остало ћелаво)

Због тога би било много практичније ако бисмо се договорили да пишемо ћирилицом а полуписмени (који не знају или мрзе ћирилицу) Ју-латиницом.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: dejan paunovic April 09, 2022, 22:07:02

Нађох у једној поруци на форуму:

хладно - рамови окренути у превцу лета
топло - рамови паралелно са летом
Hvala
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 10, 2022, 21:12:32
Пре пет дана сам ставио шире лето, али нисам отварао кошнице, нити "ширио" легло, што се испоставило као добро јер је данас све забелело од снега. Дрен и џенарика су своје завршили, али креће шљива ранка, дивља трешња, маслачак и трњина, мртва коприва и даље свеприсутна, само да не буде јачег мраза.
Само напред Милане. Код тебе се из дана у дан уочава напредак у пчеларењу. Поздрав и медно.
Хвала Горане, значе речи подршке искуснијих колега. А ево сад питања да ли је ово добар план?

Кад се пролепша и устали време, планирам формирати нуклеусе (у једном Рв наставку) од 2-3 рама легла, 2 рама хране и 1 сатном основом. Знам да је можда рано, али то ми уједно начин да сузбијем ројевни нагон јер главна паша малине креће крајем маја. Лето ћу сузити на 2,3цм и затворити папиром како се излетнице не би вратиле у матичне кошнице. Рамове ћу ставити у средину нуклеуса, а са стране преградне даске (стиродур/лесонит), на сатоноше по пола погаче, а у хранилицу воду или ређи сируп. И онда шестог дана од формирања, кидање затворених матичњака.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 10, 2022, 22:16:14
Заборавио сам рећи да ћу при формирању све рамове препрскати нозевојем и да ћу приде са једног рама затвореног легла из старке стрести пчеле у нуклеус.

У старке ћу ставити изграђене тамне рамове уместо оних које узмем, а у нуклеус је боље убацити СО него изграђено саће (ако се не варам), само на коју позицију између легла и полена или на крај?
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Rakovac Goran April 12, 2022, 10:29:15


Кад се пролепша и устали време, планирам формирати нуклеусе (у једном Рв наставку) од 2-3 рама легла, 2 рама хране и 1 сатном основом. Знам да је можда рано, али то ми уједно начин да сузбијем ројевни нагон јер главна паша малине креће крајем маја. Лето ћу сузити на 2,3цм и затворити папиром како се излетнице не би вратиле у матичне кошнице. Рамове ћу ставити у средину нуклеуса, а са стране преградне даске (стиродур/лесонит), на сатоноше по пола погаче, а у хранилицу воду или ређи сируп. И онда шестог дана од формирања, кидање затворених матичњака.



Практичан и добронамерни предлог побољшања онога што си наумио да урадиш :


За почетак направи само један што јачи нуклеус. Рамове са леглом узми из најбоље кошнице ( оне која ће сигурно ући у ројеви нагон обзиром да имаш изванредан пролећни развој а касну главну пашу ). Најбоље је да узмеш три рама од којих су два са што старијим леглом а један са једнодневним ( тек залежен ). Овај задњи обавезно да буде из најбољег друштва и њега стави у средину. Рамове са храном и пчелом узми из других кошница. Из тих других кошница истреси пчеле са још два - три рама са младим леглом ( ту су младе пчеле које се неће враћати у старке ). Сатне основе сада немој да стављаш. Када будеш рушио матичњаке поруши све са рамова са старим леглом а обрати пажњу на матичњаке са оног средњег рама . Они су добри , повучени на тек излеженим једнодневним јајима. Изабери и остави онолико најбољих комада колико нуклеуса имаш намере да направиш.
Једанаестог дана од дана формирања овог првог нуклеуса погледај све још једном. Тог дана направи нове нуклеусе од пчела из других кошница. Довољно ти је по два рама старијег легла и два рама хране. И овим нуклеусима стреси младу пчелу са по једног рама. Тек сада њима а и оном првом додај  по једну сатну основу. Сутрадан из оног првог исеци матичњаке и пресади у новоформиране нуклеусе. Првом нуклеусу остављаш један матичњак. Матичњаке које пресађујеш стављаш између рамова са леглом. Младе матице ће изаћи кроз неколико дана.
Не чачкај много након тога и не тражи младе матице. Отвориш нуклеус и само бациш поглед на ону сатну основу. Ако је брзо и лепо граде значи матица је ту и све је у реду. Након две недеље имаћеш младо легло. Тек сада потражи младу матицу и ако хоћеш обележи је.
Има доста разлога зашто је овако боље урадити него онако како си ти наумио. Превише је за писање па ако те занима позови ме телефоном ( имаш број ). Знам да си пртходних година покушавао са разројавањем али ти није успевало. Ипак добро размисли па сам изабери начин. Одлука и ризик су на крају крајева ипак твоји.
Поздрав и медно.





Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 19, 2022, 01:45:16
У петак сам извршио први детаљнији преглед ове године, и стање је управо онако како сам претпоставио (поучен искуством из претходних сезона). У трећем наставку на крајњим позицијама рамови са храном, а између њих осам рамова са претежно затвореним леглом и великим медним венцима. По средини другог наставка по неколико рамова (2-3) отвореног легла (међу којима је уочена и матица) а са стране унос свежег нектара.

Значи опет преко десет рамова легла на преко месец дана од главне паше, па сам без обзира на најављено захлађење морао да разројавам. Урадио сам то по Горановом савету, 2р хране + 2р затв легло + 1р 1дневно легло + пчеле са још два рама. Само што сам све то комплет узео из једне, односно друге кошнице и тако направио два нуклеуса.

Ставио по 10ак папирића на сужено лето (3цм), у средину нуклеуса тих 5 рамова а са стране стиродур као преградну "даску", преко сатоноша пола погаче, а у хранилицу воду. Пошто нисам имао успеха са оплодњом матица у прошлости, нуклеусе сам ставио на ново место, 50ак метара од старки, међусобно удаљене 1м.

Обе старке су добиле по пет рамова са тамним саћем на крајње позиције (нисам пресецао легло због захлађења) и по 800мл сирупа 1:1 са нозевојем. У недељу сам приметио да су пчеле прогризле папир на лету нуклеуса, али се сада неће вратити у матичне кошнице.

Све се бели од цвета шљива, трешања и трњине, само да се време пролепша. Ако будем стигао прихранио би још једном старке које сам прилично ослабио, али да нисам то урадио сигурно би отишле у ројење. Овако рачунам да ће до 5. маја (15/20 дана пре малине) стићи до потребне снаге (11-12рл) за ограничавање.

Са друге стране се надам и да ћу по први пут доћи до својих матица и нових ројева. Следећи преглед нуклеуса  шест дана после формирања (у четвртак) када ћу порушити затворене матичњаке ако их буде било.

Хвала Горане на савету, олакшао си ми посао, и сам сам задовољан како је све протекло. Пре свега ми је било мило и олакшавајуће кад сам нашао матицу 20ак секунди по отварању кошнице (одмах сам одложио најгорњи наставак заједно са збегом јер сам знао да је у њему затворено легло и у оба случаја матица је била у средини другог наставка на отв леглу), што је било незамисливо за мене поготово кад су оба наставка крцата пчелом.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Jovan Radulović April 21, 2022, 14:48:49
Колега, ово је милина читати!

Да оставимо лепе речи по страни, којих би било много, занима ме зашто сте додали погачу нуклеусима и у хранилицу сипалу воду? Зар није било практичније и боље направити мало ређи сируп 2:3 (шећер:вода) са нозевојем и дати им цео литар, чиме би добиле довољне количине воде, али и лако сварљиву храну?

Што се тиче "преградне даске" од стиродура, зар је било каква преградна даска била потребна или се могло ставити изграђено саће, па чак и по нека с. о. мислим да не би била велики "залогај" за тај ројић?

Ово су само почетничка добронамерна питања, јер и ја учим, не претендујем ни на какву критику или, таман посла, замерку.


Срдачан поздрав!
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 24, 2022, 10:36:32
Хвала колега на лепим речима.

Пола погаче на сатоноше и воду у хранилицу (као и сужено лето) сам ставио из предострожности да би елиминисао могућност грабежи. Време је варљиво половином априла, и ако изостане лучење нектара и полена неколико дана - нуклеуси би постали лак плен за старке које би сигурно осетиле мирис сирупа са нозевојем.

Кад сам их отварао видео сам да пчеле запоседају четири рама (биле изузетно мирне - могло се без дима и одела), тако да верујем да им је лакше одржавати потребну микроклиму (за одгајање легла и матичњака) кад им је сужен простор, тј топлије. И ја сам колега почетник, али чини ми се да сам ово урадио исправно због наведених разлога.

Иначе у четвртак 21. априла (6.дан од формирања) сам порушио по два затворена матичњака у оба нуклеуса:
   а) један је остао са два отворена матичњака (на раму са мешовитим, а не са једнодневни леглом - не знам зашто је то тако и да ли ће утицати на квалитет матице?),
   б) други је остао са 6 отворених матичњака (по два на сва три рама са леглом), с'тим да су два матичњака буквално на средини једног рама (оног са једнодневним леглом).

Старкама сам додао укупно по 2,5л сирупа (1:1 са нозевојем) из три пута, како би се што пре вратиле у пређашње стање и како би евентуално могао да им узмем још који рам легла уколико се одлучим... Мада никад нисам исецао матичњаке па се мислим да сад све оставим како је, па шта буде - шта искусније колеге саветују?
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: dejan paunovic April 28, 2022, 17:30:40
Poštovani, nov sam sa RV košnicama  :). 2 košnice sam naselio pčelama i maticom i dva rama starog legla iz pološke, ostalih 8 su satne osnove.
Šta raditi kada pčele izgrade sve ? Dodati nastavak sa satnim osnovama gore ili dole ? ::)
Hvala
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 28, 2022, 18:21:06
Прихрањуј док не изграде све и матица не залегне макар 7 рамова, па тек онда додај наставак са основама изнад и у средину пребаци неки рам легла и матица ће прећи горе чим пчеле изграде саће.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: dejan paunovic April 28, 2022, 18:59:07
Hvala.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 28, 2022, 19:48:42
Елем јуче сам ограничио обе старке са по 12р легла и по први пут сам ставио све рамове на хладно:
I наставак - 2р хране, 3 празна и 5р отвореног легла са матицом;
II наставак - 2р хране, 4 празна и 4р претежно затворено легло;
III наставак - 3р хране, 4 празна и 3р најстарије легло.

Притом је формиран још један нуклеус од вишка легла: 3р претежно затвореног легла + 2р хране+ рам са матичњацима из старијег нуклеуса. Свим нуклеусима додата по једна основа, сви имају затворене матичњаке, по 1/3 погаче на сатоношама и воду у хранилицу. Данас је већ 13. дан од формирања, ништа више не дирам још 15ак дана, па шта буде биће...

Поздрав свима
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Februar 03, 2023, 18:06:55
Да се огласим и ја после ихаха времена...и прво да кажем да ми је прошла година била убедљиво најбоља у мом скромном пчеларском стажу. Од две РВ успешно "направљене" још две нове и узето близу 60кг меда. Имао сам још један рој са оплођеном матицом (било затвореног радиличког лелга), али је недуго затим некако нестала па дошло до појаве лажних... Иначе по први пут сам у сезони оставио све рамове на хладно, и чини ми се да нема никаквих мана у односу на укрштање (које практикујем само у зимском периоду јер ту има сигурно предности).

Припреме за зиму сам релативно лоше одрадио: херба стрип, једно прскање војвиром и само једно димљење брстиваром. Зато сам ипак одрадио оксалну 15. децембра, и уверио се да су све  четири на стању. Јесенас сам их прихранио са по 9л сирупа, али због изузетно топлог времена (вероватно и дужег трајања легла) нисам сигуран колико су потрошиле, па сам им 15. јануара дао по погачу. Иначе старке су у зимској конфигурацији са четири укрштена наставка (плодиште на врху са 10 рамова, испод са по 9), а ројеви са три.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Februar 03, 2023, 18:40:48
У међувремену правим план за идућу сезону, тј припремам нова постоља, нове кошнице (нуклеусе) и надам се да ћу за годину дана имати зазимљених 10 РВ кошница. Доста сам научио у прошлој, а коначно се погодило и време - и за озбиљнији принос и за оплодњу нових матица, што ми је још драже. Поздрав и свако добро...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Februar 11, 2023, 03:08:36
Да се огласим и ја после ихаха времена...и прво да кажем да ми је прошла година била убедљиво најбоља у мом скромном пчеларском стажу. Од две РВ успешно "направљене" још две нове и узето близу 60кг меда. Имао сам још један рој са оплођеном матицом (било затвореног радиличког лелга), али је недуго затим некако нестала па дошло до појаве лажних... Иначе по први пут сам у сезони оставио све рамове на хладно, и чини ми се да нема никаквих мана у односу на укрштање (које практикујем само у зимском периоду јер ту има сигурно предности).

Припреме за зиму сам релативно лоше одрадио: херба стрип, једно прскање војвиром и само једно димљење брстиваром. Зато сам ипак одрадио оксалну 15. децембра, и уверио се да су све  четири на стању. Јесенас сам их прихранио са по 9л сирупа, али због изузетно топлог времена (вероватно и дужег трајања легла) нисам сигуран колико су потрошиле, па сам им 15. јануара дао по погачу. Иначе старке су у зимској конфигурацији са четири укрштена наставка (плодиште на врху са 10 рамова, испод са по 9), а ројеви са три.
Све је то одлично урађено Миланче.

У међувремену правим план за идућу сезону, тј припремам нова постоља, нове кошнице (нуклеусе) и надам се да ћу за годину дана имати зазимљених 10 РВ кошница. Доста сам научио у прошлој, а коначно се погодило и време - и за озбиљнији принос и за оплодњу нових матица, што ми је још драже. Поздрав и свако добро...

Од ових 4 можеш слободно да разројиш и идеш на 20 али су то велика улагања и обзиром да немаш неког ко ти помаже и ко те учи и неког ко ти не би дао да погрешиш онда је боље да ове сезоне рашириш на 10. Па полако у следећу сезону да од тих 10 направиш још макар толико.

Само од прихода од меда можеш полако да се шириш.

Мој брат је некада давно продавао мед али и правио ројеве и продавао и од продаје ројева и меда куповао би друге кошнице и восак а додатно би правио ројеве за проширење. Годинама је радио самном на пчелињаку, испекао добро занат и тек онда је кренуо. Џаба сам га наговарао 5-6 година да крене, да му поклоним коју кошницу али није хтео. А зато када је кренуо, кренуо је великом брзином.
Када се савладају технике рада после се може радити шта ког човек замисли.
Зато и имамо тему "како лако удесетостручити пчелињак".

Желим ти срећно зимовање!

Поздрав драгим пријатељима...       
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Februar 15, 2023, 22:56:35
Хвала Војо на лепим речима и жељама, био би пресрећан кад би од ових 4 стигао до 10 јер сам обезбедио "амбалажу", само је питање "заната"...

Иначе данас сам их обилазио, на подњачи по десетак мртвих пчела, али све заједнице живе, доносе полен иако је било тек око 10 степени. Погаче сам ставио тачно пре месец дана (због слабије прихране и топлијег времена јесенас), али старке је нису ни начеле, а прошлогодишњи ројеви појели по 1/3 тек. И даље нисам радио никакво утопљављање...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Februar 16, 2023, 01:26:37
Хвала Војо на лепим речима и жељама, био би пресрећан кад би од ових 4 стигао до 10 јер сам обезбедио "амбалажу", само је питање "заната"...

Иначе данас сам их обилазио, на подњачи по десетак мртвих пчела, али све заједнице живе, доносе полен иако је било тек око 10 степени. Погаче сам ставио тачно пре месец дана (због слабије прихране и топлијег времена јесенас), али старке је нису ни начеле, а прошлогодишњи ројеви појели по 1/3 тек. И даље нисам радио никакво утопљавање...

Овде имаш све појашњено на више места и у више тема како да разројиш а ми смо ту да појаснимо ако негде нешто запне. Ја на жалост у сезони због великог обима посла не долазим много на форум и тада најчешће пријатељима појасним телефоном појединости за које су заинтересовани.

Миланче пријатељу,
Што се утопљавања тиче не бих ти препоручио никакво утопљавање заједница пре марта месеца.

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Mart 13, 2023, 08:11:45
Био сам у селу претходних пет дана, али нисам успео да извршим мало детаљнији преглед - буквално су се сменила сва четири годишња доба у то време. Среда и четвртак лепо време са близу 20°, али са веома јаким ветром; петак киша; субота снег; недеља мраз...

Једино шта сам могао: активирао сам појилице, ставио сужена леета и додатно их утоплио одозго. Само код једне кошнице сам ставио нову погачу (остао само најлон), код две је остало можда петина, а код једне трећина погаче - које су стављене пре скоро два месеца.

Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Mart 19, 2023, 18:49:27
Данас сам склонио најлоне од погача (код три кошнице је имало још мало остатака од погача стављених пре више од два месеца; а код четврте жуте преостала половина од друге погаче), препрскао их мало млаким нозевој преко сатоноша и вратио пун збег. Активирао сам и хранилице по први пут (2л воде + 2кг шећера + 2% нозевоја), по 900мл по кошници.

Појилице су освежене, а сва друштва пуним гасом доносе нектар и полен са дрена, маце и копривице до пред сам мрак. Џенарика стидљиво отвара цветове, треба је очекивати наредних дана само да се настави топло време.

Жао ми што их нисам детаљније прегледао, али визуелно требало би да је све у реду... Једино нисам задовољан како сам решио да се не даве у хранилице: исекао сам веће делове обичне пластичне (меке) чаше, али то није идеално решење јер им отежава одношење. Боље да сам их још више уситнио, ал' сад је готово - снаћи ће се већ некако... ;)

У наредном периоду планирам детаљан преглед, још неку прихрану сирупом, постављање нових постоља, нових појилица... Боже здравља!
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Mart 27, 2023, 17:05:55
За викенд џенарика у пуном цвату, просто се шири мирис свежег нектара око кошница (затворених). Ветар и обавезе око сређивања малина ме спречили да детаљније завирим. Појилице су освежене и друштва прихрањена два пута (петак и недеља) са по 900мл сирупа.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 03, 2023, 00:15:54
Џенарика је завршила са цветањем, као и дрен још раније, али копривица и даље прави љубичасто-розе тепихе по ораницама, маслачак се коначно појављује по ливадама. Трњина и дивља трешња полако отварају, а шљиве се тек спремају... Ипак од сутра најављено баш захлађење и температуре око 5° наредних неколико дана, па сам им зато јуче сипао по још 900мл сирупа.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina April 03, 2023, 01:27:51
Џенарика је завршила са цветањем, као и дрен још раније, али копривица и даље прави љубичасто-розе тепихе по ораницама, маслачак се коначно појављује по ливадама. Трњина и дивља трешња полако отварају, а шљиве се тек спремају... Ипак од сутра најављено баш захлађење и температуре око 5° наредних неколико дана, па сам им зато јуче сипао по још 900мл сирупа.
Браво Миланче. Требаће им течности за справљање матичне млечи а ако буде како најављују неће моћи да иду ни по воду ни по нектар.
Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 10, 2023, 05:21:15
И тако би... пчеле нису излазиле у последњих седам дана, па ни јуче - чак ни на воду. Виши предели се беле од снега, па кад ветар дуне - субјективни осећај је да је око нуле, иако је данас било близу 10°. Штета због расцветале трњине и дивље трешње, али се надам нормализацији времена јер и шљива ранка (друго најзаступљеније воће код мене) се спрема да отвори...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 17, 2023, 22:26:02
У четвртак и недељу дато по 900мл сирупа, време и даље променљиво (лоше), па иако сам био пет дана на пчелињаку киша или ветар једноставно нису дозволили било какво отварање кошница.

Сад сам рачунао и испадне да детаљан преглед (рад са рамовима) нисам обавио читавих седам месеци.  :(
У сваком случају, припремио сам постоља и нове нуклусе (сужене РВ наставке) за прве слободне дане са лепим временом јер се надам да ће имати "материјала" за разројавање.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 19, 2023, 22:38:41
Трњина и дивља трешња су завршиле са цветањем, као и ране сорте шљива. Остају касније сорте шљива и питома трешња, али питање у каквом стању што се тиче медења, после јаких киша претходних дана. За викенд коначно јављају лешпе и мирније време (за први преглед надам се), али сам данас искористио прилику да им доспем још по 900мл сирупа.

Гледајући календар цветања (који водим последње четири године) од заступљенијег воћа имам само још јабуку (која ће да крене за неки дан), па шуму (клен, храст и јасен исто или мало после јабуке) и онда тајац до друге половине маја - прво глог, па свиб, багрем и малина што је главна паша на мојој локацији).

Значи јек сезоне би требао да крене око 15-20. маја, а ограничавање на 12 рамова легла неких десетак дана раније (нпр викенд 6-7. мај). До тада ћу формирати ројеве одузимањем вишка легла (ако га буде имало) из два највиша наставка.

Питање (претпоставка је да се матица са леглом већ сама спустила у доњи наставак):
а)  не мењам распоред (зимску конфигурацију) до ограничавања (6/7. мај),
б) ротирам места два највиша наставка,
в) ротирам распоред свих наставака?
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Zoran Vučković April 19, 2023, 22:58:41
За конфигурацију наставка прочитај оно што је писао Драган Шошић пре пар дана где је потенцирано да су у највишим наставцима најбољи услови за пчелиње гнездо с обзиром на ове временске услове.

Вероватно ће Драган и Воја нешто написати и посаветовати.

Мене интересује, пошто су, колико сам разумео, твоје кошнице у шуми, да ли у том периоду после јабуке има неког цвећа по шуми  или можда постоји нека ливада, чистина или тако нешто где би пчеле налазиле полен и евентуално нектар.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 19, 2023, 23:14:54
Хоће јабука да цвета преко 15 дана, али копривица (мртва коприва) обично завршава тад, тако да једино маслачак остаје од заступљенијег цвећа у то време. Нпр цвета и шумска јагода, али је нема у већем броју. Шипурак (шипак) се везује са овима од половине маја, а ливадско цвеће (ливадска жалфија је једино мени познат назив, остало не знам како се зове) креће почетком јуна.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina April 20, 2023, 01:00:50
Трњина и дивља трешња су завршиле са цветањем, као и ране сорте шљива. Остају касније сорте шљива и питома трешња, али питање у каквом стању што се тиче медења, после јаких киша претходних дана. За викенд коначно јављају лешпе и мирније време (за први преглед надам се), али сам данас искористио прилику да им доспем још по 900мл сирупа.

Гледајући календар цветања (који водим последње четири године) од заступљенијег воћа имам само још јабуку (која ће да крене за неки дан), па шуму (клен, храст и јасен исто или мало после јабуке) и онда тајац до друге половине маја - прво глог, па свиб, багрем и малина што је главна паша на мојој локацији).

Значи јек сезоне би требао да крене око 15-20. маја, а ограничавање на 12 рамова легла неких десетак дана раније (нпр викенд 6-7. мај). До тада ћу формирати ројеве одузимањем вишка легла (ако га буде имало) из два највиша наставка.

Питање (претпоставка је да се матица са леглом већ сама спустила у доњи наставак):
а)  не мењам распоред (зимску конфигурацију) до ограничавања (6/7. мај),
б) ротирам места два највиша наставка,
в) ротирам распоред свих наставака
?


Најбезболније за пчеле је извршити проширење легла рамовима без замене наставака.
Када се матица спусти са 2-3 рама легла а оре тада имамо 8 рамова легла онда треба додати доле у средину међу отворено легло  три рама затвореног легла из центра горњег наставка.
Ово се ради када имамо 14-15 рамова пчела у кошници и довољно хране а не наилази неко веће захлађење. У кошници тада имамо 5+5 рамова легла у два горња наставка или 6 + 5 рамова легла.
Такође када заједница у горњем наставку има 7 рамова легла а доле је спустила легло кроз два или три централна рама онда можемо још три рама легла да јој спустимо у центар међу ове рамове са отвореним леглом а горе да оставимо четири рама легла.
Ово је повољнија могућност од замене наставака. Има мало више посла за пчелара али је пчелама много боље од замене  наставака.

Поздрав драгим пријатељима... 
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric April 20, 2023, 05:51:28
Хвала Војо, знам у вези проширења легла рамовима, то није спорно. Занима ме које позиције су боље за та два наставка (са леглом) до ограничавања: 3 и 4 због боље микро-климе (влажност, заштита од ветра, лакше одржива температура ) или 1 и 2 због светлости, дотока свежег ваздуха? Пошто је ограничавање тек почетком маја, може до тада да буде доброг медења воћа (што ипак није случај овог априла), па где је боље легло да буде на врху или на подњачи?
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina April 20, 2023, 08:56:09
Хвала Војо, знам у вези проширења легла рамовима, то није спорно. Занима ме које позиције су боље за та два наставка (са леглом) до ограничавања: 3 и 4 због боље микро-климе (влажност, заштита од ветра, лакше одржива температура ) или 1 и 2 због светлости, дотока свежег ваздуха? Пошто је ограничавање тек почетком маја, може до тада да буде доброг медења воћа (што ипак није случај овог априла), па где је боље легло да буде на врху или на подњачи?

Увек је на врху кошнице лакше одржавање легла.

Поздрав...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 02, 2023, 20:47:31
Пре пет дана сам опет дао по 900мл сирупа, по чак осми пут овог пролећа (у року од неких 40 дана) што нисам радио у тој количини претходних година, али једноставно ни април није био овакав (лош) од када сам запчеларио; на мојој локацији са јаком воћном пашом у четвртом месецу је тек један дан температура била изнад 20° (плус само десетак дана изнад 15°) уз константан ветар и повремену кишу.

Јуче, 1. маја сам урадио први пролећни преглед уз прскање пчела и нозевојем и војвиром. Био је то мој први рад са рамовима после прилично више од пола године, време је било лепо (мада је поподне опет падала киша), пчеле мирне, од воћа је остала само јабука (у пуном цвату), трешња (при крају), а крушка, вишња и шљива су већ "обријане". Копривица још увек цвета, као и маслачак од ливадског цвећа.

Пролази ме почетничка радозналост, а надолази искуство - то ме највише радује као некога ко нема ни ментора ни помоћника, а камоли још неког РВ-аша у близини. То кажем са правом (субјективним додуше  ;D ) јер би у супротном беспотребно ометао пчеле неколико пута у претходном периоду, а и због процене јачине друштава само на основу излета / стања на леету.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 02, 2023, 22:07:19
Пошто су мени заједнице још увек у зимској конфигурацији, са по три и четири укрштена наставка (уз сужено леето) прегледао сам само два највиша наставка а њихов распоред нисам мењао. Па да кренемо... отварао сам их по процењеној јачини јер сам већ за вишак легла спремио нуклеусе - обичан РВ наставак сужен стиродуром на шест рамова, са пуном подњачом, пуним збегом са прорезом за пластичну хранилицу и са суженим леетом на 2цм и папиром на њему (како се излетнице, када га прогризу, не би враћале у матичну кошницу).

а) плава кошница са два препуна наставка пчела и легла, али без матичњака (што ме изненадило). У жути нуклеус пребачено два рама хране на бокове, па два рама најстаријег легла и у средину један рам најмлађег легла. До стиродура је и једна сатна основа јер нема неког захлађења на видику. Притом сам стресао пчеле са два рама отвореног легла, ставио пола погаче на сатоноше, у хранилицу 700мл веома ретког сирупа и затворио. Преостало легло (10 рамова) распоређено кроз средину два највиша наставка (5+5) а између легла и хране додато два изграђена тамна рама и три основе.

б) бела кошница са пуна, али не баш крцата два наставка како пчела, тако и легла. Разројавање урађено потпуно исто као код прве кошнице, па је тако и бео нуклеус комплетиран. Преостало легло (8 рамова) распоређено на исти начин (4+4), уз исто попуњавање места одузетих рамова.

в) жута кошница је једино била љута, али то ме није спречило да и од ње направим зелени нуклеус по истом принципу. Пресликана бела кошница (обе су прошлогодишњи ројеви), чак су имале и број рамова са леглом идентичан.

г) наранџаста кошница је била непријатно изненађење. Пошто сам код свих кошница прво гледао од врха други наставак, код ове ме је затекло тек неколико рамова пчела без легла. Просто матица није хтела да се спусти, а у највишем наставку је било крцато пчелама и 8 рамова са леглом. Ту сам само спустио половину легла испод и то је то.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 02, 2023, 22:31:01
Не рекох да сам код ових кошница што сам разројио, прво налазио матицу и тај рам одмах враћао у кошницу како матка случајно не би завршила у нуклеусу. На крају су старке добиле по литар сирупа (1:1 са нозевојем) као награду за опет добар развој - какво је било време. Појилице су освежене такође. Извињавам се на преопширности, али ова тема ми служи као нека врста пчеларског дневника па немојте замерити. Још ако неко прочита, научи нешто ново из писања овог почетника- то је моје задовољство још веће. А искусни пчелари нека буду слободни дати сугестију, смерницу у вези било чега. Поздрав  ;)
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Zoran Vučković Maj 02, 2023, 22:38:56

Ето, урађеном послу мане нема... Нек је са срећом.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 03, 2023, 08:29:50
Хвала Зоране, а среће (лепог времена) треба и нека буде кад младе матице оду на "свадбени лет".  ;)
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 04, 2023, 20:38:37
Како оно би за рушење затворених матичњака шестог дана од формирања нуклеуса, ако сам их формирао у понедељак у подне, кад то да обавим у суботу или недељу?

Старке су у понедељак остале са 10 и 8 рамова легла, за седам дана у овом периоду (јабука, маслачак...) легло се прошири за отприлике два рама, јел тако би?
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 09, 2023, 15:31:03
Покидао затворене матичњаке у недељу, а у следећу суботу планирам ограничавање старки и, ако буде услова - више од по 12 рамова легла, формирање још једног нуклеуса (уз додавање матичњака из већ направљених нуклеуса којима ће тада бити 13. дан).
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Maj 10, 2023, 00:05:36
Покидао затворене матичњаке у недељу, а у следећу суботу планирам ограничавање старки и, ако буде услова - више од по 12 рамова легла, формирање још једног нуклеуса (уз додавање матичњака из већ направљених нуклеуса којима ће тада бити 13. дан).
Миланче пријатељу не чекај 13. дан од направљених нуклеуза, уради то 11. дан а некад и то буде касно.
Поздрав. 
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 11, 2023, 00:01:36
Важи Војо, нажалост нисам у могућности раније да обавим (прошле године сам успешно пребацио 12. дана).

...али једноставно ни април није био овакав (лош) од када сам запчеларио; на мојој локацији са јаком воћном пашом у четвртом месецу је тек један дан температура била изнад 20° (плус само десетак дана изнад 15°) уз константан ветар и повремену кишу.
Сада и званично (са сајта meteoblue) април 2023. на мојој локацији је други најхладнији у последњих 26 година и други са највише падавина у последње 22 године.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 11, 2023, 00:03:05
грешка
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Maj 11, 2023, 00:11:15
Важи Војо, нажалост нисам у могућности раније да обавим (прошле године сам успешно пребацио 12. дана).

...али једноставно ни април није био овакав (лош) од када сам запчеларио; на мојој локацији са јаком воћном пашом у четвртом месецу је тек један дан температура била изнад 20° (плус само десетак дана изнад 15°) уз константан ветар и повремену кишу.
Сада и званично (са сајта meteoblue) април 2023. на мојој локацији је други најхладнији у последњих 26 година и други са највише падавина у последње 22 године.

И од мене у Банату никад лошији април за рад пчела.
Поздрав.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 16, 2023, 15:46:37
Јуче и данас (15. и 16. дан од формирања нуклеуса) удари ветра су преко 50км/ч на мојој локацији, ако су матице изашле опет је велика вероватноћа да су изгубљене...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Zoran Vučković Maj 17, 2023, 10:32:43

Милане, изаћи ће оне на оплодњу када процене да је најбоље за њих. Немој да се бринеш.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 22, 2023, 00:07:05
У петак сам урадио ограничавање, а сходно лошем времену, одузимању легла и хране, додавањем основа - друштва су имала тек по 1,2 или 3 рама легла више него пре 20 дана. Плава (за коју сам погрешно сумњао да је ушла у нагон) је била најјача са 13рл, па је један рам пребачен у наранџасту, како би се изједначиле са по 12рл. Бела је такође имала 12рл, и све три кошнице су ограничене са пет или шест рамова отвореног легла у плодишту и по три рама затвореног легла у другом и трећем наставку. Жута је подбацила са 9рл, али сам је ограничио: 5+2+2.

Матице нисам тражио, већ сам данас преконтролисао наставке изнад решетке и увидео да нема свежег легла. Све је ок, једино су залихе хране буквално на минимуму, зато матице нису ни залегале комплетно целе рамове, па сам их малопре прихранио са по литар сирупа 1:1; иначе су све "окупане" нозевојем и војвиром приликом отварања.

Ројевима је 21. дан и нисам их отварао, вечерас добили по 300мл сирупа у хранилице. Леета су им и даље сужена на 1,2цм. Старке су добиле отвор изнад матичне решетке (10ак цм), али доње главно је и даље "зимско". Глог (који није измрзао) је коначно почео, што значи да би требало свиб, багрем и малина да крену за 10-15 дана.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 25, 2023, 15:47:25
Јуче сам ставио широка леета код старки због (коначно) топлог времена, а и ускоро би требало да крене и јача паша... Одрађена и прихрана сирупом 1:1 са нозевојем; по 700мл ројевима и 350мл старкама. Притом сам искористио обилазак да поставим, по први пут ове године, замке за осе и стршљенове (по мало пива, оранжаде, воде и сирћета уз две коцке шећера).

У недељу ће бити 28. дан од формирања нуклеуса, па ако буде време послужило да се провери да ли су ројеви успели, тј да ли су матице пронеле...  Код старки следи провера плодишта, па превешавање или разројавање ако буде имало матичњака...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Zoran Vučković Maj 25, 2023, 21:54:21

Важно је имати план шта ће се урадити.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 26, 2023, 11:10:26
Једино немам план шта радити ако затекнем лажне матице...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Maj 29, 2023, 18:30:03
Опет време није дозволило отварање кошница јуче, само су ројеви прихрањена са по 900мл, а старке са 200мл сирупа. Малина је почела да цвета, глог је у пуном цвету, а свиб и багрем ће ускоро...Наредних дана јављају кишу у поподневним часовима, тачно када би могао до пчелињака, тако да...

Што се тиче случаја лажних матица (ако их буде било), тај рој ћу однети 30ак метара од пчелињака, а на његово место ставити нову празну кошницу (нуклеус). Из старе у нову пребацим празне и рамове са храном (ако их има) без пчела, па ће се старије пчеле враћати у нову кошницу после излета, а лажне матице ће остати у старој, па ћу их се некако решити као и рамова трутовског легла. Други дан у нову додам рам отвореног легла, са матичњаком ако буде имало. То је нешто што сам прочитао негде, шта искусне колеге мисле...Иначе раније сам "лажни" рој само склањао са пчелињака и стресао пчеле са по два рама на сат два, без стављања кошнице на пређашње место, па су пчеле попуњавање суседне кошнице.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jun 04, 2023, 20:45:49
У петак прихрањени ројеви са по 600мл и старке са по 400мл, а данас коначно урађен преглед јер је био један од веома ретких дана са лепим временом овог пролећа.

Сва три роја (35. дан од формирања) су у одличном стању, матице су се успешно оплодиле, извучена је основа и има по пет рамова легла (има и затвореног радиличког) у сваком роју. Извађене су преграде од стиродура и додато је по два изграђена рама са бокова (пошто не јављају захлађење) у сваки нуклеус који су сада фактички комплетна РВ плодишта са 10 рамова. Леета су и даље сужена на 3цм.

Све четири старке (16. дан од ограничавања) су донеле нектара са малине и знатно поправиле стање са храном упркос лошем времену. Код жуте (ограничена на 9рл) сам само пребацио 2рзл изнад решетке, а у плодиште ставио два изграђена рама. Код остале три старке (ограничене на 12рл) је било залежених матичњака у плодишту, тако да сам формирао још један нуклеус (1со, 2рх, 3рзл и 1 рол са велика два матичњака пред затварањем), укупно 7 рамова, још младих пчела са 3 рама, стиродур са стране, пола погаче на сатоноше и вода у хранилици. У плодиштима старки су порушени залежени матичњаци, убачено по две основе и један изграђен празан рам. А истрешен је по један рам пчела са отвореног легла (у нуклеус) и извађено по три рама затвореног легла (што у нуклеус, што у други наставак изнад решетке). Старке су и даље на три наставка.

Малина цвета увелико, али није у шпицу (око 35%), свиб је отворио пре неки дан - кад је глог завршио. Багрем почиње да отвара, али само цветови на висини (око 15%). Како је време било, презадовољан сам стањем и урађеним послом. Жао ми што нисам имао спремних рамова за још неки нуклеус, али сад је најбитније да се време мало поправи како би се искористила главна паша - мада прогнозе опет нису оптимистичне...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jun 04, 2023, 22:13:43
Ето, урађеном послу мане нема... Нек је са срећом.
Милане, изаћи ће оне на оплодњу када процене да је најбоље за њих. Немој да се бринеш.
Зоки, био си у праву...Хвала ти на речима охрабрења и подршке, што у овој теми што у пп.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jun 10, 2023, 13:27:51
Јуче прихрањени нуклеуси са по 1л сирупа, багрем био у пуном цвету... био, јер је увече пао град/лед и поприлично га омлатио. Ухваћено преко 50 стршљенова, па су флаше/замке освежене.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Jun 11, 2023, 21:30:28
Таква година, шта да се ради. Биће багрема следеће године.  :)
Поздрав свима.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jun 11, 2023, 23:35:46
Луда година што се тиче времена, званичне информације кажу: после хладног и кишног априла, на мојој локацији је и пети месец био веома кишовит - изузев 2007 и 2014, ово је био мај са највише падавина у последњих 35 година. Иначе данас сам само прихранио нуклеусе, са по 500мл сирупа.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jun 24, 2023, 12:32:02
Пре три дана (дугодневница и први дан лета) сам додао други наставак са 8 сатних основа код три роја која су били на 6 рамова легла. Можда је било рано, али због предстојећих обавеза морао сам то да урадим тада. У горњи наставак (на топло) сам пребацио рам хране и три рама легла (уместо њих ставио основе у плодиште). Оба наставка сада имају по 9 рамова, а и леето сам им проширио на 7цм.

Последњи формирани нуклеус нема легла још увек иако је матица изашла, па је вероватно питање дана када ће пронети у већ спремне ћелије. Десетак пчела на суженом лету су се понашале као да нешто извлаче из кошнице, можда терају матку на оплодњу, а можда избацују неки отпад, не знам... За сваки случај (ако је млада настрадала) ставио сам један затворен матичњак између сатоноша.

Код плаве старке је било два рама са по неколико затворених матичњака па сам то искористио да направим још два нуклеуса (укупно са по 7 рамова = 1со + 2рх + 4рл). На име тога је из четири старке у просеку узето по рам хране и два рама легла, а убачене основе у замену. Код две старке (беле и жуте) сам и превешао 1рзл у медиште. Сва плодишта старки су добро окупана нозевојем и војвиром, као и нуклеуси нозевојем.

Мало ме брине како ће се понашати толике основе (38) које сам убацио јер је тог и наредних дана била баш велика спарина и врућина (јуче измерено 38° у хладу). Али шта је ту је, сада ћу имати мање времена за пчеле па сам покосио око пчелињака, освежио појилице, прихранио све са 0,5л - па дан после проширене ројеве са по још 1л сирупа 1:1 са нозевојем. Малина, багрем и свиб су прошли, али ливада и дивља купина су у току па пчелице лепо раде, чека се липа...

Остао сам дужан фотографије са пчелињака, али поставићу првом следећом приликом. За месечак дана ћемо видети какви су резултати, пре свега са развојем ројева (ако се оплоде и ове три матице, имаћу десет кошница наспрам две од прошлог пролећа), али и приносом код старки (које сам по први пут оставио на три а не четири наставка, због одузимања легла и кишног времена). Свако добро...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jun 29, 2023, 05:33:42
Ево мало и фотки од јуче по "просечном" дану овог пролећа/лета. Прихранио проширене ројеве са по 1л сирупа, и плави нуклеус са 0,5л.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Jul 30, 2023, 21:54:31
11. јула сам ставио широка леета код три роја (која су на два наставка) који су "извукли" скоро све основе. Новија три роја сам проширио на комплетно РВ плодиште (са 7 на 10 рамова) јер је у два уочено затворено радиличко легло, а у трећем отворено, правилно распоређено, легло.

У међувремену до данас сам заменио замке за стршљенове (којих нема колико у првом наврату), два пута освежавао појилице (више посећена благо засољена) и два пута прихранио свих шест ројева са по 600мл сирупа 1:1.

Липа је цветала 10-20. јула, али није примећено много пчела. Следећи радови су проширење новијих ројева са другим наставком и цеђење меда код старки, ако буде имало ишта...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Avgust 08, 2023, 20:03:36
 У суботу сам напунио највиши (трећи) наставак са 3, 4 пуна рама из другог наставка и поставио бежалицу између. У наставцима испод бежалице су остали непуни и празни рамови за "смештај " пчела. Сутрадан сам скинуо те пуне највише наставке код све четири старке и оцедио укупно 40 рамова. Увече сам им вратио исте на чишћење.

Рамови су претежно били до пола затворени, мада је имало и потпуно и тек мало затворених. У сваком случају при истресању тих најмање затворених није нимало испадало меда, што значи да је зрео. Притом сам заменио воду у појилицама и прихранио шест ројева са по 600мл сирупа, овог пута без нозевоја због предострожности од грабежи.

Мед је тамно црвенкасте боје, остављен да "одлежи" неки дан пре сипања у тегле. Презадовољан сам приносом од око 20кг по кошници на мом терену (стационар), у овој години (лудој гледајући временске прилике) и по оваквим условима (током маја и јуна од сваке кошнице узето по 6р легла и 4р меда).

Поздрав
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Avgust 21, 2023, 05:18:57
Јуче сам почео припреме за зиму; старке (4) су у одличном стању са по 8рл у плодишту где су добиле по две летвице хербе, у наставке изнад решетке сам груписао по 9 тамнијих, а у вршњим по 8 светлијих рамова. Тако да више ништа не радим са рамовима, само наставцима ротирам места за месечак дана.

Мајски ројеви (3) нису баш у очекиваном стању (знам и зашто, јер сам их због обавеза прерано проширио на два наставка кад су имали тек по 6рл), ипак основе су изградили у два наставка са по 9 рамова. Додао сам им и трећи наставак са 8р (6 основа + 2 тамнија у средини). Два роја имају по 3,4рл у првом и 4,5рл у другом наставку и њима сам ставио по две летвице хербе кроз средину легла. Трећи рој је разочарење са само 4рл у другом наставку (можда сам га требао појачати са леглом из других кошница?) и ту сам ставио једну летвицу.

Јунски ројеви (3) су крцати са 10р пчела и 6,7рл па сам им додао други наставак са 5 тамнијих рамова и 3 основе (оба спрата са по 9р сада). У два роја стављене по две хербе, а за трећи ми остала једна летвица (додаћу следећом приликом).

Све кошнице сам баш добро окупао нозевојем и војвиром, освежене су појилице и замке за стршљенове, осе... Нисам стигао прихрану да спремим и то је следеће на реду....
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Avgust 29, 2023, 15:32:11
Још увек нисам кренуо са прихраном, само сам појилице освежавао јер у последњих 10 дана је било баш паклено - дневне су биле око 35° у просеку, а ноћне температуре нису биле испод 20°.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Septembar 02, 2023, 21:46:44
Стављена прва тура прихране 7:6 у корист шећера са мало преко 200мл нозевоја, укупно око 11л сирупа или мало преко 1л по кошници.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Septembar 10, 2023, 21:58:18
Јуче и данас прихрањено свих 10 друштава са по 1л сирупа (7:5) са додатком нозевоја. Појилице су освежене, као и замке за осе и стршљенове (којих има тек понеки уловљен).
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Oktobar 25, 2023, 16:21:29
Одавно се није писало, ал' се урадило што шта... Иако је септембар био "летњи" (после 2011, други најтоплији у последњих 30 година), 17. септембра сам прихранио са по 1,2л сирупа (3:2 за шећер), да би 28. одрадио последње веће радове за ову календарску годину.

Тад сам извадио матичме решетке и херба-стрип летвице (после 38 дана), препрскао све наставке и са нозевојем и војвиром, и посложио их у зимску конфигурацију (плодиште на врху; испод тамнији рамови; а светлији рамови и основе на подњачи). Значи свих 10 кошница је зазимљено на три наставка, с' тим да је само други наставак окренут "на топло".

Код свих је остављено летње широко леето, а што се тиче броја рамова по наставцима (од подњаче ка горе): четири старке = 8+9+10; три мајска роја = 8+9+9; три јунска роја = 6+9+9. И тог дана као и сутрадан су све прихрањене са по 1,2л сирупа (3:2) са нозевојем.

30. септембра и 12. октобра су добиле по 1,1л мало гушћег сирупа (8:5), да би 15. октобра завршио са прихраном са по 1,2л (9:5). Не практикујем тако касно да их прихрањујем, али је и прва половина октобра била топла са дневним/ноћним температурама од 25°/15°.

Како год, све су добиле укупно по тачно 10л сирупа са нозевојем, а третман против варое (поред хербе и војвира) сам завршио 18. октобра димљењем брстивар папирићима. Замке за осе и стршљенове су редовно одржаване, али скоро да није ни било "улова"...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Novembar 13, 2023, 20:16:47
Од ових 4 можеш слободно да разројиш и идеш на 20 али су то велика улагања и обзиром да немаш неког ко ти помаже и ко те учи и неког ко ти не би дао да погрешиш онда је боље да ове сезоне рашириш на 10. Па полако у следећу сезону да од тих 10 направиш још макар толико.
Хвала Војо на лепим речима и жељама, био би пресрећан кад би од ових 4 стигао до 10 јер сам обезбедио "амбалажу", само је питање "заната"...
Пече се занат... ;) Нека се оствари Војова (или Војина, како се каже?) сугестија и за следећу сезону!!!  ;D
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 13, 2023, 23:47:16
Само напред Миланче пријатељу и ако нешто запиње ту смо да помогнемо. Даће Бог да следеће јесени у ово време имаш 20 и коју више зазимљену заједницу.
Поздрав.
 
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 09, 2023, 17:12:55
Данас око поднева је урађен третман оксалном киселином (35г + 600мл воде + 600г шећера) са око 20/25мл раствора по кошници. Време је било хладно као и ових дана, тек можда 1° или 2° изнад нуле. Пчеле су дубоко испод сатоноша у трећем највишем наставку, а клубе вероватно захвата и други наставак, мада их нисам раздвајао. Хране има доста, али пчела нема као прошлих година у ово доба, или ме је преварило што су густо збијене даље од сатоноша.

Елем, по евиденцији онога што сам успео да видим (без лампе коју сам заборавио) стање је следеће: две кошнице са 3 улице, шест кошница са 4 улице и две кошнице са 5 улица. У неким споредним улицама ван клубета су примећене мале скупине мртвих пчела (20ак) на рамовима са медом, то нисам виђао пре... Углавном, на прву лопту ми се чини да никад мање пчела нисам затекао у ово доба у мом скромном петогодишњем стажу. Теши ме чињеница да је клубе код већине друштава једва видљиво одозго, и да је већи део "лопте" у наставку испод.  Поздрав свима уз једну данашњу фотку... :)
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 09, 2023, 18:37:13
Шаренило на све стране. Топао период током новембра направио је велике штете.
Колеге пчелари који нису радили третмане против варое до краја септембра или су лоше очистили своје пчелиње заједнице узроковали су велике штете како себи, тако и пчелињацима у окружењу током октобра и новембра.
Пчеле из јаких и добрих заједница, зазимљене и ваљано очишћене од варое ишле су у пљачку тј грабеж на километар, два и током топлог периода у октобру и новембру пренеле су пуно варое и јако ослабиле. Тамо где је стање било више него одлично почетком октобра сада је јако лоше и већ сада има озбиљних страдања а ослабљене заједнице тешко могу преживети.
Вароа је по мом мишљењу ове године пренела веома опасне вирусе..
Тамо где није било грабежи и није било оштећених пчелињака у окружењу ту је све у реду.
Ту уопште нема никаквих проблема.
Са касног сунцокрета пола кошница( 70-80) одвезено у атар и ту је стање добро са 1% губитака а друга половина од око 80 кошница превезена почетком септембра у зимовник где има још десетак мањих пчелиња у кругу лета пчела у лошем стању где већ сада има скоро 20% губитака. А још толико биће у наредном периоду јер је пуно мртвих пчела испред кошница.
На другој половини кошница тј пчелињаку у атару уопште нема мртвих пчела испред кошница. Ту је на три пчелињака око 500-600 кошница и нигде нема мртвих пчела испред кошница.
Све исто рађено на свим пчелињацима и исти третмани а само у насељеним местима где има оштећених пчелињака и где је било губитака још током септембра, ту су проблеми.

Закључак, пчеле су ишле у пљачку на пчелињак или пчелињаке у топлом новембру и направиле велике проблеме.
Да је било нормално време, да су биле у клубету не би било грабежи и све би било у реду. Страдали би само они који нису ваљано урадили третмане против варое а овако сада имају проблем и они који то нису заслужили.

Једини спас је побећи тамо где у кругу лета пчела нема других кошница.

Надам се Милане да у твом окружењу није такво стање као ово што сам описао.
Поздрав драгим пријатељима.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Veroljub Ninković Decembar 09, 2023, 21:04:58
Нажалост, Војо, све је као што си написао. Мојих 35 РВ друштава сам третирао против варое, мислим, на време: у пролеће Hive Clean-ом, у августу мрављом; зазимио у првој половини септембра, чини ми се никад боље. А онда, реда ради, средином новембра отворим неколико кошница и запрепастим се: број пчела преполовљен! Изотварам све кошнице: исто стање. Пронађем и три угинула друштва.
Данас сам их (мал)третирао оксалном. Још мање пчела. И још три губитка. Дај Боже да грешим, али страхујем да ће до пролећа страдати 2/3 друштава. Немам речи којима бих описао своју тугу и немоћ. Најгоре је што не знам како да ово убудуће спречим.
Поздрав свима,
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 09, 2023, 22:04:08
Код мене је на око 500м удаљености први суседни пчелињак од 10ак кошница (стационар), на 1км је још један мало већи и на 1,5км још 50ак кошница. Тако да могуће је да су ишле у пљачку и тако се додатно "заразиле" јер су дневне температуре биле 15°/ 25° у октобру и првој половини новембра, а опет могуће је и да их сам нисам 100% заштитио. Сад је готово и назад нема, чекамо пролеће да видимо на чему смо...

Жао ми је колеге што ни код вас није добро стање, а копка ме што нисам подизао највиши наставак па да тачно утврдим дал' је стање баш лоше или је пак клубе већим делом у средишњем наставку. Јеси ли ти Верољуба гледао оба наставка?

ПС значи вароа је узрок мртвих пчела које су остале груписане на пуним рамовима ван клубета?
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Veroljub Ninković Decembar 10, 2023, 12:54:30
Јесам, Милане. Моје углавном захватају један наставак.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 10, 2023, 21:45:55
Нажалост, Војо, све је као што си написао. Мојих 35 РВ друштава сам третирао против варое, мислим, на време: у пролеће Hive Clean-ом, у августу мрављом; зазимио у првој половини септембра, чини ми се никад боље. А онда, реда ради, средином новембра отворим неколико кошница и запрепастим се: број пчела преполовљен! Изотварам све кошнице: исто стање. Пронађем и три угинула друштва.
Данас сам их (мал)третирао оксалном. Још мање пчела. И још три губитка. Дај Боже да грешим, али страхујем да ће до пролећа страдати 2/3 друштава. Немам речи којима бих описао своју тугу и немоћ. Најгоре је што не знам како да ово убудуће спречим.
Поздрав свима,
Једино што може да се уради је да се изврше заједнички третмани код свих пчелара у окружењу тј у кругу лета пчела. Ово је углавном тешко постићи али није и немогуће.
На крају крајева, јефтиније је пчеларима у окружењу купити лекове и замолити их да им се бесплатно ураде третмани у њиховом присуству на њиховим пчелињацима него страдати десетак или више пчелињих друштава.
Договор око начина рада може се постићи само то треба покренути и направити заједнички план на општи корист свих.
Ако би се то учинило само у једној години лако би се касније наставило у наредним годинама.
Поздрав драгим пријатељима.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 11, 2023, 08:50:49





Све си ти Војо овде лепо написао али то је , нажалост , немогућа мисао. Нисмо се ми сложили ни око простијих ствари па нећемо ни око ових. Тако је како је па нема друге него  "у се и у своје кљусе".


И ја сам јуче урадио оксалну на 2/3 својих пчелињака и нисам баш задовољан али о томе на мојој теми да ову не оптерећујем.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 17, 2023, 19:07:12
Очишћене подњаче данас и том приликом избачено по 5-25 мртвих пчела па враћена широка (летња) леета. У пуном збегу сам отворио мало поклопце пластичних хранилица како би их додатно расхладио јер јављају преко 10° наредни период.

Мало сам распремио пчеларску собу и записао шта ми треба за сезону, па да се полако спремамо...
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Januar 14, 2024, 17:36:39
Обилазак пчелињака после дужег времена... Само сам избацио по 7, 8 мртвих пчела са подњача. У хранилицама нема конденза па рачунам да нема ни покренутог легла. Кроз прорез се клубе не види, али се чује у свакој кошници, и то подалеко од сатоноша, вероватно између другог и трећег укрштеног наставка.
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Februar 12, 2024, 00:30:33
Услед јаког ветра нисам хтео да отварам кошнице овог викенда, али рек'о кад сам већ ту да очистим опет подњаче и помогнем им колико толико. Кад оно свих 10 пуних подњача перфектно чисте, нема ништа да избацим, буквално ниједне пчеле нити ичега. Склоним кровове и видим да ни у једној хранилици нема ни грама конденза, што би требало да значи да легла, иако је можда покренуто, има минимално. Провирим кроз отвор за хранилице и видим да су сва друштва жива и да су пчеле избиле на сатоноше, али рачунам да је то због топлијег времена а не због недостатка хране.

Леска ће код мене проћи до половине фебруара и тада би већ требало да отвори дрен како ствари стоје (ако настави топлије време). Ако буде топлије, прегледаћу их неки дан ради контроле хране, а ако не - ништа, па чак ни никакво утопљавање до краја месеца... Поздрав свима
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Februar 25, 2024, 20:24:27
Опет ветровити викенд код мене... Ипак сам успео да им оперем хранилице и затим их вратим затворене (до сад су поклопци били одшкринути) и са 7,8 листа "Политике" преко прореза ради упијања влаге. Оно што је најбитније је да пчеле из сваке кошнице увелико доносе полен (јако жут са дрена који почиње, тамно црвени са актуелне копривице, бледо жути са можда неке закаснеле леске...). Свако добро
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Mart 17, 2024, 23:10:37
Данас сам сипао прву туру сирупа по 300мл, са једнаким деловима шећера и воде (не знам како је стање са храном). Како најављују хладније дане за мој крај, ставио сам им и ужа леета. Појилице освежене и радило се на уређењу око пчелињака, кад већ нисам могао мало "унутар кошница"...

Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Mart 26, 2024, 19:29:50
 Иако још нисам урадио први пролећни преглед, увелико се ради на припреми предстојеће сезоне (набавка и фарбање кошница, ожичавање рамова, утапање основа, склапање и фарбање постоља...).

Што се тиче детаљног плана рада - ништа док не видим стање заједница, а то би требалода буде следећег викенда Боже здравља. Сигурно је да ћу пробати неке "можда" новотарије ове године:

1) стављање "стакленог медишта" на врху кошнице (адаптер са девет тегли окренутих отвором ка доле у које би пчеле можда изградиле саће и лагеровале нектар)

2) постављање рама МР са леетом између другог и трећег наставка (промена микро-климе можда буде утицала на боље поклапање меда)

3) контра-прц: обрнут редослед наставака, значи на подњачи два медишта, па МР са леетом и плодиште на врху (не знам што ми је ово пало на памет, можда буде револуција пчеларства у неком погледу на глобалном нивоу).

Мало шале није на одмет  :D  можда.  ;D
Naslov: Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
Poruka od: Milan D. Saric Mart 28, 2024, 00:30:16
Стигао мало и јуче до пчелињака, колико да заменим воду у појилицама и прихраним их са 300-350мл сирупа. Све у најбољем реду изгледа, шљива ранка већ отворила више од пола цветова, рекордно рано. Прошле две године је то било око 10. априла, тако да је и код мене природа "поранила" 15ак дана.