Autor Tema: Od čega matica bježi?!  (Pročitano 2663 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Od čega matica bježi?!
« poslato: Mart 13, 2011, 23:29:40 »
Moram ovamo među početnike. Pa, ustvari, svi smo mi na neki način vječiti početnici. Ja jesam. Eh, sad pitanje kolegama. Tokom prvog detaljnog pregleda, koji sam obavio prije nekoliko dana, vidio sam da su se 2 po svemu odlična društva "ušutjela". Podignem hranilicu i vidim što ne želi niko da vidi. Sa mnom je radio i stariji sin, brže radimo u paru. On odmah uzme hranilicu da je detaljno očisti, ja čistim ramove, a negdje se susretnemo kod podnjače pa sve skompletiramo i na kraju stavimo mravlju kiselinu za dezinfekciju (za svaki slučaj). Kad je sin vraćao hranilicu, koju je prije toga detaljno očistio i oprao, kažem mu: "Skini i treći poklopac jer i tu zna biti pokoja mrtva pčela!" Kad je skinuo poklopac, obojica smo izbečili oči. Pun "hodnik" pčela i plava matica. U drugom društvu isto. Od čega je pobjegla?! Napominjem da opet imam noćnog posjetioca (jednog sam već prije uhvatio, predao ga policiji, oni ga pustili i nikom ništa).
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Milic Vukic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 475
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
Odg: Od čega matica bježi?!
« Odgovor #1 poslato: Mart 20, 2011, 15:29:54 »
Kolega Esade,
U jednom društvu može da bude puka slučajnost u dva teško. Dati odgovor ovako daljinski bilo bi neodgovorno. Znam da o "tajnama" iz života pčelinje zajednice imaš puno saznanja i da to na neki način stalno istražuješ. Znam da ti je poznato da matice znaju da "pobegnu" od jače matice i u hranilicu, pa čak i iz košnice, spašavajući "živu glavu". Ovo se najčešće dešava sa mladim nesparenim maticama.
Sparenu maticu koja se "odomaćila" u društvu po meni iz košnice, odnosno sa saća može sa pčelama da "otera" neki jak miris. Pominješ mravlju kiselinu, da nije ona uzrok?. Prosto ne pada mi ništa drugo na pamet.
Inače imao sam priliku da vidim kad pod dejstvom mravlje kiseline pčele i matica napuste košnicu i leglo i uhvate se kao roj ispod podnjače.
Pozdrav.