Autor Tema: Prinos meda u RV kosnici  (Pročitano 40897 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Prinos meda u RV kosnici
« Odgovor #45 poslato: Februar 28, 2019, 02:21:12 »
Време је да мало покренемо ову тему...  :D

Наша крајинска раса пчела најбоље резултате у приносу меда оставрује у кошницама Родна и Еко Воја прилагођеним овој за наше поднебље и пашне услове најбољој раси пчела...

За разлику о Родна Воја кошница ЛР, ДБ, ФР тј америчке кошнице и остале кошнице нашој раси пчела стварају велике проблеме у зимовању, пролећном развоју и искоришћавању паше.


Због превеликих плодишта код ЛР, ДБ, АЖ и др. кошница неприлагођених потребама наше расе пчела многи пчелари са овим ( ЛР, ДБ и др) кошницама спас су пронашли  у обезматичавању пчелињих заједница и такозваној Ђерзоновој методи.
То им је боље него да имају неограничена плодишта у којим матице могу да залежу и преко 2.500 јаја на дан међутим у тим условима када пчелиње заједницу остају без матица ипак се не постижу најбољи резултати..

Пошто је основно правило да се најбољи резултати у медобрању постижу у присуству матице када пчеле саме изблокирају матицу и тиме промену структуру пчелиње заједнице тј број сабирачица и ПРИМАТЕЉИЦА тј.  ПРЕРАЂИВАЧА НЕКТАРА у односу на број пчела које отхрањују легло да би се ово постигло пчелари са ЛР, ДБ и другим кошницама уклањају матице на десетак дана пре паше.
Са једне стране гледајући ово је добро али са друге ако наиђе лошије време пчеле ће кренути у ројеви нагон и онда неће бити добро.
Узрок свих неповољности (код ЛР, ДБ, АЖ) је превелико плодиште у коме заправо матице не могу да се ограниче у једном наставку јер у слабијим пашним условима могу да залежу и преко 2.500 јаја дневно..
Плодиште ЛР кошнице је огромне запремине са око  67000 радиличких ћелија а код ДБ дестке око 90.000 радиличких ћелија и због превелике дужине рамова ( чија је дужина већа од ширине од 12 рамова са улицама) ту пчеле стварајући пречник пчелињег гнезда шире легло на свих десет рамова. 
Тако огромно легло тражи и велики број пчела које отхрањују и негују то легло и у лошијим пашним условима током пролећа долази до брзог губитка хране из кошница, брзог нестанка зимских пчела, скраћења животне доби пчела и свеукупно лошег отхрањивања легла.
У повољним временским условима и добрим пашним условима током пролећа то исто превелико легло уколико је правилно отхрањено неминовно води пчелињу заједницу у ројеви нагон и несигурност јер прелази количину оптималног легла.

У Родним Војама плодиште у пашним условима је огарничено на само један РВ наставак чија је запремина око 48.000 радиличких. Ту пчеле врло брзо изболикарају матицу и нема потребе уклањања матице из пчелиње заједнице и усмеравају се на унос нектара тј на искоришћење пчелиње паше. Сво легло од трећег до седмог дана пчеле поједу и остављају само лрве старије од седам дана.
 За два дана тј на самом почетку паше у кошницама Родна Воја имамо само већ отхрањене ларве које пчеле седмог и осмог дана  нису појеле и које су сада већ затворено легло и нешто мало јаја које је матица у међувремену залегла.
Пошто јајима треба најмање три дана да пукну и да се развију ларвице пчеле сада када немају отвореног легла свом снагом крећу на искоришћење паше.

Све је ово сасвим природно и тако то пчеле раде у нормалним условима у својим природним стаништима милионима година где човек нема приступа и свог утицаја. 

Пчелињи истикт у сакупљању хране увек је јачи од инстикта за размножавање зато што је то сасвим нормално.
Пчеле одлично разумеју да ако немају хране тј  ако не искористе пашне прилике које им природа понуди неће моћи да се множе и неће моћи да преживе. Оне знају да само ако искористе пашне прилике имају могућност опстанка и даљег размножавања.

Родна Воја је само кошница која им омогућава да лакше искоришћавају пашне прилике и остваре боље резулатате.
Тада наступамо ми пчелари који можемо да узмемо вишак који оставрује пчелиња заједница али ту морамо поштовати пчелињу заједницу и  оставити и њој довољне количине меда за будуће генерације и сигурно презимљавање.

Наставићу кад ухватим мало више времена у описивању припреме пчелињих заједница за искоришћавање паше и заправо радова од којих зависи принос меда у РВ кошници... Доста за ноћас.

Поздрав драгим пријатељима...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nebojša Pešić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 307
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
Odg: Prinos meda u RV kosnici
« Odgovor #46 poslato: Februar 28, 2019, 14:12:51 »
    Хвала Војо за ово занимљиво и поучно писање.
 Једва чекам наставак у вези практичног пчеларења, приликом пролећног развоја заједница у кошницама Родна Воја.