Autor Tema: Nalet pčela (ulazak pčela u tuđu košnicu ili drugi pčelinjak)  (Pročitano 5014 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Nalet pčela je naizgled pogrešno određivanje mesta košnice ili pčelinjaka. Kažem naizgled pogrešnog određivanja mesta, jer su pčele na svoj način odredile da je to njihova košnica i tu uglavnom ostaju. Pojava koja se dešava obično doseljavanjem košnica na novi teren koji nema nekih jasnih prirodnih ili veštačkih obeležja. Veća verovatnoća da dođe do naleta pčela je kada se pčele doseljavaju sa područja koja imaju takva obeležja u ravnicu gde ih uopšte nema.

Takođe, pre će se desiti nalet pčela kod pčelinjaka koji su dugo na jednom mestu (ne sele se često) i pri tome se dovezu u relativno jednoličnu okolinu.
Naročito može biti izraženo kašnjenjem na pčelinju pašu. Snaga mirisa sa cvetova je jača od potrebe da se vidi gde je košnica. Pčeli je najbitnije da unese hranu u košnicu.


Ako imamo u vidu da pčele, na neki svoj način vrlo dobro određuju strane sveta i položaj staništa domet paše i mnoge druge stvari, treba znati da nije greška pčela ako dođe do naleta ili zaletanja pčela. U određivanju okoline i položaja košnice vrlo važnu ulogu igra položaj Sunca. Prema njemu pčele usklađuju puno svojih životnih postupaka. I jasno “znaju strane sveta” i sa koje strana u laze u košnicu. Osnovno pri naletu pčela je drugačije postavljanje košnica u odnosu na strane sveta, odnosno na drugačiju stranu od one na koju je leto bilo usmereno na ranijem mestu pčelinjaka. Postavite ih okrenute na  približno istu stranu i slaba je mogućnost da dođe do nekih velikih grešaka u pronalaženju svoje košnice.

Do pogrešnog određivanja pčelinjaka i zaletanju pčela može doći uglavnom kada pčelinjaci ne pristižu istovremeno i još pri tom kasnije doseljen pčelinjak bude na na liniji povratka sa paše. To bi bio osnovni uzrok.



Pogrešno tumačenje je da je nalet i zaletanje pčela posledica nesposobnosti pčela da odrede položaj staništa (košnice). Naprotiv, to je posledica dobrog i jasnog snalaženja u prostoru. Nevolja je kada dože do nagle promene oblika staništa ili promene okoline (preseljenje pčelinjaka ili košnice). To ne rade pčele: ili je splet nesretnih okolnosti ili radnja pčelara.


Po mom shvatanju, nalet (ili naletanje) nije posledica greške već pčele smatraju da je to mesto njihovo i sigurno ulaze u košnicu.

Zaletanje bi bila pogrešna radnja, takođe izazvana naglim promenama, ali tada pčele ne ulaze žustro i sigurno u košnicu. Jednostavno se duže zadržavaju na ulazu u košnicu, pri tome izbegavaju sukob i “mole” da uđu.

U oba slučaja neće biti nekih nesrećnih posledica, ako ima paše u izobilju. Obično pčele dolaze sa tovarom nektara i polena i budu rado primljene u košnicu koja nije njihova.
« Poslednja izmena: Jun 19, 2012, 23:47:30 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).