Autor Tema: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE  (Pročitano 62477 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #30 poslato: Septembar 23, 2012, 22:17:37 »
Jasmine, ovo su simptomi nozemoze.
Preporučio bih Vam da što pre pčele preprskate Nozevojom u dva navrata u razmaku od 3-5 dana.

Bilo bi dobro da uzorke pčela spremite na neki institut na ispitivanje.

Možete li nam reći čime, kako i kada ste iz prskali protiv nozemoze?


Pozdrav svima.... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #31 poslato: Septembar 23, 2012, 23:04:51 »
 
Pitao bih iskusnije kolege danas sam na pčelinjaku primjetio par pčela kako skakuču a nemogu da polete.Kad izvučem zaoku u crijevu je nagomilano izmeta veličine zrna rize boje mutno  zute. Molio bi da mi neko objasni sta je to.Zimska hrana spremna prskano i u sirup dodat nozevoj.

Kolega, s obzirom da si uspeo da pčelu uhvatiš u ruke, možeš proveravati ono što sam ovde napisao i postavio dva video snimka. Vrlo često varoa spadne (ili se premesti sa pčele) uglavnom usled dejstva nekog materijala koji joj ne odgovara. Tako da se ne može uvek zaključiti šta se dešava sa pčelom. I dalje tvrdim da je to većinom posledica dejstva varoe i čak i ako varoa ode sa te pčele, ostaju povrede koje su verovatno bolne i parališu grupe mišića koje pokreću krila. Ne mora da znači da parališu određene mišićne grupe (to je samo moja pretpostavka), ali postoji uzrok zašto pčela ne može leteti – jak bol koji nanose pokušaji da poleti (takođe moja lična pretpostavka).

Zato bi bilo dobro da više puta hvataš te pčele koje puze ispred košnica. Naći ćeš varou na nekima (čak i dve) i one su ispod trbušnih prstenova.

Razlog uznemirenosti varoe i nanošenja jačih povreda pčeli je, kao što sam rekao, uticaj nekog sredstva kojim se tretiraju pčele (moguć je i uticaj nekih vrsta propolisa i sl.). Ako si tretirao pčele Nozevojem, onda verovatno znaš šta je u sastavu tog sredstva. Vrlo je moguče da je to uticalo na uznemirenost varoe.

U suprotnom, ne verujem da je varoa puno „nestašna“ i da želi da izazove domaćina koji je predmet parazitiranja, na reakciju. Znamo kako se krpelj lagano i oprezno namesta i prodire u kožu ljudi. Verujem da su svi imali ta iskustva i da su ga primetili par satikasnije, kada se već učvrstio na koži. Ne verujem da varoa postupa suprotno tome.

Malo je verovatno da je ovo sušno leto bilo pogodno za razvoj nozeme. Sadržaj koji si video u crevu je polen. I to neki tumače majskom bolešću, a neki gladovanjem (nedostatkom nektarske paše). U ovo doba godine je sasvim normalno da se mlade pčele obilno hrane polenom. Tako da je taj sadržaj creva uobičajen „ishod“ ovakve pojačane ishrane.

Kod mene se to dešavalo ispred košnica koje sam juče i preključe tretirao timolom. Nije bilo puno tih pčela koje puze po tlu, a na jednoj sam našao varou. Kod ostalih košnica nema ni jedne pčele koja hoda po tlu i ne može da poleti.

Tako da mislim da je ipak uzrok varoa.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Jasmin Ucambarlic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 88
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: BUGOJNO
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #32 poslato: Septembar 25, 2012, 13:39:49 »
Kolega Vojo pčele sam tretirao nozevojom u vise navrata tokom prolječa i ljeta.Uprihrani rojeva i jesenjem prihranjivanju uvijek sam u sirup dodavao nozevoj,nekad čaj od pelina nekad rastvor propolisa u dozvoljenim dozama.Kolega Dragane u par navrata drzeci oboljelu pčelu primjetio i varou na njoj ili na nekima i dve.Prilikom zadimljavanja iznenadio sam se količinom varoe u par kosnica gdje imam visoke podnice za kontrolu varoe.Dimio sam sa varolikom u tri navrata od po pet dana i pokazalo se nedovoljno jer varoa i dale opada pa sam ponovio ciklus i danas sam nasao samo par kom u svim kontrolnim podnicama.Sad dali je uzrok skakutanja pčela varoa ili nozema neznam danas nisam vidio nijednu oboljelu na zemlji.

Na mreži Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #33 poslato: Septembar 25, 2012, 16:51:43 »
Sad nam je sve jasno.
Dragan je bio potpuno u pravu. U pitanju su pčele koje je poprilično oštetila varoa.
Verujem da su održale zahvaljujući višekratnoj upotrebi  Nozevoja.

Možete li nam kolega Jasmine reći koliko je to mnogo varoe što ste videli u podnjačama?
Na osnovu količine oborene varoe možemo proceniti stepen zaraženosti zajednica i  uspešnost prezimljavanja pčelinjih zajednica.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #34 poslato: Septembar 26, 2012, 00:02:26 »
Na osnovu opisanog sam iznosio svoje pretpostavke.

Kada se kod mene nešto slično dešava, mogu biti siguran samo tamo gde sam video varoe na pčeli, koje su dobro prikrivene ispod trbušnih prstenova. Tako da sam i pretpostavio da su i ostale imale na sebi varou koja je u međuvremenu, ili spala usled tretmana ili se desilo nešto drugo.

I pčele uopšte nisu puno oštećene parazitiranjem varoe. Da jesu, to bi bilo očigledno i ne bi trebalo pretpostavljati ništa. Imali bi jasnu kliničku sliku.
Naprotiv, pčele su normalno građene i po sadržaju creva (obilno hrane se polenom) može se reći i da su prilično snažne. Mislim da bi one i relativno dobro obavljale svoju funkciju. Ali povrede učine svoje.

Te pčele najverovatnije postaju žrtve osa, stršljenova ili mrava i ne mogu se posmatrati u nekom dužem periodu.

Brojnost varoe u ovom slučaju ne mora biti merilo. Neka ima samo 100 varoa koje su parazitiranje već usmerile ka odraslim pčelama (jer legla već i nema – što ne znači da ga neće biti ponovo), one će nanositi povrede pčelama.

Kada je reč o brojnosti varoe, mogu reći da je ima prilično u društvima koja do sada nisam tretirao ničim. Samo što u njima nema legla i sa samo jednim tretmanom se obori puno varoe.





Nije tema, ali bih dodao da i od sredstava kojima se dimi mogu otpadati i mlade (svetlije) jedinke varoe. Uglavnom mislim na sredstva na bazi amitraza i sl. To izgleda potvrđuje moju pretpostavku o mehanizmu delovanja mirisnih supstanci ili kiselina na varou u leglu. U stvari radi se o snazi određenog signala koji se javlja u leglu pri vrlo jakoj zaposednutosti varoom. Što ima više varoe, taj signal je jači, pčele prepoznaju da sa leglom nije nešto u redu i otklapaju ćelije legla iznoseći i lutku pčele i varoe kao nečistoću (jer je verovatno tako prepoznaju, a ne kao napasnika kojeg treba ukloniti).

S obzirom da postoji vrlo malo zatvorenog legla u nekim društvima, pčele u nedostatku drugih obaveza temeljno prate svaku ćeliju legla i mogu da utvrde postojanje nekih nepravilnosti u zatvorenom leglu i da ga uklone. Tako da mislim da prepoznaju i najmanji znak koji je izazvalo sredstvo kojim se dimi na varou u leglu, ako ima malo legla. U vreme pune sabiračke delatnosti npr. ovo se manje dešava. Pčele se jednostavno posvete prečem poslu koji je bitan za celu zajednicu i manje pažnje poklanjaju pojedinačnim ćelijama legla. Ovde uticaj ima i stanje okruženja. Npr. pri jakim društvima se smanjuje gustina i brojnost pčela u oblasti legla i to otežava posao detaljne i idealne brige o leglu.


Na fotografijama se vidi nešto što takođe spada u pogrešne “dijagnoze”. To je odlazak pčela iz košnice. U ovom slučaju se radi o napuštanju oplodnjaka i kada se pažljivo pogleda, ne može se videti ni jedna varoa na pčelama. Jednostavno nije bilo hrane u oplodnjaku. Obično se neka dešavanja proglašavaju posledicom dejstva raznih “boleština”, što često nije tačno.







PS

Na SPOS forumu sam par puta predlagao da neko izvrši pregled ovakvih pčela u utvrdi postoje li povrede koje je nanela varoa (neko ko je u mogućnosti i pri tome mislim na stručnjake koji to mogu videti mikroskopom i imaju titulu mr ili dr). Dosadašnji rezultati su “epohalni”. Nikoga ne zanima da utvrdi šta se dešava. Jaki stručnjaci. Onda se pronosi priča da je to Nosema ceranae, jer se po nekim simptomima svojstvenim delovanju mikroorganizama koji izazivaju bolest ovakav zaključak nemeće sam po sebi. Zato se donose pogrešni zaključci i trpa razna “hemija” koja pomaže pčelama da savladaju “bolest”. Zaboravlja se pri tome da pčela ima jake mehanizme zaštite, ako je odgajena u povoljnim uslovima.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Jasmin Ucambarlic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 88
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: BUGOJNO
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #35 poslato: Septembar 27, 2012, 20:08:25 »
Kolega Vojo tretirao sam sva pčelinja drustva početkom sept.Sobzirom da prilikom rada sa pčelama i povremenim pregledima nisam primjetio nijednu varou na pčelama nisam ni obračao paznju na količinu opale varoe u kontrolnim podnicama.Kada sam nakon desetak dana izvukao lim iz podnice nisam brojao ali u sve četri kontrolne podnice bilo je sigurno oko 150-200 varoa.Počistio sam limove ponovo ubacio u podnice ponovo tretirao i za dva dana ponovo brojao oko 100 kom.I svaki dan kontrola i uvijek ima.Mada sada dosta manje danas kontrola dvije po 15-20 a dvije ispod 10.Pitanje koliko puta smijem vrsiti tretiranje varolikom jer varoe ima jos opada.Kolega Dragane hvala na ovim informacijama i uopste ucestvovanj na ovom forumu vase kom entare i sugestije kolegama uvjek rado citam hvala jos jednom i srdacan poz.izBugojna.

Na mreži Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #36 poslato: Septembar 28, 2012, 13:46:34 »
Kolega Vojo tretirao sam sva pčelinja drustva početkom sept.Sobzirom da prilikom rada sa pčelama i povremenim pregledima nisam primjetio nijednu varou na pčelama nisam ni obračao paznju na količinu opale varoe u kontrolnim podnicama.Kada sam nakon desetak dana izvukao lim iz podnice nisam brojao ali u sve četri kontrolne podnice bilo je sigurno oko 150-200 varoa.Počistio sam limove ponovo ubacio u podnice ponovo tretirao i za dva dana ponovo brojao oko 100 kom.I svaki dan kontrola i uvijek ima.Mada sada dosta manje danas kontrola dvije po 15-20 a dvije ispod 10.Pitanje koliko puta smijem vrsiti tretiranje varolikom jer varoe ima jos opada.Kolega Dragane hvala na ovim informacijama i uopste ucestvovanj na ovom forumu vase kom entare i sugestije kolegama uvjek rado citam hvala jos jednom i srdacan poz.izBugojna.

Ovo i nije tako mnogo varoe koja preti uništenju zajednica i sigurno nije toliko mnogo koliko može da bude u ovom delu godine.
Ne znam kolega Jasmine koliko puta se sme dimiti sa varolikom, jer ga nikada nisam koristio, valjda da piše na uputstvu.

Preporučio bih Vam da stupite u kontakt sa kolegom Zdravkom pa da nabavite Brstivar i tada ćete moći vršiti koliko god želite tretmana u toku godine. Brstivarom se može tretirati i svaki drugi dan po potrebi ali za tako nešto uopšte nema potrebe ako se pčele tretiraju tokom aprila, maja, juna, jula po dva do tri puta.
Da ne pišem ovde u ovoj temi o Brstivaru imate teme o Brstivaru ovde na Forumu pa možete detaljnije da se informišete o upotrebi i dejstvu a za dejstvo je najbolje kada zaključak donesete iz ličnog iskustva.

Što se nozemoze tiče ovolika količina varoe verovatno da nije prouzrokovala nozemozu ako je zajednica utopljena i ako u košnicama ima dovoljno hrane.

Preporučio bih Vam da uradite još dva tretmana Nozevojom.

Pozdrav svima.....

 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Jasmin Ucambarlic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 88
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: BUGOJNO
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #37 poslato: Septembar 29, 2012, 19:13:27 »
Kolega Vojo kontaktirao sam kolegu Reljica za brstivar trazio sam 200ml a on mi je javio da nadjem jos 3-4 pčelara pa da uzmemo litar jer je navodno cjena brze poste skupa.Ovde kod mene je to malo teze jer i noe koje poznajem vjeruju samo u varolik bajerove letvice itd .Jednog kolegu sam nasao pa ako više nebude niko uzečemo po pola litre pa vam javljam djelovanje brstivara kod nas poz.iz Bugona.

Van mreže aca peric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #38 poslato: Oktobar 01, 2012, 19:34:41 »
Ma kolega Jasmine,uzmite pola litra,nek se nađe...Brstivarom možete tretirati bilo kada tokom sezone,nema opasnosti za med i pčele,ima zato opasnosti za varou :)
U korenu većine problema i stradanja pčelinjih zajednica leži taj mali monstrum,ubeđen sam 100%.
Naravno tamo gde ima avionskih prskanja raznim hemikalijama,GM biljaka,kao u USA,velika je i ta vrsta opasnosti,ali varoa je suštinski problem.Ko uspešno i na vreme izlazi na kraj sa njom,neće imati problema ni gubitaka,pod uslovom da ostavlja pčelama dovoljno kvalitetne hrane,tj meda i polena.
Veliki pozdrav,Aca

Van mreže Jasmin Ucambarlic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 88
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: BUGOJNO
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #39 poslato: Oktobar 01, 2012, 20:31:50 »
Kolega Pericu imam oko 30 drustava i ne namjeravam se siriti tako da bi mi pola litra bilo nesto puno.Ali ako uzmem vjerovatno cu malo i nekim kolegama malo donirat bar za 1-2 tretiranja tako da brstivar akobogda se probije i u srednju bosnu naravno ako se pokaze efikasan poz. iz Bugojna

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #40 poslato: Novembar 01, 2012, 09:54:04 »
Kolega Pericu imam oko 30 drustava i ne namjeravam se siriti tako da bi mi pola litra bilo nesto puno.Ali ako uzmem vjerovatno cu malo i nekim kolegama malo donirat bar za 1-2 tretiranja tako da brstivar akobogda se probije i u srednju bosnu naravno ako se pokaze efikasan poz. iz Bugojna

I?
Jesi li riješio problem? Kakvo je sad stanje? Zadovoljan?

Hmm, više puta sam mislio o tebi, ali sam šutio. No, sad se odlučih ipak javiti. Naime, šta će reći svi ovi članovi? Obojica iz Bugojna, a nijednu riječ još nisu razmijenili, možda obojica ne valjaju.

Ovo je kao ono kad su uvedeni telefoni pa Haso doziva Husu:

- Huso-ooo!
- Šta je?!
- Hajde proviri malo kroz pendžer da ti nešto kažem!
- Šta je?
- Budi kraj telefona, sad ću te nazvati da malo popričamo.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Jasmin Ucambarlic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 88
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: BUGOJNO
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #41 poslato: Novembar 01, 2012, 12:45:33 »
Eso problem rijesen od 97god. pčelarim nikad vise varoe jesen je bas nesto pogodovala razvoju pa su mi i drustva mnogo slabija nego raniji godina.Cujem da je registracija udruženja pri kraju i da smo dobili i nesto sredstava.Citam ovo oHasi i Husi i smijem se pa mi naumpade dok sam radio u hr.kolega domene hoče da nazove brata i umjesto njega igrom slucaja dobije mene ja se javim a on stoji do mene i kaze jebiga sad haj da se ispričamo svakako če mi naplatit minutu.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #42 poslato: Novembar 01, 2012, 13:46:22 »
Eso problem rijesen od 97god. pčelarim nikad vise varoe jesen je bas nesto pogodovala razvoju pa su mi i drustva mnogo slabija nego raniji godina.Cujem da je registracija udruženja pri kraju i da smo dobili i nesto sredstava.Citam ovo oHasi i Husi i smijem se pa mi naumpade dok sam radio u hr.kolega domene hoče da nazove brata i umjesto njega igrom slucaja dobije mene ja se javim a on stoji do mene i kaze jebiga sad haj da se ispričamo svakako če mi naplatit minutu.

Dobro je da si riješio problem.
Bio sam neki dan s prezidentom i dao mu L.K. da kopira i ide u Travnik. Od tada ga nisam vidio. Pošteno govoreći, ja ti u tim stvarima volim zabušati.

Čekaj, jesi li možda i ti bio na Osnivačkoj skupštini?

Pametan ti taj kolega, trošak je trošak.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Jasmin Ucambarlic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 88
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: BUGOJNO
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #43 poslato: Novembar 01, 2012, 17:04:32 »
I od mene je uzeo ovjerenu kopiju lk i ja sam ti u tom upravnom odboru a naravno bio sam na Osnivačkoj poz.